Рішення
від 07.12.2015 по справі 161/4640/15-ц
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/4640/15-ц

Провадження № 2/161/2027/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2015 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді - Крупінської С.С.

при секретарі - Бакай Г.М.

з участю представника позивача - Католика І.А.

представника відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Луцька справу за позовом прокурора міста Луцька в інтересах держави до Луцької міської ради, управління Держгеокадастру у Луцькому районі Волинської області, ОСОБА_3 про визнання недійсним державного акту, зобов'язання повернути земельну ділянку у комунальну власність,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор міста Луцька в інтересах держави звернувся в суд з позовом до Луцької міської ради, управління Держгеокадастру у Луцькому районі Волинської області, ОСОБА_3 про визнання недійсним державного акту на земельну ділянку, скасування державної реєстрації державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 26.08.2009 року, зобов'язання ОСОБА_3 повернути земельну ділянку у комунальну власність. Свої вимоги мотивує тим, що прокуратурою міста Луцька проведено перевірку за зверненням депутата Луцької міської ради Сівака С.В. з приводу порушень вимог земельного законодавства під час передачі у власність ОСОБА_3 земельної ділянки площею 0,1 га, вартістю 241 480 грн., яка призначена для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд, що розташована по АДРЕСА_1. Рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради № 428 від 31.07.2001 року "Про попереднє погодження місця розташування житлового будинку, господарських будівель і споруд ОСОБА_3" погоджено ОСОБА_3 місце розташування житлового будинку, господарських будівель і споруд на земельній ділянці загальною ;площею 0,10 га по АДРЕСА_1 за рахунок земель міськземфонду. Рішенням № 429 від 31.07.2001р. «Про затвердження проекту відведення та надання ОСОБА_3 земельної ділянки на АДРЕСА_1» вказану земельну ділянку надано у приватну власність останньому. Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 12.04.2002 року, яке набрало законної сили 13.05.2002 року, у справі № 2-60/2002 за позовом прокурора міста Луцька до виконавчого комітету Луцької міської ради про визнання незаконним і скасування рішення виконкому Луцької міської ради, визнано незаконними та скасовано вищевказані рішення виконавчого комітету Луцької міської ради.

На підставі рішення виконавчого комітету Луцької міської ради № 429 від 31.07.2001 року, яке визнано судом незаконним та скасовано, 26.08.2009 року видано державний акт про право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, згідно якого останньому на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,10 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2

Зазначений державний акт, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010907701002, підписаний Луцьким міським головою та начальником управління Держкомзему у місті Луцьку.

Таким чином, ОСОБА_3 видано державний акт на підставі скасованого судом рішення виконавчого комітету Луцької міської ради.

Як встановлено прокуратурою міста Луцька, спірна земельна ділянка вільна від забудови, що підтверджується протоколом огляду місця події від 19.02.2015 року, проведеного в рамках кримінального провадження № 42014030010000190.

Начальник управління Держкомзему у м. Луцьку та Луцький міський голова, як керівник органу місцевого самоврядування, не пересвідчившись у чинності рішення, на підставі якого видається державний акт серії НОМЕР_1 на право власності на земельну ділянку по АДРЕСА_2, неправомірно його підписали внаслідок чого ОСОБА_3 безпідставно отримав у власність земельну ділянку площею 0,10га за вказаною адресою.

Луцькою міською радою, як представником територіальної громади, порушений порядок передачі ОСОБА_3 земельної ділянки, таким чином, порушене право власності територіальної громади на вказану земельну ділянку. Оскільки, Луцька міська рада, в особі міського голови , порушила інтереси територіальної громади, спірна земельна ділянка вибула з її володіння поза волею.

На підставі наведеного, позивач просить поновити йому строк звернення до суду, згідно уточненої позовної заяви просить визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 26.08.2009 року, виданий ОСОБА_3; скасувати державну реєстрацію державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010907701002, та зобов'язати повернути земельну ділянку площею 0,10 га, вартістю 301 560 грн., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (кадастровий номер НОМЕР_2) у комунальну власність територіальної громади міста Луцька.

Прокурор в судовому засіданні позов підтримав з наведених у ній мотивів.

Представник управління Держгеокадастру у Луцькому районі в судовому засіданні позов не визнав.

Представник Луцької міської ради в судове засідання не з'явився, подав суду заяву про розгляд справи у його відсутності.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, хоча неодноразово повідомлявся судом про день і час розгляду справи, а тому суд вважає за можливе провести розгляд справи у його відсутності.

Заслухавши пояснення прокурора, представника управління, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради № 428 від 31.07.2001р. "Про попереднє погодження місця розташування житлового будинку, господарських будівель і споруд ОСОБА_3" погоджено ОСОБА_3 місце розташування житлового будинку, господарських будівель і споруд на земельній ділянці загальною площею 0,10 га на АДРЕСА_1 за рахунок земель міськземфонду.

Рішенням № 429 від 31.07.2001 року «Про затвердження проекту відведення та надання ОСОБА_3 земельної ділянки на АДРЕСА_1» вказану земельну ділянку надано у приватну власність ОСОБА_3.

Згідно ст. 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до відання виконавчих органів міських рад відноситься підготовка і внесення на розгляд ради пропозицій щодо вилучення ( викупу), а також надання під забудову та для інших потреб земель, що перебувають у власності територіальних громад. Вирішення питання регулювання земельних відносин, а саме: вилучення земель ( крім земельних ділянок, зайнятих багаторічними насадженнями), в межах міста для всіх потреб проводиться за рішенням міської ради (ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст. 19,31 Земельного кодексу України.

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 12.04.2002 року, яке набрало законної сили 13.05.2002 року, у справі №2-60/2002 за позовом прокурора міста Луцька до виконавчого комітету Луцької міської ради про визнання незаконним і скасування рішення виконкому Луцької міської ради, визнано незаконними та скасовано вищевказані рішення виконавчого комітету Луцької міської ради.

Згідно ч. 3 ст. 61 ЦПК України, обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Надання в користування земельної ділянки, що перебуває у власності або користуванні проводиться лише після вилучення (викупу) цієї ділянки в порядку, передбаченому Земельним кодексом України за згодою власників землі і землекористувачів на підставі рішення ради.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 31.07.2001 № 437, передано комунальному підприємству «Центр дозвілля і відпочинку ім..900-річчя міста Луцька» в постійне користування земельну ділянку площею 17,0га для обслуговування зелених насаджень громадського призначення з видачею державного акта на право постійного користування землею.

В судовому засіданні встановлено, що центр дозвілля відпочинку 900-річчя міста Луцька, який користується земельною ділянкою загальною площею 19,34 га згоди на вилучення частини земельної ділянки, яку відведено для будівництва житлового будинку ОСОБА_3 не давав.

Розпорядженням від 12.08.2009 року № 391 про присвоєння поштової адреси земельній ділянці гр. ОСОБА_3 на АДРЕСА_2, з метою впорядкування нумерації будівель по АДРЕСА_2 присвоєно земельній ділянці, виділеній на підставі рішення Луцької міської ради від 31.07.2001 року № 429 «Про надання земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель і споруд гр. ОСОБА_3 по АДРЕСА_1» поштовий номер АДРЕСА_2,згідно з додатком (а.с. 17).

На підставі рішення виконавчого комітету Луцької міської ради № 429 від 31.07.2001р., яке визнано судом незаконним та скасоване, 26.08.2009 року ОСОБА_3 видано державний акт про право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, згідно якого останньому на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,10 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2

Зазначений державний акт, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010907701002, підписаний Луцьким міським головою та начальником управління Держкомзему у місті Луцьку.

Статтею 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Частиною 2 ст. 118 цього ж Кодексу визначено, що рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки.

Судом встановлено, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, виданий ОСОБА_3, в порушення ст.ст. 116, 118 Земельного кодексу України, без будь-якого рішення органу місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 126 зазначеного Кодексу (в редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин) право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.

Державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що посвідчують право власності й видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. У спорах, пов'язаних із правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть визнаватися як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 видано державний акт на право власності на земельну ділянку, на підставі скасованого судом рішення виконавчого комітету Луцької міської ради.

Судом встановлено, що спірна земельна ділянка вільна від забудови, що підтверджується протоколом огляду місця події від 19.02.2015р., проведеного в рамках кримінального провадження №42014030010000190.

Відповідно до ст. 387 Цивільного кодексу України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Пунктом 2.14 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах №43 від 04.05.1999, яка діяла на момент видачі державного акта ОСОБА_3, передбачено, що державний акт на право власності на земельну ділянку складається у двох примірниках, підписується посадовими особами в такій послідовності: начальник державного органу земельних ресурсів, голова (керівник) органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади та особа, що здійснила реєстрацію акта. Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою складається у двох примірниках, підписується посадовими особами в такій послідовності: начальник державного органу земельних ресурсів та голова місцевої державної адміністрації або органу місцевого самоврядування».

Судом встановлено, що начальник управління Держкомзему у м. Луцьку та Луцький міський голова, як керівник органу місцевого самоврядування, не пересвідчившись у чинності рішення, на підставі якого видається державний акт серії НОМЕР_1 на право власності на земельну ділянку по АДРЕСА_2, в порушення вимог чинного законодавства, поставили підписи на державному акті, в результаті чого ОСОБА_3 безпідставно отримав у власність земельну ділянку, площею 0,10га за вищевказаною адресою.

Відповідно до ст. 80 Земельного Кодексу суб'єктами права власності на земельну ділянку комунальної власності є територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування.

Отже, судом встановлено, що Луцькою міською радою, як представником територіальної громади, порушений порядок передачі ОСОБА_3 земельної ділянки, таким чином, порушене право власності територіальної громади на вказану земельну ділянку.

Як встановлено в судовому засіданні, прокурор міста Луцька дізнався про порушення законодавства під час розгляду звернення депутата Луцької міської ради Сівака С.В. від 29.10.2014 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст. 364 Кримінального кодексу України, тому слід поновити прокурору строк на звернення до суду з вказаним позовом.

Керуючись ст. ст. 8, 10, 60, 88, 212-215 ЦПК України, ст.ст. 116, 118 ЗК України, 328, 387 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Поновити прокурору строк для звернення до суду з даним позовом.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 26.08.2009 року, виданий ОСОБА_3.

Скасувати державну реєстрацію державного акту НОМЕР_1 на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010907701002.

Зобов'язати ОСОБА_3 (АДРЕСА_3) повернути земельну ділянку площею 0,10 га, вартістю 301 560грн., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (кадастровий номер НОМЕР_2) у комунальну власність територіальної громади міста Луцька.

Стягнути з ОСОБА_3 в дохід держави 487 (чотириста вісімдесят сім) грн. 20 коп. судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Луцький міськрайонний суд до апеляційного суду у Волинській області протягом десяти днів з дня його проголошення, а для осіб які були відсутні під час проголошення рішення, з дня отримання його копії .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Луцького міськрайонного суду С.С. Крупінська

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення07.12.2015
Оприлюднено23.12.2015
Номер документу54424247
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —161/4640/15-ц

Рішення від 07.12.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С. С.

Ухвала від 27.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Ухвала від 27.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Ухвала від 30.06.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Ухвала від 26.06.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Мудренко Л. І.

Ухвала від 12.06.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С. С.

Ухвала від 02.04.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С. С.

Ухвала від 02.04.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні