Постанова
від 14.12.2015 по справі 922/3157/15
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" грудня 2015 р. Справа № 922/3157/15

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Білоусова Я.О. , суддя Лакіза В.В. , суддя Пуль О.А.

за участю секретаря Марченко В.А.

за участю представників:

позивача - ОСОБА_1 (довіреність від 28.08.2015р.), ОСОБА_2 (голова правління),

відповідача - ОСОБА_3 (довіреність №01/15 від 03.01.2015р.),

третьої особи - ОСОБА_4 (довіреність б/н від 07.08.2015р.),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу відповідача (вх. №4342 Х/2) на рішення господарського суду Харківської області від 21.07.15р. у справі № 922/3157/15

за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зубр", м.Харків,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний торговий будинок", м.Харків,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ПрАТ "Будівельний торговий будинок", м.Харків,

про зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарського суду Харківської області від 21.07.2015р. (суддя Жигалкін І.П.) позов задоволено повністю. Зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельний торговий будинок" (61005, м. Харків, пр. Московський, 97, код 34632036) передати в управління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зубр" (61172, м. Харків, вул. Зубарєва, 34, код 39552720) житловий будинок 34 по вулиці Зубарєва в місті Харкові з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, декларація про ввід об'єкта до експлуатації, проектно-кошторисна документація зі схемами будівельних мереж водо-, тепло-, газо-, електропостачання, каналізації, акти державної комісії про прийняття житлового будинку в експлуатацію, паспорти котельного господарства, котельної книги, паспортів ліфтового господарства, акт приймання-передавання житлового будинку на баланс ТОВ В«Будівельний торгівельний будинокВ» та дефектний акт). Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний торговий будинок" на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зубр" 1218,00 грн. судового збору.

Відповідач з рішенням місцевого господарського суду не погодився та звернувся до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального права, просить рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким залишити позов без розгляду.

Скарга обґрунтована тим, що в матеріалах справи відсутня копія Статуту співвласників багатоквартирного будинку «Зубр» для підтвердження правомочності прийняття рішення загальними зборами об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зубр».

Крім того, як зазначає апелянт, підставою для задоволення позовних вимог стало рішення загальних зборів ОСББ «Зубр» про прийняття на баланс всього житлового комплексу від 11.01.2015р., у відповідності до якого участь у зборах від 11.01.2014р. приймали 99 осіб, з них 62 особи присутні, що складає 62,6% від загальної кількості членів. Тобто, доказами підтверджуючими правомочність рішення членів загальних зборів є підтвердження підпису саме членів ОСББ «Зубр», які є власниками квартир в житловому будинку по вул.Зубарєва, 34. Однак, жодного підтвердження, які дають підстави вважати, що у прийнятті рішення про прийняття на баланс ОСББ «Зубр» всього комплексу, затвердженого протоколом №2 від 11.01.2015р., приймали участь та підписували протокол саме власники квартир або члени ОСББ «Зубр» у житловому будинку №34 по вул.Зубарєва в м.Харкові - немає.

Також, як зазначає відповідач, ТОВ «БТБ» передало всю документацію позивачу ще у 2014 році.

Представник відповідача у судовому засіданні підтримав вимоги апеляційної скарги та просив суд її задовольнити.

Представники позивача у судовому засіданні та у відзиві на апеляційну скаргу (вх.№12903) проти апеляційної скарги заперечували та просили апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Представник третьої особи письмового ставлення до апеляційної скарги та документів в його обґрунтування не надав. В судовому засіданні повідомив, що вважає апеляційну скаргу законною та обґрунтованою.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, дослідивши наявні докази по справі, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду встановила.

В травні 2015р. Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зубр" звернулось до господарського суду Харківської області з позовом про зобов'язання товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельний торговий будинок" передати на баланс позивача житловий будинок 34 по вулиці Зубарєва в м.Харкові за актом приймання-передачі разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, декларація про ввід об'єкта до експлуатації, плани зовнішніх мереж тощо).

Позов обґрунтовано тим, що 17.12.2014р. до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України було внесено запис про реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зубр».

11.01.2015р. загальними зборами ОСББ "Зубр" прийнято рішення про прийняття на баланс всього житлового комплексу та подальшого здійснення управління житловим комплексом через статутні органи ОСББ В«ЗУБРВ» .

11.10.2002р. постановою №1521 КМУ затверджено Порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, в якому передбачено, що для приймання передачі житлового комплексу на баланс об'єднання утворюється комісія у складі представників попереднього балансоутримувача та об'єднання.

На виконання викладених норм діючого законодавства на адресу ТОВ «БТБ» об'єднання направляло лист с пропозицією про утворення відповідної комісії та передачу на баланс ОСББ «Зубр» житлового комплексу по вул.Зубарєва, 34 в м.Харкові.

Проте, як зазначено в позові, керівництво ТОВ «БТБ» ігнорує право співвласників житлового комплексу щодо визначення виконавця послуги з управління, або самостійного здійснення управління через статутні органи ОСББ «Зубр».

Закон «Про ОСББ» та вказаний Порядок пов'язують передачу на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку житлового комплексу тільки з прийняттям об'єднання співвласників багатоквартирного будинку відповідного рішення, встановлюють обов'язковість такої передачі та не покладають на об'єднання співвласників багатоквартирного будинку обов'язок встановлювати балансоутримувача будинку.

Законом України про житлово-комунальні послуги визначено, що балансоутримувачем будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд є власник, або юридична особа, яка за договором з власником утримують на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

ТОВ «БТБ» здійснює функції балансоутримувача житлового будинку за адресою: вул.Зубарєва,34 в м.Харкові. Має відповідні договірні відносини з постачальниками житлово-комунальних послуг, постачання газу тощо, веде бухгалтерський облік, відповідну звітність та паспортний облік співвласників, мешканців житлового будинку.

В зв'язку з вищенаведеним позивач звернувся до суду з даним позовом.

03.07.2015р. позивачем до суду надано уточнення позовних вимог (вх.№26875), в яких позивач просив у зв'язку з тим, що з 01.07.2015р. внесені зміни до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», зобов'язати відповідача передати в управління ОСББ «Зубр» житловий будинок 34 по вулиці Зубарєва в м.Харкові з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, декларація про ввід об'єкта до експлуатації, проектно-кошторисна документація зі схемами будівельних мереж водо-, тепло-, газо-, електропостачання, каналізації, акти державної комісії про прийняття житлового будинку в експлуатацію, паспорти котельного господарства, котельної книги, паспортів ліфтового господарства, акт приймання-передавання житлового будинку на баланс ТОВ «Будівельний торгівельний будинок» та дефектного акту).

21.07.2015р. господарським судом Харківської області прийнято оскаржуване рішення.

Колегія суддів дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, правильність застосування місцевим господарським судом норм процесуального та матеріального права приходить до висновку про відмову у задоволенні апеляційної скарги виходячи з наступного.

Відповідно до ст.385 Цивільного кодексу України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління , утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об'єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Відповідно до ст.1 Закону України В«Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинкуВ» (надалі Закон про ОСББ) (в редакції чинній з 01.07.2015р.) об'єднання співвласників багатоквартирного будинку це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до ст.6 Закону про ОСББ (в редакції чинній з 01.07.2015р.) державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації. Колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об'єднання відновлює її за власний рахунок.

Відповідно до ст.10 Закону про ОСББ (в редакції чинній з 01.07.2015р.) до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем, прийняття рішення про передачу функцій з управління спільним майном багатоквартирного будинку повністю або частково асоціації. Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Відповідно до ст. 12 Закону про ОСББ управління багатоквартирним будинком здійснює об'єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації. Об'єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об'єднання.

Закон України В«Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинкуВ» від 14 травня 2015 року № 417-VIII (надалі - Закон про управління) визначає особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов'язані з реалізацією прав та виконанням обов'язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Відповідно до п. 8 ст. 1 Закону про управління, управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов'язків співвласників, пов'язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

Відповідно до ч.3 ст. 4 Закону про управління, якщо квартира або нежитлове приміщення належить більш як одному співвласникові, реалізація прав та виконання обов'язків співвласниками квартири або нежитлового приміщення, включаючи участь в управлінні багатоквартирним будинком, здійснюються в порядку, передбаченому законодавством для реалізації права спільної власності.

Відповідно до ч. 6 ст. 5 Закону про управління у разі зміни форми управління багатоквартирним будинком особа, яка здійснювала управління, повинна передати наявну в неї технічну та іншу передбачену законодавством документацію на будинок особі, визначеній співвласниками такого будинку. У разі зміни управителя попередній управитель повинен передати наявну в нього технічну та іншу передбачену законодавством документацію на будинок новому управителю.

Співвласники мають право брати участь в управлінні багатоквартирним будинком особисто або через представника.

Відповідно до ст. 9 Закону про управління, управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку). Наймачі, орендарі та інші користувачі квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку можуть брати участь в управлінні багатоквартирним будинком виключно за дорученням власників таких квартир та приміщень.

Відповідно до ст. 10 Закону про управління співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об'єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про: визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком; проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт; визначення дати та місця проведення наступних зборів співвласників; визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2002р. №1521 Про реалізацію Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» передача житлового комплексу або його частини з балансу на баланс проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт приймання в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання.

У разі втрати план земельної ділянки, технічний паспорт будинку або технічна документація виготовляються чи відновлюються за рахунок підприємства, установи чи організації, з балансу яких передається житловий комплекс або його частина, протягом місяця після надходження відповідного звернення від об'єднання.

За таких обставин колегія суддів вважає, що позов є обґрунтованим та правомірно задоволений судом першої інстанції.

Щодо посилання апелянта на те, що в матеріалах справи відсутня копія Статуту співвласників багатоквартирного будинку «Зубр» для підтвердження правомочності прийняття рішення загальними зборами об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зубр», колегія суддів вважає дане посилання необґрунтованим та таким, що спростовується матеріалами справи, оскільки в матеріалах справи наявний Статут Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зубр» (а.с.46-59). Однак, як свідчать матеріали справи, за клопотанням відповідача розгляд справи неодноразово відкладався, відповідач був належним чином повідомлений про час і місце слухання справи, і при цьому не скористався правом, наданим йому ст.22 ГПК України, ознайомитись з матеріалами справи та надати відзив на позов з посиланням на відповідні норми чинного законодавства в обґрунтування своєї позиції у справі та доказами на підтвердження своїх заперечень.

Посилання апелянта на відсутність рішення зборів співвласників про прийняття будинку в управління не приймається до уваги колегією суддів з огляду на те, що відповідно до положень ст.385 ЦК України та ст.1 Закону про ОСББ створення та реєстрація ОСББ в встановленому законом порядку здійснюється саме для управління та утримання і використання спільного майна.

Правомірність такої реєстрації підтверджується саме внесенням об'єднання до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Сам лише факт такої реєстрації, згідно положень ст.6 Закону про ОСББ, є самостійною підставою для передачі створеному об'єднанню від колишнього балансоутримувача всієї технічної та іншої передбаченої законом документації на будинок особі, визначеній співвласниками такого будинку і відповідного рішення зборів з цього приводу не потребує.

Посилання апелянта на те, що забудовником йому була передана лише частина технічної документації не приймаються до уваги колегією суддів з огляду на те, що згідно положень ст.33 ГПК України обов'язок доказування та подання доказів у відповідній справі покладається на сторони, які бажають підтвердити або спростувати відповідні обставини. В той же час відповідачем в обґрунтування своєї позиції по справі не подано належних та допустимих доказів, які б у встановленому законом порядку підтверджували обсяг переданих йому від забудовника документів необхідних для обслуговування будинку. Не надані були такі документи і 3-ю особою ПрАТ "Будівельний торговий будинок", яку з метою повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи було залучено до участі у справі.

Також колегія суддів не приймає до уваги посилання апелянта на те, що вся документація, зокрема, документація мереж водопостачання та каналізації, передана ТОВ «БТБ» ще у 2014р., оскільки в матеріалах справи відсутній акт приймання-передачі, з якого можливо було б встановити які саме документи було передано позивачу.

За таких обставин, колегія суддів зазначає, що апеляційна скарга відповідача є необґрунтованою.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

На підставі викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга є необґрунтованою і не може бути підставою для скасування оскаржуваного рішення по даній справі, тому рішення господарського суду Харківської області від 21.07.15р. у справі № 922/3157/15 слід залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись статтями 91, 99, 101, 102, п.1 статті 103, статтею 105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний торговий будинок" залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Харківської області від 21.07.15р. у справі № 922/3157/15 залишити без змін.

Повний текст постанови складено 21.12.2015р.

Головуючий суддя Білоусова Я.О.

Суддя Лакіза В.В.

Суддя Пуль О.А.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.12.2015
Оприлюднено25.12.2015
Номер документу54467799
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3157/15

Постанова від 14.12.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Ухвала від 18.11.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Ухвала від 04.11.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Ухвала від 12.10.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Ухвала від 25.08.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Рішення від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 07.07.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 16.06.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 28.05.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні