Ухвала
від 21.12.2015 по справі 903/713/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"21" грудня 2015 р. справа № 903/713/13 Суддя господарського суду Волинської області Гарбар І.О., розглянувши заяву

кредитора ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в Горохівському районі, м. Горохів

про визнання грошових вимог на суму 129 811,44 грн.

по справі за заявою Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України", м. Київ

про банкрутство публічного акціонерного товариства "Горохівський цукровий завод", смт. Мар'янівка Горохівського району Волинської області

Встановив:

Постановою господарського суду від 19.10.2015р. процедуру санації у справі про банкрутство публічного акціонерного товариства "Горохівський цукровий завод" було припинено, публічне акціонерне товариство "Горохівський цукровий завод" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, до 19.10.2016р, ліквідатором ПАТ "Горохівський цукровий завод" призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2.

20 жовтня 2015 року за №24045 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України було здійснено оприлюднення повідомлення про визнання банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури публічного акціонерного товариства "Горохівський цукровий завод".

21 грудня 2015 року на адресу господарського суду від ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в Горохівському районі надійшла заява №4342/0922 від 18.12.2015р. про визнання грошових вимог до боржника на загальну суму 129 811,44 грн. та клопотання про звільнення ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в Горохівському районі від сплати судового збору.

Клопотання обґрунтовано тим, що заявник не має можливості сплатити судовий збір у зв'язку із відсутністю коштів, призначених на цю мету.

Розглянувши клопотання ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в Горохівському районі про звільнення від сплати судового збору суд відмовляє в задоволенні відповідного клопотання.

Відповідно до п. 3.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" №7 від 21.02.2013р. єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі. При цьому оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Відповідно до ст. ст. 23, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд зобов'язаний прийняти заяву кредитора, подану з дотриманням вимог цього Закону та Господарського процесуального кодексу України, про що виноситься ухвала, в якій зазначається дата розгляду заяви. У разі якщо заяву кредитора подано без дотримання вимог частини третьої статті 23 цього Закону, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов'язаний їх усунути. Якщо кредитор усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до суду. В іншому випадку суд виносить ухвалу про повернення заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви в обов'язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, які підтверджують грошові вимоги до боржника. Заява підписується кредитором або його уповноваженим представником.

Відповідно до ст. 7 ЗУ "Про судовий збір" ставка судового збору за заяву кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом становить 2 розміри мінімальної заробітної плати.

З 01.09.2015 року набрав чинності ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" в т. ч. в новій редакції викладено ст. 5 ЗУ "Про судовий збір".

Відповідно до ст. 5 ЗУ "Про судовий збір" в редакції, чинній на день звернення ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в Горохівському районі із заявою про грошові вимоги до боржника, від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:

1) позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі;

2) позивачі - у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також смертю фізичної особи;

3) позивачі - у справах про стягнення аліментів;

4) позивачі - у справах щодо спорів, пов'язаних з виплатою компенсації, поверненням майна, або у справах щодо спорів, пов'язаних з відшкодуванням його вартості громадянам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні";

5) особи, які страждають на психічні розлади, та їх представники - у справах щодо спорів, пов'язаних з розглядом питань стосовно захисту прав і законних інтересів особи під час надання психіатричної допомоги;

6) позивачі - у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення;

7) громадяни, які у випадках, передбачених законодавством, звернулися із заявами до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб;

8) інваліди Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи;

9) інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів;

10) позивачі - громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

11) виборці - у справах про уточнення списку виборців;

12) військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, - у справах, пов'язаних з виконанням військового обов'язку, а також під час виконання службових обов'язків;

13) учасники бойових дій, Герої України - у справах, пов'язаних з порушенням їхніх прав;

14) позивачі - у справах у порядку, визначеному статтею 12 Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту";

15) фізичні особи (крім суб'єктів підприємницької діяльності) - кредитори, які звертаються з грошовими вимогами до боржника щодо виплати заборгованості із заробітної плати, зобов'язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, виплати авторської винагороди та аліментів, - після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом.

В даному випадку в порушення викладених положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в місті Ковелі та Ковельському районі до заяви не долучено доказів сплати судового збору за звернення до суду з відповідною заявою, обставини щодо звільнення від сплати судового збору в заяві не зазначено.

Відповідно до п. 20 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 року №01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 N 4212-VI)" у разі виявлення недоліків заяви кредиторів господарський суд відповідною ухвалою зобов'язує заявника усунути їх в установлений судом строк. Якщо у цей строк недоліки усунуто, господарський суд приймає заяву та призначає її до розгляду, а в іншому випадку - повертає заяву, про що виносить ухвалу.

При цьому, суд зазначає реквізити для сплати судового збору:

Отримувач коштів УДКСУ у м.Луцьку Волинської обл.

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38009628

Банк отримувача ГУДКCУ у Волинській області

Код банку отримувача (МФО) 803014

Рахунок отримувача 31219206783002

Код класифікації доходів бюджету 22030001 "Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050)"

Призначення платежу (код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Волинської області (назва суду, де розглядається справа)

При заповненні платіжного документа у графі "Код платника" платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв'язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 23, 24, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, -

У Х В А Л И В :

Зобов'язати ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в Горохівському районі в строк до 28.12.2015 року подати суду: докази сплати судового збору за подання заяви про грошові вимоги до боржника.

Повідомити заявника, що невиконання вимог ухвали суду тягне за собою повернення відповідної заяви без розгляду.

Суддя І. О. Гарбар

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення21.12.2015
Оприлюднено27.12.2015
Номер документу54507081
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/713/13

Ухвала від 05.01.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 04.01.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 29.12.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 28.12.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 24.12.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 21.12.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 10.12.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 20.11.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 18.11.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Постанова від 19.10.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні