Рішення
від 16.12.2015 по справі 922/5898/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" грудня 2015 р.Справа № 922/5898/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Новікової Н.А.

при секретарі судового засідання Коваленко М.Ю.

розглянувши справу

за позовом Релігійної громади Свято - Троїцької Харківської єпархії Української православної Церкви с. Олексіївка Первомайського району Харківської області, 64122, Харківська область, Первомайський район, с. Олексіївка, вул. Леніна, 19; код 25183450; до Олексіївської сільської ради, 64122, Харківська область, Первомайський район, с. Олексіївка, вул. Леніна, 18; код 04398519;Олексіївська сільська рада, с. Олексіївка про визнання права власності за участю представників:

позивача - ОСОБА_1 (довіреність від 20.10.2015 р.);

відповідача - не з"явився.

ВСТАНОВИВ:

Релігійна громада Свято-Троїцької Харківської єпархії Української православної Церкви звернулася до господарського суду Харківської області з позовом до Олексіївської сільської ради, в якому просить суд визнати за Релігійною громадою Свято-Троїцької Харківської єпархії Української православної Церкви с. Олексіївка Первомайського району Харківської області право власності на нежитлові будівлі: А-1-храм, а-навіс, а1-ґанок, а2-сходи, б1-трапізна, б-погріб, В-гараж, Г-хрестинна, Д-сарай, У-вбиральня, N-парнка, N1-ворота, N2-хвіртка, N3-паркан, K-колодязь, розташовані по вул. Леніна, 19 у с. Олексіївка, Первомайського р-ну, Харківської області.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що враховуючи процес будівництва храму в період з 1993 по 2000 рік поряд із постійно змінюючимся законодавством України в галузі землекористування та будівництва, на теперішній час релігійні громаді Свято - Троїцької Харківської єпархії Української православної Церкви с. Олексіївка Первомайського району Харківської області не можливо в позасудовий спосіб оформити право власності на нерухоме майно - будівельні конструкції будівель та споруд релігійної громади Свято-Троїцької Харківської єпархії Української православної Церкви с. Олексіївка Первомайського району Харківської області, а саме : А-1-храм, а-навіс, а1-ґанок, а2-сходи, б1-трапізна, б-погріб, В-гараж, Г-хрестинна, Д-сарай, У-вбиральня, N-паркан, N1-ворота, N2-хвіртка, N3-паркан, K-колодязь, розташовані по вул. Леніна, 19 у с. Олексіївка, Первомайського р-ну, Харківської області; в якості правових підстав позову вказує на норми ч. ч. 1, 2 ст. 319, ч. 2 ст. 328, ч. 3 ст. 376, ст. 392 ЦК України.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 04.11.2015 р. за вищевказаним позовом було порушено провадження у справі № 922/5898/15, розгляд якої призначено у судовому засіданні на 17.11.2015 р. о 10:40 год.

Суд перейшов до розгляду справи по суті у судовому засіданні 17.11.2015 р.

Представник позивача у судовому засіданні звернувся до суду з заявою про зменшення позовних вимог (вх. № 50738 від 16.12.2015 р), відповідно до якої позивач просив суд визнати за Релігійною громадою Свято-Троїцької Харківської єпархії Української православної церкви с. Олексіївка Первоймайського району право власності на нежитлові будівлі : А-1 - храм, б1 - трапезна, б - погріб, В - гараж, Г - хрестинна, Д - сарай, У - вбиральня, розташовані по вул. Леніна, 19 у с. Олексіївка, Первомайського району, Харківської області.

Відповідно до ч. 4 ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

У п. 3.10, п. 3.12 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", роз`яснено, що передбачені частиною четвертою статті 22 ГПК права позивача збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову можуть бути реалізовані до прийняття рішення судом першої інстанції.

Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві.

Враховуючи вищевикладене та те, що позовна вимога не містить кількісних показників, суд вважає, що заява про зменшення розміру позовних вимог є уточненням позовних вимог, і тому суд приймає вищезазначену заяву до розгляду та подальший розгляд справи відбувається з урахуванням даних уточнень.

Відповідач в судове засідання не з'явився, під час розгляду справи через канцелярію до суду направив відзив на позовну заяву (вх. № 46107 від 16.11.2015 р.), в якому визнав позов повністю, просив суд розглядати справу без його представника та задовольнити позов повністю.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі з врахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог, а також, на виконання вимог ухвали суду від 17.11.2015 р. надав суду копію проекту землеустрою (вх. № 50279 від 16.12.2015 р.) щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування громадських релігійних організацій (КВЦПЗ секція В. 03.04), розташованої за адресою : с. Олексіївка, вул. Леніна, 19, Олексіївської сільської ради, Первомайського району, Харківської області.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Відповідно до п. 2 ст. 331 Цивільного кодексу України право власності на створене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди та інше) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Порядок набуття права власності на самочинне будівництво передбачений ст. 376 Цивільного кодексу України, яка є спеціальною нормою в регулюванні спірних правовідносин, оскільки унормовує відносини, що виникають у тих випадках, коли загальний порядок будівництва був порушений.

Відповідно до положень ст. 376 ЦК України будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Як наголошує позивач та підтверджується матеріалами справи, на земельній ділянці у с. Олексіївка, вул. Леніна, 19 Олексіївської сільської ради Первомайського району Харківської області Релігійна громада Свято-Троїцької Харківської єпархії Української православної Церкви за власні кошти прихожанами релігійної громади було побудовано Свято-Троїцький храм, під час будівництва якого (1993 р. -2000 р.), були побудовані господарські будівлі та споруди, розташовані на відведеній для будівництва храму території.

Відповідно до наявного в матеріалах справи технічного паспорту на нежитлові будівлі, розташовані за адресою: Харківська обл., Первомайський р-н, с. Олексіївка, вул. Леніна, 19 станом на 16.03.2010 року: А - 1 - храм площею 126,10 кв. м., Б-1 - трапізна - 94,10 кв. м., б - погріб - 26,00 кв. м., В - гараж - 23,20 кв. м., Г - хрестинка - 23,20 кв. м., Д - сарай - 13,80 кв.м., У- вбиральня - 4,00 кв. м.

На замовлення позивача комунальним підприємством В«Архітектурне бюро Первомайського районуВ» було здійснено технічний висновок про стан будівельних конструкцій, будинків і споруд релігійної громади Свято-Троїцької Харківської єпархії Української православної церкви, що розташовані за адресою: Харківська обл., Первомайський р-н, с. Олексіївка, вул. Леніна, 19. Результатами даного висновку було встановелно, що технічний стан будівельних конструкцій будинків, споруд, по несучій здатності і експлуатаційним якостям, відносяться до 1 категорії технічного стану - нормальному, що підтверджує їх відповідність державним нормам, протипожежним, санітарним, експлуатаційним нормам. Оглянуті будинки, споруди придатні для зберігання і подальшої експлуатації.

Також, на замовлення позивача, 30.04.2015 р. суб'єктом оціночної діяльності фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 було здійснено оцінку майна (будівлі та споруди Свято-Троїцької релігійної громади), розташованого за адресою: Харківська обл., Первомайський р-н, с. Олексіївка, вул. Леніна, 19, в результаті якої встановлена вартість об'єкта оцінки: 324 100,00 грн.

Як зазначав позивач у позовній заяві, у зв'язку з постійно змінюючимся законодавством України в галузі землекористування та будівництва, він не має можливості в позасудовий спосіб оформити право власності на нерухоме майно, розташоване за адресою Харківська обл., Первомайський р-н, с. Олексіївка, вул. Леніна, 19.

Як вбачається з матеріалів справи, 29 січня 1993 року виконавчим комітетом Олексіївської сільської ради народних депутатів Первомайського району Харківської області було затверджено рішення В«О закреплении земельного участка за Свято-Троицким храмомВ» , відповідно до якого за Свято-Троїцьким храмом було закріплено земельну ділянку площею 0,50 га в постійне користування за адресою: Харківська обл., Первомайський р-н, с. Олексіївка, вул. Леніна, 19.

30 вересня 1993 року виконавчий комітет Олексіївської сільської ради постановив рішення № 825 В«О выделении земельного участка в с. Алексеевка под строительство церквиВ» , яким було виділено земельну ділянку площею 0,25 га для будівництва церкви.

Разом з тим, як підтверджується матеріалами справи, у позивача не було дозволу на будівництво об'єктів, щодо яких він просить визнати право власності.

Слід зазначити, що відповідно до ч. 2 ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільного права є його визнання.

Відповідно до ст. ст. 20, 144, 147 Господарського кодексу України майнові права суб'єкта господарювання виникають, зокрема, внаслідок створення майна, ці права підлягають захисту, в тому числі шляхом їх визнання.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, а відповідно до ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України одним із способів захисту цивільного права є його визнання.

Статтею 331 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на нову річ набувається особою, яка її створила.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 376 Цивільного кодексу України, особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до вимог ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Суд зазначає, що відповідно до положень статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

За загальним правилом обов'язок доказування певних обставин покладається на особу, яка посилається на ці обставини. Обов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, котра з сторін посилається на юридичні факти, які обґрунтовують її вимоги та заперечення. Це стосується позивача, який повинен доказати факти, на підставі яких пред'явлено позов, а також відповідача, який має можливість доказувати факти, на підставі яких він будує заперечення проти позову.

Оскільки судом встановлено, що нежитлові будівлі що розташовані за адресою: вул. Леніна, 19, с. Олексіївка, Первомайського р-ну, Харківської області побудовано з дотриманням будівельних норм, з матеріалів справи не вбачається, що таке будівництво порушує права третіх осіб, відповідач не заперечує проти позову та просить його задовольнити, то за таких обставин, суд вважає позовні вимоги нормативно та документально обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору. Таким чином, враховуючи, що позивачем понесені судові витрати не заявлені до відшкодування, а також враховуючи, що спір виник внаслідок неправильних дій позивача, а саме внаслідок неправильного і несвоєчасного оформлення відповідних правовстановлюючих документів, суд залишає судові витрати у справі на позивачеві.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 22, 33, 43, 49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за Релігійною громадою Свято-Троїцької Харківської єпархії Української православної Церкви (64122, Харківська область, Первомайський район, с. Олексіївка, вул. Леніна, 19; код 25183450) право власності на нежитлові будівлі: А-1 - храм, б1 - трапезна, б - погріб, В - гараж, Г - хрестинна, Д - сарай, У - вбиральня, що розташовані по вул. Леніна, 19 у с. Олексіївка, Первомайського району, Харківської області.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення через місцевий господарський суд.

Повне рішення складено 21.12.2015 р.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення16.12.2015
Оприлюднено27.12.2015
Номер документу54508593
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —922/5898/15

Рішення від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 17.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 04.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні