Ухвала
від 30.11.2015 по справі 127/26691/15-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/26691/15-к

Провадження №1-кс/127/10959/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2015 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді Вишара І.Ю.,

при секретарі Задерей І.Є.,

розглянувши клопотання старшого прокурора військової прокуратури Вінницького гарнізону Центрального регіону України ОСОБА_1 про застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту відносно ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянин України, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, в/ч А1656, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 408 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду надійшло клопотання старшого прокурора військової прокуратури Вінницького гарнізону Центрального регіону України ОСОБА_1 про застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту відносно ОСОБА_2, яке мотивовано тим, що проводиться досудове розслідування, кримінального правопорушення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42014020420000133 від 25.12.2014 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 408 КК України.

Згідно клопотання, ОСОБА_2 проходить військову службу у військовій частині А1656, яка до 13 травня 2014 року дислокувалась за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, на посаді командира відділення-старший радіотелеграфіст військової частини А1656 у військовому званні сержант.

Відповідно до Директиви Міністерства Оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України від 06 травня 2014 року № Д-1 Про особливості проходження військової служби військовослужбовцями Збройних Сил України, пов'язані з тимчасовою окупацією території України у строк до 12 травня 2014 року військовослужбовці військової частини А 1656 повинні були прибути до пункту збору у військову частину А 2656 (м. Вінниця) для подальшого розподілу по військовим частинам Повітряних Сил Збройних Сил України.

Проте, 13 травня 2014 року сержант ОСОБА_2 діючи за раніше досягнутою домовленістю з військовослужбовцями цієї ж частини, а саме 454 - рядового і сержантського, не прибув до пункту збору - військової частини А 2656, яка дислокується за адресою м. Вінниця, вул. Червоноармійська, 21, вчинивши дезертирство, тобто нез'явлення на службу, з метою ухилитись від проходження військової служби.

Сержант ОСОБА_2, знаходячись за межами військової частини А 2656 проводить час на власний розсуд, не маючи наміру повернутись у військову частину, з метою ухилитись від військової служби взагалі, протизаконно припинив виконувати свій конституційний обов'язок по захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який повинен виконувати кожний громадянин України на підставі ст. ст. 17, 65 Конституції України, намагаючись повністю виключити себе із сфери військово-службових правовідносин.

Станом на дату подачі даного клопотання сержант ОСОБА_2 до військової частини А 2656 для подальшого проходження військової служби не повернувся та наміру повертатись не має.

Переховуючись від органів досудового розслідування, сержант ОСОБА_2ф. не вжив жодних заходів щодо повернення до місця служби за наявності моШі^сті І^'іїього та не заявив про себе до правоохоронних органів, проводячи час на власний розсуд поза межами місця служби та ухиляється від проходження служби до цього часу.

Таким чином, сержант ОСОБА_2 будучи військовослужбовцем військової служби за контрактом та проходячи її на посаді командира відцілення-старший радіотелеграфіст військової частини А1656 (яка до 13 травня 2014 року дислокувалась за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Севастополь), 13 травня 2014 року в порушення вимог ст. ст. 17, 65 Конституції України, ст. ст. 1, 2 Закону України Про військовий обов'язок і військову службу , положень Військової присяги, ст. ст. 11, 16, 127, 128 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст.ст. 1, 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України вчинив дезертирство за попередньою змовою групою осіб, тобто нез'явлення вчасно на службу разом з 454 військовослужбовцями цієї ж частини не прибув до пункту збору - військової частини А 2656, яка дислокується за адресою: м. Вінниця, вул. Червоноармійська, 21, з метою ухилитись від проходження військової служби, чим вчинив дезертирство, тобто не з'явився при переведенні до іншої військової частини з метою ухилитися від військової служби за попередньою змовою групою осіб, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 408 КК України.

Викладені обставини свідчать про наявність достатніх доказів для підозри ОСОБА_2 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 408 КК України.

Повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 408 КК України складено 27 грудня 2014 року та цього ж дня направлено за постійним місцем проживання останнього.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_2 кримінального правопорушення підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: показаннями свідків та іншими матеріалами досудового розслідування.

Тому, вважає, що підозрюваному ОСОБА_2Ф необхідно застосувати запобіжний захід у виді тримання під вартою, оскільки більш м'який запобіжний захід не зможе запобігти ризикам, які визначені ст. 177 КПК України, а саме в даному випадку: переховуватись від органів досудового розслідування, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, що мають істотне значення для становлення обставин кримінального провадження, вчиняти інші кримінальні правопорушення.

В судове засідання підозрюваний ОСОБА_2 не з'явився, про причини неявки слідчого суддю не повідомив.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення прокурора, розглянувши матеріали клопотання, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 193 КПК України розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків, передбачених ч.6 цієї статті.

Згідно ч.6 ст. 193 КПК України слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. У такому разі, після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Як вбачається з матеріалів клопотання, ОСОБА_2 в міжнародному розшуку не перебуває, в судове засідання на розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою не з'явився, в той час як його явка є обов'язковою.

Крім того, в судове засідання не з'явився прокурор явка якого також є обов'язковою.

В звязку з тим, що розгляд клопотання у відсутність підозрюваного, прокурора, є неможливим, слідчий суддя приходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 176, 177, 178, 179, 193, 194, 196, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання старшого прокурора військової прокуратури Вінницького гарнізону Центрального регіону України ОСОБА_1 про застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту відносно ОСОБА_2 - відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Апеляційного суду Вінницької області протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.11.2015
Оприлюднено30.12.2015
Номер документу54533314
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/26691/15-к

Ухвала від 30.11.2015

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

Ухвала від 30.11.2015

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

Ухвала від 30.11.2015

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні