Рішення
від 22.12.2015 по справі 905/3050/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Леніна, 5

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22.12.2015 Справа № 905/3050/15

Суддя господарського суду Донецької області Філімонова О.Ю., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Свердловантрацит м.Сєвєродонецьк Луганська область

до Приватного підприємства ТК ДМА м.Донецьк

про повернення суми попередньої оплати у розмірі 868848,00грн.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1-довіреність №ББУ/СА256/СЛ/14 від 10.12.2014р.

від відповідача: не явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ДТЕК Свердловантрацит м.Сєвєродонецьк Луганська область звернулось до господарського суду Донецької області з позовними вимогами до Приватного підприємства ТК ДМА м.Донецьк про повернення суми попередньої оплати у розмірі 868848,00грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що відповідно до умов укладеного між сторонами договору поставки № 460/14-4СА від 13.06.2014р. відповідач зобов'язався поставити у власність позивача товар, а позивач зобов'язався прийняти та оплатити товар, однак свої зобов'язання відповідач не виконав, отримавши від позивача попередню оплату, товар позивачу не поставив, в результаті чого за ним утворилась заборгованість у розмірі 868848,00грн.

Нормативно свої вимоги позивач обґрунтовує ст.ст. 526, 530, 693 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 2, 12, 15, 54 Господарського процесуального кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України.

Розглянувши подані позивачем документи, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд.

В С Т А Н О В И В:

13.06.2014р. між Товариством з обмеженою відповідальністю ДТЕК Свердловантрацит (покупець) та Приватним підприємством ТК ДМА (постачальник) укладено договір поставки № 460/14-4СА.

Відповідно до п.1.1 договору, в порядку та на умовах, передбачених даним договором, постачальник зобов' язується поставити у власність покупцю продукцію та/або обладнання виробничо-технічного призначення, в асортименті, кількості, в строки, по ціні і з якісними характеристиками, узгодженими сторонами в даному договорі і специфікаціях, які є невід`ємними частинами до даного договору.

Покупець зобов`язується прийняти та оплатити, яка поставляється у його власність продукцію у відповідності з умовами даного договору (п.1.2. договору).

Згідно з п.4.1. договору, поставка продукції здійснюється партіями в асортименті, кількості, по цінам, з якісними характеристиками та в строки, узгоджені сторонами в специфікаціях до даного договору.

Пунктом 4.6. договору передбачено, що зобов`язання постачальника вважаються виконаними з моменту передачі продукції у розпорядження покупця в узгоджене місце призначення поставки в асортименті, кількості, в строки, з якісними характеристиками, узгодженими сторонами в договорі і специфікаціях до нього. Зобов`язання покупця вважаються виконаними з моменту прийняття і оплати поставленої продукції.

Розділом 5 визначені ціна та порядок розрахунків.

Відповідно до п.6.1. договору, у разі невиконання або неналежного виконання будь-якої із сторін прийнятих на себе по даному договору зобов`язань, вона несе відповідальність перед іншою стороною у відповідності з вимогами діючого законодавства України, в тому числі, відшкодовує збитки, виплачує штрафні санкції. Сторони дійшли згоди, що збитки (витрати), понесені у виконання даного договору, стягуються з винної сторони у повному обсязі незалежно від санкцій, передбачених розділом 6 даного договору.

Згідно з п.8.1., даний договір вступає в силу з дати його підписання уповноваженими представниками сторін і скріплення печатками сторін. Сторони дійшли згоди, що у випадку належного виконання обома сторонами своїх зобов'язань, строк дії договору встановлюється до 31.12.2014р. включно.

У разі невиконання (неналежного виконання) сторонами (стороною) своїх зобов'язань по даному договору, строк дії договору пролонговується до повного виконання сторонами всіх прийнятих на себе зобов'язань.

Пунктом 8.2. договору передбачено, що всі зміни та доповнення до даного договору можуть бути внесені при узгодженні на це обох сторін і оформлюється додатковими угодами, які є невід`ємними частинами до даного договору, специфікації є невід`ємними частинами даного договору.

13.06.2014р. між Товариством з обмеженою відповідальністю ДТЕК Свердловантрацит та Приватним підприємством ТК ДМА була підписана специфікація №1/4.

Пунктом 2 специфікації визначена загальна вартість продукції, яка поставляється по даній специфікації та складає 860340,53грн., в тому числі ПДВ-172068,11грн.

Пункт 4 специфікації: умови оплати 100% передплата за продукцію, яка поставляється постачальником по даній специфікації здійснюється покупцем шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника.

Дана специфікація є невід`ємною частиною договору, вступає в силу з моменту її підписання сторонами, складена у двох аутентичних екземплярах, які мають однакову юридичну силу. (п.5 специфікації).

Згідно з п.1 ч.2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Згідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обгрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим (ст. 43 Господарського процесуального кодексу України).

Договір № 460/14-4СА 13.06.2014р., укладений між сторонами за своєю правовою природою є договором поставки та підпадає під правове регулювання норм ст. 264-271 Господарського кодексу України та істотними умовами договору поставки, зокрема, є предмет, ціна, строк дії договору, умови поставки, термін її здійснення.

Відповідно до ч. 3 ст. 264 Господарського кодексу України, основні вимоги щодо укладення та виконання договорів поставки встановлюються цим Кодексом, іншими законодавчими актами.

Згідно ч. 1 ст. 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч.1, ч.2 статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ч.1 ст. 691 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобоввЂ�язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

На виконання умов договору поставки № 460/14-4СА 13.06.2014р., на підставі платіжних доручень: НОМЕР_1 від 19.06.2014р. на суму 217212,00грн., №1000011232 від 24.06.2014р. на суму 217212,00грн., №1000015010 від 03.07.2014р. на суму 138471,60грн., №1000015033 від 03.07.2014р. на суму 143904,00грн., №1000015008 від 03.07.2014р. на суму 152048,40грн., позивач перерахував на рахунок відповідача загальну суму 868848,00грн. (а.с.29-33).

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За змістом ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 202 Господарського кодексу України та ст.599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняються виконанням, проведеним належним чином

Відповідач доказів поставки товару на суму 868848,00грн. до матеріалів справи не надано, тому суд вважає позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Свердловантрацит м.Сєвєродонецьк Луганська область доведеними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 32-34, 36, 43, 49, 82-85, 115, 116, Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства ТК ДМА (83017, Донецька область, м.Донецьк, вул.Овнатаняна, 4, офіс 506, ЄДРПОУ 39026780) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ДТЕК Свердловантрацит (93400, Луганська область, м.Сєвєродонецьк, вул.Гоголя 24,а, ЄДРПОУ 37596090) попередню оплату у розмірі 868848 (вісімсот шістдесят вісім тисяч вісімсот сорок вісім)грн.00коп., судовий збір у розмірі 13032 (тринадцять тисяч тридцять дві)грн.72коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня складення повного рішення та може бути оскаржене в порядку та у строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.Ю. Філімонова

Дата складання повного тексту рішення 22.12.2015р.

Надруковано 3 примірника:

1-до справи;

1-позивачу;

1-відповідачу

Дата ухвалення рішення22.12.2015
Оприлюднено30.12.2015
Номер документу54538783
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/3050/15

Судовий наказ від 04.01.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

Рішення від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

Ухвала від 12.11.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні