Ухвала
від 22.12.2015 по справі 927/1500/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Чернігівської області

Пр-т. Миру, 20, м. Чернігів, 14000 , тел. 676-311, факс 77-44-62, e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua

===================================================================================================================================================================

У Х В А Л А

"22" грудня 2015 р. Справа № 927/1500/15

Позивач: Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ "Дельта Банк" ОСОБА_1,

юридична адреса: вул. Щорса, 36-Б, м. Київ, 01133;

адреса для листування: бул. Дружби народів, 38, м. Київ, 01014

Відповідач: Приватне підприємство "Арі-Агро",

вул. Чернігівська, 47, Прилуцький район, Чернігівська обл., 17542

Про стягнення 233554,80грн.

Суддя Моцьор В.В.

Представники сторін:

позивача: ОСОБА_2 (довіреність №б/н від 05 жовтня 2015 року),

відповідача: ОСОБА_3 (посвідчення № 223 від 29 листопада 2002 року).

Публічним акціонерним товариством "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ "Дельта Банк" ОСОБА_1 подано позов до Приватного підприємства "Арі-Агро" про стягнення 233554,80грн. боргу, з яких 129554,80грн. заборгованості по сплаті процентів за користування кредитом та 104000,00грн. штрафу відповідно умов договору кредитної лінії № ВКЛ-2004104 від 04 лютого 2011 року.

У судовому засіданні 22 грудня 2015 року представник позивача подав суду клопотання про залучення до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Національного банку України. Дане клопотання обґрунтовано тим, що 06 жовтня 2009 року між Національним банком України та АТ "Дельта Банк" укладений договір застави майнових прав №51/64/144/39/86/ЗМП-2 зі змінами та доповненнями №4 від 27 грудня 2013 року, предметом якого є застава майнових прав, в тому числі, за кредитним договором № ВКЛ-2004104 від 04 лютого 2011 року, отже, рішення з даного спору може вплинути на права і обов'язки Національного банку України. Суд прийняв клопотання до розгляду та долучив його до матеріалів справи. Також представник позивача заявив клопотання про долучення до матеріалів справи письмового пояснення та документів, яке задоволено судом.

Присутній у судовому засіданні представник відповідача не заперечив щодо залучення третьої особи та заявив клопотання про долучення до матеріалів справи відзиву на позовну заяву, яке задоволено судом, та подав суду клопотання про витребування у позивача: протоколу засідання Кредитного комітету ПАТ "Дельта Банк" №3/15 від 22 січня 2015 року та стенограми засідання кредитного комітету ПАТ "Дельта Банк" від 22 січня 2015 року. Дане клопотання обґрунтовано тим, що протокол від 22 січня 2015 року свідчить про рішення Кредитного комітету позивача про не застосування штрафних санкцій при умові сплати тіла кредиту, відсотків та пені і, що на звернення відповідача щодо надання копії такого протоколу, позивач надав відповідь про неможливість надання інформації у зв'язку з віднесенням її до конфіденційної інформації. Крім того, представник відповідача подав суду клопотання про витребування у позивача обґрунтованого розрахунку заборгованості, з зазначенням сум та строків порушення ПП "Арі-Агро" зобов'язань за договором № ВКЛ-2004104 від 04 лютого 2011 року з посиланням на умови (пункти) договору кредитної лінії, які були порушені відповідачем і щодо яких нараховані прострочені проценти у розмірі 27% та обґрунтований розрахунок порядку та періоду нарахування штрафів з зазначенням відповідних умов (пунктів) договору та поданням відповідних доказів, оскільки ні доданий розрахунок, ні позовна заява не містять посилань за який період нараховані штрафи, дати нарахування штрафів, яка сума заборгованості є основною для їх розрахунку, обґрунтування застосування штрафної процентної ставки у розмірі 27%. Суд прийняв клопотання до розгляду та долучив їх до матеріалів справи.

Відповідно до частини 1 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. У заявах про залучення третіх осіб зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити (ч. 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України). Питання про залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу (ч. 3 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України).

Суд дійшов висновку, що рішення з даного спору може вплинути на права та обов'язки Національного банку України, отже необхідно залучити його в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, в зв'язку з чим клопотання позивача підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, сторони зобов'язані вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження обставин справи, а в силу ч.3 ст.4-3 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 65 Господарського процесуального кодексу України, з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя вчиняє в необхідних випадках такі дії по підготовці справи до розгляду: зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребує від них документи, відомості, висновки необхідні для вирішення спору.

Відповідно до ст.38 Господарського процесуального кодексу України сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши повноважних представників сторін, враховуючи наявність спору між сторонами щодо стягнення заборгованості по сплаті процентів за користування кредитом та штрафу, суд дійшов висновку про частково задоволення клопотань про витребування доказів у позивача.

Відповідно до ч.1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

Керуючись ст.ст. 22, 27, 32, 33, 38, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Залучити до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Національний банк України (вул. Інститутська, 9, м. Київ, 01007).

2. Розгляд справи відкласти на 12 січня 2016 року на 11:00 год.

в приміщенні господарського суду Чернігівської області, кім. 29.

3. Зобов'язати позивача:

- надіслати копію позовної заяви з додатком третій особі: Національному банку України (вул. Інститутська, 9, м. Київ, 01007), докази такого направлення надати суду;

- надати суду належним чином завірену копію протоколу засідання Кредитного комітету ПАТ "Дельта Банк" №3/15 від 22 січня 2015 року; обґрунтований розрахунок порядку та періоду нарахування штрафів з зазначенням відповідних умов (пунктів) договору та поданням відповідних доказів.

4. Зобов'язати третю особу:

- надати письмові пояснення по суті справи.

5. Сторонам забезпечити явку компетентного представника з належними повноваженнями та документами, які посвідчують особу (паспорт).

Суддя В.В. Моцьор

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення22.12.2015
Оприлюднено30.12.2015
Номер документу54542751
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1500/15

Ухвала від 12.01.2016

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні