Ухвала
від 21.12.2015 по справі 922/2378/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"21" грудня 2015 р.Справа № 922/2378/13

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Казарцевої В.В.

при секретарі судового засідання Ляшенко О.М.

розглянувши справу

за заявою публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ", м.Київ до ТОВ "ТД "Макротрейд", м. Харків про визнання банкрутом за участю сторін:

ліквідатора - Саутенка С.О., свідоцтво №216 від 20.02.2013 р.

представника ПАТ "Банк Форум" - Безуглої Л.Е., довіреність №10/12-06 від 16.06.2015 р.

представника ДПІ у Київському районі м.Харкова ГУ Міндоходів у Харківській обл. - Лисенка С.О., довіреність №3774/10/20-31-10-13 від 01.04.2015 р.

представника ТОВ "ТД "Текстиль-Полімер" - Будьонного В.М., довіреність від 12.01.2015 р.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду розгляд заяви ліквідатора про надання згоди на реалізацію майна банкрута, що є предметом застави ПАТ "БАНК ФОРУМ", був відкладений на 21.12.2015 р.

Присутній у судовому засіданні ліквідатор підтримав заяву про надання згоди на реалізацію майна, що є предметом забезпечення, зазначив, що перший аукціон має відбутися за початковою вартістю, яка дорівнює сумі визнаних вимог кредиторів та складає 300743378,83 грн., а у разі проведення повторного - з її зниженням, відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Представник ПАТ "Банк Форум" у судовому засіданні проти проведення першого аукціону без зниження початкової вартості не заперечував.

Присутні у судовому засіданні представники кредиторів проти заяви ліквідатора не заперечували.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив.

Постановою господарського суду Харківської області від 04.06.2015 р. ТОВ "ТД "Макротрейд" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Капустіна В.В.

Ухвалою суду від 12.08.2015 р. був затверджений реєстр вимог кредиторів ТОВ "Торговий Дім "Макротрейд" до складу якого, зокрема, увійшов ПАТ "БАНК ФОРУМ", окремо внесені відомості про майно боржника, що є предметом застави ПАТ "БАНК ФОРУМ", а саме: нежилий будинок літ "А", загальною площею 1360,10 кв.м., розташований за адресою: м.Київ, вул. Нижньоюрківська, 9, на підставі іпотечного договору №23/08/12-КІ-ІПОТ від 04.03.2008 р., посвідченого Колєсник С.А., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу, зареєстрованого в реєстрі за №940 (реєстраційний номер обтяження: 6721998) та нежилий будинок літ "Б", загальною площею 1056,10 кв.м., розташований за адресою: м. Київ, вул.Нижньоюрківська, 9, на підставі іпотечного договору №23/08/12-КІ-ІПОТ від 04.03.2008 р., посвідченого Колєсник С.А., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу, зареєстрованого в реєстрі за №940 (реєстраційний номер обтяження: 6722120).

09.11.2015 р. до суду від ліквідатора надійшла заява про надання згоди на реалізацію майна банкрута, що є предметом застави ПАТ "БАНК ФОРУМ".

Ухвалою суду від 11.11.2015 р. заява ліквідатора про надання згоди на реалізацію майна банкрута, що є предметом застави ПАТ "БАНК ФОРУМ", була призначена до розгляду в судовому засіданні.

Ухвалою суду від 02.12.2015 р. усунено арбітражного керуючого Капустіна В.В. від виконання обов'язків ліквідатора ТОВ "ТД "Макротрейд", призначений ліквідатором у справі арбітражний керуючий Саутенко С.О.

Судом встановлено, що 30.06.2015 р. ліквідатором на адресу ПАТ "БАНК ФОРУМ" була направлена заява №615 від 26.06.2015 р. про надання згоди про продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, за початковою вартістю, яка дорівнює сумі визнаних вимог кредиторів, шляхом проведення аукціону в межах ліквідаційної процедури з можливістю зниження початкової вартості майна; проведення повторного аукціону з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону; проведення другого аукціону з можливістю зниження початкової вартості; продажу майна частинами (у випадку, якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося).

Листом №9226/1.2 від 20.07.2015 р. ПАТ "БАНК ФОРУМ" погодив продаж заставного майна боржника на наступних умовах: на першому аукціоні у складі цілісного майнового комплексу зі встановленням початкової вартості цілісного майнового комплексу в розмірі сукупності визнаних судом вимог кредиторів без можливості зниження початкової вартості на тому ж аукціоні; у разі визнання першого аукціону таким, що не відбувся, здійснити виділ майна ТОВ "ТД "Макротрейд", що забезпечує вимоги ПАТ "БАНК ФОРУМ", в окремий лот, визначити його початкову вартість та додатково погодити умова проведення подальшого продажу зазначеного майна з банком як заставним кредитором.

Згідно з абз. абз. 1, 2 ч. 4 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує.

Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Відповідно до ч.1 ст. 43 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів.

Згідно з ч.6 ст.5 Закону України "Про іпотеку", вартість предмета іпотеки визначається за згодою між іпотекодавцем і іпотекодержателем або шляхом проведення оцінки предмета іпотеки відповідним суб'єктом оціночної діяльності у випадках, встановлених законом або договором.

Ліквідатор та ПАТ "БАНК ФОРУМ" погодили розмір початкової вартості вищезазначеного майна, яка становить сукупність визнаних судом вимог кредиторів у справі, тобто 300743378,83 грн.

Згідно з ч. ч. 1, 5 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі.

Ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Згідно з ч. ч. 1-3 ст. 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості.

Повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону.

Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості.

Відповідно до абз. абз. 6-9 п.33 Інформаційного листа Вищого господарського суду України №01-06/606/2013 від 28.03.2013 р. (зі змінами та доповненнями), положеннями статей 65, 66 Закону врегульовано питання стосовно можливості зниження початкової вартості майна, що продається на аукціоні.

Вперше аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості, якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону.

У разі закінчення аукціону без визначення переможця проводиться повторний аукціон зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків та з можливістю подальшого зниження початкової вартості на самому аукціоні, але не нижче, ніж до граничної вартості, - 50 відсотків початкової вартості (наприклад, майно має початкову вартість 100 грн.; відповідно на першому повторному аукціоні вартість майна становить 80 грн., але може бути знижена до 40 грн.). При цьому про наведене зазначається у відповідному оголошенні.

Другий повторний аукціон проводиться зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків від вартості першого повторного аукціону та за відсутності бажаючих укласти договір початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір (відповідно на другому повторному аукціоні вартість майна становить 60 грн., але може бути знижена до 1 грн.).

Враховуючи вищевикладене та те, що заява ліквідатора не суперечить вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд вважає за можливе задовольнити заяву ліквідатора про надання згоди на реалізацію майна банкрута, що є предметом забезпечення.

Керуючись ст. ст. 37-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву ліквідатора про надання згоди на реалізацію майна банкрута, що є предметом забезпечення.

2. Надати згоду на продаж майна ТОВ "ТД "Макротрейд" (а саме: нежилий будинок літ "А", загальною площею 1360,10 кв.м., розташований за адресою: м.Київ, вул. Нижньоюрківська, 9 та нежилий будинок літ "Б", загальною площею 1056,10 кв.м., розташований за адресою: м. Київ, вул.Нижньоюрківська, 9), яке знаходиться в заставі ПАТ "БАНК ФОРУМ", в складі цілісного майнового комплексу ТОВ "ТД "Макротрейд" початковою вартістю, яка дорівнює сумі визнаних вимог кредиторів та складає 300743378,83 грн. шляхом: проведення аукціону в межах ліквідаційної процедури за початковою вартістю, яка дорівнює сумі визнаних вимог кредиторів та складає 300743378,83 грн.; проведення повторного аукціону з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону; проведення другого аукціону з можливістю зниження початкової вартості; продажу майна частинами (у випадку, якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося).

3. Ухвалу направити ліквідатору, ПАТ "БАНК ФОРУМ", кредиторам.

Суддя Казарцева В.В.

Дата ухвалення рішення21.12.2015
Оприлюднено28.12.2015
Номер документу54550766
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/2378/13

Ухвала від 11.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 08.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 08.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 29.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 07.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні