Рішення
від 22.12.2015 по справі 920/1771/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.12.2015 Справа № 920/1771/15 Господарський суд Сумської області, у складі судді Зайцевої І.В. при секретарі судового засідання Пономаренко Т.М., розглянувши матеріали справи № 920/1771/15

за позовом: Тростянецької міської ради, м. Тростянець Сумської області,

до відповідача : Приватного підприємства «Форест» , м. Тростянець Сумської області,

про зобов'язання укласти додаткову угоду до договору оренди землі

За участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність № 232 від 19.10.2015),

від відповідача: не з'явився,

Суть спору : позивач просить суд зобов'язати відповідача укласти з Тростянецькою міською радою додаткову угоду до договору оренди землі № 376 від 24.04.2007 по вул. Горького, 98 в м. Тростянець Сумської області, який укладений між сторонами даного спору, а також стягнути з відповідача судові витрати, пов'язані з розглядом справи.

Відповідач у судове засідання не з'явився, відзиву на позов чи будь-яких інших клопотань суду не подав, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Ухвала суду про порушення провадження у справі від 30.11.2015 направлялася судом на адресу відповідача зазначену позивачем у позовній заяві та отримана відповідачем 03.12.2015, про що свідчить поштове повідомлення про вручення, а ухвала господарського суду Сумської області від 14.12.2015 на сьогоднішній день так і не вручена, про що свідчить відстеження пересилання поштових відправлень, зроблених господарським судом з офіційного сайту Укрпошти (http://services.ukrposhta.ua).

Відповідно до п. 3.9.1 Постанови Пленуму ВГСУ № 18 від 26.12.2011 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції , особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. Там же зазначено, що в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає, що відповідача було належним чином повідомлено про час та місце розгляду справи, проте, своїм правом приймати участь в судовому засіданні останній не скористався.

Враховуючи достатність часу, наданого позивачу та відповідачу для підготовки до судового засідання та подання витребуваних судом документів, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, закріплені п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ст. 4 3 та ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, сторонам створені усі належні умови для надання доказів у справі та є підстави для розгляду справи за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та оцінивши надані докази, суд встановив:

24.04.2007 між Тростянецькою міською радою та Приватним підприємством Форест був укладений договір № 376 про оренду землі загальною площею 4678 м.кв. та вартістю 159613 грн. 36 коп. за 1 м. кв. по вул. Горького, 98 в м. Тростянець.

Відповідно до п. 8 договору, договір укладено на 49 років.

Згідно п. 9 договору орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі 2% від нормативної грошової оцінки і становить 3192 грн. 27 коп. (0,68 грн. за 1м. кв.) на рік.

Відповідно до п. 13 договору розмір орендної плати переглядається щорічно у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів; зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках передбачених законом.

Розмір орендної плати встановлюється згідно рішення сесії міської ради, що є обов'язковим до виконання, відносно кожної з галузей виробництва. Зміна розміру орендної плати оформляється додатковою угодою, що підлягає державній реєстрації (п. 14 договору).

20.04.2008 між позивачем та відповідачем було укладено додаткову угоду, відповідно до п. 9 якої, орендна плата за ділянку по вул. Горького, 98 м. Тростянець площею 4678 м.кв. становить на 2008 рік 8205 грн. 44 коп.

Відповідно до п. 11 договору орендна плата вноситься щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати на розрахунковий рахунок Тростянецької міської ради не пізніше 15 числа місяця наступного за звітним та подає копію квитанції чи платіжного доручення до міської ради.

Питання сплати податку на землю та оплати орендної плати за користування земельною ділянкою з 01.01.2011 регулюється Податковим кодексом України. Згідно із статтею 287, підпункту 288.5.2 пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою; розмір орендної плати за земельні ділянки встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом, а також не може перевищувати для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, включаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативної грошової оцінки; для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Приписами ст.21 Закону України Про оренду землі встановлено, що орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди, крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Розділу XIII Податкового кодексу України.

Відповідно до ст. 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати за земельні ділянки встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки.

Вищим господарським судом України у пункті 2.19 постанови Пленуму від 17.05.2011 № 6 Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин зазначено, що у разі прийняття уповноваженим органом рішення про внесення змін до ставок орендної плати за землю та затвердження нових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку орендної плати за земельні ділянки, такі обставини можуть не братися судом до уваги лише у разі скасування відповідного рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в установленому законом порядку.

Рішенням 39 сесії 6 скликання Тростянецької міської ради від 14.11.2013 № 219 Про внесення змін до рішення № 18 сесії 6 скликання Тростянецької міської ради від 30.12.2012 року № 518 Про затвердження розміру орендної плати на земельні ділянки несільськогосподарського призначення орендна плата встановлена на рівні 3% від нормативної грошової оцінки, що відповідає вимогам п. 288.5.1 ст. 288 Податкового кодексу України.

29.12.2014 року директору Приватного підприємства Форест було направлено лист з 3-ма екземплярами додаткової угоди та вимогою зареєструвати її в Реєстраційній службі Тростянецького районного управління юстиції до 23.01.2015, з попередженням настання наслідків у разі невиконання вищезазначених дій. Проте, відповідачем так на сьогоднішній день додаткова угода не підписана, хоча як вбачається з матеріалів справи та пояснень позивача, відповідач фактично сплачує плату за користування земельною ділянкою у розмірі 3% в рік.

За приписами статті 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту (стаття 654 Цивільного кодексу України).

Згідно зі статтею 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Відповідно до ст. 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати за земельні ділянки встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативно грошової оцінки.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Отже, нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом.

Оскільки орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Таким чином, суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими, правомірними, та такими, що підлягають задоволенню.

Виходячи з фактичних обставин даної справи, враховуючи, що спір між сторонами виник в результаті неправомірних дій відповідача, суд дійшов висновку про відшкодування позивачеві суми сплаченого судового збору в розмірі 1218 грн. за рахунок відповідача відповідно до вимог ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Приватне підприємство Форест (42600, м. Тростянець, вул. Горького, 98 і.к. 32024347) укласти з Тростянецькою міською радою (42600, Сумська область, м. Тростянець, вул. Миру, 6, і.к. 23635190) додаткову угоду до договору оренди землі від 24.04.2007 року по вул.. Горького, 98 в м. Тростянець Сумської області.

3. Стягнути з Приватного підприємства Форест (42600, м. Тростянець, вул. Горького, 98 і.к. 32024347)на користь Тростянецької міської ради (42600, Сумська область, м. Тростянець, вул. Миру, 6, і.к. 23635190) 1218 грн. судового збору.

Повний текст рішення складено та підписано 23.12.2015 р.

Суддя І.В. Зайцева

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.12.2015
Оприлюднено30.12.2015
Номер документу54550942
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/1771/15

Рішення від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 30.11.2015

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні