Ухвала
від 18.12.2015 по справі 753/23618/15-к
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/23618/15-к

провадження № 1-кс/753/3953/15

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" грудня 2015 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю прокурора Київської місцевої прокуратури №2 міста Києва ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №2 міста Києва ОСОБА_2 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015100020006283 від 22.07.2015 року з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Київської місцевої прокуратури №2 міста Києва ОСОБА_2 , звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку в нежитловому приміщенні, в якому здійснюється діяльність з надання послуг купівлі-продажу валют, що розташоване в приміщенні торгово=розважального центру (літера "А") по вул. О.Мішуги, 6 у м. Києві, яке належить на праві власності ТОВ "прем"єр.Груп".

Обґрунтовуючи клопотання, прокурор вказав, що в провадженні СВ Дарницького управління поліції ГУНП в м. Києві знаходиться кримінальне провадження № 12015100020006283 за зверненням журналіста Всеукраїнської правової газети «Міжнародний центр прав людини» ОСОБА_3 щодо вчинення невстановленими особами шахрайських дій, шляхом організації функціонування пунктів обміну валют в м. Києві без ліцензії НБУ та інших дозвільних документів за наступними адресами: перехрестя вул. А.Ахматової та пр. П.Григоренка, пр-т М.Бажана, 26, пр-т П.Григоренка, 23, вул. А.Ахматової, 14-А, вул. О.Мішуги, 3-В, вул. О.Мішуги, 6.

В ході досудового розслідування було допитано свідка ОСОБА_4 , який показав, що у зв`язку із коливаннями курсу гривні, усі свої грошові збереження він намагається тримати у валюті доларах США. З цією метою, коли у нього є в наявності грошова сума у гривнях, він прямує до обмінних пунктів із найприваблівишим курсом для придбання валюти.

Так, в кінці серпня 2014 року в обмінному пункті, який розташовано в торгово-розважальному центрі "Паралель" за адресою м. Київ, вул. О.Мішуги, 6 ОСОБА_4 було придбано валютні цінності 1000 доларів США, одним платежем по курсу 22,8 грн. за один долар США.

Через деякий час, приблизно 01.09.2015 у ОСОБА_4 виникла необхідність розрахуватись із продавцем мотоцикла у валюті. Він взяв із дому 3000 доларів США, які були придбані в вищезазначеному пункті обміну та розрахувався. При розрахунку, продавець мототранспорту не прийняв у ОСОБА_4 три купюри, та зазначив, що вони не є справжними. Коли він її перевірив, то виявилось, що вони купюри є лише макетом справжніх купюр.

Таким чином, представники пункту обміну валют, розташованого в нежилому приміщенні за адресою м. Київ, вул. О.Мішуги, 6 вчинили щодо ОСОБА_4 шахрайські дії, чим завдали йому збитків на суму 6840 грн.

Згідно витягу з Єдиного реєстру прав власності на нерухоме майно №42602234 від 20.08.2015 року встановлено, що будівля торгово-розважального центру, що знаходиться за адресою м. Київ, вул. О.Мішуги, 6 (літера А), частина приміщення якої використовується невстановленими особами під діяльність пункту обміну валют, належить на праві власності ТОВ "Прем"єр.Груп" (код ЄДРПОУ 30781558).

Згідно довідки Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна (КМДА) №11829 (И-2015) від 14.09.2015 року, нежиле приміщення (в літ. А), що знаходиться за адресою м. Київ, вул. О.Мішуги, 6, частина якого використовується невстановленими особами під діяльність пункту обміну валют, належить на праві власності ТОВ "Прем"єр.Груп" (код ЄДРПОУ 30781558).

Відповідно до листа Національного банку України № 24-00020/96909 від 04.12.2015, згідно з вимогами пункту 4.1 глави 4 Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам, національному оператору поштового зв`язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 09.08.2002 № 297, небанківська фінансова установа, за 15 днів до початку здійснення нею або її структурними підрозділами валютних операцій, надсилає до Національного банку України інформацію за формою, наведеною в додатку 7 до Положення, та станом на 26.11.2015 року інформація про початок діяльності пункту обміну валют, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. А. Мішуги,3В до Національно банку не надходила.

Згідно рапорту о/у відділу з обслуговування Дарницького району УПЗСЕ ГУМВС України в м. Києві ОСОБА_5 , проведеними заходами встановлено, що на першому поверсі ТЦ "Паралель" за адресою м. Київ, вул. О.Мішуги, 6 дійсно здійснює діяльність пункт обміну валюти, в якому, всупереч вимогам п. 12 розділу 2 Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої Постановою Правління НБУ від 12.12.2002 № 502, відсутня на доступному для огляду місці інформація щодо фінансової установи, яка здійснює діяльність та інша необхідна інформація.

У теперішній час, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, виникла необхідність у проведенні обшуку на підставі того, що органу досудового розслідування достовірно відомо про здійснення злочинної діяльності, пов`язаною з обміном, конвертуванням грошових коштів, збутом підробної валюти за вищевказаною адресою.

Підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. Зокрема, у вказаному приміщенні можуть знаходитись підробна валюта, грошові кошти та майно, здобуте у результаті вчинення кримінального правопорушення, документи фінансово-господарської діяльності пункту, комп`ютерна техніка та електронні носії інформації, що містять вказані відомості, інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення.

Існує достатньо підстав вважати, що в нежитловому приміщенні, де здійснюється діяльність невстановленими особами з надання послуг купівлі-продажу валют, що розташоване в приміщенні торгово-розважального центру (літера "А"), по вул. О.Мішуги, 6 у м. Києві, і на праві власності належить ТОВ "Прем"єр.Груп" (код ЄДРПОУ 30781558), знаходяться документи, що відображають відомості про купівлю-продаж валют, документи, які відображають функціональні обов`язки касирів та керівного складу пунктів обміну, документи, що містять відомості про анкетні дані службових осіб пункту обміну, договори оренди приміщень, документи, які підтверджують відповідність приміщень, у якому знаходиться пункт обміну, вимогам технічної захищеності, копії документів необхідних для відкриття та функціонування пункту обміну валют, звітність про фінансові результати роботи, податкові звітності, роздруківки відомостей операційного щоденника з відповідними додатками або інші документи, у яких в повному обсязі відображені відомості про проведені операції купівлі-продажу валюти (із зазначенням конкретного виду валюти), комп`ютерна техніка, на якій виготовлялась вказана документація, та що відображає контроль у режимі реального часу за дотриманням встановленої законодавством суми проведення фізичними особами валютно-обмінних операцій за добу, валютні цінності та інші фінансово-господарські документи, які використовувались для вчинення вказаного кримінального правопорушення, які можуть мати важливе доказове значення під час досудового розслідування. Документи (в т.ч., що містяться на електронних носіях) за фактом здійснення обмінних операцій можливо буде використати як доказ, оскільки вони підтверджують факт обміну валюти поза бухгалтерським та податковим обліком та ухилення від сплати податків; вилучені валютні цінності за результатами проведеної перевірки незаконних операцій будуть звернуті у дохід держави.

Орган досудового розслідування вважає, що існує реальна загроза зміни або знищення вище зазначених документів, предметів, речей, в разі звернення з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, а тому клопоче перед слідчим суддею про розгляд вказаного клопотання щодо проведення саме обшуку.

В суді прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Частиною 3 статті 234 КПК України передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання (ч.4 ст.234 КПК України).

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Як вказано у рішенні Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. Відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції. Аналогічна позиція Європейського суду з прав людини міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню.

З огляду на викладені обставини, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим та прокурором у клопотанні доведено наявність достатніх підстав для проведення обшуку, оскільки доведено наявність вчинення кримінального правопорушення, є підстави вважати, що відшукуванні документи, носії інформації ймовірно можуть знаходитись у вказаному приміщенні та мати значення для досудового розслідування, відомості, які містяться, у відшукуваних документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури № 2 міста Києва ОСОБА_2 дозвіл на проведення обшуку в нежилому приміщенні (в літ. А), в якому здійснюється діяльність з надання послуг купівлі-продажу валют, що знаходиться за адресою м. Київ, вул. О.Мішуги, 6, яке належить на праві власності ТОВ "Прем"єр.Груп", з метою відшукання та вилучення документів, що відображають відомості про купівлю-продаж валют; документів, які відображають функціональні обов`язки касирів та керівного складу пунктів обміну; документів, що містять відомості про анкетні дані службових осіб пункту обміну; договорів оренди приміщень; документів, які підтверджують відповідність приміщень, у якому знаходиться пункт обміну, вимогам технічної захищеності; копій документів необхідних для відкриття та функціонування пункту обміну валют; звітності про фінансові результати роботи, податкові звітності, роздруківки відомостей операційного щоденника з відповідними додатками або іншого документа, у якому в повному обсязі відображені відомості про проведені операції купівлі-продажу валюти (із зазначенням конкретного виду валюти); комп`ютерної техніки, на якій виготовлялись вказана документація, та що відображає контроль у режимі реального часу за дотриманням встановленої законодавством суми проведення фізичними особами валютно-обмінних операцій за добу; валютних цінностей та інших фінансово-господарських документів, які використовувались для вчинення вказаного кримінального правопорушення, та які можуть мати важливе доказове значення під час досудового розслідування.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту її оголошення.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.12.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54556271
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015100020006283 від 22.07.2015 року з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України

Судовий реєстр по справі —753/23618/15-к

Ухвала від 18.12.2015

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Набудович І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні