Рішення
від 07.12.2015 по справі 480/2043/15-ц
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Справа № 480/2043/15-ц

РІШЕННЯ

Іменем України

(заочне)

07 грудня 2015 року

Миколаївський районний суд Миколаївської області в складі головуючого судді Шаронової Н.О., секретар Біда В.Д., за участю позивача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ковалівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановив:

У вересні 2015 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Ковалівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася 02.02.2015 після смерті його тітки ОСОБА_3.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач ОСОБА_1 посилається на те, що він є спадкоємцем померлої за заповітом. Однак, він не подав своєчасно заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори і пропустив встановлений для цього строк у зв'язку з тим, що у період з лютого по вересень 2015 року був відсутній у смт Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області, йому не було відомо про існування заповіту, а потім позивач не міг знайти заповіт.

У судовому засіданні позивач підтвердив викладені обставини, позовні вимоги підтримав, проти заочного розгляду справи не заперечував та повідомив суду, що протягом січня - вересня 2015 року перебував у від'їзді, про існування заповіту не знав, коли дізнався про існування заповіту не міг його знайти.

Представник відповідача у судові засідання 10.11.2015 та 07.12.2015 не з'явився. Про дату, час та місце слухання справи відповідач повідомлявся вчасно та належним чином, про що свідчать повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 22, 36). Заяви про розгляд справи за відсутності представника відповідача до суду не надійшло, причини неявки свого представника відповідач суду не повідомив, заперечень проти позову не надав.

Третя особа у судові засідання 10.11.2015 та 07.12.2015 не з'явилась. Про дату, час та місце слухання справи третя особа повідомлялась вчасно та належним чином. Заяви про розгляд справи за відсутності третьої особи до суду не надійшло, причини своєї неявки до суду третя особа не повідомила, заперечень проти позову не надала.

Суд ухвалив розглядати справу у відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів у заочному порядку.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов такого.

Позивач ОСОБА_1 народився 11 лютого 1960 року у м. Краснокамськ Пермської області (а.с. 8).

01.08.2012 ОСОБА_3 склала заповіт на ім'я ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, посвідчений приватним нотаріусом Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2, зареєстровано в реєстрі за № 1508, у якому зробила таке розпорядження: належну мені на праві власності земельну ділянку площею 10,80 гектара, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Ковалівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, кадастровий номер 4824281200:03:000:0110, заповідаю ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

02.02.2015 ОСОБА_3 померла у віці 80 років у смт Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області після її смерті відкрилася спадщина (а.с. 4).

Згідно з положеннями ст. 1222 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) позивач є спадкоємцем померлої за заповітом.

На день розгляду справи в суді спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилася (а.с. 19, 20).

Постановою від 22.09.2015 приватного нотаріуса Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2 позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після ОСОБА_3, яка померла 02 лютого 2015 року, на земельну ділянку площею 10,80 гектара, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах Ковалівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області. У якості підстави, з якої нотаріальна дія не може бути вчинена, нотаріус у постанові зазначив, що відповідно до вимог ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Зазначена заява ОСОБА_1 подана не була. Відповідно до ст. 1272 ЦК України спадкоємець, що не подав заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців, вважається таким, що не прийняв спадщину. Оскільки згідно з ч. 1 ст. 1296 ЦК України свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцю, який прийняв спадщину, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Позивач не подав вчасно до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3, оскільки на початку 2015 року він поїхав до м. Києва, де працював неофіційно різноробочим на будівництві. У смт Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області позивач повернувся тільки у вересні 2015 року. Коли позивач повернувся у вересні 2015 року, він дізнався, що померла його тітка ОСОБА_3. Позивач пояснив, що увесь час заповіт перебував у його матері ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, яка є особою похилого віку. Позивач стверджує, що його мати забула про існування зазначеного заповіту, а коли згадала то одразу не змогла його знайти. Так лише наприкінці вересня 2015 року мати позивача повідомила йому існування заповіту та показала його.

У судовому засіданні свідок ОСОБА_5 повідомила, що на початку 2015 року позивач виїхав з смт Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області; від матері позивача дізналася, що він поїхав працювати до міста Києва; побачила його лише у вересні 2015 року.

У судовому засіданні свідок ОСОБА_6 показала, що позивач на початку 2015 року поїхав з смт Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області на заробітки до м. Києва, повернувся лише у вересні 2015 року; пояснила, що знала про існування заповіту.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Зазначені позивачем у позовній заяві обставини є достатніми підставами вважати причину пропуску строку поважною.

Отже суд находить позовні вимоги такими, що можливо задовольнити. При цьому суд вважає, що двомісячний строк для подання позивачем заяви про прийняття спадщини є достатнім.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Ковалівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_4, додатковий двомісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3, яка померла 02 лютого 2015 року у віці 80 років у смт. Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області.

Перебіг строку подання заяви до нотаріального органу обчислюється з моменту набрання цим рішенням суду законної сили.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем шляхом подачі апеляційної скарги Апеляційному суду Миколаївської області через Миколаївський районний суд Миколаївської області протягом десяти днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

На рішення позивачем може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Миколаївської області через Миколаївський районний суд Миколаївської області.

Заочне рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви відповідачем про перегляд заочного рішення, або позивачем - апеляційної скарги.

Суддя ОСОБА_8

07.12.2015

СудМиколаївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення07.12.2015
Оприлюднено31.12.2015
Номер документу54572143
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —480/2043/15-ц

Рішення від 07.12.2015

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Рішення від 07.12.2015

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 09.10.2015

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні