Рішення
від 23.12.2015 по справі 743/1586/15-ц
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/1586/15-ц

Провадження № 2/743/459/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2015 року

Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі: головуючого-судді ОСОБА_1, при секретаріОСОБА_2, за участю представника позивача ОСОБА_3, представника відділу Держгеокадастру у Ріпкинському районі Чернігівської області ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Ріпки в залі суду справу

за позовомОСОБА_5 доСиберізької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, провизнання недійсним державного акту на право приватної власності на земельну ділянку, визнання права на земельні ділянки,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

в—Џвідділ Держгеокадастру у Ріпкинському районі Чернігівської області;

в—ЏРеєстраційна служба Ріпкинського районного управління юстиції Чернігівської області, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 звернувся з позовом до Сиберізької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, в якому: у зв'язку з втратою Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧН № 004662, виданого 14 серпня 2001 р. Сиберізькою сільською радою Ріпкинського району Чернігівської області, на ім'я ОСОБА_6, який посвідчував право приватної власності останньої на земельну ділянку площею 2,736 га в межах згідно плану, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;, у зв'язку з тим, що він, як син померлої спадщину прийняв, але не оформив свої спадкових прав на цю земельну ділянку з підстав втрати оригіналу державного акту, що вбачається з постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а саме видачі на його ім'я свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_6, яка сталась 9 березня 2015 року, просив визнати за ним, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_6, яка сталась 9 березня 2015 року, право власності на земельну ділянку площею 2,6204 га. в межах згідно з планом, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7424488600:07:010:0013. До судового засідання позивач ОСОБА_5 уточнив позовні вимоги та одночасно визнанням права власності на земельну ділянку, просив визнати недійсним Державний акт на право приватної власності на землю (Серія ІІ-ЧН № 000937), виданий 14 серпня 2001 р. Сиберізькою сільською радою Ріпкинського району Чернігівської області, на ім'я ОСОБА_6, який посвідчує право приватної власності останньої на земельну ділянку площею 2,736 га в межах згідно плану, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В судовому засіданні:

- представник позивача ОСОБА_3 позов підтримала, з урахуванням уточнення позовних вимог. Вказала про те, що у них, на даний част та в даній справі, відсутній інтерес у визнанні права власності на іншу земельну ділянку, яка вказана в Державному акті - 0,096 га. (багаторічні насадження);

- представник відділу Держгеокадастру у Ріпкинському районі Чернігівської області ОСОБА_4 поклався на розсуд суду, при вирішенні спору.

Представник відповідача - Сиберізької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області в судове засідання не з'явився надав суду заяву, в якій просив розглядати справу у їх відсутність та вказав про визнання позову.

Представник реєстраційної служби Ріпкинського районного управління юстиції Чернігівської області в судове засідання не з'явився, причини неявки не повідомив.

Вислухавши пояснення представника позивача ОСОБА_3, представника відділу Держгеокадастру у Ріпкинському районі Чернігівської області ОСОБА_4 дослідивши матеріали справи, суд приходить до таких висновків.

Судом встановлено, що 14 серпня 2001 р. Сиберізькою сільською радою Ріпкинського району Чернігівської області на ім'я ОСОБА_6, на підставі рішення Сиберізької сільської ради Ріпкинського району від 25 вересня 2001 р. (16 сесія 23 скликання), був виданий Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧН № 000937, який посвідчував належність останній права власності на земельні ділянки площею 2,716 га. в межах згідно з планом, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 173, вказане підтверджується копією другого примірника вказаного державного акту.

Виходячи з хронології винесення Сиберізькою сільською радою Ріпкинського району рішення від 25 вересня 2001 р., яке мало після видачі на ім'я ОСОБА_6 Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧН № 000937 - 14 серпня 2001 р., можна зробити висновок, що рішення Сиберізької сільської ради Ріпкинського району від 25 вересня 2001 р. (16 сесія 23 скликання), на підставі якого був виданий Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧН № 000937 від 14 серпня 2001 р. було винесено пізніше державного акту.

Вказане є безумовною підставою для визнання вказаного державного акту недійсним

Інструкція про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, яка була затверджена Наказом Державного Комітету України по земельних ресурсах 04.05.99 р. N 43 та регулювала питання видачі дублікатів державних актів втратила чинність 23.08.2013 р. на підставі наказу Мінагрополітики від 03.07.2013 р. № 404.

З 1 січня 2013 р. оригінали державних актів на право власності на земельні ділянки не видаються, в силу Земельного кодексу України, Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється згідно ч. 3 ст. 152 ЗК України шляхом: визнання прав; відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; відшкодування заподіяних збитків; застосування інших, передбачених законом способів захисту (стаття 16 ЦК України).

Враховуючи наведене вище, суд вважає, що рішення Сиберізької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області (16 сесія 23 скликання) від 25 вересня 2001 р. Про затвердження технічної документації та видачі державних актів на право приватної власності на землю не містить помилок, його навіть не має в матеріалах справи, тому воно не підлягає визнанню недійсним.

Відтак, належним способом відновлення порушеного права позивача є визнання недійсним Державного акту на право приватної власності на землю (Серія ІІ-ЧН № 000937), виданого 14 серпня 2001 р. Сиберізькою сільською радою Ріпкинського району Чернігівської області, на ім'я ОСОБА_6, який посвідчує право приватної власності останньої на земельну ділянку площею 2,736 га в межах згідно плану, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 173, з підстав зазначених вище.

Матеріалами спадкової справи після смерті ОСОБА_6, яка померла 9 березня 2015 року підтверджується:

- те, що ОСОБА_6, згідно заповіту від 09.02.1994 р., який посвідчений секретарем Сиберізької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, заповіла все майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на, що вона по Закону буде мати право: позивачу ОСОБА_5, який останній приходиться сином, що стверджується свідоцтвом про його народження (серія ІV-УР № 2375943);

- те, що ОСОБА_6 померла 9 березня 2015 року, що підтверджується свідоцтвом про її смерть (серія І-ЕЛ № 254274);

- те, що ОСОБА_6, на день смерть, була зареєстрована та проживала за адресою: с.В.Осняки Ріпкинського району, вул.Стриженська, 12 сама, що стверджується довідкою виконавчого комітету Сиберізької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області від 30.06.2015 р. № 258;

- те, що ОСОБА_5 26 червня 2015 р. звертався до Ріпкинської районної державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_6, яка сталась 9 березня 2015 року, яка була зареєстрована в Спадковому реєстрі;

- те, що 28 листопада 2015 р. державним нотаріусом Ріпкинської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_7 на ім'я ОСОБА_5 було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_6, яка сталась 9 березня 2015 року у вигляді земельної ділянки площею 0,4089 га. в межах згідно з планом, що розташована на території с.В.Осняки Ріпкинського району Чернігівської області, вул.Стриженська, 12, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ЧН № 046634, виданого Сиберізько. сільською радою Ріпкинського району Чернігівської області 14 жовтня 2003 р., кадастровий номер 7424488600:01:001:0122,

- те, що 28 листопада 2015 р. державним нотаріусом Ріпкинської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_7 було винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальних дій № 1050/02-31 та відмовлено у видачі на ім'я ОСОБА_5 свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_6, яка сталась 9 березня 2015 року у вигляді земельної ділянки площею 2,6204 га. в межах згідно з планом, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7424488600:07:010:0013, з тих підстав, що за життя остання втратила оригінал вказаного державного акту.

Наявними в матеріалах спадкової справи після смерті ОСОБА_6, яка сталась 9 березня 2015 року Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, Витягом з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок та технічною документацією із землеустрою по відновленню меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та присвоєнню кадастрового номеру для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 2,6204 га, на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області підтверджується, що земельній ділянці площею 2,6204 га. в межах згідно з планом, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, присвоєно кадастровий номер 7424488600:07:010:0013.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_5 слід задовольнити та визнати за останнім право власності на земельну ділянку площею 2,6204 га. в межах згідно з планом, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7424488600:07:010:0013, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_6, яка сталась 9 березня 2015 року.

Керуючись ст.ст. 3, 10, 13, 14, 60, 174, 208, 209, 212, 215, 218 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 392 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_5 до Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з урахуванням уточненої заяви, - задовольнити.

Визнати недійсним Державний акт на право приватної власності на землю (Серія ІІ-ЧН № 000937), виданий 14 серпня 2001 р. Сиберізькою сільською радою Ріпкинського району Чернігівської області, на ім'я ОСОБА_6, на підставі рішення Сиберізької сільської ради Ріпкинського району від 25 вересня 2001 р. (16 сесія 23 скликання), який посвідчує право приватної власності останньої на земельну ділянку площею 2,736 га в межах згідно плану, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 173.

Визнати за ОСОБА_5 право власності на земельну ділянку площею 2,6204 га. в межах згідно з планом, що розташована на території Сиберізької сільської Ріпкинського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7424488600:07:010:0013 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_6, яка сталась 9 березня 2015 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Чернігівської області через Ріпкинський районний суд Чернігівської області шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги - особами, які брали участь, і були присутніми в судовому засіданні під час проголошення рішення, або протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення - особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення.

Головуючий В.Б.Сташків

СудРіпкинський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.12.2015
Оприлюднено31.12.2015
Номер документу54577863
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —743/1586/15-ц

Рішення від 23.12.2015

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Рішення від 23.12.2015

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 10.12.2015

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні