Постанова
від 11.03.2011 по справі 2а-14099/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2011 р. Справа № 2а-14099/10/0470 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 при секретаріОСОБА_2 за участю: розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Новомосковського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції до ООбласного комунального підприємства Новомосковська пересувна колона №91 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

03 жовтня 2010 року Новомосковський міжрайонний прокурор (далі - Заявник) звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції (далі - Позивач) про стягнення з Обласного комунального підприємства Новомосковська пересувна колона №91 (далі - Відповідач) на користь державного бюджету податкового боргу з податку на додану вартість та комунального податку у сумі 91 829 грн. 18 коп.

Прокурор в судове засідання не з'явився. Про день, час, місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомлення про вручення відправлення.

Представник позивача у судовому засіданні просив задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засідання заперечував проти позову та просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

Дослідивши всі документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Виходячи із матеріалів справи встановлено, що Обласне комунальне підприємство Новомосковська пересувна колона №91 (ЄДРПОУ 01351842) зареєстроване виконавчим комітетом Новомосковської міської ради від 19.07.2001 р. та перебуває на обліку в Новомосковській об'єднаній державній податковій інспекції.

Відповідач має заборгованість по податку на додану вартість у сумі 91 449 грн. 42 коп., з яких:

- донараховані штрафні санкції у сумі 10 733 грн. 53 коп. за несвоєчасну сплату узгоджених податкових зобов'язань, повідомлення-рішення №0000541520/0 від 02.02.2010р.;

- донараховані штрафні санкції у сумі 4 623 грн. 95 коп. за несвоєчасну сплату узгоджених податкових зобов'язань, повідомлення-рішення №0004421520/0 від 28.12.2009р.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою узгодженого податкового зобов'язання, на суму

суму податкового боргу нарахована пеня в розмірі 20703грн. 47 коп.

Таким чином, станом на 28.09.2010р. Обласне комунальне підприємство Новомосковська пересувна колона №91 має узгоджений податковий борг з податку на додану вартість у сумі 91 449 грн. 42 коп.

Крім того станом на 28.09.2010р. відповідач має узгоджений податковий борг з комунального податку у сумі 379грн. 76коп., однак в судовому засіданні представником відповідача були залучені до матеріалів справи платіжні доручення про сплату комунального податку за 2010 рік.

Згідно зі ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни, у зв'язку з чим повинні подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до п. 5.1 ст.5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", №2181 податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації.

Підпункт 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 Закону №2181 передбачає, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Згідно п 1.6 ст.1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" примусове стягнення - звернення стягнення на активи платника податків у рахунок погашення його податкового боргу без попереднього узгодження його суми таким платником податків.

Таким чином, враховуючи факт наявності самостійно узгодженого податкового зобов'язання, не сплаченого у встановлені чинним законодавством строки, така заборгованість підлягає стягненню у примусовому порядку за рахунок активів платника податків згідно п.3.1 ст. 3 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" .

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", від 04.12.1990 №509 одним із завдань органів державної податкової служби є: здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Відповідно до абзацу першого пункту 1 статті 8 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" Державна податкова адміністрація України здійснює такі функції: виконує безпосередньо, а також організовує роботу державних податкових адміністрацій та державних податкових інспекцій, пов'язану із: здійсненням контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), контролю за валютними операціями, контролю за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановленому законом порядку, а також контролю за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, торгових патентів.

Відповідно до частини 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно із статтею 69 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів. Докази суду надають особи, які беруть участь у справі.

Статтею 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Суд, згідно зі статтею 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Отже, проаналізувавши зазначені вище норми чинного законодавства України, матеріали адміністративного позову, суд вважає, що позовні вимоги Новомосковського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції до Обласного комунального підприємства Новомосковська пересувна колона №91 про стягнення податкового боргу є правомірними та підлягають задоволенню частково.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 3, 11, 35, 69, 71, 86, 94, 158-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Дніпропетровський окружний адміністративний суд ,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Новомосковського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції до Обласного комунального підприємства Новомосковська пересувна колона №91 про стягнення податкового боргу - задовольнити частково.

Стягнути з Обласного комунального підприємства Новомосковська пересувна колона №91 (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Радянська, б. 18, кв. 210; код ЄДРПОУ 01351842) на користь держави податкового боргу по податку на додану вартість у сумі 91449,42 грн. (р/р 31115029700030, код платежу 14010100); по комунальному податку у сумі 225грн. (р/р 33217828700030, код платежу 16010200) одержувач Управління Державного казначейства у м. Новомосковську ГУДКУ у Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 24230986, банк одержувача - ГУДКУ в Дніпропетровській області; код МФО 805012.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна, скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складений 03.03.2011 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.03.2011
Оприлюднено31.12.2015
Номер документу54578979
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14099/10/0470

Постанова від 11.03.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук Наталія Віталіївна

Ухвала від 04.11.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні