Ухвала
від 16.10.2013 по справі 201/12660/13-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

справа № 201/12660/13-к

провадження № 1-кс/201/4256/2013

УХВАЛА

16 жовтня 2013 року м. Дніпропетровськ

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Галічий В.М., розглянувши старшого прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Дніпропетровської області Куташі Ю.Ю., про дозвіл на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

16 жовтня 2013 року прокурор звернувся до суду з клопотанням про дозвіл на проведення обшуку.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилався на те, що прокуратурою області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42013040000000085 від 28 березня 2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження було встановлено, що на території Дніпропетровської області організована протиправна фінансова схема з мінімізації податкових зобов'язань вітчизняних суб'єктів господарювання та легалізації коштів отриманих злочинним шляхом, за участю посадових осіб УПМ ДПС у Дніпропетровській області.

Так, під корупційним сприянням посадових осіб УПМ ДПС у Дніпропетровській області зареєстровані ряд підприємств, від поточних рахунків яких надходять безготівкові грошові кошти до "конвертаційного" центру. В бухгалтерії "транзитних" підприємств оформлюється документація, згідно з якою вказані кошти нібито витрачаються на закупку товарів у підприємств, що мають ознаки "фіктивності" та зареєстровані на підставних осіб з числа малозабезпеченої категорії населення. Надалі вказані кошти перераховуються на рахунки зазначених "фіктивних" підприємств, знімаються з їх розрахункових рахунків у касі банка готівкою та передаються клієнтам за винятком комерційної винагороди , яка становить певний відсоток від суми платежу. При цьому, співробітники УПМ ДПС у Дніпропетровській області, зловживаючи своїм службовим становищем надають послуги з реєстрації "фіктивних" підприємств, які задіяні в зазначеній схемі, сприяють в отриманні свідоцтва платника ПДВ, та приймають податкову звітність останніх без здійснення відповідного контролю. Також, за отриманими даними посадові особи ДПС України в Дніпропетровській області, використовуючи владні повноваження та маючи адміністративні функції, активно "лобіюють" послуги вказаних "конвертаційних" центрів серед підприємств реального діючого сектору економіки.

Вказана діяльність сприяє відтоку капіталу в тіньовий обіг, що призводить до недоотримання Державним бюджетом України коштів у особливо великих розмірах.

Крім оперативної інформації, факт здійснення вказаних операцій підтверджує наявність сум податкового кредиту з податку на додану вартість, що знайшло своє відображення в додатку № 5 ( розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів) декларацій по податку на додану вартість.

В ході досудового розслідування, та за матеріалами УДСБЕЗ у Дніпропетровській області встановлена схема пов'язаних підприємств: ТОВ "Трейдсорт" (код 36840094); ТОВ "Будтехпостач" (код 36840126); ПАТ "ЗНВКІФ "Інновація" (код 35043996); ТОВ "Спайк-Інвест" (код 35542661); ТОВ "КУА "Авенір-Інвест" (код 35266430); ТОВ "Проммашплюс" (код 36161803); ТОВ "ІНТАЙМ ЛТД" код 35740542, ТОВ "ПКП ІНТАЙМ ЛТД" код 37213803, ТОВ "КОМКОР ТРАНС" код 37029884 та інші підприємства, які були задіяні в незаконних схемах безтоварних операцій, переведення в готівку грошових коштів та легалізації майна, отриманого злочинним шляхом та утримуються у Дніпропетровських відділеннях АО "ФІНРОСТБАНК".

Реквізити та завідомо підроблені документи, виконані від імені встановлених фіктивних СПД, надавалися організаторами злочинної діяльності діючим підприємствам Дніпропетровської та інших областей для використання їх в незаконних схемах безтоварних операцій для ухилення від сплати податків шляхом безпідставного завищення податкового кредиту з ПДВ та завищення валових витрат, а також для приховування привласнення та розтрати чужого майна з подальшою легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

Крім того, в ході досудового слідства встановлено схема руху грошових коштів між юридичними та фізичними особами, яка дозволяла незаконно, використовуючи свідомо підроблені документи, переводити безготівкові грошові кошти в готівку з подальшою легалізацією грошових коштів, здобутих злочинним шляхом та використанням їх у фінансово-господарській діяльності підконтрольних підприємств.

У слідстві ведення вказаної незаконної діяльності, завдано шкоду охоронюваним законом інтересам держави у вигляді недонадходження податку на додану вартість та податку на прибуток до державного бюджету України.

Зібрані докази, наявні в матеріалах кримінального провадження, свідчать про нікчемність угод, укладених із фіктивними підприємствами, тому вони спочатку були вчинені з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, спрямовані на порушення громадського порядку, зловживання правом, порушення моральних засад суспільства і прикриття фактично здійснених операцій.

Зазначеними підприємствами керували пов'язані особи, які проводили фінансові операції з метою приховування незаконної діяльності.

Крім того, встановлено, що легалізовані грошові кошти отримані злочинним шляхом перевозяться на автомобілі HYUNDAI ACCENT державний номерний знак НОМЕР_1. У зазначеному автомобілі можуть знаходиться документи, грошові кошти і предмети також інших підприємств, створених фактичними власниками, які ведуть незаконну фінансово-господарську діяльність.

На підставі викладеного, прокурор для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, просив суд надати дозвіл на проведення обшуку в автомобілі HYUNDAI ACCENT державний номерний знак НОМЕР_1, з метою відшукання і вилучення документів, предметів, договорів, комп'ютерної техніки, грошових коштів, отриманих протиправним шляхом, документів відображаючих видачу готівкових грошових коштів отриманих злочинним шляхом та інших носіїв інформації, що свідчать про причетність вчинення кримінального правопорушення та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Відповідно до ч.5 ст. 234 КПК України, Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування.

Вивчивши матеріали вказаного кримінального провадження № 42013040000000085, вважаю клопотання прокурора не обґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню, оскільки дані, викладені у матеріалах кримінального провадження не дають підстав дійти до висновку, що проведення зазначеної слідчої дії, є доцільним та необхідним.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 234, 236, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

У задоволені клопотання старшого прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Дніпропетровської області Куташі Ю.Ю., про дозвіл на проведення обшуку - відмовити .

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя В.М. Галічий

Дата ухвалення рішення16.10.2013
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу54585570
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —201/12660/13-к

Ухвала від 16.10.2013

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Галічий В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні