Постанова
від 23.12.2015 по справі 641/12139/15-к
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районий суд м.Харкова

Номер провадження №1-кс/641/1727/2015 Справа №641/12139/15-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2015 року слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові клопотання прокурора Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42015221070000002 від 17.12.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло вказане клопотання прокурора Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 молодшого радника юстиції ОСОБА_3 ..

В обґрунтування свого клопотання прокурор ОСОБА_3 посилається на те, що 17.12.2015, до Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури №5, надійшла заява від ОСОБА_4 , стосовно грубого порушення законодавства про працю.

В ході допита в якості свідка ОСОБА_4 , пояснив що він звернувся з питань працевлаштування до ПП «Норма-Апекс», що розташовано за адресою: м. Харків, вул. Морозова, 21. Від представника ПП «Норма-Апекс», який організовував прийняття його на роботу, ОСОБА_4 стало відомо, що на підприємстві особи офіційно не працевлаштовані, йому пропонували роботу з умовою отримання заробітної плати «в конверті» без укладання трудового договору і проведення відповідних відрахувань з заробітної плати.

Відповідно до ст. 24 КЗпПУ працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно із ст. 253 КЗпПУ особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи, підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню.

Таким чином, у ході розгляду звернення ОСОБА_4 встановлені дані, що можуть свідчити про грубе порушення законодавства про працю, яке допущено службовими особами ПП «Норма-Апекс», тобто злочину, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України.

Було надано доручення співробітникам Управління захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції, встановити кому належить приміщення розташоване в АДРЕСА_1 .

В ході виконання доручення було встановлено, що в приміщенні за адресою: м.Харків, вул.Морозова, 21, здійснює свою підприємницьку діяльність ПП «Норма-Апекс».

Було отримано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, де зазначено що ПП «НОРМА-АПЄКС», код ЄРДПОУ 31977216, місцемзнаходження юридичної особи є Харківська область, Харківській район, місто Мерефа, провулок Мереф`янський, будинок 27, засновником даного підприємства є ОСОБА_5 , директором є ОСОБА_6 , видом діяльності даного ПП є діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту, оптова торгівля іншими товарами широкого асортименту, неспеціалізована оптова торгівля, роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстр прав власності на нерухоме майно №50336931, було встановлено що будинок АДРЕСА_1 , з 20.08.2015 на праві приватної власності належить ОСОБА_7 .

Також, було встановлено, що чоловік ОСОБА_5 ОСОБА_8 , який згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців є засновником ТОВ «ЛАФ-ЛОГІСТІК», код ЄРДПОУ 38773916, місцезнаходженням юридичної особи є будинок АДРЕСА_1 , видом діяльності даного підприємства є виробництво інших готових металевих виробів, надання інших допоміжних комерційних послуг, складське господарство.

Також, було встановлено, що свою діяльність ТОВ «ЛАФ-ЛОГІСТІК», здійснює за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстр прав власності на нерухоме майно №50337884, було встановлено що будинок АДРЕСА_1 , з 14.12.2013 на праві приватної власності належить ОСОБА_9 .

Також є довідка з Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про кількість найманих працівників ПП «НОРМА-АПЄКС», код ЄРДПОУ 31977216.

Прокурор вважає, що є достатні підстави вважати, що за місцем фактичного перебування ПП «НОРМА-АПЄКС», код ЄРДПОУ 31977216, за адресою м. Харків, вул. Морозова, 21, можуть зберігатись документи, що підтверджують діяльність підприємства, бухгалтерські документи за 2014 та 2015 рік, штатний розклад працівників, чорнові записи, нотатки, носії інформації (жорсткі диски, флеш карти пам`яті, сервера, інші види носіїв), грошові кошти, отриманні від неправомірної діяльності, камери відео спостереження, та інші заборонені законом речі, предмети та речовини.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав в повному обсязі.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши пояснення прокурора, дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Статтею 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Клопотання слідчого, яке надійшло до суду відповідає вимогам КПК України.

Під час розгляду клопотання прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, можуть бути доказами під час судового розгляду та знаходяться у приміщенні ПП «НОРМА-АПЄКС» за адресою м. Харків, вул. Морозова, 21, яке належить на праві приватної власності ОСОБА_7 на підставі договору дарування № 1280, виданого 20.08.2015, виданого приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_10 ..

Однак, зважаючи на те, що відомості за даним фактом внесені до ЄРДР за ст. 172 КК України щодо грубого порушення законодавства про працю, слідчий суддя вважає, що прокурором не наведено значення для досудового розслідування грошових коштів, не наведено підстав вважати, що вони здобуті злочинним шляхом, відсутні підстави для відшукання документів, що можуть підтверджувати діяльність даного підприємства, бухгалтерських документів за 2014 2015 роки, носіїв інформації (жорстких дисків, флеш карт пам`яті, серверів, інших носіїв інформації), камер відео спостереження та інших заборонених законом речей, предметів та речовин.

Щодо інших заборонених законом речей, предметів та речовин, суд наголошує, що згідно частини 7 статті 236 КПК України, предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження.

Крім того, відшукання та вилучення грошових коштів, документів, що можуть підтверджувати діяльність даного підприємства, бухгалтерських документів підприємства за 2014 2015 роки, можуть перешкоджати діяльності підприємства, а тому в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Крім того, залучення ухвалою слідчого судді для проведення обшуку слідчого Комінтернівського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області та співробітників Управління захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, не передбачене чинним КПК України, а тому в цій частині клопотання також задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на обшук задовольнити частково.

Надати прокурору Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 молодшого радника юстиції ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку у приміщенні будівлі №21, по вул. Морозова, в м. Харків, де здійснює свою діяльність ПП «НОРМА-АПЄКС», код ЄРДПОУ 31977216, з метою відшукання документів з кадрового діловодства, штатного розкладу працівників, бухгалтерських документів, що стосуються нарахування та виплати заробітної плати працівникам підприємства за 2014 та 2015 роки, чорнових записів та нотаток.

Щодо відшукання документів, що підтверджують діяльність підприємства, бухгалтерських документів за 2014 та 2015 рік, носіїв інформації (жорсткі диски, флеш карти пам`яті, сервера, інші види носіїв), грошових коштів, отриманих від неправомірної діяльності, камер відео спостереження, та інших заборонених законом речей, предметів та речовин - відмовити.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.12.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54588761
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —641/12139/15-к

Постанова від 23.12.2015

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

Постанова від 23.12.2015

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні