Постанова
від 19.02.2009 по справі 30/55-08-845
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСП ОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" лютого 2009 р. Справа № 30/55-08-845

Одеський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

Головуючого судді: Л.В. По ліщук

Суддів: Л.І. Бандури, В.Б. Т уренко,

при секретарі судового зас ідання - О.О. Соломахіній,

за участю представників ст орін:

від позивача - ОСОБА_1 3

від відповідачів: (ТОВ ''П івденна Пальміра'') - не з'явив ся

(Компанія з обмеженою у розм ірі акцій відповідальністю ' 'Технолоджіз Апгрейд Лімітед '') - не з'явився

(Виконавчий комітет Одеськ ої міської ради) - Л.В. Федче нко

(Державний реєстратор Вико навчого комітету Одеської мі ської ради) - Л.В. Федченко

від 3-ої особи - ОСОБА_ 13,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу ТОВ ''Південна Пал ьміра''

на рішення господарськ ого суду Одеської області від 18.12.2008р.

у справі № 30/55-08-845

за позовом ОСОБА_3,

третя особа на стороні п озивача, яка не заявляє самос тійних вимог на предмет спор у ОСОБА_4,

до ТОВ ''Південна Пальмір а'', ТОВ ''Смарт Комьюнікейшин'', Компанії з обмеженою у розмі рі акцій відповідальністю ''Т ехнолоджіз Апгрейд Лімітед'' ,

Виконавчого комітету Одес ької міської ради, Державног о реєстратора Виконавчого ко мітету Одеської міської ради

про визнання недійсним рішень загальних зборів, виз нання недійсними Статутів та визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у ста тутному капіталі,

встановив:

ОСОБА_3 звернулас я до господарського суду з по зовом, уточненнями та доповн еннями до нього про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ ''Півден на Пальміра'', яке оформлене пр отоколом №19\02 від 14.02.2005р.; визнанн я недійсним Статуту ТОВ ''Півд енна Пальміра'' у новій редакц ії, затвердженого рішенням з агальних зборів учасників ТО В ''Південна Пальміра'' від 19.02.2005р . та скасування державної реє страції зазначеного Статуту , проведеної державним реєст ратором виконавчого комітет у Одеської міської ради 28.03.2005р. за №15561050001005962; визнання недійсним рішення загальних зборів уч асників ТОВ ''Південна Пальмі ра'', оформлене протоколом №02\06 -1 від 02.06.2005р.; визнання недійсним Статуту у новій редакції, зат вердженого загальними збора ми учасників ТОВ ''Південна Па льміра'', оформленого протоко лом №02\06-1 від 02.06.2005р. та скасуванн я державної реєстрації зазна ченого Статуту, проведеної д ержавним реєстратором викон авчого комітету Одеської міс ької ради 29.07.2005р. за №15561050002005962; зобов 'язання ТОВ ''Південна Пальмір а'' виплатити ТОВ ''Смарт Комью нікейшин'' додаткового внеск у у статутний фонд ТОВ ''Півден на Пальміра'' у розмірі 15400,0грн.; визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у ста тутному капіталі ТОВ ''Півден на Пальміра'', укладеного 21.06.2005р . між ТОВ ''Смарт Комьюнікейшин '' та компанією з обмеженою у р озмірі акцій відповідальніс тю ''Технолоджіз Апгрейд Лімі тед'', посвідченого приватним нотаріусом Київського міськ ого нотаріального округу О СОБА_5 та зареєстрованого у реєстрі за №1512; зобов'язання ТО В ''Смарт Комьюнікейшин'' випла тити Компанії з обмеженою у р озмірі акцій відповідальніс тю ''Текнолоджіз Апгрейд Лімі тед'' 20,0грн., які сплачені згідн о договору купівлі-продажу ч астки в статутному капіталі від 21.06.2005р.

Рішенням господарськ ого суду Одеської області ві д 01.08.2008р. (суддя Н.В. Рога) позов за доволено, оскільки загальні збори учасників ТОВ ''Південн а Пальміра'' від 19.02.2005р. проведен і з порушенням чинного закон одавства, а саме: з порушенням порядку скликання загальних зборів, встановленого ст. 61 За кону України ''Про господарсь кі товариства'' та п. 7.2 Статуту ТОВ ''Південна Пальміра'', так я к ОСОБА_3 та ОСОБА_6 не б уло повідомлено належним чин ом про проведення зборів та н е ознайомлено з документами, внесеними до порядку денног о зборів; загальні збори були неповноважними, оскільки ві дбулися за присутності одног о учасника - ТОВ ''Смарт Комью нкейшн'', який не володіє більш ніж 60% голосів, та відбулися за відсутності учасників, що во лодіють у сукупності 40% голосі в - ОСОБА_7 та ОСОБА_6, щ о суперечить вимогам стати 60 З акону України ''Про господарс ькі товариства''. Подальші ріш ення загальних зборів не пор оджували правових наслідків . Крім того судом визнаний нед ійсним договір купівлі-прода жу частки в статутному капіт алі ТОВ ''Південна Пальміра'' в ід 21.06.2005р., укладений між ТОВ ''Сма рт Комьюнікейшн'' та Компаніє ю ''Технолоджіз Апгрейд Ліміт ед'', так як договір укладений на підставі рішення загальни х зборів учасників ТОВ ''Півде нна Пальміра'', оформленого пр отоколом №19\02 від 19.02.2005р.

ТОВ ''Південна Пальмір а'', не погоджуючись з вказаним рішенням, звернулося із апел яційною скаргою, в якій проси ть рішення скасувати, в задов оленні позову відмовити, пос илаючись на порушення судом норм матеріального та процес уального права, а саме: судом н е встановлено, чи брали участ ь ОСОБА_7 та ОСОБА_6 в уп равлінні товариством згідно із Статуту товариства, в тому числі участь в загальних збо рах, і де знаходились вказані особи в період скликання заг альних зборів від 19.02.2005р., чи пов ідомляли вони керівництво то вариства про своє місцезнахо дження та яким способом. Отже , на думку скаржника, судом не з'ясовані обставини, чи дійсн о керівництво ТОВ ''Південна П альміра'' порушило вимоги дію чого законодавства при склик ані та проведені загальних з борів учасників, а також, чи за конними та обґрунтованими бу ли рішення, що приймалися цим и загальними зборами, а також суд прийняв рішення відносн о вимог, які не входили в предм ет позову.

Представник скаржник а, Є.С. Козирський, що діє на підставі довіреностей і є од ночасно представником ТОВ ''С март Комьюнікейшин'' і Компан ії з обмеженою у розмірі акці й відповідальністю ''Техноло джіз Апгрейд Лімітед'' не скор истався своїм процесуальним правом на участь у судовому з асіданні при розгляді апеляц ійної скарги.

Заслухавши представн иків сторін, дослідивши мате ріали справи і перевіривши п равильність застосування мі сцевим господарським судом н орм матеріального та процесу ального права, апеляційна ін станція встановила наступне .

Згідно із Статутом ТО В ''Південна Пальміра'', який за реєстрований Приморською ра йонною адміністрацією м. Оде си 11.11.1997р. за №1094, товариство ство рене шляхом реорганізації МП в формі ТОВ ''Південна Пальмір а'', є правонаступником грошов их коштів і майна, прав та обов 'язків МП в формі ТОВ ''Південн а Пальміра'' відповідно до річ ного бухгалтерського баланс у станом на 01.01.1995р. (п. 1.2). Учасника ми ТОВ ''Південна Пальміра'' за Статутом товариства у новій редакції, затвердженого заг альними зборами учасників зг ідно протоколу №11 від 21.10.1997р. є гр омадянка ОСОБА_3 з часткою у статутному фонді товарист ва 20%, що в грошовому еквівален ті складає 3600,0грн.; громадянин ОСОБА_9 з часткою у статутн ому фонді товариства 20%, що в гр ошовому еквіваленті складає 3600,0грн.; ТОВ ''Смарт Комьюнікейш н'' з часткою у статутному фонд і товариства 60%, що в грошовому еквіваленті складає 10800,0грн.

Відповідно до ст. 60 Зак ону України ''Про господарськ і товариства'', учасники зборі в товариства з обмеженою від повідальністю, які беруть уч асть у зборах, реєструються і з зазначенням кількості голо сів, що має кожний учасник. Цей перелік підписується голово ю та секретарем зборів. В пере ліку учасників, які з'явилися , повинно бути зазначено найм енування товариства, дату пр оведення зборів, прізвище, ім 'я, по батькові учасника, кільк ість належних йому голосів, о собистий підпис учасника. Це й перелік додається до прото колу зборів. Якщо ж такого пер еліку не має, то в цьому випадк у на початку протоколу зазна чаються усі присутні, і вони р озписуються на проти свого п різвища.

Статтею 61 Закону Украї ни ''Про господарські товарис тва'' передбачено що, про прове дення загальних зборів товар иства, учасники повідомляють ся передбаченим статутом спо собом із зазначенням часу і м ісця проведення зборів та по рядку денного.

Згідно з п. 7.2 Статуту ТО В ''Південна Пальміра'' збори с кликаються не рідше одного р азу на рік шляхом персональн ого повідомлення всіх учасни ків не менш як за 30 днів, із зазн аченням часу, місця проведен ня зборів та порядку денного . Учасники загальних зборів м ають кількість голосів, проп орційну розміру її часток у С татутному фонді (п.7.4) Збори вва жаються правомочними, якщо н а них присутні Учасники або ї х представники, які володіют ь не менш ніж 30 відсотків голо сів (п.7.6).

Як вбачається з прото колу № 19/02 загальних зборів уча сників ТОВ ''Південна Пальмір а'' від 19.02.2005р. збори відбувалися за присутністю ТОВ ''Смарт Ком ьюнікейшн'' в особі директора ОСОБА_10. На вказаних збора х учасників вирішено;

- виключити ОСОБА_3 та О СОБА_6 із складу учасників н а підставі рішення Приморськ ого районного суду м. Одеси ві д 18.02.2005 р. по справі № 2-3024/05 про визн ання їх безвісно відсутніми та на підставі ст. 64 Закону Укр аїни ''Про господарські товар иства'' оскільки їх бездіяльн ість перешкоджає досягненню цілей товариства, виключаюч и прийняття важливих рішень товариством, які належать до виключної компетенції загал ьних зборів учасників;

- у зв' язку із виключенням учасників та з метою приведе ння розміру статутного капіт алу у відповідність до чинно го законодавства, збільшити статутний капітал, шляхом вн есення учасником - ТОВ ''Смарт Комьюнікейшн'' додаткового в кладу у розмірі 15400 грн.;

- затвердити статуту ТОВ ''Пі вденна Пальміра'' у новій реда кції;

- у випадку з'явлення виключ ених засновників виплатити ї м належну частку у майні това риства розраховану на момент виключення. Як зазначено вищ е, виключення ОСОБА_7 і О СОБА_4 із складу учасників Т ОВ ''Південна Пальміра'' було з дійснено на підставі рішення Приморського районного суду м. Одеси від 18.02.2005р. по справі № 2-30 24/05 про визнання їх безвісно ві дсутніми та на підставі ст. 64 З акону України ''Про господарс ькі товариства'', оскільки їх б ездіяльність перешкоджає до сягненню цілей товариства, в иключаючи прийняття важливи х рішень товариством, які нал ежать до виключної компетенц ії Загальних Зборів Учасникі в. Однак, вказане рішення Прим орського районного суду м. Од еси від 18.02.2005р. було скасовано р ішенням Приморського районн ого суду м. Одеси від 24.12. 2007р. по т ій же справі, та визнано, що ге неральному директору ТОВ ''Пі вденна Пальміра'' ОСОБА_11 б уло відоме місце проживання ОСОБА_3 та ОСОБА_9, а сам е за адресою: АДРЕСА_1, але з метою виключити ОСОБА_7 т а ОСОБА_9 із складу заснов ників ТОВ ''Південна Пальміра '' (код ЄДРПОУ 13894252, місцезнаходж ення: 65067, пляж ''Аркадія'' Аркадії вська балка, м. Одеса, Одеська область) у 2005р., на момент відря дження ОСОБА_3 та ОСОБА_9 до Сполучених штатів Амери ки, ініціювала та подала до су ду заяву про визнання останн іх безвісно відсутніми. Крім того, рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 08.10 .2008р. у справі №2-о-269\08 , яке залишен о без змін Ухвалою апеляційн ого суду Одеської області ві д 03.12.2008р., встановлено, що місце п еребування фізичних осіб О СОБА_7 та ОСОБА_12 відоме, в они не є безвісно відсутніми , оскільки постійно мешкають за адресою: АДРЕСА_2.

За таких обставин апе ляційна інстанція погоджуєт ься з висновком місцевого го сподарського суду, що загаль ні збори учасників ТОВ ''Півде нна Пальміра'' від 19.02.2005р. провед ені з порушенням чинного зак онодавства і є незаконними, п одальші рішення загальних зб орів не породжували правових наслідків, отже, затвердженн я Статуту ТОВ ''Південна Пальм іра'' у новій редакції, згідно протоколу №19/02 від 19.02.2005р. та держ авна реєстрація Статуту ТОВ ''Південна Пальміра'' у новій р едакції, яка проведена Держа вним реєстратором Виконавчо го комітету Одеської міської ради 28.03.2005р. за № 15561050001005962, є також не законними, тому наступні заг альні збори учасників ТОВ ''Пі вденна Пальміра'', що відбулис ь 02.06.2005р., також слід визнати нез аконними, а отже і їх рішення н е породжували правових наслі дків, тому прийняття Статуту ТОВ ''Південна Пальміра'' у нов ій редакції, затвердженій рі шенням загальних зборів учас ників Товариства, оформленим протоколом № 02/06-1 від 02.06.2005р. та де ржавну реєстрацію Статуту ТО В ''Південна Пальміра'' у новій редакції, яка проведена Держ авним реєстратором Виконавч ого комітету Одеської місько ї ради 29.07.2005р. за №15561050002005962 - слід та кож визнати незаконними.

Також є цілком правом ірним висновок суду щодо виз нання недійсним договору куп івлі - продажу частки в стат утному капіталі ТОВ ''Південн а Пальміра'', укладеного 21.06.2005р. м іж ТОВ ''Смарт Комьюнікейшн'' (П родавець) та Компанією ''Техно лоджіз Апгрейд Лімітед'' (Поку пець), згідно якого Продавець зобов' язався передати у вл асність Покупця частку у ста тутному капіталі ТОВ ''Півден на Пальміра'' у розмірі 100% стату тного капіталу вартістю 26200 гр н., а Покупець зобов' язався п рийняти цю частку і сплатити за неї обговорену грошову су му оскільки, договір має бути визнаний судом недійсним, та к як Договір був укладений на підставі рішення Загальних зборів учасників ТОВ ''Півден на Пальміра'', оформленого про токолом №19\02 від 19.02.2005р., Статуту Т ОВ ''Південна Пальміра'' у нові й редакції, затвердженого за гальними зборами учасників Т ОВ ''Південна Пальміра'', оформ леного протоколом №19\02 від 19.02.2005 р., зареєстрованого Держреєс тратором 28.03.2005р. за №15561050001005962 та ріш ення Загальних зборів учасни ків ТОВ ''Південна Пальміра'', о формленого протоколом № 02\06-1 в ід 02.06.2005р., які є недійсними з під став, викладених вище.

Відповідно ж до ч.1 ст.229 Цивільного кодексу України , якщо особа, яка вчинила право чин, помилилася щодо обстави н, які мають істотне значення , такий правочин може бути виз наний судом недійсним. Істот не значення має помилка прир оди правочину, прав та обов' язків сторін. На думку суду Д оговір від 21.06.2005р. був укладений ТОВ ''Смарт Комьюнікейшн'' (Про давець) та Компанією ''Текноло джіз Апгрейд Лімітед'' (Покупе ць) під впливом помилки.

Згідно ч.3 ст.215 Цивільно го кодексу України, якщо неді йсність правочину прямо не в становлена законом, але одна із сторін або інша заінтерес ована особа заперечує його д ійсність на підставах, встан овлених законом, такий право чин може бути визнаний судом недійсним. Виходячі з матері алів справи, у суду є всі підст ави для визнання Договору ві д 21.06.2005р., укладеного ТОВ ''Смарт К омьюнікейшн'' та Компанією ''Те кнолоджіз Апгрейд Лімітед'' н едійсним.

Відповідно до ч.1 ст.216 Ц ивільного кодексу України не дійсний право чин не створює юридичних наслідків, крім ти х, що пов' язані з його недійс ністю. За таких обставин. прав омірною є вимога позивача що до зобов' язання ТОВ ''Смарт К омьюнікейшн'' виплатити Комп анії ''Текнолоджіз Апгрейд Лі мітед'' 20грн., сплачених згідно Договору купівлі-продажу ча стки у статутному капіталі в ід 21.06.2005р.

Заперечення скаржник а, викладені в апеляційній ск арзі стосовно того, що суд при йняв рішення стосовно вимог, які не були заявлені позивач ем, судова колегія відхиляє, т ак як скаржник не врахував, що в процесі розгляду справи по зивач уточнював та доповнюва в свої вимоги, які в остаточні й редакції і були розглянуті судом по суті.

Також не заслуговуют ь на увагу посилання скаржни ка на те, що висновки суду не в ідповідають фактичним обста винам справи та нормам діючо го законодавства, а також на т е, що судом не повністю з'ясова ні обставини, що мають значен ня для справи, оскільки при ро згляді справи місцевий госпо дарський суд ретельно дослід ив всі надані сторонами дока зи і правомірно дійшов висно вку про задоволення позову.

За таких обставин ріш ення суду слід залишити без з мін, а апеляційну скаргу без з адоволення.

Керуючись ст. ст. 99, 103 , 105 Господарського процесуаль ного кодексу України, колегі я суддів -

постановила:

Рішення господарськ ого суду Одеської області ві д 18.12.2008р. у справі № 30/55-08-845 залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Постанова апеляційно ї інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційном у порядку до Вищого господар ського суду України протягом одного місяця з дня набрання постанови законної сили.

Головуючий суддя Л.В. Поліщук

Суддя Л.І. Бандура

Суддя В.Б. Туренко

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.02.2009
Оприлюднено21.12.2010
Номер документу5459690
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/55-08-845

Постанова від 19.02.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні