Постанова
від 25.12.2015 по справі 826/20534/15
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 грудня 2015 р. Справа № 826/20534/15

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд в складі судді Аканова О.О., розглянувши у приміщенні суду за адресою: 84112, Донецька область, місто Слов'янськ, вулиця Добровольського, 1, у порядку письмового провадження справу за позовом Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до товариства з обмеженою відповідальністю УКРГАРАНТНЕРУХОМІСТЬ про стягнення з відповідача на користь Подільської міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової працездатності коштів в суму 475,83 грн., -

В С Т А Н О В И В :

Київське міське відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулось до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю УКРГАРАНТНЕРУХОМІСТЬ про стягнення з відповідача на користь Подільської міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової працездатності коштів в суму 475,83 грн.

Позов мотивовано тим, що відповідач знаходиться в якості страхувальника на обліку у Подільській міжрайонній виконавчій дирекції Київського міського відділення ОСОБА_1 соціального страхування з тимчасовою втрати працездатності, яка є робочим органом Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до останнього поданого звіту по формі Ф4-ФСС з ТВП за друге півріччя 2011 відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності в сумі 475,83 грн., яка станом на день подання позову не сплачена.

Просить суд задовольнити позов у повному обсязі.

Сторони до суду не з'явились, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає можливим розглянути справу у письмовому провадженні.

За приписами ч. 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Товариство з обмеженою відповідальністю УКРГАРАНТНЕРУХОМІСТЬ , ідентифікаційний код 35136996, є юридичною особою, місцезнаходження якої згідно Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців : 87537, Донецька область, м.Маріуполь, Жовтневий район, вул.Купріна, буд.38, та зареєстроване як платник страхових внесків у Подільській міжрайонній виконавчій дирекції Київського міського відділення ОСОБА_1 соціального страхування з тимчасовою втрати працездатності за № 800020054181, що підтверджується карткою страхувальника, тобто є його страхувальником.

Згідно з даними звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за другий квартал 2011 у відповідача є заборгованість у сумі 475,83 грн.

Відповідно до ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, яке гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

З 1 січня 2011 року набрав чинності ОСОБА_1 України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» , яким введено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку вказаного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Відповідно до ч. 7 розділу VIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до ст. 14 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування страхові фонди є органами, які здійснюють керівництво та управління окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, провадять акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечують фінансування виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням та здійснюють інші функції згідно з затвердженими статутами.

Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі - ОСОБА_1) визначені правові, організаційні та фінансові основи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, у зв'язку з вагітністю та пологами, у разі смерті, а також надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованим особам та членам їх сімей.

Згідно статті 9 ОСОБА_1 соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - ОСОБА_1) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. ОСОБА_1 належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону із змінами та доповненнями (на час виникнення спірних правовідносин), було передбачено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 30 Закону України своєчасно не сплачені та не відшкодовані страхові кошти відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону і фінансові санкції, передбачені частиною першою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого отримувача коштів ОСОБА_1 у дохід ОСОБА_1 в порядку, встановленому законом.

Оскільки протягом встановленого законом строку та на час розгляду справи суми самостійно визначених відповідачем страхових внесків сплачені не були, тому вони підлягають стягненню з нього в судовому порядку.

На час звернення до суду заборгованість відповідача складає 475,83 грн., що підтверджується копією звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за другий квартал 2011 року.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до товариства з обмеженою відповідальністю УКРГАРАНТНЕРУХОМІСТЬ про стягнення з відповідача на користь Подільської міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової працездатності коштів в суму 475,83 грн. підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 160, 162, 163, 167, 185, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до товариства з обмеженою відповідальністю УКРГАРАНТНЕРУХОМІСТЬ про стягнення з відповідача на користь Подільської міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової працездатності коштів в суму 475,83 грн. - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю УКРГАРАНТНЕРУХОМІСТЬ (87537, Донецька область, м.Маріуполь, Жовтневий район, вул.Купріна, буд.38, ЄДРПОУ - 35136996) на користь Подільської міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової працездатності (03113, м.Київ, вул.Дегтярівська, 53-А, р/ 25605834 в ПАТ ОСОБА_2 Аваль , м.Київ, МФО 380805, ЄДРПОУ 26079364) кошти в сумі 475,83 грн.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її отримання.

Суддя Аканов О.О.

Дата ухвалення рішення25.12.2015
Оприлюднено31.12.2015
Номер документу54599529
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/20534/15

Ухвала від 18.01.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 26.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Постанова від 25.12.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні