Постанова
від 24.12.2015 по справі 826/17785/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

24 грудня 2015 року           скорочене провадження           № 826/17785/15

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі головуючого судді Арсірія Р.О., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовомУправління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Києві

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Алькарам»

простягнення заборгованості у сумі 541,01грн

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Києві до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Алькарам» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що за відповідачем обліковується заборгованість у розмірі 541,00 грн., що виникла у зв'язку з несплатою страхових внесків за 2008 рік, самостійно нарахованих і обчислених у звіті.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 25.09.2015 відкрито скорочене провадження у справі та встановлено відповідачу строк для подання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову.

Вищевказана ухвала суду про відкриття провадження у справі була направлена відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу, зазначену в позовній заяві, разом з тим, конверт з вищевказаною ухвалою суду повернувся на адресу суду.

Відповідно до частини 3 статті 167 КАС України, судове рішення вважається врученим, у тому числі у разі повернення поштового відправлення, яке не вручено адресату з незалежних від суду причин, та у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою, повідомленою цими особами суду, або за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, чи для фізичних осіб, які не мають статусу підприємців, за адресою їх місця проживання чи місця перебування, яка зареєстрована у встановленому законом порядку.

Враховуючи, що ухвала суду про відкриття провадження у справі не була вручена відповідачу з незалежних від суду причин, вона вважається врученою відповідачу належним чином.

Станом на час винесення рішення жодних заперечень проти позовної заяви або інших клопотань від відповідача до суду не надходило.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення справи, судом встановлено наступне.

Як вбачається з розрахункової відомості про нарахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 2008 рік, яка була подана до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Києві, заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків становить 541,00 грн.

Згідно статті 6 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 № 1105-XIV (в редакції, що діяла на момент подачі відповідачем розрахункової відомості до Фонд), страхувальниками є роботодавці, а в окремих випадках - застраховані особи.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, роботодавцем відповідно до цього Закону вважається, зокрема, власник підприємства або уповноважений ним орган та фізична особа, яка використовує найману працю.

В силу частини 2 статті 45 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, роботодавець як страхувальник зобов'язаний, у тому числі, своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків; подавати робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків відомості про чисельність працівників, суму заробітної плати, річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), кількість нещасних випадків і професійних захворювань на підприємстві за минулий календарний рік.

Згідно пункту 2.1 Постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України “Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України” від 30.11.2010 №31, стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд) та надання страхувальниками за підсумками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду і відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності здійснюються відповідно до Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12.07.2007 №36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 за № 867/14134.

Пунктом 4.13 Інструкції №36 передбачено, що нараховані страхові внески, інші платежі сплачуються страхувальниками шляхом перерахування відповідних сум на відповідний рахунок Фонду.

Відповідно до пункту 5.1 Інструкції № 36, не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені.

Так, згідно статті 99 КАС України, адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

При цьому, пунктом 5.8 Інструкції №36 визначено, що при стягненні недоїмки за платежами до Фонду строки давності не застосовуються.

Станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача у розмірі 541,00 грн., що виникла у зв'язку з несплатою страхових внесків за 2008 рік самостійно нарахованих і обчислених у розрахунковій відомості, не сплачена.

В силу частини 1 статті 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України.

Оскільки позивач, як суб'єкт владних повноважень, довів правомірність заявлених позовних вимог, а відповідачем не надано суду заперечень щодо наявності такого боргу, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог позивача шляхом стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Алькарам» заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 541,00 грн.

Керуючись ст.ст. 71, 158-163, ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Алькарам» (01103, м. Києв, вул. Кіквідзе, 11 ЄДРПОУ 35140536) на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Києві (03113, пров. Артилерійський, 7-9, м. Київ, ЄДРПОУ 25884905) заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 541,00 грн.( п'ятсот сорок одна гривня 00коп.)

Постанова набирає законної сили у порядку та в строк, передбачені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена за правилами, встановленими ч.8 ст.182-3, ст.ст.185-187 КАС України.

Суддя                                                                                 Р.О. Арсірій

Дата ухвалення рішення24.12.2015
Оприлюднено31.12.2015
Номер документу54599760
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/17785/15

Ухвала від 24.12.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Постанова від 24.12.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 25.09.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні