Рішення
від 12.03.2007 по справі 4/68-07-1932
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/68-07-1932

    

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" березня 2007 р.Справа  № 4/68-07-1932

Позивач   Приватне підприємство "Транссавангард";  

     

Відповідач  Управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації  

  

про визнання дійсним договору

                                                                                                                 Суддя      Літвінов С. В.   

                                                             Представники:

від позивача                        Атаманчук О.Г. по довіреності

від відповідача                    Панова С.І. по довіреності

Суть спору:           Приватне підприємство „ТРАНССАВАНГАРД” звернулося до господарського суду Одеської області з позовною заявою про визнання дійсним охоронного договору на орендне користування пам'яткою культурної спадщини, розташовану за адресою: м Одеса, вул. Пушкінська, 77, від 20 вересня 2006 року, укладеного між Управлінням    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації та приватним підприємством „ТРАНССАВАНГАРД”.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення відповідачем пункту 10.8. Договору, відповідно до якого сторони домовились, що договір підлягає нотаріальному посвідченню. Позивач зазначає, що Управління    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації ухиляється від нотаріального посвідчення договору, внаслідок чого форма договору не відповідає вимогам закону. Усвідомлюючи наслідки недодержання форми договору, позивач звернувся до господарського суду за захистом своїх прав. Посилаючись на частину другу статті 220 Цивільного кодексу України позивач вважає, що є підстави для визнання судом договору дійсним, оскільки сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору і відбулося повне виконання договору.

На судовому засіданні представники сторін підтвердили той факт, що приватне підприємство „ТРАНССАВАНГАРД” займає надане в орендне користування приміщення та кожного поточного місяця сплачує орендну плату. Представник відповідача проти заявлених позовних вимог не заперечував.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши всі письмові докази, які містяться у матеріалах справи, господарський суд,_

                                                    ВСТАНОВИВ:

Відповідно до розпорядження Одеської обласної державної адміністрації «Про затвердження Положення про управління охорони об'єктів культурної спадщини обласної державної адміністрації»№ 539/А-96 від 22.08.1996 р. Управління охорони   об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації є регіональним, спеціально уповноваженим державним органом охорони нерухомих пам'яток історії та культури, здійснює контроль за дотриманням законодавства у галузі охорони, реставрації та використання нерухомих пам'яток історії та культури, будівельних, санітарних та інших норм і правил, що діють у сфері реставрації пам'яток, державний нагляд за використанням, ремонтом та реставрацією нерухомих пам'яток.

Колишній житловий будинок, розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, 77 (нежитлові приміщення загальною площею 569,0 кв.м.) був споруджений у 1842 р. за проектом архітектора І.С.Козлова та знаходиться під охороною держави на підставі Рішення Одеського облвиконкому від 27.12.91 р. № 580 як пам'ятка містобудування та архітектури місцевого значення.

23.04.2003 р. Одеською обласною радою було прийняте рішення № 154-XXIV яким затверджено перелік об'єктів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області, управління якими здійснює обласна рада, станом на 1.04.2003 р. До цього переліку за №11.1.327. була включена будівля-пам'ятка містобудування та архітектури, яка розташована за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, 77. На виконання зазначеного рішення 23.06.2003р. Одеською обласною державною адміністрацією було винесене розпорядження №514/А-2003, відповідно до якого в Додатку 1 наданий перелік об'єктів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області, повноваження з управління якими делеговані обласній державній адміністрації. Об'єкт, розташований за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, 77 значиться в цьому Додатку під № 5.3.1.327.

Відповідно до підпунктів 8, 10, 11 пункту 4 Положення про управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації (додаток до розпорядження обласної державної адміністрації № 539/А-96 від 22.08.1996 р.), Управління відповідно до покладених на нього завдань:

- здійснює оперативне управління нерухомими пам'ятками історії та культури, що знаходяться у комунальній власності, а також тими, що перебувають в управлінні обласної Ради;

- погоджує надання у користування юридичним та фізичним особам будинків і споруд, які віднесені до пам'яток історії та культури, їх територій та зон охорони;

-  організовує використання на умовах оренди нерухомих пам'яток історії та культури в наукових, культурно-просвітницьких та господарських цілях, укладає відповідну охоронну документацію з користувачами та власниками нерухомих пам'яток згідно з чинним законодавством.

25.04.2006 р. Одеською обласною державною адміністрацією було винесене розпорядження № 291/А-2006 „Про передачу в користування нежитлових приміщень у будівлі-пам'ятці архітектури у м. Одеса”. Пунктом першим зазначеного розпорядження було передбачено передати в користування приватному підприємству „ТРАНССАВАНГАРД” нежитлові приміщення загальною площею 569,0 кв.м. у будівлі-пам'ятці містобудування та архітектури, яка розташована за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, 77, під розміщення офісу строком на 10 років, а пунктом третім цього ж розпорядження Управлінню    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації було доручено укласти охоронний договір з користувачем, встановити порядок та послідовність проведення ремонтно-реставраційних робіт у наданій будівлі-пам'ятці.

На виконання розпорядження Одеської обласної державної адміністрації „Про передачу в користування нежитлових приміщень у будівлі-пам'ятці архітектури у м. Одеса” № 291/А-2006 від 25.04.2006 р., „20” вересня 2006р. між Управлінням    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації та приватним підприємством „ТРАНССАВАНГАРД” був укладений охоронний договір на орендне користування пам'яткою культурної спадщини (далі Договір). Відповідно до предмету цього договору та покладених на Управління    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації завдань, останнє передало в орендне користування приватному підприємству „ТРАНССАВАНГАРД”, пам'ятку, загальною площею 569,0 кв. м., яка знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, 77.

Пунктом 2.4. Договору був встановлений термін користування пам'яткою, який складає 10 років (з „20” вересня 2006р. до „20” вересня 2016р.).

20 вересня 2006р. сторони Договору підписали акт приймання-передачі пам'ятки містобудування та архітектури. Відповідно до нього приватне підприємство „ТРАНССАВАНГАРД” вступило до користування пам'яткою тою ж датою, що був підписаний Договір.

Відповідно до частини другої статті 793 Цивільного Кодексу України договір найму будівлі або іншої  капітальної  споруди  (їх окремої   частини)   строком   на   три  роки  і  більше  підлягає нотаріальному посвідченню.

Частиною першою ст.220 Цивільного Кодексу України встановлено, що в разі   недодержання   сторонами   вимоги   закону   про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.

Відповідно до п.10.8. Договору, сторони домовились, що договір підлягає нотаріальному посвідченню. Однак на час звернення до господарського суду положення п.10.8. Договору порушується Управлінням    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації, оскільки останнє ухиляється від нотаріального посвідчення Договору.

Відповідно до частини другої статті 220 Цивільного кодексу України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов до висновку, що вимоги позивача обґрунтовані,  підтверджені матеріалами справи, відповідають фактичним обставинам справи та вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись частиною другою ст. 220 Цивільного кодексу України, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву приватного підприємства „ТРАНССАВАНГАРД” до Управління    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації про визнання договору дійсним –задовольнити у повному обсязі.

2. Визнати дійсним охоронний договір на орендне користування пам'яткою культурної спадщини, розташовану за адресою: м Одеса, вул. Пушкінська, 77, від 20 вересня 2006 року, укладений між Управлінням    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації та приватним підприємством „ТРАНССАВАНГАРД”.

3.  Стягнути з Управління    охорони    об'єктів    культурної    спадщини    Одеської    обласної    державної адміністрації код 13882622 (м. Одеса, вул. Троїцька, 43 ) на користь ПП „ТРАНССАВАНГАРД” (м. Одеса, вул. Рішельєвська, 27, кв. 31 ) код 34319465, державне мито в сумі 85 грн. та витрати  на ІТЗ судового процесу в розмірі 118  грн.

                 Рішення суду набирає законної сили після 10 денного строку

                                                              з дня його підписання.

Рішення підписано 19.03.07р.

          Суддя                                                                                       Літвінов С.В.

            

Дата ухвалення рішення12.03.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу546140
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/68-07-1932

Рішення від 12.03.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні