Ухвала
від 22.12.2015 по справі 761/38638/15-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/38638/15-к

Провадження № 1-кс/761/19197/2015

У Х В А Л А

Іменем України

22 грудня 2015 року м. Київ

слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі слідчого ОСОБА_2 , при секретарі ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого слідчої групи слідчого управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України капітан податкової міліції ОСОБА_2 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 32015000000000203 від 12.10.2015 року,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий слідчої групи слідчого управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України капітан податкової міліції ОСОБА_2 , за погодженням з прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , вніс до суду клопотання про проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, що використовуються ТОВ «Фактор Комфорт» за адресою: м. Київ, вул. Терьохіна Олексія, буд. 8.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим управлінням кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32015000000000203 від 12.10.02015 року за фактом розтрати службовими особами ПАТ «Банк «Національні інвестиції» (МФО 300498, код ЄДРПОУ 20017340) у період з 04.09.2015 року по 17.09.2015 року активів банку за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що керівництвом ПАТ «Банк «Національні інвестиції» в період з 04.09.2015 року по 17.09.2015 року, яке володіло інформацією про реальний стан фінансової діяльності в силу виконання своїх функціональних обов`язків, а саме Головою правління ОСОБА_5 , а також іншими співробітниками банківської установи, які діяли на користь третіх осіб з метою зниження платоспроможності банківської установи шляхом виведення активів банку для унеможливлення задоволення вимог інших кредиторів, укладено договори відступлення прав вимоги за кредитними договорами на загальну суму 1387573 118,25 грн. на користь окремих факторингових компаній, а саме ТОВ «Фактор Комфорт» (код 39845513) та ТОВ «Фактор Стандарт» (код 38806726), які фактично підконтрольні керівництву банку, з метою їх подальшого перерахування на рахунки підконтрольних підприємств та фізичних осіб для подальшого їх обготівковування. При цьому, вчинення вказаного роду дій щодо оформлення договірних відносин відповідно до рішень органів банку обумовлено необхідністю одночасного врахування їх оціночної вартості, однак документів що свідчать про здійснення оцінки таких активів не виявлено.

Крім того, відповідно до отриманої інформації, в період з 04.09.2015 р. по 17.09.2015 р. на кореспондентські рахунки ПАТ «Банк «Національні інвестиції» не було надходжень коштів на оплату договорів відступлення права вимоги.

Таким чином, укладення договорів про відступлення права вимоги ПАТ «Банк «Національні інвестиції» з ТОВ «Фактор Комфорт» та ТОВ «Фактор Стандарт» призвело до суттєвого погіршення фінансового стану Банку та неможливості належного виконання ним своїх зобов`язань перед вкладниками ті іншими кредиторами, шляхом доведення ПАТ «Банк «Національні інвестиції» до категорії неплатоспроможних, що завдало шкоди не тільки банківській установі, а й інтересам держави в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

17.09.2015 року Правління Національного банку України прийняло постанову № 613 «Про віднесення ПАТ «Банк «Національні інвестиції» до категорії неплатоспроможних», на виконання якої виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 17.09.2015 року № 172 «Про запровадження тимчасової адміністрації в ПАТ «Банк «Національні інвестиції».

Обставинами, що надають можливість підозрювати власників та службових осіб ПАТ «Банк «Національні інвестиції» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 України є заяви працівників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, звернення службових осіб ПАТ «Вітаміни» та ТОВ «Софарма Україна».

Так, безпосередньо Голова правління ПАТ «Банк «Національні інвестиції» ОСОБА_5 , виступаючи організатором злочину, використовуючи свій вплив на підлеглих, здійснював безпосередній контроль за вчиненням підлеглими працівниками дій, спрямованих, прийняття відповідних завідомо незаконних рішень щодо укладання договорів відступлення права вимоги, залучення до фінансових операцій інших осіб на, яких здійснювалась реєстрація підприємств, на які у подальшому незаконно перераховувались кошти у особливо великих розмірах для подальшого їх переведення у готівку, підписував рішення правління, рішення кредитного комітету, протоколи засідання правління банку про відступлення права вимоги за кредитними договорами.

Згідно інформації, отриманої від оперативного підрозділу встановлено, що речі та документи, які підтверджують вчинення службовими особами ПАТ «Банк «Національні інвестиції» та їх пособниками вказаного злочину, кредитні справи (кредитні договори з усіма додатками, договори застави, документи щодо оцінки заставного майна), документи, на підставі яких здійснювались перекази коштів на рахунки ТОВ «Фактор - Комфорт» та ТОВ «Фактор-Стандарт», документи бухгалтерського та податкового обліку фінансових операцій, на підставі яких здійснювався переказ коштів на рахунки ТОВ «Фактор-Комфорт» та ТОВ «Фактор-Стандарт», документи бухгалтерського та податкового обліку фінансових операцій на підставі яких здійснювалось погашення зобов`язань боржників перед Новими кредиторами за договорами відступлення права вимоги, фінансово-господарські документи підконтрольних підприємств, бланки та печатки підконтрольних підприємств, документи щодо відкриття рахунків для підконтрольних підприємств та підставних осіб, документи по ідентифікації підставних осіб, які використовувались для зняття готівки, коштів здобутих незаконним шляхом, документи, які посвідчують право власності на майно здобуте злочинним шляхом, магнітні, електроні, цифрові носії інформації, комп`ютерна техніка, на якій в електронному вигляді зберігаються вищевказані документи, а також дані про використання незаконно здобутих коштів можуть знаходитись у приміщеннях за податковою адресою ТОВ «Фактор Комфорт» (код 39845513): м. Київ, вул. Терьохіна Олексія, будинок 8.

Згідно інформаційної довідки з Реєстру прав на нерухоме майно № 48340181 від 25.11.2015 року встановлено, що право власності на нежитлове приміщення, розташоване за адресою: м. Київ, вул. Терьохіна Олексія, буд. 8, зареєстровано за ТОВ «Європейська нерухомість» (код 33995189).

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому та просив його задовольнити.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, приходжу до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Так, клопотання про проведення обшуку щодо змісту відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, згідно якого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження за № 32015000000000203 від 12.10.2015 року.

Таким чином, при зверненні із клопотанням слідчому доведено вчинення кримінального правопорушення, можливість знаходження речей і документів, що мають значення для встановлення істини в кримінальному провадженні під час проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, що використовуються ТОВ «Фактор Комфорт» за адресою: м. Київ, вул. Терьохіна Олексія, буд. 8.

У наданих матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що речі та документи, які мають значення для досудового розслідування можуть бути доказами під час судового розгляду.

При цьому, строк виконання ухвали слід встановити один місяць із дня винесення ухвали.

Керуючись, ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання про надання дозволу на проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32015000000000203 від 12.10.2015 року задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчої групи слідчого управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України капітану податкової міліції ОСОБА_2 або іншій особі за його дорученням, на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, що використовуються ТОВ «Фактор Комфорт» за адресою: м. Київ, вул. Терьохіна Олексія, буд. 8, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, шляхом вилучення предметів та документів ПАТ «Банк «Національні інвестиції», а саме: усіх кредитних справ переданих відповідно до укладених договорів відступлення права вимоги (кредитних договорів з усіма додатками, договорів застави, документів щодо оцінки заставного майна), документів, на підставі яких здійснювались перекази коштів на рахунки ТОВ «Фактор - Комфорт» та ТОВ «Фактор-Стандарт», документів бухгалтерського та податкового обліку фінансових операцій, на підставі яких здійснювався переказ коштів на рахунки ТОВ «Фактор-Комфорт» та ТОВ «Фактор-Стандарт», документів бухгалтерського та податкового обліку фінансових операцій на підставі яких здійснювалось погашення зобов`язань боржників перед Новими кредиторами за договорами відступлення права вимоги, фінансово-господарських документів підконтрольних підприємств, бланків та печаток підконтрольних підприємств, документів щодо відкриття рахунків для підконтрольних підприємств та підставних осіб, документи по ідентифікації підставних осіб, які використовувались для зняття готівки, документів, які посвідчують право власності на майно здобуте злочинним шляхом, магнітні, електроні, цифрові носії інформації, комп`ютерна техніка, на якій в електронному вигляді зберігаються вищевказані документи за період 2015 року, а також даних про використання незаконно здобутих коштів та інших речей, які мають значення для проведення досудового розслідування.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54626331
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку за матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 32015000000000203 від 12.10.2015 року

Судовий реєстр по справі —761/38638/15-к

Ухвала від 22.12.2015

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні