Рішення
від 05.04.2007 по справі 3/120-1534
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/120-1534

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" квітня 2007 р.Справа № 3/120-1534

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

Розглянув справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46

          до відповідача: Тернопільського  госпрозрахункового  районного бюро  технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 00214267) м. Тернопіль вул. Бродівська,17

          третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні позивача: Відкрите акціонерне товариство „Ватра” (код ЄДРПОУ 09338019) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46

за участю представників сторін:   

          позивача :Бойко П.В. - представник по довіреності

          відповідача: не явився.

          3-ї сторони: не явився

          Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява   Товариства з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46  до Тернопільського  госпрозрахункового  районного бюро  технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 00214267) м. Тернопіль вул. Бродівська,17 та третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні позивача Відкритого акціонерного товариства „Ватра” (код ЄДРПОУ 09338019) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46, в якій позивач просить:

- визнати  за Товариством з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46 право власності на  нерухоме майно - нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів, яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою  с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області  ,

-          зобов'язати Тернопільське  госпрозрахункове  районне бюро  технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 00214267) м. Тернопіль вул. Бродівська,17 здійснити державну реєстрацію права власності  на нерухоме майно –нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів, яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області за  Товариством з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46.

-          Судові витрати покласти на відповідача.

Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався. Явку в судове засідання свого представника не забезпечив, не дивлячись на те, що належним чином був повідомлений про  час та місце проведення судового засідання, свого письмового відзиву на позов суду не надав, а тому спір вирішено в порядку ст.75 Господарсько –процесуального кодексу України, по наявних у справі документах.

Третя сторона своїм конституційним правом на захист не скористалася. Явку в судове засідання свого представника не забезпечила, не дивлячись на те, що належним чином була повідомлена про  час та місце проведення судового засідання, свого письмового відзиву на позов суду не було надано, а тому спір вирішено в порядку ст.75 Господарсько –процесуального кодексу України, по наявних у справі документах.

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз'яснено його права передбачені ст.ст.20,22,81-1 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши обставини справи, та вислухавши  представника позивача, суд встановив наступне:

19 квітня 2001 року  Товариство з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46 та Відкрите акціонерне товариство „Ватра” (код ЄДРПОУ 09338019) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46 заключили між собою договір №1/128 купівлі -продажу, у відповідності якого відповідач продав ,а позивач придбав нерухоме майно – нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів, яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області.  

На виконання вищеназваного договору купівлі –продажу  6.02.2002 року  продавець Відкрите акціонерне товариство „Ватра” (код ЄДРПОУ 09338019) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46 передало ,а покупець Товариство з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46 прийняло  нерухоме майно –нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів, яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області , про що було складено  відповідний акт прийому - передачі.

У відповідності представлених документальних доказів , покупець Товариство з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46 оплатило  продавцю  72498 грн. , в тому числі ПДВ 12083 грн.

З метою  реєстрації  прав власності  на вищеназване майно позивач звернувся з клопотанням  до Тернопільського  госпрозрахункового  районного бюро  технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 00214267) м. Тернопіль вул. Бродівська,17,яке розглянувши  клопотання позивача ,відмовило в задоволенні клопотання ,посилаючись на те, що в договорі купівлі - продажу не вказана точна адреса нерухомого майна і вищеназване нерухоме майно не має первинної державної реєстрації права власності.

В судовому засіданні встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46 в даний час володіє і користується  нерухомим  майном –нежитловим приміщенням  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області.

Правом власності є право особи на річ (майно) ,яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Особливим видом права власності є право довірчої власності ,яке виникає внаслідок закону або договору управління майном. (ст. 316 ЦК України).

Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місце знаходження майна (ст.317 ЦК України).

Суб'єктами права власності є Український народ та інші учасники цивільних відносин, визначені статтею 2 ЦК України

Усі суб'єкти права власності є рівними перед законом.(ст.318 К України)

Власник володіє, користується , розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Власник має право вчиняти щодо свого майна будь - які дії ,які не суперечать закону.

При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Усім власникам забезпечується рівні умови здійснення своїх прав.

Власність зобов'язує.

Власник не може використовувати право власності на шкоду права, свободам та гідності , інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Держава не втручається у здійснення власником права власності.

Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку встановлених законом.

Особливості здійснення права власності на національні .культурні та історичні цінності встановлюються законом. (ст.319 ЦК України)

Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності ,крім випадків , встановлених законом.

Законом можуть бути встановлені умови використання власником свого майна для здійснення підприємницької діяльності (ст.320 ЦК України).

Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправне позбавлений цього права чи обмежений у його здійснення.

Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку встановлених законом.

Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку установлених законом та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості ,крім випадків .встановлених частиною другою ст.352 ЦК України(ст.321 ЦК України)

Враховуючи, що Товариство з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46 набуло нерухоме  майно –нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області на законних підставах, у відповідності чинного законодавства України , а тому позовні вимоги позивача в частині щодо визнання права власності на нерухоме майно –нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області, документально обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Право власності та інші речові права на нерухомі речі , обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом ,який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку встановленому законом.

Відмова у державній реєстрації права на нерухомість або право чинів щодо нерухомості , ухилення від реєстрації, відмова від надання інформації про реєстрацію можуть бути оскаржені до суду.

Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.(ст. 182 ЦК України)

У відповідності Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженого Міністерством Юстиції України від 7.02.2002 року №7\5 у редакції наказу Міністерства Юстиції України від 28.01.2003 року №6\5 зареєстрованого у Міністерстві Юстиції України 18.02.2002 року №157\6445 державна реєстрація права власності на нерухоме майно –нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області покладено на Тернопільське  госпрозрахункове  районне бюро  технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 00214267) м. Тернопіль вул. Бродівська,17.

Оцінивши представлені документальні докази, суд прийшов до висновку,  що позовні вимоги позивача в частині щодо зобов'язання Тернопільського  госпрозрахункового  районного бюро  технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 00214267) м. Тернопіль вул. Бродівська,17 здійснення державної реєстрації права власності на нерухоме майно –нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області, як належним власником , документально обґрунтовані і підлягають задоволенню .

Судові витрати, в порядку ст.49 ГПК України ,покласти на позивача, як ініціатора позову.

          Керуючись          ст.ст.          43, 49, 82-85           ГПК          України, ст.ст. 182, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 328, 331 Цивільного кодексу України, Законом України „Про власність",  Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженого Міністерством Юстиції України від 7.02.2002 року №7\5 у редакції наказу Міністерства Юстиції України від 28.01.2003 року №6\5 зареєстрованого у Міністерстві Юстиції України 18.02.2002 року №157\6445, суд

ВИРІШИВ:

1 .Позов задовольнити.

2.Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю „Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46  на нерухоме майно –нежитлове приміщення  споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів , яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів за адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області, як належним власником.

3.Зобов'язати Тернопільське  госпрозрахункове  районне бюро  технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 00214267) м. Тернопіль вул. Бродівська,17 здійснити державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - приміщення   споруди  установки по обробці охолоджувальної води загальною площею 211,7 квадратних  метрів, яке розміщене на земельній ділянці площею 347 квадратних метрів з адресою с. Великі Гаї вул. Микулинецька  46 „б” Тернопільського району Тернопільської області за Товариством з обмеженою відповідальністю„Пломінь” ЛТД (код ЄДРПОУ 14047057) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46, як належним власником.

4.На дане рішення, яке не вступило в законну силу сторонами по справі може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного господарського суду на протязі десяти днів з дня його підписання 06 квітня 2007 року, через місцевий господарський суд Тернопільської області.

5.Рішення направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                          

Дата ухвалення рішення05.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу546306
СудочинствоГосподарське
Сутьна стороні позивача: Відкрите акціонерне товариство „Ватра” (код ЄДРПОУ 09338019) м. Тернопіль вул. Микулинецька 46

Судовий реєстр по справі —3/120-1534

Рішення від 05.04.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні