Постанова
від 29.12.2015 по справі 804/10922/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2015 р. Справа № 804/10922/15 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Златіна С.В. , розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного управління ДФС у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Канелюр" про стягнення заборгованості у розмірі 1 164,00 грн , -

ВСТАНОВИВ:

20 серпня 2015 року Державна податкова інспекція у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного Управління ДФС у Дніпропетровській області звернулась з позовом до Дніпропетровського окружного адміністративного суду, у якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Канелюр податковий борг по податку на додану вартість на загальну суму у розмірі 1 164, 00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач має податковий борг, який утворився внаслідок несплати у встановлений законодавством строк узгодженого податкового зобов'язання, у зв'язку з чим позивач просить стягнути вищезазначену заборгованість.

Ухвалою суду від 21.08.2015 року відкрито скорочене провадження у адміністративній справі.

Позивач про розгляд справи у скороченому провадженні за цим адміністративним позовом був повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням від 02.08.2015, яка міститься в матеріалах справи.

Відповідач про розгляд справи у скороченому провадженні за цим адміністративним позовом повідомлявся належним чином, що підтверджується конвертом із відміткою за закінченням терміну зберігання , заперечень проти позову до суду не надходило.

Згідно пункту 3 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено, що позов підлягає задоволенню із наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю Канелюр (код ЄДРПОУ 38991436, адреса: 49038, м. Дніпропетровськ, вул. Боброва, буд.12) з 25.11.2013 року за № 1 074 102 0000 047680 зареєстроване у Єдиному реєстрі юридичних та фізичних осіб - підприємців та перебуває на податковому обліку як платник податків в Державній податковій інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області.

Станом на момент подання позову до суду, за ТОВ Канелюр рахується податковий борг податку на додану вартість у сумі 1 164, 00 грн., що утворився внаслідок несплати узгоджених грошових зобов'язань згідно:

- податкового повідомлення - рішення № НОМЕР_1 від 25.11.2014 року на суму 170 грн. (за штрафними (фінансовими) санкціями);

- податкового повідомлення - рішення № НОМЕР_2 від 30.12.2014 р. на суму 1020 грн. (за штрафними (фінансовими) санкціями).

Вказані податкові повідомлення - рішення направлені отримані відповідачем нарочно.

Відповідно до ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст. 15 Податкового кодексу України (далі - ПК України) платниками податків визнаються фізичні особи, юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або проводять діяльність, що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно п.14.1.175 ст.14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Отже, вищезазначена заборгованість відповідача становить узгоджене грошове зобов'язання та, внаслідок його несплати - податковий борг.

Пунктом 59.1. ст.59 Податкового кодексу України, передбачено, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

В зв'язку з виникненням податкового боргу на підставі ст.59 ПК України відповідачу було сформовано та надіслано податкову вимогу № 3- 23 від 23.03.2015 року на суму 1164, 00 грн., що підтверджується фіскальним чеком відділення поштового зв'язку від 14.04.2015 року та реєстром поштових підправлень, копії яких міститься у матеріалах справи

Однак, у зв'язку з закінченням терміну зберігання зазначений лист було повернуто ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного Управління Міндоходів у Дніпропетровській області, про що свідчить копія, яка міститься в матеріалах справи.

Отже за відповідачем рахується податковий борг з податку на додану вартість в сумі 1 164, 00 грн.

Так, згідно ст.95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Продаж майна платника податків здійснюється на публічних торгах та/або через торгівельні організації.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, суд дійшов висновку, що поданих позивачем доказів достатньо для встановлення обставин справи та для ухвалення судового рішення.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги щодо стягнення податкового боргу є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 11, 14, 70, 71, 86, 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Канелюр (код ЄДРПОУ 38991436, адреса: 49038, м. Дніпропетровськ, вул. Боброва, буд.12), відкритих у банківських установах, на користь державного бюджету податковий борг з податку на додану вартість в сумі 1 164, 00 грн.

Постанова підлягає негайному виконанню відповідно до ч.6 ст.183-2 та ч.1 ст. 256 КАС України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

ОСОБА_1

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.12.2015
Оприлюднено05.01.2016
Номер документу54675631
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/10922/15

Постанова від 29.12.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Златін Станіслав Вікторович

Ухвала від 21.08.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Златін Станіслав Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні