Рішення
від 18.11.2015 по справі 911/4698/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 235-95-51

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" листопада 2015 р. Справа № 911/4698/15

Господарський суд Київської області у складі судді Бацуци В. М.

при секретарі судового засідання Вовченко А. В.

за участю представників учасників процесу:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність № 30-2/44598 від 01.10.2015 р.);

від відповідача: не з'явились;

розглянувши матеріали справи

за позовом Публічного акціонерного товариства „УкрСиббанк» , м. Харків

до Товариства з обмеженою відповідальністю „Грін Гелаксі» , м. Бориспіль

про стягнення 86 288, 08 грн

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ПАТ „УкрСиббанк» звернулось в господарський суд Київської області із позовом до ТОВ „Грін Гелаксі» про стягнення 47 970, 05 грн основної заборгованості по кредиту, 20 679, 50 грн основної заборгованості по сплаті відсотків за користування кредитом, 13 994, 11 грн пені за несвоєчасне повернення кредиту, 3 644, 42 грн пені за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитом.

Позовні вимоги обґрунтовані позивачем невиконанням відповідачем свого обов'язку щодо своєчасного повернення кредиту та своєчасної сплати відсотків за користування кредитом згідно з індивідуальною угодою про надання овердрафту № 4189711 в рамках договору-анкети відкриття та обслуговування банківського рахунку (з Правилами) № 03418971101 від 13.11.2012 р.

Ухвалою господарського суду Київської області від 26.10.2015 р. порушено провадження у справі № 911/4698/15 за позовом ПАТ „УкрСиббанк» до ТОВ „Грін Гелаксі» про стягнення 86 288, 08 грн і призначено її розгляд у судовому засіданні за участю представників учасників процесу на 04.11.2015 р.

03.11.2015 р. до канцелярії суду від позивача надійшло клопотання № 30-5/бн від 03.11.2015 р. із доданими до нього документами на виконання вимог суду, що долучені судом до матеріалів справи.

04.11.2015 р. за наслідками судового засідання судом винесено ухвалу, якою відкладено розгляд справи на 18.11.2015 р.

18.11.2015 р. у судовому засіданні представник позивача надав усні пояснення щодо своїх позовних вимог, позовні вимоги підтримав, вважає їх обґрунтованими і правомірними та такими, що підлягають задоволенню з підстав, зазначених в позовній заяві.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, хоча про судове засідання був повідомлений належним чином, про причини своєї неявки у судове засідання суд не повідомив, відзив на позовну заяву та інші документи, витребувані судом, не надав. Обов'язок по повідомленню відповідача про час та місце судового засідання судом виконано, так як усі процесуальні документи по справі направлені відповідачу за його адресою реєстрації місцезнаходження: 08300, вул. Київський шлях, 71А/1, м. Бориспіль, Київська область, та за всіма іншими адресами, що вказані у позовній заяві і містяться у матеріалах справи. Про зміну адреси місцезнаходження відповідач позивача і суд не повідомляв.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за відсутності відзиву на позовну заяву за наявними у ній матеріалами

За наслідками судового засідання судом оголошено вступну і резолютивну частини рішення у даній справі.

Заслухавши пояснення представників учасників процесу, дослідивши наявні у матеріалах справи докази, суд -

ВСТАНОВИВ:

13.11.2012 р. між позивачем та відповідачем було укладено договір відкриття та обслуговування банківського рахунку (з Правилами) № 03418971101, згідно з умовами п. 1.1. якого підписуючи цей договір, клієнт погоджується з викладеною у „Правилах (договірних умовах) відкриття та обслуговування банківського рахунку суб'єктів господарювання, нотаріусів та адвокатів - клієнтів AT „УкрСиббанк» (далі - Правила), затверджених згідно з внутрішніми процедурами Банку, із усіма, змінами і доповненнями, які розміщені для ознайомлення на сайті www.my.ukrsibbank.com та на інформаційних стендах у приміщеннях установ Банку, пропозицією Банку надавати Клієнту послуги з відкриття та обслуговування банківського рахунку на умовах, встановлених у цьому договорі та Правилах.

11.07.2014 р. між позивачем та відповідачем було укладено індивідуальну угоду про надання овердрафту № 4189711 в рамках договору-анкети відкриття та обслуговування банківського рахунку (з Правилами) № 03418971101 від 13.11.2012 р., згідно з умовами п. 1.1. якої підписуючи цю Індивідуальну угоду, клієнт засвідчує, шо він ознайомлений та погоджується з пропозицією банку надати клієнту комплекс послуг на умовах, встановлених Правилами. Підписи сторін під цією Індивідуальною угодою вважаються одночасно підписами сторін під Правилами, при цьому після підписання цієї Індивідуальної угоди сторонами Правила стають невід'ємною частиною договору та не підлягають додатковому підписанню сторонами. Клієнт погоджується, що подальше обслуговування рахунку клієнта, зазначеного в п. 1.2. цієї Індивідуальної угоди та відкритого на підставі договору, а також надання клієнту послуг з дистанційного обслуговування системою StarAccess, здійснюється на умовах Правил.

Згідно з п. 1.2. угоди банк встановлює клієнту овердрафт на поточному рахунку клієнта № 26006418971100 UAH, що відкритий у банку, код Банку 351005 (далі - поточний рахунок), а клієнт зобов'язується повертати використану суму овердрафту, сплачувати проценти, комісії та інші платежі за наданим овердрафтом в порядку, розмірі та строки, визначені цією індивідуальною угодою та Правилами.

Цільове призначення овердрафту - для ведення поточної господарської діяльності клієнта відповідно до законодавства України.

Відповідно до п. 1.3. угоди ліміт овердрафту встановлюється у розмірі 100 000, 00 грн.

Пунктом 1.4. угоди передбачено, що строк користування овердрафтом з „11» липня 2014 р. (дата початку строку овердрафту) до „30» січня 2015 р. (дата закінчення строку овердрафту). При цьому клієнт має можливість отримання овердрафту, починаючи із дати початку строку овердрафту до дати, що передує даті закінчення строку овердрафту (включно).

Пунктом 1.5.1. угоди передбачено, що за час фактичного користування овердрафтом клієнт сплачує проценти у розмірі:

з „11» липня 2014 р. по „11» серпня 2014 p., клієнт сплачує банку проценти у розмірі 0, 01 % річних, якщо не встановлена інша ставка згідно з умовами цієї індивідуальної угоди та/або Правил. Починаючи з „12» серпня 2014 р. клієнт сплачує банку проценти у розмірі 30, 0 % річних, якщо не встановлена інша ставка згідно з умовами цієї індивідуальної угоди та/або Правил.

Згідно з п. 1.6. угоди проценти сплачуються клієнтом на рахунок № 26072000001100 у Першому Київському регіональному управлінні АТ „УкрСиббанк» , код банку (МФО) 351005, в строки та в порядку, передбачені Правилами. При цьому у разі наявності на поточному рахунку клієнта коштів, нараховані проценти погашаються шляхом здійснення банком договірного списання, визначеного цією індивідуальною угодою та Правилами, починаючи з дня нарахування таких процентів.

Пунктом 3.1. угоди визначено строк її дії, згідно з яким ця індивідуальна угода діє з дати її укладення і до повного виконання сторонами своїх зобов'язань.

Згідно з п. 3.3.1. Правил (договірні умови) відкриття та обслуговування банківського рахунку суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів АТ „УкрСиббанк» , затверджених Наказом П-LEG-2014-49 від 03.07.2014 р., за користування овердрафтом понад встановлений договором термін встановлюється процентна ставка у подвійному розмірі від ставки, що діє для строкової суми заборгованості на дату виникнення такого прострочення.

Такий розмір процентної ставки застосовується до всієї простроченої заборгованості за овердрафтом з дати виникнення прострочення, а саме з наступного дня після дня несплати або не повної сплати платежу, встановленого в договорі, до моменту повного погашення клієнтом такої заборгованості.

Відповідно до п. 3.4. цих же Правил проценти на відповідну суму овердрафту нараховуються та сплачуються за час фактичного користування клієнтом грошовими коштами банку відповідно до умов договору.

Нарахування процентів здійснюється з моменту проведення платежу(-ів) з рахунку клієнта за рахунок грошових коштів банку, тобто з дня та години фактичного надання грошових коштів клієнту до дня та години повернення клієнтом їх у власність банку, якщо інше не визначено умовами договору.

Базою нарахування процентів є дебетове сальдо рахунку клієнта (з урахуванням кількості годин користування овердрафтом), яке відслідковується банком погодинно (із періодичністю в одну годину), якщо інше не визначено умовами договору.

При цьому розрахунок процентів здійснюється погодинно кожного дня, із періодичністю в одну годину (із 1 (першої) по 24 (двадцять четверту) годину включно), а кількість днів при нарахуванні процентів визначається за методом „факт/360» (метод „факт/360» передбачає, що для розрахунку використовується фактична кількість днів у місяці та 360 днів у році), якщо інше не визначено умовами договору.

Нарахування процентів здійснюється щомісячно наступним чином:

- перший раз за період із відповідної години дня надання овердрафту по день та годину, що передує дню нарахування процентів у поточному місяці;

- протягом дії Договору із дня попереднього нарахування процентів по день, що передує дню нарахування процентів у поточному місяці;

- у разі закінчення строку овердрафту - із дня попереднього нарахування процентів по годину дня остаточного погашення заборгованості, якщо інше не визначено умовами цих Правил чи договору.

У разі, якщо згідно з умовами та протягом дії договору заборгованість клієнта була перенесена на рахунки для обліку короткострокового кредиту (у тому числі на рахунки для обліку простроченої кредитної заборгованості), нарахування процентів здійснюється щомісячно, наступним чином:

- на рахунку обліку заборгованості за овердрафтом - з дня попереднього нарахування процентів по день, що передує здійсненню такого переносу заборгованості;

- на інших рахунках, після перенесення - із дня перенесення такої заборгованості по останній календарний день поточного місяця або до дня остаточного погашення заборгованості у разі припинення дії договору про надання овердрафту.

Днем нарахування процентів є останній робочий день місяця. Для розрахунку процентів день перенесення заборгованості клієнта на рахунки для обліку короткострокового кредиту (у тому числі на рахунки для обліку простроченої кредитної заборгованості) та день погашення заборгованості вважається одним днем.

У випадку закінчення строку овердрафту, днем нарахування процентів є останній день місяця, в якому закінчився строк овердрафту, при цьому якщо такий день припадає на вихідний, святковий або неробочий день, днем нарахування процентів вважається робочий день, що передує вихідному, святковому або неробочому дню.

Пунктом 3.5. цих же Правил передбачено, що проценти сплачуються клієнтом на рахунок банку, зазначений у договорі про надання овердрафту, протягом 30 календарних днів із дня їх нарахування, а при закінченні строку овердрафту - в день їх нарахування. При цьому у разі наявності на рахунку клієнта коштів, нараховані проценти погашаються шляхом здійснення банком договірного списання, визначеного договором про надання овердрафту та цими Правилами, починаючи з дня нарахування таких процентів.

На виконання умов угоди позивачем у грудні 2014 р. було надано відповідачу кредит та перераховано грошові кошти у межах кредитного ліміту у розмірі 49 116, 09 грн, що підтверджується розрахунком заборгованості станом на 08.10.2015 р., доданим до позовної заяви, відповідними виписками по особовому рахунку відповідача за період з 11.07.2014 р. по 08.10.2015 р., наявними у матеріалах справи.

За період дії угоди та на її виконання відповідачем було лише частково виконано свій обов'язок по поверненню кредиту та перераховано позивачу грошові кошти у розмірі 1 146, 04 грн, що розрахунком заборгованості станом на 08.10.2015 р., доданим до позовної заяви, відповідними виписками по особовому рахунку відповідача за період з 11.07.2014 р. по 08.10.2015 р., наявними у матеріалах справи.

За період дії договору та на його виконання відповідачем було лише частково виконано свій обов'язок по поверненню нарахованих відсотків за користування кредитом у розмірі 22 988, 81 грн та перераховано позивачу грошові кошти у розмірі 2 309, 31 грн, що підтверджується розрахунком заборгованості станом на 08.10.2015 р., доданим до позовної заяви, відповідними виписками по особовому рахунку відповідача за період з 11.07.2014 р. по 08.10.2015 р., наявними у матеріалах справи.

Регулювання відносин, що виникають у зв'язку із наданням грошових коштів в кредит здійснюється Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, іншими нормативно-правовими актами і безпосередньо договором.

Статтею 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення договору про позику, якщо інше не випливає із суті кредитного договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 1056-1 цього ж кодексу розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Статтею 1046 цього ж кодексу передбачено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Статтею 1048 цього ж кодексу передбачено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється договором.

Статтею 1049 цього ж кодексу передбачено, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 цього ж кодексу порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 цього ж кодексу боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У встановлений угодою та Правилами строк і станом на час розгляду справи відповідач обов'язок щодо повернення кредиту та оплати відсотків за користування кредитом у повному обсязі не виконав і його заборгованість перед позивачем складає 68 649, 55 грн, з якої 47 970, 05 грн - основна заборгованість по кредиту, 20 679, 50 грн - основна заборгованість по сплаті відсотків за користування кредитом, що підтверджується угодою про надання овердрафту № 4189711 в рамках договору-анкети відкриття та обслуговування банківського рахунку (з Правилами) № 03418971101 від 13.11.2012 р., Правилами (договірні умови) відкриття та обслуговування банківського рахунку суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів АТ „УкрСиббанк» , затверджених Наказом П-LEG-2014-49 від 03.07.2014 р., розрахунком заборгованості станом на 08.10.2015 р., доданим до позовної заяви, відповідними виписками по особовому рахунку відповідача за період з 11.07.2014 р. по 08.10.2015 р., наявними у матеріалах справи.

Отже, вимоги позивача про стягнення із відповідача основної заборгованості по поверненню кредиту у розмірі 47 970, 05 грн та основної заборгованості по оплаті відсотків за користування кредитом у розмірі 20 679, 50 грн за угодою про надання овердрафту № 4189711 в рамках договору-анкети відкриття та обслуговування банківського рахунку (з Правилами) № 03418971101 від 13.11.2012 р. є законними і обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Крім того, позивач просить стягнути із відповідача пеню, передбачену угодою про надання овердрафту № 4189711 в рамках договору-анкети відкриття та обслуговування банківського рахунку (з Правилами) № 03418971101 від 13.11.2012 р., за періоди прострочення відповідачем виконання зобов'язання по поверненню кредиту та за періоди прострочення відповідачем виконання зобов'язання по сплаті відсотків за користування кредитом з 08.04.2015 р. по 08.10.2015 р. всього на загальну суму 13 994, 11 грн та 3 644, 42 грн відповідно у відповідності до виконаного ним розрахунку.

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до п. 3) ч. 1 ст. 611 цього ж кодексу у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

Частиною 1 ст. 549 цього ж кодексу передбачено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Частиною 3 цієї ж статті встановлено, що пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ч. 4 ст. 231 цього ж кодексу у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Згідно ч. 6 ст. 232 цього ж кодексу нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Згідно з п. 8.5. Правил (договірні умови) відкриття та обслуговування банківського рахунку суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів АТ „УкрСиббанк» , затверджених Наказом П-LEG-2014-49 від 03.07.2014 р., за порушення клієнтом термінів погашення будь-яких своїх грошових зобов'язань, передбачених Правилами та/ або договором про надання овердрафту, зокрема, термінів повернення овердрафту (всієї суми або його частини) та/або термінів сплати процентів та/або комісій, банк має право вимагати від клієнта додатково сплатити банку пеню в наступних розмірах та порядку, а саме:

• в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу.

• пеня нараховується за кожен день прострочення, включаючи день погашення заборгованості і розраховується за методом „факт/365» (метод „факт/365» передбачає, що для розрахунку використовується фактична кількість днів у місяці, але умовно в році 365 днів). Якщо овердрафт надано в іноземній валюті розмір пені розраховується шляхом перерахування суми пені в іноземній валюті в національну валюту за офіційним курсом іноземної валюти по відношенню до національної валюти України, встановленого НБУ на дату нарахування такої пені. В будь-якому випадку розмір пені не може перевищувати розмір, встановлений законодавством України. Клієнт повинен сплатити пеню за договором за першою вимогою банку.

Розрахунок пені від суми основної заборгованості по поверненню кредиту, виконаний позивачем, є обґрунтованим та вірним, а тому суд дійшов висновку про задоволення вимог позивача в частині стягнення із відповідача пені від суми основної заборгованості по поверненню кредиту за договором у вищевказані періоди у розмірі 13 994, 11 грн.

Розрахунок пені від суми основної заборгованості по сплаті відсотків за користування кредитом, виконаний позивачем, є обґрунтованим та вірним, а тому суд дійшов висновку про задоволення вимог позивача в частині стягнення із відповідача пені від суми основної заборгованості по сплаті відсотків за користування кредитом за договором у вищевказані періоди у розмірі 3 644, 42 грн.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, обставини справи, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Грін Гелаксі» (ідентифікаційний код 38306470) на користь Публічного акціонерного товариства „УкрСиббанк» (ідентифікаційний код 09807750) 47 970 (сорок сім тисяч дев'ятсот сімдесят) грн 05 (п'ять) коп. основної заборгованості по кредиту, 20 679 (двадцять тисяч шістсот сімдесят дев'ять) грн 50 (п'ятдесят) коп. основної заборгованості по відсоткам за користування кредитом, 13 994 (тринадцять тисяч дев'ятсот дев'яносто чотири) грн 11 (одинадцять) коп. пені за несвоєчасне повернення кредиту, 3 644 (три тисячі шістсот сорок чотири) грн 42 (сорок дві) коп. пені за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитом та судові витрати 1 294 (одна тисяча двісті дев'яносто чотири) грн 32 (тридцять дві) коп. судового збору.

Суддя В.М.Бацуца

Повний текст рішення підписаний

23 листопада 2015 р.

Дата ухвалення рішення18.11.2015
Оприлюднено05.01.2016
Номер документу54679740
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/4698/15

Рішення від 18.11.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні