Ухвала
від 25.12.2015 по справі 913/1275/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022, м. Харків, проспект Леніна, б.5, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про порушення провадження у справі

25 грудня 2015 року Справа № 913/1275/15

Провадження №33/913/1275/15

Господарський суд Луганської області у складі судді Драгнєвіч О.В., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_1С.К. 99» , м. Київ

до Відділу капітального будівництва Антрацитівської міської ради, м. Антрацит, Луганської області

про стягнення 1 653 383 грн 99 коп.

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_1С.К. 99» звернулося до господарського суду Луганської області з позовом до Відділу капітального будівництва Антрацитівської міської ради про стягнення заборгованості в сумі 1 653 383 грн 99 коп. за договором про закупівлю робіт № 2-19 від 27.08.2012.

У відповідності до даних, розміщених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, місцезнаходженням відповідача є: вул. Леніна, б.1, м. Антрацит, Луганська область, 94613.

З матеріалів справи вбачається, що копія позовної заяви разом з додатками відповідачу направлена не була.

Господарським судом також встановлено, що за інформацією Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» розміщеній на офіційному веб-сайті ( http://www.ukrposhta.com/www/upost.nsf/(documents)/05B89C5B88C05079C2257D7E 002C3293), пересилання пошти, зокрема, до/з міста Антрацит тимчасово не здійснюється.

Господарський суд звертає увагу на те, що за змістом статей 22, 56, 59, 63 Господарського процесуального кодексу України відповідач має право бути ознайомленим з позовною заявою та доданими до неї документами, а відповідно до ч.2 ст.9 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суд створює такі умови, за яких кожному учаснику судового процесу гарантується рівність у реалізації наданих процесуальних прав та у виконанні процесуальних обов'язків, передбачених процесуальним законом.

Враховуючи зазначене, у відповідності до роз'яснень, наданих Вищим господарським судом України в інформаційних листах від 05.06.2014 № 01-06/745/2014 Про деякі питання практики застосування у судовій практиці Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , від 12.09.2014 №01-06/1290/14 Про Закон України Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції (із відповідними змінами), з метою належного інформування відповідача як учасника судового процесу, який знаходиться на території проведення АТО, про судові засідання та вчинені процесуальні дії, господарський суд вважає за необхідне розмістити повідомлення про час та місце розгляду справи на сторінці господарського суду Луганської області (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет ( www.court.gov.ua/sudy/ ).

Крім того, на виконання вимог ст.56 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за необхідне зобов'язати позивача направити копію позову з доданими матеріалами на відому поштову адресу відповідача, скориставшись послугами інших поштових чи кур'єрських служб, що здійснюють доставку кореспонденції до вказаного населеного пункту.

Подана позивачем позовна заява та додані до неї документи є достатніми для прийняття їх до розгляду.

Дослідивши зміст позовних вимог, господарський суд вважає необхідним залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача головне управління Державної казначейської служби у Луганській області, з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1 ст.27 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Зі змісту поданих позовних матеріалів вбачається, що між сторонами 27.12.2012 укладено договір №2-19 на реконструкцію покрівлі та утеплення фасаду житлового будинку по вул.Леніна №19 в м. Антрацит Луганської області. Даний договір було укладено з переможцем за результатами проведених відкритих торгів на закупівлю робіт за кошти місцевого бюджету. Позивач посилається на неналежне виконання зобов'язань відповідачем в частині проведення своєчасної та повної оплати виконаних за договором підрядних робіт. Зокрема, позивач зазначає про неоплату відповідачем актів форми КБ-2 за зобов'язаннями листопада-грудня 2012 року, платіжні доручення по яким були залишені головним управлінням Державної казначейської служби у Луганській області без виконання.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі головне управління Державної казначейської служби у Луганській області в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача з власної ініціативи суду у відповідності до ст.27 Господарського процесуального кодексу України.

Статтею 65 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя господарського суду в порядку підготовки справи до розгляду в необхідних випадках з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору, зокрема: зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії та витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору (п.4), вчиняє інші дії, спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи (п.11).

Керуючись статтями 27, 61, 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.

2. Розгляд справи призначити на 20 січня 2016 року о 10 год. 30 хв.

3. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою: м.Харків, проспект Леніна, 5, в залі судових засідань №204 .

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Головне управління Державної казначейської служби у Луганській області (проспект Радянський, 59, м. Сєвєродонецьк, 93405).

5. Зобов'язати сторін:

- подати власне письмове підтвердження того, що в провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, немає рішення цих органів з такого спору;

- направити в судове засідання своїх повноважних представників (ст.28 Господарського процесуального кодексу України), повноваження яких мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку (засвідченою нотаріально або, якщо довіреність видає юридична особа - за підписом її керівника, скріпленим печаткою цього підприємства). В разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівником - подати копію наказу, рішення, розпорядження, протоколу, тощо або засвідчені належним чином витяги з них про призначення на відповідну посаду.

6. Зобов'язати позивача:

- невідкладно вжити необхідні заходи надіслання/вручення копії позовної заяви відповідачу за його адресою реєстрації м.Антрацит чи за іншою відомою поштовою адресою (у разі її з'ясування), скориставшись послугами інших поштових чи кур'єрських служб, що здійснюють доставку кореспонденції до вказаного населеного пункту (докази направлення надати суду);

- невідкладно направити копію позовної заяви із додатками третій особі - Головному управлінню Державної казначейської служби у Луганській області (проспект Радянський, 59, м. Сєвєродонецьк, 93405), докази направлення - надати суду;

- подати оригінали документів доданих до позовної заяви (для огляду);

- надати письмові пояснення на відзив відповідача, документальне підтвердження пояснень, оригінали документів доданих до позовної заяви (для огляду);

- надати довідку з Державної казначейської служби України про зарахування до державного бюджету України судового збору ;

- перевірити правильність розрахунків нарахування 3% річних та інфляційних нарахувань з урахуванням роз'яснень Вищого господарського суду в постанові Пленуму №14 від 17.12.2013 Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань ;

- провести звірку розрахунків з відповідачем, за результатами якої скласти детальний акт про стан заборгованості (оригінал, підписаний повноважними представниками сторін надати суду);

- надати банківську виписку/детальну довідку про рух операцій за період дії договірних відносин, в якій зазначити дати та суми здійснених відповідачем проплат саме за договором про закупівлю робіт № 2-19 від 27.08.2012, підписану головним бухгалтером та директором підприємства (оформлену належним чином для можливості її дослідження);

- надати письмові пояснення: 1) щодо строків виникнення заборгованості та виникнення зобов'язань у відповідача здійснити оплату з урахуванням п.4.1 та п.4.4 договору; 2) вказати дату, коли був підписаний акт КБ-3 за грудень 2012 на суму 96 471 грн 60 коп.; 3) докази оплати авансових платежів відповідачем.

7. Зобов'язати відповідача:

- подати відзив (письмові пояснення) по суті позовної заяви з наданням доказів, що підтверджують викладені в ньому обставини;

- надати докази надсилання копії відзиву позивачу та третій особі в порядку, передбаченому ст.59 Господарського процесуального кодексу України.

- перевірити розрахунок нарахувань 3% річних та інфляційних нарахувань з урахуванням роз'яснень Вищого господарського суду в постанові Пленуму № 14 від 17.12.2013 Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань ;

- подати контррозрахунок суми інфляційних втрат та 3% річних у випадку незгоди з їх розміром;

- прийняти участь у звірці розрахунків з позивачем.

8. Зобов'язати третю особу - Головне управління Державної казначейської служби у Луганській області :

- подати відзив на позовну заяву, докази його надсилання сторонам, документальне підтвердження викладених у відзиві доводів;

- при наявності заперечень по справі - документальне підтвердження;

- забезпечити явку повноважного та компетентного представника в судове засідання;

- невідкладно надати інформацію з приводу проведеного фінансування протягом 2012-2015 років за договором №2-19 про закупівлю робіт від 27.08.2012 , укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_1С.К. 99» (АДРЕСА_1, ідентифікаційний код 37628614) та Відділом капітального будівництва Антрацитівської міської ради (м. Антрацит, пл.. Леніна, 1, ідентифікаційний код 04011578).

Надати інформацію , вказавши окремо по кожному акту , чи здійснювалися по ним оплати, коли та в якому обсязі:

1) акт №2 КБ-2в приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2012 року від 02.11.2012 на суму 582396 грн 00коп.;

2) акт КБ-2в приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2012 року на суму 96471 грн 60 коп.;

3) акт №5 КБ-2в приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2012 року на суму 523518 грн 00 коп.

9. Розмістити оголошення про дату та час судового засідання на сторінці господарського суду Луганської області (у розділі «Новини та події суду» ) офіційного веб-порталу «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Звернути увагу учасників судового процесу, що відповідно до ч. 2 ст. 36 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Пунктом 5.27 Національного стандарту України «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації» (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом» , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; підпис такої особи засвідчується відбитком печатки підприємства, установи, організації (за наявності); засвідчуватись має кожна сторінка документу.

Зобов'язати сторін надати витребувані судом матеріали до канцелярії суду за три дні до дати судового засідання.

У разі ненадання витребуваних судом документів, зобов'язати сторін надати обґрунтовані письмові пояснення із зазначенням поважних причин їх ненадання.

Явка повноважних представників сторін у судове засідання на їх розсуд.

Суд доводить до відома учасників судового процесу, що вони мають право отримувати процесуальні документи в електронному вигляді відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 31.05.2013 № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу» .

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення.

Суддя О.В. Драгнєвіч

Дата ухвалення рішення25.12.2015
Оприлюднено05.01.2016
Номер документу54680299
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/1275/15

Ухвала від 25.12.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні