Постанова
від 15.09.2009 по справі 22-а-25616/08
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

1

КИЇВСЬК ИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 22-а- 2 5616 /0 8 Г оловуючий у першій інс танції: Рябцев О.О.

Суддя - доповідач : Романчук О.М .

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вере с ня 200 9 року м. Київ.

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого: Романч у к О.М.,

Суддів: Ізмайлово ї Т.Л . ,

Шостака О.О.,

при секретар і: Шевчук К.В.

розглянувши в судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою прокур о р а Яготинського району Киї вської області в інтересах держави в особі Управл іння Пенсійного фонду України в Яготинському районі Київської області на постанову Господарського суду Київської област i від 06 травня 2008 р оку у справі за адміністр ативним позовом прокур о р а Я готинського району Київської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Яготинському р айоні Київської області до Державного підприємства "Яготинський цукро вий завод" про стягнення 64030,38 гривень , -

ВСТАНОВИВ:

Прокур ор Я готинського району Київської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Яготинському р айоні Київської області (далі - Позивач) звернувся до суду з ад міністративним позовом до Державного підприємства «Яготинс ький цукровий завод» (далі - відповідач) про стягнен ня 64030,38 гривень .

Постановою Господарського суду Київської областi від 06 травн я 2008 року позову задовол ено ча стково .

Не погодившись з постановою суду, Позивач пода в апеляційну с каргу, в якій проси ть скасувати постанову суду та ухвалити но ву, якою задовольнити позовні вимоги повністю , пос илаючись на те, що суд неповно дослідив обставини справи, виніс рішення, я ке не відповідає вимогам матеріального та процесуального права.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши матеріали справи та перевіривши до води апеляційної скарги колегія судців приходить до висновку, що апеляц ійна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. п. 3, 4 ст. 18 Закону України « Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування » від 09.07.2003 року № 1058-УІ (далі - Закон № 1058) страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій тер иторії України в порядку, встановленому цим Законом. Страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складают ь систему опода ткування. На ці внески не поширюється податкове законод авство .

Державне підприємство «Яготинський цукровий завод» є платн иком страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування, ві дповідно до Закону № 1058 .

Згідно з п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону № 1058 страхувальник (роботодавець та ін ші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на за гальнообов'язкове державне пенсійне страхування) зобов'язаний нарахов увати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Як вбачається з матеріалів справи, за відповідачем рахується заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування за період з 01.08.2007 р. по 31.12.2007 р. у сумі 53647,83 грн., що підт верджується наявними в матеріалах справи копіями розрахунків суми стр ахових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, щ о підлягають сплаті за серпень 2007 р., вересень 2007 р., жовтень 2007 р., листопад 2007 р. т а грудень 2007 р., а також картками особового рахунку державного підприємст ва «Яготинський цукровий завод».

Таким чином, враховуючи, що відповідачем не погашена заборгованість у су мі 53647,83 грн., позовні вимоги в частині стягнення 53647,83 грн. заборгованості по сп латі страхових внесків за період з 01.08.2007 р. по 31.12.2007 р., є правомірними та обґрун тованими, в зв'язку з чим підлягають задоволенню в повному обсязі.

Крім того, рішенням № 209 від 25.10.2007 р. про застосування фінансових санкцій та н ара хування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (н есвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому ч ислі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду Пози вачу було донараховано 3386,21 грн. пені за несвоєчасну сплату страхових внес ків та 6996,34 грн. штрафу.

Ухвалою господарського суду Київської області від 02.11.1999 р. порушено прова дження у справі № 289/26-99 про банкрутство державного підприємства «Яготинсь кий цукровий завод» за позовом закритого акціонерного товариства «Тор гівельно-енергетична компанія «Ітера Україна».

Ухвалою господарського суду Київської області від 06.04.2001 року введено мора торій на задоволення вимог кредиторів з моменту порушення арбітражним судом Київської області справи про банкрутство державного підприємств а « Яготинський цукровий завод » .

У в ідповідності до ч. 4 ст. 12 Закону України «Про відн овлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14 т равня 1992 року № 2343-XII, мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться о дночасно з порушенням провадження у справі про банкрутство, про що зазна чається в ухвалі господарського суду. Протягом дії мораторію на задовол ення вимог кредиторів: забороняється стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюється стягнення відпов ідно до законодавства; не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застос овуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових з обов'язань і зобов'язань щодо сплати страхових внесків на загальнообов'я зкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язковог о державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових п латежів).

Однак, колегія суддів не погоджується з висновком суду першо ї інстанції про необгрунтованість позовних вимог щодо стягнення штраф у та неустойки.

Так, у відповідності до ст. 1 Закону № 2343, мораторій на задоволення вимог кре диторів - зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'яза нь щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконанн я яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямован их на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до прийняття ріш ення про введення мораторію.

Таким чином, мораторій на задоволення вимог кредиторів відноситься до к атегорії конкурсних кредиторів, т обто тих, кредит орська заборгованість яких виникла до запровадження процедури банкрут ства.

Оскільки, заборгованість Відповідача виникла після введенн я процедури банкрутства, то на неї не розповсюджується дія мораторію

У відповідності до ч.2 ст. 106 Закону № 1058, с уми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у с троки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіа льними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною тре тьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із с плати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пен і та застосуванням фінансових санкцій.

Судом першої інстанції при ухваленні оскаржуваної постанов и було неповно з'ясовано обставини справи та порушено норми процесуальн ого права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Беручи до уваги вищевикладене, колегія суддів у відповідності до ч.2 ст. 205 К АС України, приходить до висновку, що апеляційну скаргу необхідно задово льнити, постанову суду першої інстанції скасувати та ухвалити нову пост анову, якою задовольнити позовні вимоги.

Керуючись ст. ст. 160, 198, 202, 205, 207, 254 КАС України суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу пр окурора Яготинського району Київської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Яготинс ькому районі Київської област і з адовольни ти.

Постанову Господарського суду Київської областi від 06 травня 2008 року скасувати та ухвалити нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги повністю .

Стягнути з державного підприємства «Яготинський цукровий завод» (07700, Ки ївська обл., м. Яготин, вул. Черняховського, 1, код 00333339) на користь Управління П енсійного фонду України в Яготинському районі Київської області (07700, Киї вська обл., м. Яготин, вул. Шевченка, 235, код 22203784) 64030,38 грн. заборгованості по сплат і страхових внесків.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути ос каржена до Вищого адміністративного суду України в порядок і строки, виз начені ст.212 КАС України.

Головуючий суддя :

Судді:

Повний текст виготовлено : 21.09 .2009 року

Дата ухвалення рішення15.09.2009
Оприлюднено16.11.2009
Номер документу5469429
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —22-а-25616/08

Постанова від 15.09.2009

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Романчук О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні