Ухвала
від 03.12.2015 по справі 757/41738/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/41738/15-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 грудня 2015 року

Печерський районний суд міста Києва у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

представника заявника ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Печерського районного суду міста Києва клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Сплав-Фер-Мет» про скасування арешту майна,

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Сплав-Фер-Мет» звернулося до Печерського районного суду міста Києва та просило скасувати арешт грошових коштів Товариства з обмеженою відповідальністю «Сплав-Фер-Мет», /код ЄДРПОУ 38836331/, місцезнаходження місто Дніпропетровськ вулиця Братів Трофімових будинок 46 приміщення 5, які перебувають на рахунку номер НОМЕР_1 , відкритих в Філії «Дніпропетровського РУ» АТ Банк «Фінанси і Кредит» /МФО 307231/, який було накладено на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 13 серпня 2015 року по справі номер 757/28447/15-к, посилаючись на те, що арешт майна може бути скасовано повністю або частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано. У судовому засіданні представник Товариства ОСОБА_3 підтримав клопотання. Старший слідчий Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 до судового засідання не з,явився, направив до суду рапорт /вхідний номер 103003 від 03 грудня 2015 року/, в якому не заперечував проти скасування арешту майна та просив розглядати справу за його відсутності.

Слідчий суддя вважає клопотання підлягаючим задоволенню за таких підстав: у провадженні ГСУ МВС України знаходиться кримінальне провадження номер 12015000000000458 від 30 липня 2015 року за фактом фіктивного підприємства, шляхом створення /придбання/ групою осіб ряду суб,єктів підприємницької діяльності /юридичних осіб/ з метою прикриття незаконної діяльності за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.205 КК України13 серпня 2015 року слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва за клопотанням слідчого в межах вказаного кримінального провадження накладено арешт грошових коштів Товариства з обмеженою відповідальністю «Сплав-Фер-Мет», /код ЄДРПОУ 38836331/, місцезнаходження місто Дніпропетровськ вулиця Братів Трофімових будинок 46 приміщення 5 які перебувають на рахунку номер НОМЕР_1 , відкритих в Філії «Дніпропетровського РУ» АТ Банк «Фінанси і Кредит» /МФО 307231/.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоджу. Завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого, неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у разі, якщо до такої юридичної особи може бути застосовано захід кримінально-правового характеру у вигляді конфіскації майна, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку. Арешт майна передбачає заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його. Слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч.2 ст.167 КПК України. Відповідно до ч.3 ст.170 КПК України арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності у підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння і перебувають у нього або у інших фізичних або юридичних осіб, а також які перебувають у власності юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, з метою забезпечення можливої конфіскації, с спеціальної конфіскації або цивільного позову.

Відповідно до ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешті майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею. Арешт майна також може бути скасовано повністю або частково ухвалою слідчого судді під час досудового розгляду чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного або володільця майна, представника юридичної особи щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що у подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необгрунтовано.

Як вбачається з матеріалів, доданих до клопотання, ТОВ «Сплав-Фер-Мет» з часу свого заснування має матеріальні активи та веде фінансово-господарську діяльність. За весь час роботи підприємство неодноразово перевірялося фіскальними органами України, тому, як зазначає представник Товариства у судовому засіданні, не може бути фіктивним підприємством, яке існує для прикриття будь-якої фінансово-господарської діяльності, є належним платником податків, сплачуючи досить значну частку до державного бюджету України, про свідчить відсутність претензій з боку фіскальних органів України. Як зазначає представник Товариства, щодо осіб, які не є підозрюваними /яким у порядку, передбаченому ст..ст. 276-279 КПК України повідомлено про підозру, або яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення/, обвинуваченими або особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду. Завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, не може бути прийнято ухвалу про арешт майна.

На час розгляду справи досудовим слідством з моменту арешту грошових коштів Товариства, а саме з 13 серпня 2015 року не встановлена причетність ТОВ «Сплав-Фер-Мет» до злочинних дій, які являються об,єктом кваліфікації у кримінальному провадженні.

У судовому засіданні представник заявника показала, що Товариство не має можливості повноцінно здійснювати свою господарську діяльність, виплачувати робітникам заробітну плату, виникли борги по обов`язковим платежам на користь держави.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність підстав для продовження заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту банківських рахунків заявника.

На підставі ст. ст. 174, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Сплав-Фер-Мет» про скасування арешту майна, задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 13 серпня 2015 року на грошові кошти на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю «Сплав-Фер-Мет», /код ЄДРПОУ 38836331/, місцезнаходження місто Дніпропетровськ вулиця Братів Трофімових будинок 46 приміщення 5, які перебувають на рахунку номер НОМЕР_1 , відкритих в Філії «Дніпропетровського РУ» АТ Банк «Фінанси і Кредит» /МФО 307231/, який було накладено на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 13 серпня 2015 року по справі номер 757/28447/15-к.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення03.12.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54738409
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —757/41738/15-к

Ухвала від 03.12.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

Ухвала від 03.12.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні