Рішення
від 28.12.2015 по справі 910/28240/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.12.2015Справа №910/28240/15

За позовомКомунального підприємства «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Український авіаційний сервіс»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача

Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради

простягнення 159840,54 грн

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники: не з'явилися

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Український авіаційний сервіс» 159840,54 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди №І-1 від 12.07.2013 в частині сплати орендної плати, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість за період з 01.01.2014 по 20.08.2014 у розмірі 141023,78 грн. За прострочення виконання грошового зобов'язання позивач, крім основного боргу, просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 15303,47 грн та 3% річних у розмірі 3513,29 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.11.2015 за вказаним позовом порушено провадження у справі №910/28240/15 та призначено справу до розгляду.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.12.2015 залучено до участі у справі Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача та відкладено розгляд справи на 28.12.2015.

При цьому, 16.12.2015 судом було задоволено клопотання позивача про розгляд справи без участі його представника.

Відповідач повноважних представників в судове засідання не направив, відзив на позов не надав.

Відповідач належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи за адресою, вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

За змістом ст. 64 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Як зазначено в абз. 3 п. 3.9.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції», в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Оскільки про час та місце судового засідання відповідач був належним чином повідомлений, на підставі статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа може бути розглянута за наявними в ній матеріалами.

Третя особа повноважних представників в судове засідання не направила, пояснень по справі не надала, своїм правом не скористалася.

В судовому засіданні судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

12.07.2013 між Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Український авіаційний сервіс» (орендар) укладено договір №І-1 оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста (надалі – Договір).

Відповідно до п.1.1 Договору орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування нерухоме майно (об'єкт оренди) нежилі окремо розташовані будівлі та споруди загальною площею 513,68 кв.м, ємності 150 куб.м – 3 од.; комунікації – 374,5 м, транспортні засоби – 4 од., обладнання – 56 од. (додаток №4), розташований за адресою: 50000, м.Кривий Ріг, Міжнародний аеропорт Кривий Ріг, для використання під розміщення складських приміщень та ємностей для зберігання паливно-мастильних матеріалів, використання транспортних засобів та обладнання для заправки та обслуговування повітряних суден, балансоутримувачем якого є Комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг».

Згідно з п. 2.2 Договору вступ орендаря у платне строкове користування об'єктом оренди настає одночасно з підписанням акта приймання-передавання з балансоутримувачем, який треба оформити в 5-денний термін.

На виконання умов договору відповідне майно передано відповідачеві, про що свідчить наявний в матеріалах справи акт №1 приймання-передачі об'єктів нерухомості комунальної власності від 15.07.2013.

За правовою природою Договір №І-1 від 12.07.2013 є договором оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Відповідно до ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Пунктом 3 ст.18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» встановлено обов'язок орендаря вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Згідно з п.п. 1,3 ст. 19 вказаного Закону орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Пунктом 4.1 Договору встановлено, що за користування об'єктом оренди орендар сплачує річну орендну плату у розмірі 17% та 30% від незалежної вартості об'єкта оренди. Орендна плата становить 15137,01 грн без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) – червень 2013 року. Орендна плата за перший місяць оренди липень 2013 року визначається шляхом коригування її розміру за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди. Орендна плата перераховується на поточний рахунок балансоутримувача щомісячно не пізніше 20-го числа місяця, наступного після сплачуваного. Балансоутримувач – комунальне підприємство в подальшому перераховує 70% коштів до міського бюджету. Розмір орендної плати за кожен наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць. Індекс інфляції визначається щомісячно Держкомстатом України. Розмір орендної плати може бути переглянуто в разі зміни методики її розрахунку та в інших випадках, передбачених чинним законодавством. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством.

29.08.2013 між Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради та Комунальним підприємством «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради укладено Угоду про відступлення права вимоги, за умовами якої Управління передає, а Комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради приймає на себе вимоги першого кредитора з усіх договорів оренди, діючих на обслуговуванні Комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради , укладених між управлінням та орендарями нежилих приміщень (надалі – боржник)та діючих на час укладення цієї угоди.

Відповідно до п.2 вказаної Угоди Комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради отримує право вимагати від боржника належного виконання обов'язків за договором оренди, укладеним з Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради.

Пунктом 1 ч.1 ст. 512 Цивільного кодексу України встановлено, що кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Частиною 3 наведеної статті визначено, що кредитор у зобов'язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 513 Цивільного кодексу України правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Статтею 514 Цивільного кодексу України встановлено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 516 Цивільного кодексу України, заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Листом від 29.10.2013 позивачем як новим кредитором було повідомлено відповідача про відступлення на користь Комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради права вимоги за договором №І-1 оренди від 12.07.2013.

Згідно з положеннями ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

У відповідності до п. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Однак, як свідчать матеріали справи, відповідачем свого зобов'язання зі сплати орендної плати за період з 01.01.2014 по 20.08.2014 виконано не було.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідачем належними та допустимими доказами факту наявності заборгованості у розмірі 141023,78 грн не спростовано, доказів погашення заборгованості в добровільному порядку не надано.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 141023,78 грн є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

За прострочення виконання грошового зобов'язання позивач просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 15303,47 грн та 3% річних у розмірі 3513,29 грн.

Судом встановлено, що відповідач у встановлений Договором строк свого обов'язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов'язання, тому дії відповідача є порушенням договірних зобов'язань (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Стаття 611 Цивільного кодексу України передбачає, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, якими зокрема є сплата неустойки.

Згідно із положень ст.ст. 546, 549 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, різновидом якої є пеня.

Відповідно до ч.1 ст. 548 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Пунктом 4.6 Договору встановлено, що орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному розмірі , стягується за весь період заборгованості з урахуванням пені згідно з чинним законодавством у розмірі 0,5% від простроченої до оплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на період, за який нараховується пеня.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки судом встановлено факт прострочення виконання відповідачем зобов'язання зі сплати орендної плати, вимоги позивача про стягнення з відповідача пені та 3% річних є обґрунтованими та підлягають задоволенню за розрахунком позивача, перевіреним судом, тобто у розмірі 15303,47 грн та 3513,29 грн відповідно.

Враховуючи викладене, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

У відповідності до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Український авіаційний сервіс» (03036, м.Київ, проспект Повітрофлотський, будинок 90, офіс 3, ідентифікаційний код 36586872) на користь Комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради (50000, Дніпропетровська обл., місто Кривий Ріг, Аеропорт, ідентифікаційний код 01173530) заборгованість у розмірі 141023 (сто сорок одна тисяча двадцять три) грн 78 коп., пеню у розмірі 15303 (п'ятнадцять тисяч триста три) грн 47 коп., 3% річних у розмірі 3513 (три тисячі п'ятсот тринадцять) грн 29 коп. та судовий збір у розмірі 2397 (дві тисячі триста дев'яносто сім) грн 52 коп.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Український авіаційний сервіс» (03036, м.Київ, проспект Повітрофлотський, будинок 90, офіс 3, ідентифікаційний код 36586872) в дохід Державного бюджету України судовий збір у розмірі 09 (дев'ять) коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено: 30.12.2015

Суддя                                                                       Ю.М. Смирнова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.12.2015
Оприлюднено06.01.2016
Номер документу54753409
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/28240/15

Рішення від 28.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 18.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 04.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні