Ухвала
від 28.12.2015 по справі 295/17660/15-к
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/17660/15-к

1-кс/295/6521/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.12.2015 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого з ОВС ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №32015060000000030 та погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів та додані до клопотання матеріали кримінального провадження,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся із клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження на їх вилучення (виїмку) у службових осіб у службових осіб у службових осіб ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), наданих для відкриття та обслуговування рахунків ТЗОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ) рахунку № НОМЕР_3 (українська гривня), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_4 ) рахунку № НОМЕР_5 (українська гривня), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_6 ) рахунку № НОМЕР_7 (українська гривня), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_6 ) рахунку № НОМЕР_8 (українська гривня), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_9 ) рахунку № НОМЕР_10 (українська гривня), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_11 ) рахунку № НОМЕР_12 (українська гривня), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_13 ) рахунку № НОМЕР_14 (українська гривня), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_15 ) рахунку № НОМЕР_16 (українська гривня), а саме:

- інформації, як на паперових так і електронних носіях (в форматі EXEL), про рух грошових коштів по рахунках із розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДР, МФО банківських установ, номерів рахунків) призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референт кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції), за період часу з моменту відкриття рахунків по 22.12.2015 року;

- обліково-реєстраційних справ зазначених СГД, в тому числі карток із зразками підписів та відбитками печаток встановленого зразка, заяв на відкриття рахунків, оригіналів договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, оригіналів доручень на право вчинення юридичних дій від імені директорів зазначених СГД, оригіналів доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунками;

- заяв на видачу чекових книжок, грошових чеків, корінців грошових чеків на отримання готівки по зазначеним рахункам;

- протоколів системи «Банк-клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта, як на паперових так і електронних носіях.

У клопотанні слідчий зазначає, що у провадженні у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області знаходиться кримінальне провадження №32015060000000030, що зареєстроване в ЄРДР 18 травня 2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Слідчий вказав, що в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_9 », у період 2012-2015 рр., шляхом незаконного формування податкового кредиту від підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДР НОМЕР_19 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДР НОМЕР_20 ), « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДР НОМЕР_21 ), ПП« ОСОБА_5 » (код ЄДР НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДР НОМЕР_23 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДР НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДР НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДР НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДР НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДР НОМЕР_28 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДР НОМЕР_29 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДР НОМЕР_30 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДР НОМЕР_31 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДР НОМЕР_32 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДР НОМЕР_33 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДР НОМЕР_34 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДР НОМЕР_35 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДР НОМЕР_36 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДР НОМЕР_37 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » (код ЄДР НОМЕР_38 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (код ЄДР НОМЕР_39 ) ухилилися від сплати податку на додану вартість у сумі понад 5млн. грн., що становить особливо великі розміри.

Також, досудовим розслідуванням встановлено, що на території м. Києва діє група осіб, яка використовуючи реквізити вказаних СГД, здійснює протиправну діяльність, спрямовану на надання послуг по незаконному формуванню податкового кредиту, підробку документів, створення транзитних підприємств для прикриття власної незаконної діяльності, використання завідомо підроблених документів та пособництво в ухиленні від сплати податків підприємствами вигодонабувачам, в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Крім того, 18.12.2015 року за адресою проживання учасника зазначеної групи осіб, а саме особи, яка фактично виконувала функції бухгалтера «конвертаційного центру» ОСОБА_6 ( АДРЕСА_1 ) на виконання ухвали Богунського районного суду м. Житомира від 17.12.15 проведено обшук.

В результаті проведеного обшуку, крім іншого, виявлено 116 печаток СГД, реквізити яких використовувались з метою формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та надання послуг по ухиленню від сплати податків для підприємств-вигодонабувачів, а саме наступні печатки СГД: ТЗОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_15 ).

Вказані підприємства пов`язані між собою особами, які фактично використовують їх реквізити для формування незаконного податкового кредиту з ПДВ, схематичністю формування незаконного податкового кредиту з ПДВ, службовими особами, реквізити яких використовуються з метою прикриття незаконної діяльності, іншими спільними ідентифікуючими ознаками.

Встановлено, що зазначеними СГД відкрито (були відкриті) рахунки в ПУАТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

В ПУАТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » зберігаються наступні документи: рух грошових коштів, картки із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяви на відкриття рахунків, договори на розрахунково-касове обслуговування клієнта, фотокопії паспортів уповноважених осіб, оригінали доручень на право вчинення юридичних дій від імені директорів зазначених СГД, договори найму чи іншого документу про призначення на посаду директорів зазначених СГД, оригінали доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунками, засвідчені нотаріально, заяви клієнта про встановлення системи «клієнт-банк», договори на обслуговування системи «клієнт-банк», акти про введення системи «клієнт-банк» в експлуатацію, документи, які засвідчують встановлення системи «клієнт-банк», документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів, грошових чеків на отримання готівки з рахунку.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що вказані документи перебувають у володінні та зберігаються лише в банківській установі ПУАТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 », де відкрито та обслуговується рахунок клієнта, та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, а саме щодо осіб, які відкривали рахунок, які мають право першого та другого підписів в документах, відомості з комп`ютерної системи банку про рух грошових коштів за вищевказаним рахунком з переліком контрагентів та призначенням платежів, зняття готівкових коштів з рахунку, встановлення «клієнт-банку», тобто містять відомості, що впливають на визначення розміру завданих державному бюджету збитків у вигляді несплати податків та кваліфікацію дій службових осіб зазначених СГД, тобто мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню та являються джерелом доказів.

Відповідно до ч. 2. ст. 163 КПК України, розгляд клопотання проведено у відсутності особи, у володінні якої знаходяться такі речі та документи.

Дослідивши клопотання, додані до нього копії з матеріалів кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотання доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи, що слідчим доведено, що необхідна інформація має значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в запитуваній інформації, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим, таким, що підлягає задоволенню відповідно до ч. ч. 5, 6 ст. 163 КПК України.

Керуючись ст. ст. 159, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому слідчої групи - старшому слідчому з ОВС ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 та особам, які будуть проводити слідчі дії за його письмовим дорученням (постановою), слідчому з ОВС ВКР СУФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_7 , старшим оперуповноваженим ОУ Житомирської ОДПІ ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження на їх вилучення (виїмку) у службових осіб ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), наданих для відкриття та обслуговування рахунків, а саме:

ТЗОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ) рахунку № НОМЕР_3 (українська гривня),

ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_4 ) рахунку № НОМЕР_5 (українська гривня),

ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_6 ) рахунку № НОМЕР_7 (українська гривня),

ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_6 ) рахунку № НОМЕР_8 (українська гривня),

ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_9 ) рахунку № НОМЕР_10 (українська гривня),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_11 ) рахунку № НОМЕР_12 (українська гривня),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_13 ) рахунку № НОМЕР_14 (українська гривня),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_15 ) рахунку № НОМЕР_16 (українська гривня), а саме:

- інформації, як на паперових так і електронних носіях (в форматі EXEL), про рух грошових коштів по рахунках із розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДР, МФО банківських установ, номерів рахунків) призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референт кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції), за період часу з моменту відкриття рахунків по 22.12.2015 року;

- обліково-реєстраційних справ зазначених СГД, в тому числі карток із зразками підписів та відбитками печаток встановленого зразка, заяв на відкриття рахунків, оригіналів договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, оригіналів доручень на право вчинення юридичних дій від імені директорів зазначених СГД, оригіналів доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунками;

- заяв на видачу чекових книжок, грошових чеків, корінців грошових чеків на отримання готівки по зазначеним рахункам;

- протоколів системи «Банк-клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта, як на паперових так і електронних носіях.

Встановити строк дії ухвали до 15.01.2016 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.12.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54780919
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів та додані до клопотання матеріали кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —295/17660/15-к

Ухвала від 28.12.2015

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Чішман Л. М.

Ухвала від 28.12.2015

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Чішман Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні