Ухвала
від 25.12.2015 по справі 569/17030/15-к
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 569/17030/15-к

25 грудня 2015 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Рівненській області майора податкової міліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Рівненській області майор податкової міліції ОСОБА_2 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджене прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у змові із службовими особами ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » незаконно виготовляють підакцизні товари (паливно-мастильні матеріали), шляхом змішування сумішей хімічних речовин (дистиляту газового конденсату та фракції ізопентової) з паливно-мастильними матеріалами та подальшої легалізації незаконно виробленого палива через ланцюг суб`єктів господарювання транзитної ланки до підприємств реального сектору економіки, в порушення постанови Кабінету міністрів №1375-2007-П від 05.12.2007р. «Про затвердження переліків підприємств з усіма стадіями технічного процесу з виготовлення нафтопродуктів, що мають право виробляти бензини моторні, сумішеві», без отримання відповідних дозволів, а також методом змішування у вересні 2015 року отримали додаткових 605 тонн пального без сплати акцизного податку у розмірі 202 Євро за 1 тонну, а саме 122210 Євро (станом на 30.09.2015 1Євро 24,119 грн.), що у перерахунку становить 2947583 грн., а в подальшому реалізували через мережу АЗС, своїми діями ухилились від сплати податків у великих розмірах.

На нафтобазі за адресою АДРЕСА_1 , здійснюється незаконне виробництво паливно-мастильних матеріалів, а також здійснюється розвантаження та завантаження ємностей залізничних цистерн, які прибувають із маркуванням Російського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке є експортером хімічних добавок для виробництва бензинів (дистилят, фракція ізопентанова та ін.), імпортером вказаних добавок є:

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , підприємство займається імпортом компонентів, які призначені для виробництва бензинів.). Митне оформлення вантажу відбувається на МП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_5 ,

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , займається імпортом компонентів, які призначені для виробництва бензинів). Митне оформлення вантажу відбувається на МП « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » орендує вищевказану нафтобазу за адресою АДРЕСА_1 у ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яка належить останньому на праві власності, через ланцюг підприємств, зокрема ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПО НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Схема ухилення від сплати податків та незаконного виготовлення бензину полягає у змішуванні різних хімічних компонентів (присадок, фракцій) із заводським (імпортованим) бензином, та в подальшому реалізовується через мережу АЗС, як імпортоване на територію України, наступним чином.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » купляє всі компоненти у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », а також готові паливно-мастильні матеріали у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), після чого проводить змішування усіх хімічних речовин та реалізовує вже готовий бензин через мережу заправок « ІНФОРМАЦІЯ_11 », зокрема через ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , імпортує через митний пост « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ІНФОРМАЦІЯ_5 пальне призначене для розбавлення, а також в подальшому після змішування реалізовує через мережу АЗС).

При змішуванні 1 тонни дистилянтів з 1 тонною бензину (А-80, А-92, А-95) отримуємо 2 тонни пального, які в подальшому реалізуються через мережу ІНФОРМАЦІЯ_11 кінцевому споживачу. На офіційному сайті ІНФОРМАЦІЯ_11 зазначається, що на автозаправних станціях здійснюється реалізація виключно імпортного пального стандарту Євро 5.

У ході аналізу податкової звітності встановлено, що у вересні 2015 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » реалізувало для ряду підприємств 1210 тонн пального А-95 Євро 5. Згідно аналізу реєстру податкових накладних встановлено, що у вказаний період ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » придбало:

- 605 тонн пального у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

- 60 тонн дистиляту газового конденсату, марки Б та 174 тонни фракції ізопентової у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »;

- 255 тонни фракції ізопентанової у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

- 116 тонн суміші вуглеводнів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 ».

При цьому в процесі змішування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » отримало додаткових 605 тонн пального без сплати акцизного податку у розмірі 202 Євро за 1 тонну, а саме 122210 Євро (станом на 30.09.2015 року 1Євро 24.119 грн.), що у перерахунку 2947583 грн. При цьому службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » й надалі протягом 2015 року продовжують використовувати вищезазначену схему та ухиляються від сплати податків.

Таким чином, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у змові із службовими особами ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » незаконно виготовляють підакцизні товари (паливно-мастильні матеріали) з використанням обладнання, що забезпечує їх масове виробництво, та ухиляються від сплати податків, відповідальність за що передбачена ч.2 ст.204, ч.2 ст.212 КК України.

Встановлено, що незаконне виробництво бензинів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » також здійснюється на нафтобазі за адресою АДРЕСА_2 . Дана нафтобаза належить на праві власності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », яке в свою чергу надає її в оренду ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ». В подальшому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » орендують вищевказану нафтобазу у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » яка також постачає бензин марки А-92 та А-92 для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Протягом липня, серпня-жовтня 2015 на ІНФОРМАЦІЯ_17 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » проводило митне оформлення імпортованої продукції з Росії (франкції ізепентанової, дистиляту газового конденсату марки Б), на загальну суму 261 329,4 тис. грн., в т.ч. ПДВ 43554,9 тис.грн. Згідно митних декларацій імпортована продукції поставлялась на залізничну станцію Карлівка.

Згідно податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », всю імпортовану продукцію підприємство реалізує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » крім того придбає дистилят газового конденсату та антидетонаційні присадки від ряду СГД:

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , м. Київ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , м. Прилуки),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , м. Київ),

та бензин А НОМЕР_9 , А НОМЕР_10

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , м. Київ,

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , м. Київ

В той же період часу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відображає реалізацію лише бензину А95 та А92 основним покупцям:

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , м. Київ,

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » код ЄДРПОУ НОМЕР_11 , м. Київ,

Придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у вказаному періоді бензинів А92, А95 складає 22,5 тис.тонн, в той час коли їх реалізація складає 55,9 тис.тонн.

Крім того, у межах кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду від 11.11.2015 №569/15605/15к, 26-27.11.2015 проведено обшук за адресою ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » АДРЕСА_1 , у ході якого виявлено та вилучено паливно-мастильні матеріали, присадки, хімічні речовини, чорнові записи, обладнання (електронасос, лічильник, фільтр), які згідно отриманої інформації, використовуються для незаконного виготовлення паливно-мастильних матеріалів, шляхом змішування бензинів марки А-92, А-95 із дистилят газового конденсату, ізопентанова фракції, бензин газовий стабільний, що також підтверджується показаннями свідків.

Також, із клопотання вбачається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на протязі 2015 року проводило фінансово-господарські операції щодо купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) із рядом СГД, зокрема із ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , АДРЕСА_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 АДРЕСА_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , АДРЕСА_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , АДРЕСА_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , АДРЕСА_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 , АДРЕСА_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ).

Розмитнення товарів (нафтопродуктів, хімічних речовин, інше) протягом 2015 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » які в подальшому були реалізовані через для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та використовуються останнім для незаконного виготовлення паливно-мастильних матеріалів, здійснювалось та здійснюється на ІНФОРМАЦІЯ_25 ( АДРЕСА_10 ).

Враховуючи, що інформація, яка міститься в документах митного оформлення у режимі імпорту має істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, оскільки будуть мати доказове значення та необхідні для проведення подальших слідчих дій (експертизи, допити), виникла необхідність у вилученні документів, у необхідності встановлення на підставі яких документів здійснювалось митне оформлення у режимі імпорту, митних працівників, які здійснювали митне оформлення, дослідити відповідність вказаних документів і відомостей, які у них містяться щодо реальної вартості товарів, їх походження, постачальників тощо. Вказані дані містяться у митних деклараціях та товарно-супровідних документах, які стали підставою для митного оформлення та які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_25 , також у вказаних документах зазначено відомості необхідні для встановлення факту проведених розрахунків, встановлення фактичних постачальників бензинів, дистиляту газового конденсату, бензину газового стабільного, хімічних компонентів (фракція ізепентанова, інших присадок, фракцій, хімічних речовин), інших товарів (робіт, послуг), їх обсягів, використання у господарській діяльності, подальшого продажу чи зберігання на підприємстві, механізму фактичного постачання (руху) товарів (робіт, послуг), відомості щодо стану розрахунків за проведені операції, відображення операцій у бухгалтерському та податковому обліку, інше.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив суд його задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_26 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, що стверджується телефонограмою, причини неявки суду не повідомив.

Заслухавши пояснення слідчого в судовому засіданні та дослідивши надані матеріали кримінального провадження, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Згідно положень ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий у своєму клопотанні довів достатньо підстав вважати, що документи які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_26 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть слугувати джерелом доказів, які слугуватимуть підтвердженням/спростуванням факту вчинення кримінального правопорушення.

За наведених обставин, суд вважає клопотання слідчого обґрунтованим, наведені у ньому обставини свідчать про наявні усі підстави для його задоволення .

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 159, 162-164 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_2 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 або працівникам податкової міліції за їх дорученням (постанова про проведення процесуальних дій на іншій території) тимчасовий доступ до оригіналів документів та можливість їх вилучити (здійснити їх виїмку) ) у ІНФОРМАЦІЯ_25 ( АДРЕСА_10 ), а саме: оригіналів митних декларацій, вантажно-митних декларацій (МД-2) з додатками, міжнародних товарно-транспортних накладних (CMR), рахунків-фактур, специфікацій, інвойсів, сертифікатів відповідності, контрактів, договорів, та усіх інших документів щодо митного оформлення вантажів в режимі імпорт ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_4 ) в період з 01.01.2015 по 20.12.2015.

У випадку, якщо митне оформлення вантажів у режимі імпорту здійснювалось у вигляді електронного декларування, надати вказані документи за період з 01.01.2015 по 20.12.2015 у електронному вигляді на магнітному носію.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.12.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54793443
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/17030/15-к

Ухвала від 25.12.2015

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С.В.

Ухвала від 25.12.2015

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С.В. С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні