Ухвала
від 31.12.2015 по справі 335/13325/15-к
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/13325/15-к 1-кс/335/6401/2015

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 грудня 2015 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю прокурора ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , представника ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект» - адвоката ОСОБА_4 , представника ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6 , секретаря судового засідання ОСОБА_7 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_8 про арешт майна, по кримінальному провадженню № 12015080000000216 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.04.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_8 про арешт майна.

Як вбачається із клопотання та долучених до нього матеріалів, СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12015080000000216, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.04.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації № 487 від 15.10.2013 року, Комунальному підприємству «Запорізький інститут регіонального розвитку» Запорізької обласної ради надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 18 га для будівництва основних та допоміжних будівель та споруд підприємства для здійснення досліджень й експериментальних розробок у сфері природничих і технічних наук (землі промисловості) та розпорядженням голови обласної державної адміністрації № 585 від 11.12.2013 року затверджено вищевказаний проект землеустрою та надано комунальному підприємству вказану земельну ділянку у постійне користування.

Вказана земельна ділянка площею 18 га розташована на території Степненської сільської ради Запорізького району Запорізької області за межами населених пунктів (за межами с. Степне в північно-західній частині Степненської сільської ради). Підходи та під`їзди до земельної ділянки здійснюються з Оріхівського шосе. На зазначеній земельній ділянці розташований кар`єр, який свого часу використовувався ВАТ «Цегельний завод» з метою видобутку сировини для потреб виробництва.

Відповідно до договору № 7 від 31.03.2014 року про реалізацію проекту рекультивації земельної ділянки, вищевказаний об`єкт нерухомості переданий ТОВ «Екопост» для організації комплексу робіт з реалізації проекту рекультивації земельної ділянки площею 18,0 га, розташованої на території Степненської сільської ради Запорізького району Запорізької області, із використанням інертних та будівельних відходів безпечних для довкілля та таких, що не наносять шкоди земельній ділянці, поновлення родючості земель на території Запорізької області та запобіганню виникненню стихійних звалищ.

Вказана земельна ділянка не призначена для остаточного розміщення відходів при їх видаленні та не забезпечує уникнення довгострокового шкідливого впливу небезпечних відходів на навколишнє природнє середовище та здоров`я людини, не внесена до реєстру місць видалення відходів.

Однак, в ході слідства встановлено, що вказана земельна ділянка не використовується за її цільовим призначенням та фактично використовується ТОВ «Екопост» для захоронення небезпечних відходів, які виникли внаслідок господарської діяльності ряду підприємств Запорізької області.

ТОВ «Екопост» не має ліцензії на право провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами та ніколи не зверталися стосовно її видачі, та як наслідок не має будь-яких потужностей для переробки небезпечних відходів та їх транспортування.

В ході проведення оперативно-розшукових заходів слідством встановлено, що посадові особи ТОВ «Екопост» та посадові особи ТОВ «Укрфторутилізація», ТОВ «Регіональний центр поводження з відходами», ТОВ «НДІ «Укрекопроект» мають стислі зв`язки, є підконтрольними та підзвітними одній особі ОСОБА_9 , який здійснює фактичне керування діяльністю вказаних товариств, направлене на отримання неправомірної вигоди для себе та інших заінтересованих осіб.

Вказані товариства всупереч напрямку своєї діяльності щодо забезпечення за допомогою наявних потужностей, відповідних площ та транспортних засобів збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації та знешкодження небезпечних відходів, перебуваючи у корупційних зв`язках з посадовими особами ТОВ «Екопост», отримують від промислових підприємств та організацій всіх форм власності (в тому числі державних) м. Запоріжжя та Запорізької області небезпечні відходи різних класів небезпеки та уникаючи виконання умов договорів збирання, перевезення та зберігання для подальшої утилізації або видалення відходів, без проведення відповідних операцій, направлених на зменшення чи усунення небезпечності, не маючи відповідних дозволів та ліцензій здійснюють їх захоронення на території земельної ділянки площею 18,0 га, розташованої на території Степненської сільської ради Запорізького району Запорізької області.

Таким чином, на думку органу досудового розслідування, службові особи ТОВ «Екопост» діючи за попередньою змовою з посадовими особами інших підприємств, використовуючи своє службове становище, діючи всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, здійснюють захоронення на території Запорізької області небезпечних відходів, які виникли внаслідок господарської діяльності промислових підприємств, що спричиняє тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

В ході досудового розслідування, 24.12.2015 року, на підставі ухвал слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя було проведено обшуки в ході яких було вилучено документи і предмети, які мають безпосереднє відношення до вчиненого правопорушення, мають значення по кримінальному провадженню та можуть бути використані в якості речових доказів, але не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та які не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, тобто вважаються тимчасово вилученим майном.

Так, в ході обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою : АДРЕСА_1 , вилучено документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «ІТП», в тому числі технічну документацію до проекту рекультивації полігону ТПВ №2 м. Запоріжжя (на землях Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області). В ході досудового слідства наявні обґрунтовані підстави вважати, що вказані документи складені для подальшого використання для приховування кримінального правопорушення, тобто виготовлені з метою подальшого використання як засоби та знаряддя вчинення кримінального правопорушення та зберегли на собі його сліди.

В ході обшуку основних, допоміжних будівель та споруд на території земельної ділянки та самої земельної ділянки з кадастровим номером 2322188600:02:001:5053, що розташована за адресою: Запорізька область, Запорізький район, с/рада Степненська, на якій фактично розташований кар`єр та який переданий ТОВ «Екопост» для організації комплексу робіт з реалізації проекту рекультивації земельної ділянки вилучено: штамп ТОВ «Екопост» - «ОТРИМАНО ВАГА ТН», який безпосередньо використовувався при прийнятті небезпечних відходів для їх подальшого незаконного захоронення на вказаній земельній ділянці та має значення речового доказу по вказаному кримінальному провадженню.

В ході обшуку приміщення четвертого поверху будівлі, розташованої за адресою : м. Запоріжжя, вул. Перемоги, будинок № 63, за фактичним місцезнаходженням ТОВ «НДІ «Укрекопроект» вилучено: печатки ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект» ЄДРПОУ 38563155, ТОВ «ІТП» ЄДРПОУ 39167677, ТОВ «Арсіком» ЄДРПОУ 38363099, ТОВ «Донін» ЄДРПОУ 39377123, приватний підприємець ОСОБА_10 . Слідство має обґрунтовані підстави вважати, що вказані печатки використовувались для складання документації щодо поводження з небезпечними відходами, яка в подальшому використовувалась для приховування кримінального правопорушення, тобто підшукані, виготовлені та використані як засоби та знаряддя вчинення кримінального правопорушення та зберегли на собі його сліди.

Вказані печатки та штамп необхідні для проведення експертних досліджень вилучених в ході слідства документів фінансово-господарської діяльності підприємств, які здійснюють захоронення на території Запорізької області небезпечних відходів, що виникли внаслідок господарської діяльності промислових підприємств, що спричиняє тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

Враховуючи вищевикладене, слідчий просить накласти на майно, що вилучене в ході обшуків 24.12.2015 року, а саме на: документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «ІТП»ЄДРПОУ 39167677, в тому числі технічну документацію до проекту рекультивації полігону ТПВ №2 м. Запоріжжя (на землях Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області);штамп «ОТРИМАНО ВАГА ТН.»; печатки ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект» ЄДРПОУ 38563155, ТОВ «ІТП» ЄДРПОУ 39167677, ТОВ «Арсіком» ЄДРПОУ 38363099, ТОВ «Донін» ЄДРПОУ 39377123, приватний підприємець ОСОБА_10 .

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_2 та слідчий ОСОБА_3 підтримали дане клопотання та просили його задовольнити з підстав, які в ньому викладені.

Представник ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект» - адвокат ОСОБА_4 проти клопотання слідчого заперечував та просив у його задоволенні відмовити, посилаючись на його безпідставність та необґрунтованість.

Представник ОСОБА_5 , за місцем проживання якого проводився обшук і відповідно тимчасово вилучені деякі документи та речі, адвокат ОСОБА_6 у судовому засіданні також заперечувала проти задоволення клопотання у зв`язку з його необґрунтованістю. Крім того, зазначила, що накладення арешту на майно, що зазначено у клопотанні буде незаконним, оскільки відповідно до вимог ч. 6 ст. 173 КПК України ухвалу про арешт тимчасово вилученого майна слідчий суддя, суд постановляє не пізніше сімдесяти двох годин із дня находження до суду клопотання, інакше таке майно повертається особі, у якої його було вилучено.

Інші особи, які викликалися у судове засідання, зокрема представники ТОВ «Екопост», ТОВ «Донін», ТОВ «Арсіком», ТОВ «ІТП», ФОП ОСОБА_10 до суду не з`явилися. Як вбачається із рапорту старшого оперуповноваженого УЗЕ ДЗЕ НП України вручити судові повістки вказаним особам не виявилося можливим, оскільки виїздом на місце встановлено, що вищезазначені суб`єкти господарської діяльності відсутні за юридичними адресами, а встановити їх фактичне місцезнаходження не вдалося.

Враховуючи те, що неявка вищезазначених осіб у судове засідання не є перешкодою для розгляду клопотання про арешт майна, слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання у їх відсутність, роз`яснивши, що відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Заслухавши пояснення прокурора та слідчого, а також думку інших осіб, які приймали участь у розгляді клопотання слідчого, дослідивши матеріали клопотання, якими прокурор обґрунтовує його доводи, слідчий суддя доходить до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12015080000000216, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.04.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 10.12.2015 року, слідчим суддею надано дозвіл на проведення обшуку основних, допоміжних будівель та споруд на території земельної ділянки та самій земельній ділянці з кадастровим номером 2322188600:02:001:5053, що розташована за адресою Запорізька область, Запорізький район, с/рада Степненська, на якій фактично розташований кар`єр, та який переданий ТОВ «Екопост» для організації комплексу робіт з реалізації проекту рекультивації земельної ділянки, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, з метою відшукання та вилучення документів і предметів, які мають значення для досудового слідства, а саме: документів щодо руху вантажного та легкового транспорту по території земельної ділянки, здійснення пропускного режиму; зразків ґрунту для подальшого призначення судових експертиз, документів щодо збирання, перевезення, тимчасового зберігання небезпечних відходів, в тому числі чорнових записів, блокнотів, журналів; документів господарської діяльності, фінансово-господарської та бухгалтерської документації ТОВ «Екопост» (код ЄДРПОУ 38840023), ТОВ «Укрвторутилізація», ТОВ «Регіональний центр поводження з відходами», КП «Запорізький інститут регіонального розвитку» Запорізької обласної ради, ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект»; електронних носіїв інформації та комп`ютерної техніки.

Як вбачається з протоколу обшуку року основних, допоміжних будівель та споруд на території земельної ділянки та самої земельної ділянки з кадастровим номером 2322188600:02:001:5053, що розташована за адресою: Запорізька область, Запорізький район, с/рада Степненська, на якій фактично розташований кар`єр та який переданий ТОВ «Екопост» для організації комплексу робіт з реалізації проекту рекультивації земельної ділянки від 24.12.2015 в ході обшуку, крім іншого, було вилучено: штамп ТОВ «Екопост» - «ОТРИМАНО ВАГА ТН».

Згідно ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 10.12.2015 року, слідчим суддею надано дозвіл на проведення обшуку приміщення четвертого поверху будівлі, що розташована за адресою: Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, будинок № 63, за фактичним місцезнаходженням ТОВ «Екопост», ТОВ «НДІ «Укрекопроект», ТОВ «Укрвторутилізація», ТОВ «Регіональний центр поводження з відходами», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, з метою відшукання та вилучення документів і предметів, які мають значення для досудового слідства, а саме: документів господарської діяльності ТОВ «Екопост», ТОВ «НДІ «Укрекопроект», ТОВ «Регіональний центр поводження з відходами», КП «Запорізький інститут регіонального розвитку» Запорізької обласної ради, ТОВ «Укрвторутилізація»; правовстановлюючих та дозвільних документів ТОВ «Екопост», ТОВ «НДІ «Укрекопроект», ТОВ «Регіональний центр поводження з відходами», КП «Запорізький інститут регіонального розвитку» Запорізької обласної ради (код ЄДРПОУ 36247508), ТОВ «Укрвторутилізація», печатей, штампів, первинної документації, матеріалів переписки та листування, висновків, перевірок; документів фінансово-господарської та бухгалтерської документації вищезазначених підприємств, в тому числі чорнових записів; документів щодо збирання, перевезення, тимчасового зберігання небезпечних відходів, в тому числі чорнових записів, блокнотів, журналів; електронних носіїв інформації та комп`ютерної техніки.

Як вбачається з протоколу обшуку приміщення четвертого поверху будівлі, розташованої за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, будинок № 63, за фактичним місцезнаходженням ТОВ «НДІ «Укрекопроект» від 24.12.2015 року, в ході обшуку, крім іншого, вилучено: печатки ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект» ЄДРПОУ 38563155, ТОВ «ІТП» ЄДРПОУ 39167677, ТОВ «Арсіком» ЄДРПОУ 38363099, ТОВ «Донін» ЄДРПОУ 39377123, приватний підприємець ОСОБА_10 .

Відповідно до ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 10.12.2015 року, слідчим суддею надано дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, з метою відшукання та вилучення документів і предметів, які мають значення для досудового слідства, а саме: документів господарської діяльності ТОВ «Екопост`по взаємовідносинам з ТОВ «НДІ «Укрекопроект»», КП «Запорізький інститут регіонального розвитку» Запорізької обласної ради, ТОВ «Регіональний центр поводження з відходами», ТОВ «Укрвторутилізація»; правовстановлюючих та дозвільних документів ТОВ «Екопост», печатей, штампів, первинної документації, матеріалів листування, висновків, перевірок; документів фінансово-господарської та бухгалтерської документації ТОВ «Екопост», в тому числі чорнових записів; документів стосовно виконання умов договору № 7 від 31.03.2014 року про реалізацію проекту рекультивації земельної ділянки площею 18,0 га, розташованої на території Степненської сільської ради Запорізького району Запорізької області за межами населеного пункту; електронних носіїв інформації та комп`ютерної техніки.

Згідно протоколу обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , працівниками поліції вилучено документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «ІТП», в тому числі технічну документацію до проекту рекультивації полігону ТПВ №2 м. Запоріжжя (на землях Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області).

Вимогами ч. 7 ст. 236 КПК України передбачено, що при обшуку слідчий, прокурор мають право оглядати та вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження, при цьому вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку вважаються тимчасово вилученими.

Положеннями ч. 5 ст. 171 КПК України передбачено, що у разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом наступного дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Зазначені вимоги слідчим були дотримані, оскільки з клопотанням про арешт тимчасово вилученого 24.12.2015 року майна слідчий звернувся 25.12.2015 року.

За нормами ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Враховуючи те, що слідчим і прокурором доведено обґрунтованість клопотання про накладення арешту на вилучені в ході обшуків 24.12.2015 року, документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «ІТП»ЄДРПОУ 39167677, в тому числі технічна документація до проекту рекультивації полігону ТПВ №2 м. Запоріжжя (на землях Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області),штамп «ОТРИМАНО ВАГА ТН.», печатки ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект» ЄДРПОУ 38563155, ТОВ «ІТП» ЄДРПОУ 39167677, ТОВ «Арсіком» ЄДРПОУ 38363099, ТОВ «Донін» ЄДРПОУ 39377123, приватний підприємець ОСОБА_10 , слідчий суддя, з метою забезпечення дієвості кримінального провадження, запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення або перетворення тимчасово вилучених речей і документів, вважає за необхідне клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_8 про арешт майна задовольнити, оскільки є достатні підстави вважати, що зазначені вище речі та документи є доказами злочину і використовувалися для складання документації щодо поводження з небезпечними відходами.

Доводи представника ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6 щодо неможливості накладення арешту на майно у зв`язку з пропуском 72-годинного строку винесення ухвали слідчий суддя вважає формальним, оскільки, як зазначено вище слідчий своєчасно звернувся з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, а тривалість розгляду клопотання слідчим суддею було покликано неможливістю у такі короткі терміни повідомити всіх осіб про день, час та місце розгляду клопотання. Крім того, як встановлено слідчим суддею, на момент розгляду клопотання тимчасово вилучене майно власнику не було повернуто, бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна до слідчого судді не оскаржувалася.

Крім того, вимогами КПК України не передбачено такої підстави для відмови у накладенні арешту на тимчасово вилучене майно, як розгляд клопотання слідчим суддею пізніше сімдесяти двох годин із дня його находження до суду.

Керуючись ст. ст. 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_8 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилученого в ході обшуків 24.12.2015 року, а саме на: документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «ІТП»ЄДРПОУ 39167677, в тому числі технічну документацію до проекту рекультивації полігону ТПВ №2 м. Запоріжжя (на землях Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області);штамп «ОТРИМАНО ВАГА ТН.»; печатки ТОВ «Науково-дослідний інститут «Укрекопроект» ЄДРПОУ 38563155, ТОВ «ІТП» ЄДРПОУ 39167677, ТОВ «Арсіком» ЄДРПОУ 38363099, ТОВ «Донін» ЄДРПОУ 39377123, приватний підприємець ОСОБА_10 ( НОМЕР_1 ).

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на прокурора відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_2 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Запорізької області протягом пяти днів з дня її оголошення.

Вступна та резолютивна частини ухвали виготовлені у нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 31.12.2015 року.

Повний текст ухвали виготовлено 04.01.2016 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.12.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54801230
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна, по кримінальному провадженню № 12015080000000216 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.04.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —335/13325/15-к

Ухвала від 13.01.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Симонець О. І.

Ухвала від 13.01.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Симонець О. І.

Ухвала від 31.12.2015

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 31.12.2015

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 31.12.2015

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 31.12.2015

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні