Рішення
від 14.12.2015 по справі 265/7689/15-ц
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 265/7689/15-ц

Провадження № 2-о/265/215/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2015 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Костромітіна О. О.,

за участю секретаря Куксенко А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Маріуполі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Орджонікідзевський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Маріупольського МУЮ, про встановлення факту смерті особи, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті особи, зазначивши, що є донькою ОСОБА_2, який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 року у с. Рибна Новернінського району Нижегородської області. З 1963 року її батько був зареєстрований та постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1. ІНФОРМАЦІЯ_1 року у віці 89 років, знаходячись вдома, помер ОСОБА_2. На її звернення до лікувального закладу Кіровського району м. Донецька було видане лікарське свідоцтво про смерть форми 106/у. Довідкою про причину смерті до лікарського свідоцтва № 92 форми 106/у було встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року у віці 89 років, причина смерті: церебральний атеросклероз з гіпертонічною хворобою. Довідка видана з печаткою, де зазначено наступне: Центр первичной медико-санитарной помощи № 5 г. Донецка. Код 51003769. Министерство здравоохранения Донецкой Народной Республики . Крім того, на підставі довідки про смерть № 92 форми 106/у відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кіровського районного управління юстиції у місті Донецьк, видане свідоцтво про смерть НОМЕР_1. Свідоцтво про смерть має печатку, де зазначено: Міністерство юстиції України. ідентифікаційний код 26552257. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Кіровського районного управління юстиції у місті Донецьк . 02 травня 2015 року ОСОБА_2 був похований на цвинтарі № 11 Кіровського району м. Донецька, що підтверджується довідкою № 356 від 26.11.2015 року. Також заявником були придбані товари та замовлені ритуальні послуги для поховання батька, що підтверджується видатковою накладною № ЧП -000083 від 01.05.2015 року. 21.02.2012 року, ОСОБА_2 склав заповіт, посвідчений державним нотаріусом Четвертої донецької державної нотаріальної контори Старовою О.С., що зареєстрований у реєстрі за № 3-335, заповівши все майно доньці ОСОБА_1 27.10.2015 заявник звернулась з письмовою заявою про прийняття спадщини до Четвертої донецької державної нотаріальної контори. Спадкова справа була відкрита, але нотаріусом було роз'яснено ОСОБА_1 , що свідоцтво про право на спадщину за заповітом вона не зможе отримати, оскільки довідка про причину смерті та свідоцтво про смерть ОСОБА_2 видані з порушенням вимог чинного законодавства України. Просила встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця села Рибна Новернінського району Нижегородської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року, місце смерті: Україна, Донецька область, м.Донецьк, причина смерті: церебральний атеросклероз з гіпертонічною хворобою.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, просила заяву задовольнити.

Заінтересована особа представник Орджонікідзевського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області надав заяву, в котрій просить розглянути справу у відсутності представника відділу, прийняти рішення на розсуд суду.

Суд, дослідивши докази по справі, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню за наступних підстав.

У відповідності до п. 8 ч. 1 ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Підставою для встановлення факту смерті є підтверджені доказами обставини, які достовірно свідчать про смерть громадянина в певний час і за певних обставин.

ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_2, виданим Кіровським бюро ЗАЦС м.Сталіно.

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_7, виданого відділом реєстрації актів громадянського стану Кіровського районного управління юстиції м.Донецька 30.04.2002 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_6 уклали шлюб 18.06.1977 року, після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_1. Шлюб було розірвано 09.04.2003 року, що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу НОМЕР_3.

В подальшому 26 червня 2004 року ОСОБА_1 уклала шлюб з ОСОБА_8, що підтверджується свідоцтвом про шлюб НОМЕР_4, виданим виконкомом Саханської сільради Новоазовського району Донецької області, після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_1.

Згідно копії паспорту серії НОМЕР_5, виданого Кіровським РВ ДМУУМВС України в Донецькій області 17 лютого 1998 року, ОСОБА_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року внаслідок церебрального атеросклерозу з гіпертонічною хворобою, що вбачається з довідки про причини смерті від 01.05.2015 року та свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6, виданого 04.05.2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кіровського районного управління юстиції у місті Донецьку.

02 травня 2015 року ОСОБА_2 був похований на цвинтарі № 11 Кіровського району м. Донецька, що підтверджується довідкою № 356 від 26.11.2015 року.

ОСОБА_1 були придбані товари та замовлені ритуальні послуги для поховання батька ОСОБА_2, що підтверджується видатковою накладною № ЧП -000083 від 01.05.2015 року.

Таким чином, факт смерті ОСОБА_2 підтверджується наданими суду доказами.

Як вбачається з інформації Державної реєстраційної служби України, на виконання наказів Міністерства юстиції України від 25.11.2014 №246/7, 247/7 Про переміщення органів та установ юстиції Луганської області та Про переміщення органів та установ юстиції Донецької області відділи державної реєстрації актів цивільного стану Донецької та Луганської областей, що знаходилися на тимчасово неконтрольованій території, переміщено на контрольовану територію. У зв'язку з відсутністю можливості, під час переміщення не були вивезені бланки свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану цих відділів. Станом на 01.12.2014 року переміщені відділи державної реєстрації актів цивільного стану не приступили до виконання своїх повноважень. У зв'язку з цим, факт пред'явлення оформлених від їх імені після 01.12.2014 року документів про державну реєстрацію актів цивільного стану свідчитиме про видачу цих документів не територіальними органами Міністерства юстиції України, що забезпечують реалізацію повноважень Державної реєстраційної служби України.

До зазначених відділів належить і відділ державної реєстрації актів цивільного стану Кіровського районного управління юстиції у місті Донецьку, яким 04.05.2015 року було видано свідоцтво про смерть ОСОБА_2

Для встановлення смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті необхідні обставини, які свідчать про реєстрацію цієї події, а також про те, що заінтересована особа не має можливості відновити втрачені або знищені документи про це.

Як вбачається зі змісту Наказу міністерства юстиції України від 17.06.2014 року №953/5 Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції , доступ користувачів до Єдиних та Державних реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України, зокрема Державного реєстру актів цивільного стану громадян, на території Донецької області, зокрема м. Донецьк, тимчасово припинено, до закінчення антитерористичної операції на сході України. Тимчасово призупинено проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та видачу витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян відділами державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходяться, зокрема, на території м. Донецька Донецької області.

Відповідно до ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Статею 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" передбачено, що державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Як вище зазначено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року внаслідок церебрального атеросклерозу з гіпертонічною хворобою, що вбачається з довідки про причини смерті від 01.05.2015 року про зо було видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_6, виданого 04.05.2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кіровського районного управління юстиції у місті Донецьку, яке відповідно до ст.9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до п. 1 Постанови ПВС України №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Встановлення факту смерті ОСОБА_2 необхідно заявнику для отримання свідоцтва про смерть та оформлення спадщини після смерті батька, який 21.02.2012 року склав заповіт на її ім'я.

У відповідності з ч. ч. 3, 4 ст. 49 ЦК України, державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть. Реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають обов'язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті батька, оскільки законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, що надасть можливість отримати заявником свідоцтво про смерть батька, виданого державним органом України.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 212-215, 234, 256, 259 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Орджонікідзевський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Маріупольського МУЮ, про встановлення факту смерті особи - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця села Рибна Новернінського району Нижегородської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року, місце смерті: Україна, Донецька область, м.Донецьк, причина смерті: церебральний атеросклероз з гіпертонічною хворобою.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області у місті Маріуполі через Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

.

Суддя О.О.Костромітіна

СудОрджонікідзевський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення14.12.2015
Оприлюднено14.01.2016
Номер документу54844725
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —265/7689/15-ц

Рішення від 14.12.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Костромітіна О. О.

Ухвала від 02.12.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Костромітіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні