Ухвала
від 30.10.2014 по справі 757/31518/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/31518/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 жовтня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю сторони кримінального провадження слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення,

В С Т А Н О В И В :

30 жовтня 2014 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором 2 відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до оригіналів проектно-технічної документації (заяв на розроблення проектів землеустроїв, проектів землеустроїв, матеріалів погодження проектів відведень, графічних матеріалів, актів, додатків тощо) з оформлення права власності, яка була виготовлена ТОВ «Нова земля ХХІ» (ідентифікаційний код 37245035, місцезнаходження: 04210, м. Київ, вул. Малиновського, 36, кв. 94), щодо відведення земельних ділянок на території Софіївсько-Борщагівської та Петропавлівсько-Борщагівської сільських рад Києво-Святошинського району Київської області та зберігається у ТОВ «Нова земля ХХІ», що за адресою: м. Київ, вул. Малиновського, 36, кв. 94,а також можливості їх вилучення.

У судовому засіданні слідчий просив клопотання задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обгрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що у провадженні четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України знаходиться кримінальне провадженні № 12013110000001049 від 17.10.2013, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190,ч. 5 ст. 191, ч. ч. 1, 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364 КК України.

У клопотанні зазначено наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2010-2013 років на території м. Києва та Київської області службовими особами ряду органів виконавчої влади було організовано незаконне відчуження земельних ділянок (безпосередньо на «підставних» осіб з подальшою легалізацією на свою користь та на користь третіх осіб, а також передачу в оренду земельних ділянок під забудову без належного відшкодування сільськогосподарських втрат) загальною площею близько 950 га, яка перебувала у постійному користуванні Державного підприємства «Науково-дослідний виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця» (далі ДП «НДВА «Пуща-Водиця»), згідно державного акту на право постійного користування серії ІІ-КВ №003658, який зареєстровано у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею від 11.11.2002 за №549, виданого на підставі розпорядження Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області від 11.11.2002 № 427.

Зокрема, у зазначений період службові особи Міністерства аграрної політики та продовольства України в особі міністра ОСОБА_5 , його заступника ОСОБА_6 , підпорядкованих їм службових осіб ДП «НДВА «Пуща-Водиця» ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , всупереч Закону України «Про перелік об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» від 07.07.1999 та п. 4 розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання збереження об`єктів державної власності» від 11.02.2010 №318-р, незаконно відмовилися від користування частиною земель ДП «НДВА «Пуща-Водиця» загальною площею близько 950 га, що знаходилися у постійному користуванні останнього, не отримавши відповідних відшкодувань сільськогосподарських втрат, чим вищезазначеному державному підприємству було завдано шкоди у розмірі понад 370 млн. грн.

У подальшому, земельні ділянки в межах Києво-Святошинського району Київської області, з порушенням порядку, передбаченого чинним законодавством, зокрема ч. 1 ст. 1 Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об`єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», ст.ст. 13, 17, 25, 79,141,142, 162-164, 202 Земельного кодексу України, абз. 2 п. 12 Розділу X Земельного кодексу України, ст.ст. 20, 25, 50, 51 Закону України «Про землеустрій» (в редакції, яка була чинною на час виникнення правовідносин), ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», службовими особами Києво-Святошинської районної державної адміністрації, а саме в.о. голови ОСОБА_10 , заступником голови ОСОБА_11 , за погодженням з головою ОСОБА_12 та головою ОСОБА_13 , з відома голови Київської обласної адміністрації України ОСОБА_14 , були незаконно відчужені шляхом складання та видачі відповідних розпоряджень про безоплатну передачу у власність громадян України.

Під час надання земельних ділянок, встановлені факти підробки заяв осіб, які начебто звертались до Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, про надання у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

При цьому процедура передачі земельних ділянок у власність громадянам потребувала погодження та видачі відповідних документів в органах Державного земельного агентства України. Надання відповідних витягів та актів права власності на земельні ділянки було здійснено з відома голови Держземагенства України ОСОБА_15 через його позаштатних радників ОСОБА_16 та ОСОБА_17 . Зокрема ОСОБА_17 став одноосібним власником близько 96 га земель, первинними власниками яких були «підставні» особи. Ряд дій, з порушенням чинного законодавства, було вчинено заступником начальника головного управління Держземагенції України в Київській області ОСОБА_18 , в.о. начальника управління Держземагенції в Києво-Святошинському районі ОСОБА_19 , а також головним спеціалістом зазначеного управління ОСОБА_20 .

Розробку проектно-технічної документації з оформлення права власності, в тому числі на «підставних» осіб, було здійснено за участю ліцензованих підприємств, які мають пряме чи опосередковане відношення до вищезазначених службових осіб, а саме: ТОВ «СІН.ГА» (комерційний директор ОСОБА_21 ), ТОВ «СВ Землі» (директор ОСОБА_22 довірена особа ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 ), ТОВ «АЗ «Аршин» (директор ОСОБА_23 ), ТОВ «Науково-виробнича фірма «Геліос» (директор ОСОБА_24 ).

Оцінку земельних ділянок належних ДП «НДВА «Пуща-Водиця», які в подальшому були незаконно передані у власність особам здійснювали ТОВ «Сабо Консалтинг», ТОВ «Земсервісгруп» та ПП «Центр експертних послуг».

Кінцевим власником частини земель ДП «НДВА «Пуща-Водиця» стало ТОВ «Софіївський сад» (ідентифікаційний код 38467598).

Відповідно до висновку товарознавчої експертизи ринкова вартість лише 350 га складає 370 500 000,00 грн.

При цьому, як зазначено в клопотанні про тимчасовий доступ до речей та документів, під час досудового розслідуваннявиникла необхідність в дослідженні оригіналівпроектно-технічної документації (заяв на розроблення проектів землеустроїв, проектів землеустроїв, матеріалів погодження проектів відведень, графічних матеріалів, актів, додатків тощо) з оформлення права власності, яка була виготовлена ТОВ «Нова земля ХХІ» (ідентифікаційний код 37245035, місцезнаходження: 04210, м. Київ, вул. Малиновського, 36, кв. 94), щодо відведення земельних ділянок на території Софіївсько-Борщагівської та Петропавлівсько-Борщагівської сільських рад Києво-Святошинського району Київської області.

В ході досудового розслідування було встановлено, що вказані документи, зберігаютьсяв приміщенні ТОВ «Нова земля ХХІ», що за адресою: м. Київ, вул. Малиновського, 36, кв. 94,та самі по собі, а також в їх сукупності з іншими речами та документами, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей та документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження слідчого в особливо важливих справахчетвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справГоловного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, ст. 159, 163, 164, 166, 309 КПК України 2012 р. слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання сторони кримінального провадження слідчого в особливо важливих справахчетвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справГоловного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором 2 відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати слідчому в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 або іншим уповноваженим посадовим особам за його дорученням тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення, а саме до оригіналів проектно-технічної документації (заяв на розроблення проектів землеустроїв, проектів землеустроїв, матеріалів погодження проектів відведень, графічних матеріалів, актів, додатків тощо) з оформлення права власності, яка була виготовлена ТОВ «Нова земля ХХІ» (ідентифікаційний код 37245035, місцезнаходження: 04210, м. Київ, вул. Малиновського, 36, кв. 94), щодо відведення земельних ділянок на території Софіївсько-Борщагівської та Петропавлівсько-Борщагівської сільських рад Києво-Святошинського району Київської області та знаходиться у володінні ТОВ «Нова земля ХХІ», що за адресою: м. Київ, вул. Малиновського, 36, кв. 94.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 матеріали судового провадження № 757/31518/14-к

Примірник 2 слідчий в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.10.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54846309
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/31518/14-к

Ухвала від 30.10.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 30.10.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні