Рішення
від 11.11.2015 по справі 917/1877/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.11.2015р. Справа № 917/1877/15

Господарський суд Полтавської області

в складі головуючого судді Кульбако М.М.

за участю представників:

від прокуратури: ОСОБА_1,

від позивача: не з'явився,

від відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Прокурора Гребінківського району Полтавської області,

вул. Петровського, 16, м. Гребінка, Гребінківський район, Полтавська область, 37400

в інтересах держави в особі Березівської сільської ради,

вул. Перемоги, 28, с. Березівка, Гребінківський район, Полтавська область, 37440

до Приватного підприємства "Керам",

вул. Перемоги, 53, с. Корніївка, Гребінківський район, Полтавська область, 37441

про стягнення 66 498,75 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Гребінківського району Полтавської області в інтересах держави в особі Березівської сільської ради звернувся до господарського суду Полтавської області з позовом до Приватного підприємства "Керам" про стягнення 53 593,58 грн. заборгованості (з врахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог), посилаючись на неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань з орендної плати за землю відповідно до укладеного 06.08.2010р. між Березівською сільською радою та Приватним підприємством "Керам" договору оренди землі.

Березівська сільська рада в судове засідання свого представника не направила, надіславши до суду заяву №220/02-27 від 10.11.2015р. про розгляд справи за відсутності представника, в якій позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить позов задовольнити.

Відповідач не забезпечив явку в судове засідання повноважного представника. Ухвала від 20.10.2015р. про відкладення розгляду справи, направлена відповідачу на адресу, зазначену у позовній заяві та яка відповідає адресі, вказаній у Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, повернулася до суду з відміткою поштового відділення "зачинено, нікого немає".

Ухвалою від 20.10.2015 року суд прийняв заяву прокурора про зміну позовних вимог (зменшення розміру позовних вимог) про стягнення з ПП "Керам" 53 593,58 грн. основного боргу у зв'язку з частковим погашенням заборгованості за користування земельною ділянкою.

10.11.2015 року прокурором подано заяву №101-3744вих15 від 10.11.2015р. про зміну позовних вимог (збільшення розміру позовних вимог), в якій він просить остаточно стягнути з ПП "Керам" на користь Березівської сільської ради, відповідно до уточнюваного розрахунку заборгованості за орендну плату, 60 716,25грн. основного боргу за період з грудня 2013 року по серпень 2015 року.

У відповідності до ч.4 ст.22 ГПК України, позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог, у зв'язку з чим заява прокурора не суперечить чинному законодавству та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, в подальшому позовна заява розглядається з урахуванням заяви прокуратури про збільшення розміру позовних вимог.

Прокурор підтримує позовні вимоги з мотивів, викладених у позовній заяві (з врахуванням заяви про зміну позовних вимог), посилаючись на неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань з орендної плати за землю відповідно до укладеного 06.08.2010р. між Березівською сільською радою та Приватним підприємством "Керам" договору оренди землі.

В зв'язку з тим, що необхідних для вирішення спору доказів наявних в матеріалах справи достатньо, господарський суд повідомляв належним чином позивача та відповідача про час і місце судового розгляду, а явка представників сторін не визнавалася судом обов'язковою, тому суд вважає можливим розглянути справу без участі представників позивача і відповідача за наявними в ній матеріалами у відповідності до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, суд встановив, що: 06.08.2010 року між Березівською сільською радою (далі - орендодавець) та ПП Керам (далі - орендар) укладено договір оренди землі (далі - Договір), згідно умов якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення загальною площею 4,4854 га, у тому числі забудовані землі - 4,4854 га строком на 49 років, яка знаходиться на території с.Корніївка Березівської сільської ради Гребінківсьхого району Полтавської області.

Договір підписано сторонами без зауважень та скріплено печатками обох сторін.

Згідно відмітки на останньому аркуші договору він зареєстрований у Гребінківському районному відділі Полтавської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру 12.08.2010р., про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за №041055400327.

Згідно п. 3 Договору на земельній ділянці знаходяться об'єкти нерухомого майна господарські будівлі та споруди для виробничих потреб.

Відповідно до п.15 Договору земельна ділянка передається в оренду для розміщення обслуговування підприємства.

Відповідно до п.5 Договору нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 693 891,00 грн.

Пунктами 9, 11 договору передбачено, що орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 5% нормативної грошової оцінки землі, тобто 34 695 грн. в рік. Орендна плата вноситься щомісячно в розмірі 1/12 загальної суми орендної плати.

У п.41 Договору сторонами обумовлено, що за невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

Березівська сільська рада виконала свої зобов'язання за Договором належним чином: передала в оренду земельну ділянку, що підтверджується підписаним обома сторонами та скріпленим печатками актом приймання-передачі об'єкта оренди від 06.08.2010 року, за яким Орендодавець передав, а Орендар прийняв у своє володіння, користування земельну ділянку за адресою с.Корніївка Березівської сільської ради загальною площею 4,4854 га (а.с.10).

Відповідач у порушення своїх зобов'язань за договором з грудня 2013 року по серпень 2015 року кошти за користування земельною ділянкою в сумі 60 716,25 грн. (згідно уточнюючого розрахунку заборгованості (а.с. 88-89)) не сплатив.

Березівська сільська рада, в порядку досудового врегулювання спору, неодноразово зверталася із клопотаннями до директора ПП "Керам" (вих.№105/05-15 від 23.06.2014р., вих.№209/05-15 від 15.10.2014р.) щодо погашення заборгованості з орендної плати (а.с.19-20).

У зв'язку з неналежним виконанням зобов'язання за договором оренди землі, прокурор в інтересах Березівської сільської ради звернувся з позовом до ПП "Керам про стягнення 60716,25 грн. заборгованості з орендної плати.

При прийнятті рішення суд виходить з наступного.

Статтею 1 Закону України "Про оренду землі" визначено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Право оренди земельної ділянки, як встановлено статтею 93 Земельного кодексу України - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно зі статтею 14 Податкового кодексу України, плата за землю - загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до статті 287 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтями 509, 510 ЦК України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, у якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

За приписом статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 288 Податкового кодексу України визначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

У відповідності до статті 792 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Статтею 629 Цивільного кодексу України визначено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Судом встановлено, що Березівська сільська рада виконала свої зобов'язання за Договором належним чином: передала в оренду земельну ділянку, що підтверджується підписаним обома сторонами та скріпленим печатками актом приймання-передачі об'єкта оренди від 06.08.2010 року (а.с.10).

Відповідач, у порушення своїх зобов'язань за договором, з грудня 2013 року по серпень 2015 року кошти за користування земельною ділянкою не сплатив, доказів в спростування викладеного до суду не подав.

Згідно позовних вимог та наданого прокурором уточнюючого розрахунку заборгованості (а.с.88-89) за період з грудня 2013 року по серпень 2015 року загальна сума боргу ПП "Керам" становить 60 716,25 грн.

Як зазначено у довідці Лубенської ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області від 29.09.2015р. № 5188 (а.с.54) та вбачається з розрахунку податкової заборгованості (а.с.55-56). станом на 01.09.2015 року за ПП "Керам" обліковується заборгованість в сумі 66049,90 грн.

Як свідчить виписка по рахунку УДКСУ у Гребінківському районі від 06.12.2013р., відповідачем за період серпень-листопад 2013р. сплачено 11 564,84 грн. орендної плати за землю (а.с.90).

Як вбачається з листа Лубенської ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області від 10.12.2014 р. №1235/10/16-09-25-29 ПП "Керам" сплачено з серпня по грудень 2013 року - 11 564,33 грн. за оренду землі, а за лютий 2014 року - 1340,33 грн. (а.с.77).

У довідці Лубенської ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області від 29.08.2015 року вказано, що за даними картки особового рахунку ПП "Керам" Березівській сільській раді фактично було сплачено за період з 01.10.2013 по 01.09.2015 року 12905,17грн. орендної плати (а.с.53).

На підставі викладеного, за неналежне виконання зобов'язання за договором, що підтверджується належними доказами, з ПП "Керам" підлягає стягненню 59 375,92 грн. орендної плати за землю, тому суд приходить до висновку про часткове задоволення позову.

У відповідності до ст.49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене, матеріали справи, обставин справи в їх сукупності, дослідивши і оцінивши подані докази, керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов прокурора задовольнити частково.

2.Стягнути з Приватного підприємства "Керам" (вул. Перемоги, 53, с.Корніївка, Гребінківський район, Полтавська область, 37441, код ЄДРПОУ 34931951) на користь Березівської сільської ради (вул.Перемоги, 28, с.Березівка, Гребінківський район, Полтавська область, 37440, код ЄДРПОУ 13956409) 59 375,92 грн. заборгованості з орендної плати за землю.

3.Стягнути з Приватного підприємства "Керам" (вул. Перемоги,53, с.Корніївка, Гребінківський район, Полтавська область, 37441, код ЄДРПОУ 34931951) в доход Державного бюджету України (отримувач коштів: УДКСУ у м.Полтава, 22030001, ідентифікаційний код 38019510, рахунок 31214206783002, банк отримувача ГУ ДКСУ у Полтавській області, код банку 831019) судовий збір в розмірі 1218,00 грн.

4. В іншій частині позовних вимог відмовити.

5. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

6. Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного господарського суду через господарський суд Полтавської області на протязі 10 днів.

Повне рішення складено 16 листопада 2015 року.

СУДДЯ Кульбако М.М.

Відповідно до ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата ухвалення рішення11.11.2015
Оприлюднено14.01.2016
Номер документу54848720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/1877/15

Рішення від 11.11.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

Рішення від 11.11.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

Ухвала від 20.10.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

Ухвала від 02.09.2015

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кульбако М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні