Ухвала
від 26.11.2013 по справі 757/25919/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25919/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Гладун Х.А., при секретарі Дідик М.В., за участю слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_1, про тимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № № 12013000000000526 за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

В С Т А Н О В И В :

22 листопада 2013 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Гладун Х.А. надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_1, погоджене із старшим прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_2, про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та зберігаються у ПАТ АКБ Банк МФО 331100 розташованому за адресою: м. Київ, вул. Боричів Ток, 35-а, по розрахунковому рахунку № 29021020100001 з можливістю їх вилучення в оригіналах.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Слідчий слідчої групи ОСОБА_1, в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити. Зазначив, що вилучення оригіналів запитуваних документів обґрунтовується необхідністю проведення судово-почеркознавчої експертизи.

Представник особи, у володінні якої перебувають запитувані документи, в судове засідання не з`явився. Про час і місце його проведення був повідомлений належним чином.

Згідно ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особі, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що протягом з січня по лютий 2013 року ОСОБА_3 обіймаючи посаду в.о. начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у Кіровоградській області, тобто будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, діючи за попередньою змовою групою осіб та з метою отримання хабарів в завуальованій формі, використовуючи підконтрольний р\р ТОВ Оллторг (код 38281535), відкритий в ПАТ КБ Надра вимагав та отримав від суб'єктів господарської діяльності хабарі понад 2 млн. грн.

Зазначені обставини внесені 12.09.2013 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013000000000526, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Установлено, що вказане ТОВ Оллторг (зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1), фактично господарську діяльність не здійснює, до державних податкових органів звітність не надає та фактично використовувалось у вказаній злочинній діяльності по переведенню безготівкових коштів в готівкові для отримання в завуальованій формі хабарів службовими особами Інспекції з питань захисту прав споживачів та можливої легалізації коштів здобутих злочинним шляхом.

У слідства є достатні підстави вважати, що ОСОБА_3 у наслідок вчинення корисливих злочинів міг отримувати в завуальованій формі хабарі від службових осіб підприємств, легалізувати кошти здобуті злочинним шляхом тощо.

Установлено, що ОСОБА_4 перерахував 29.01.2013 грошові кошти в сумі 10001,00 грн. на банківський рахунок № 26003085457004, який належить ТОВ Оллторг , що відкритий в ПАТ КБ Надра , шляхом внесення їх в касу ПАТ АКБ Банк МФО 331100. Зазначені кошти з банківського рахунку № 29021020100001 у ПАТ АКБ Банк МФО 331100, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Боричів Ток, 35-а перераховані на зазначений вище рахунок ТОВ Оллторг , які у подальшому отримувалися за посередництва ОСОБА_5 та передавалися в.о.начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів ОСОБА_3

З метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, виявлення нових злочинів вчинених службовими особами Інспекції з питань захисту прав споживачів щодо отримання та вимагання неправомірної вигоди, повних анкетних даних ОСОБА_4, кола осіб причетних до вчинення указаного злочину, для встановлення і дослідження можливих шляхів легалізації незаконно отриманих коштів, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю та свідчать про злочинну діяльність ОСОБА_3, а також вилучити документи які знаходяться у ПАТ АКБ Банк (здійснити їх виїмку).

Оскільки в ПАТ АКБ Банк МФО 331100 знаходяться документи, що підтверджують переказ грошових коштів ОСОБА_4 який використовував розрахунковий рахунок № 29021020100001 на ТОВ Оллторг , тому усі документи у даний час знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Боричів Ток, 35-а.

В інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до документів стосовно відкриття та використання рахунку: № 29021020100001, які становлять банківську таємницю, та їх вилучити (здійснити виїмку) неможливо встановити коло осіб, причетних до вчинення указаного злочину та дослідити шляхи легалізації незаконно отриманих коштів, оскільки тільки в указаному банку наявні документи стосовно відкриття і використання зазначеного банківського рахунку і тільки в зазначених документах об'єктивно відображають відомості про осіб, уповноважених розпоряджатися коштами по рахунку та відомості про суми отриманих на рахунок коштів і їх подальше перерахування.

Заслухавши пояснення осіб, які з'явились в судове засідання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням МВС України провадиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12013000000000526, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Згідно Закону України Про банки та банківську діяльність банки зберігають документи, що містять інформацію про рахунки клієнта, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди, інформацію про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності тощо.

Як вбачається зі змісту п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення імовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст. ст. 161, 162 КПК України, приходжу до висновку про наявність підстав для розкриття банківської таємниця та надання доступу до запитуваних слідчим документів, фактичні дані яких можуть мати важливе значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

Разом з тим, вилучення запитуваних документів обґрунтовується можливим їх використанням в якості об'єктів експертних досліджень в майбутньому.

Вважаю вилучення оригіналів запитуваних документів на даній стадії досудового розслідування передчасним, в зв'язку з чим подане клопотання в цій частині задоволенню не підлягає. Орган досудового розслідування не позбавлений можливості ознайомитися з запитуваними документами, після чого, за наявності підстав, ініціювати питання про вилучення необхідних документів, вказавши на їх родові та індивідуальні ознаки.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_1, про тимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № № 12013000000000526 за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України - задовольнити частково.

Надати слідчому слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_1 тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю, що знаходяться у ПАТ АКБ Банк МФО 331100 розташованому за адресою: м. Київ, вул. Боричів Ток, 35-а, та дозвіл на отримання належним чином завірених копій наявних документів:

- банківські виписки (роздруківку руху коштів) по рахунку № 29021020100001 (в друкованому та електронному вигляді, із зазначенням відомостей про призначення платежу, повних даних платника та отримувача коштів, номеру платіжного документу, назви, коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу), з моменту початку взаємовідносин з контрагентом ТОВ Оллторг код ЄДРПОУ 38281535 по день винесення ухвали.

- платіжні доручення, чеки та меморіальні ордери, які свідчать про переказ, надходження та використання коштів по розрахунковому рахунку № 29021020100001, які надійшли від ОСОБА_4 на банківський рахунок № 26003085457004, що належить ТОВ Оллторг .

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Зобов'язати ПАТ АКБ Банк МФО 331100 розташованому за адресою: м. Київ, вул. Боричів Ток, 35-а вжити необхідних заходів щодо нерозголошення факту проведення таких дій стосовно отримання інформації, зберігати інформацію в незмінному вигляді.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Х.А. Гладун

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 - матеріали судового провадження № 757/25919/13-к

Примірник 2 - слідчому слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_1

Слідчий суддя Х.А. Гладун

Дата ухвалення рішення26.11.2013
Оприлюднено14.01.2016
Номер документу54849700
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № № 12013000000000526 за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України

Судовий реєстр по справі —757/25919/13-к

Ухвала від 26.11.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гладун Х. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні