Рішення
від 04.01.2016 по справі 547/1261/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 547/1261/15-ц Номер провадження 22-ц/786/259/16Головуючий у 1-й інстанції Любицький В. О. Доповідач ап. інст. Прядкіна О. В.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2016 рокум. Полтава

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Полтавської області в складі:

Головуючого судді: Прядкіної О.В.,

Суддів: Обідіної О.І., Панченка О.О.,

При секретарі: Лимар О.М.,

За участі: представника відповідача ОСОБА_2

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві цивільну справу за апеляційною скаргою Семенівської центральної районної лікарні Полтавської області

на рішення Семенівського районного суду Полтавської області від 27 листопада 2015 року

по справі за позовом ОСОБА_3 до Семенівської центральної районної лікарні Полтавської області про стягнення суми заборгованості із заробітної плати у зв'язку з невиплатою сум індексації заробітної плати, компенсації за порушення строків її виплати та моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И Л А:

У листопаді 2015 року ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним позовом. Зазначав, що працює в Семенівській центральній районній лікарні Полтавської області на посаді медичної сестри приймального відділення, однак при нарахуванні заробітної плати за період з квітня по серпень 2015 року йому не було виплачено суми індексації заробітної плати та компенсацію за її несвоєчасну виплату.

Уточнивши позовні вимоги, просив стягнути з Семенівської центральної районної лікарні на свою користь заборгованість по невиплаченій заробітній платі в розмірі 1495, 05 грн. за невиплату сум індексації заробітної плати,грошову компенсацію в розмірі 190, 48 грн. у зв'язку зі втратою грошових доходів та моральну шкоду, яку оцінив в 3000 грн.

Рішенням Семенівського районного суду Полтавської області від 27 листопада 2015 року позов ОСОБА_3 задоволено частково.

Стягнуто з Семенівської центральної районної лікарні Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації на користь ОСОБА_3 кошти у розмірі 1495,05 грн. суми індексації заробітної плати за період з червня по серпень (включно) 2015 року, кошти у розмірі 190, 48 грн. компенсації втрати частини заробітної плати (індексації заробітної плати) у зв'язку з порушенням строків її виплати за період з квітня по серпень (включно) 2015 року та 1000 грн. на відшкодування моральної шкоди. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Звільнено Семенівську центральну районну лікарню Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації від сплати судового збору в дохід держави у відповідності до ст. 8 Закону України " Про судовий збір".

Рішення оскаржила Семенівська центральна районна лікарня Полтавської області, яка в апеляційній скарзі, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення та ухвалити нове, яким відмовити повністю у задоволенні позовних вимог ОСОБА_3

Колегія суддів, перевіривши справу в межах заявлених вимог і апеляційного оскарження, приходить до висновку, про часткове задоволення апеляційної скарги з таких підстав.

Судом першої інстанції вірно встановлено та вбачається з матеріалів справи, що ОСОБА_3 відповідно до наказу № 80-к від 12.11.2014 року працює у відповідача медичною сестрою приймального відділення з посадовим окладом 0,5 ставки, що становив з грудня 2014 року по серпень 2015 року 631, 50 грн. на місяць.

У зв'язкуіз зростання цін на споживчі товари і тарифи позивачу за період з квітня по серпень 2015 року нараховано індексацію в сумі 1861,96 грн., яка не була виплачена ОСОБА_3 через відсутність належного фінансування лікарні (а.с.7).

Задовольняючи частково позовні вимоги, районний суд виходив з того, що індексація заробітної плати є її складовою частиною та в умовах зростання цін віднесено до державних соціальних гарантій, що є обов'язковим для підприємств, установ та організацій всіх форм власності. Несвоєчасна виплата заробітної плати є підставою для виплати компенсації. Враховуючи невиконання відповідачем зазначених вимог, суд, керуючись ст. 237-1 КЗпП України, прийшов до висновку про часткове відшкодування позивачу моральних страждань в сумі 1 тис. грн.

Так, індексація заробітної плати провадиться згідно зі ст.33 Закону України Про оплату праці в період між переглядами Верховною Радою України розміру мінімальної заробітної плати і здійснюється відповідно до Закону "Про індексацію грошових доходів населення" і тих положень Порядку проведення індексації грошових доходів громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078.

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" індексація грошових доходів населення - це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Не може бути прийнято до уваги посилання в апеляційній скарзі на лист Міністерства фінансів України від 24 червня 2015р. про проведення індексації грошових доходів населення після прийняття КМУ відповідної постанови, так як зазначений лист не є нормативним документом, що регулює законодавчо встановлений механізм здійснення виплати індексації( а.с.33).

За таких обставин районний суд прийшов до обґрунтованого висновку про стягнення на користь позивача суми індексації заробітної плати за період з червня по серпень (включно) 2015 року.

Відповідно до ст. 3 Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується доход, до уваги не береться).

Разом з тим, стягнувши 190, 48 грн. компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків виплати позивачу заробітної плати за період з квітня по серпень (включно) 2015 року, районний суд не врахував, що компенсація втрати частини заробітної плати провадиться згідно зі ст.34 Закону і Положенням про порядок компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 р. N 1427 (зі змінами, внесеними постановою від 23 квітня 1999 р. N 692,підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності й господарювання своїм працівникам у будь-якому разі затримки виплати нарахованої заробітної плати (проіндексованої за наявності необхідних для цього умов) на один і більше календарних місяців, незалежно від того, чи була в цьому вина роботодавця, якщо в цей час індекс цін на споживчі товари і тарифів на послуги зріс більше ніж на один відсоток.

Проте, як вбачається з даних про щомісячні показники індексу споживчих цін, то в квітні 2015р. вони становили - 114,0%, в травні - 102,2 червні - 100,4, липні - 99,0, серпні -99,2, вересні-102,3%.

Таким чином, протягом з квітня 2015р. по липень 2015р. цей показник зменшувався, а з вересня 2015р. - зріс, тому компенсаційні виплати ОСОБА_3 слід стягнути за період серпня 2015р. (в межах заявлених вимог) за невиплачену йому індексацію в сумі 586 грн.83 коп., що становить 10 грн. 96 коп.

За іншій період компенсація не може бути нарахована, а тому рішення суду першої інстанції в цій частині підлягає зміні.

Відносно стягнення з відповідача 1000 грн. на відшкодування моральної шкоди, то колегія суддів також не може погодитись з таким висновком суду.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

Обґрунтовуючи позовні вимоги в цій частині, позивач зазначав, що внаслідок невиплати йому сум індексації та компенсації, в нього було недостатньо коштів для організації його життя та своєї сім'ї, що пов'язано з тяжким захворюванням.

Оцінюючи підставність даних вимог, колегія суддів виходить з того, що основна заробітна плата ОСОБА_3 виплачувалась регулярно ( щомісячно), відповідач звертався до власника лікарні - Семенівської районної ради з приводу належного фінансування виплат, передбачених законодавством, в тому числі індексації, а розмір її невиплат становив незначну суму, а тому позивачем не доведено в порядку, визначеному ст.ст. 10,60 ЦПК України втрат немайнового характеру,що випливали для нього з несвоєчасної виплати компенсаційних сум по заробітній платі.

Рішення районного суду в цій частині підлягає скасуванню з ухваленням нового про відмову в задоволенні вимог про відшкодування моральної шкоди.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 309 ч.1 п.п.3,4,316 ЦПК України колегія суддів, -

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу Семенівської центральної районної лікарні Полтавської області задовольнити частково.

Рішення Семенівського районного суду Полтавської області від 27 листопада 2015 року змінити в частині стягнення з Семенівської центральної районної лікарні на користь ОСОБА_3 грошової компенсації, зменшивши її в розмірі з 190, 48 грн. до 10 грн.96 коп.

Рішення Семенівського районного суду Полтавської області від 27 листопада 2015 скасувати частині стягнення з Семенівської центральної районної лікарні на користь ОСОБА_3 моральної шкоди в сумі 1000 грн., ухваливши в цій частині нове рішення про відмову в задоволенні вимог про відшкодування моральної шкоди.

В іншій частині Рішення Семенівського районного суду Полтавської області від 27 листопада 2015 року залишити без змін.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

СУДДІ: / Підписи /

З оригіналом згідно :

Дата ухвалення рішення04.01.2016
Оприлюднено13.01.2016
Номер документу54860700
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —547/1261/15-ц

Рішення від 04.01.2016

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Прядкіна О. В.

Ухвала від 25.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Прядкіна О. В.

Ухвала від 23.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Прядкіна О. В.

Рішення від 27.11.2015

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Любицький В. О.

Ухвала від 19.11.2015

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Любицький В. О.

Ухвала від 19.11.2015

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Любицький В. О.

Ухвала від 04.11.2015

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Любицький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні