Постанова
від 23.12.2015 по справі 2а/0570/11041/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2015 р. Справа № 2а/0570/11041/2012

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Аляб'єва І.Г., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області до Державного підприємства Підприємство Єнакіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№52) про стягнення пені за прострочення сплати страхових внесків у розмірі 6 020,05 гривень,

в с т а н о в и в :

10 серпня 2012 року Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області (далі - Фонд) звернулося до адміністративного суду з позовом до Державного підприємства Підприємство Єнакіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№52) (далі - Підприємство), у якому просили стягнути з Підприємства пеню за прострочення сплати страхових внесків у розмірі 6 020,05 гривень.

Постановою суду від 19 вересня 2012 року у задоволенні адміністративного позову Фонду відмовлено.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 30 жовтня 2012 року постанова суду першої інстанції залишена без змін.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 13 жовтня 2015 року постанову Донецького окружного адміністративного суду від 19 вересня 2012 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 30 жовтня 2012 року скасовано, справа направлена на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвалою суду від 18 листопада 2015 року адміністративну справу № № 2а/0570/11041/2012 прийнято до провадження.

В обґрунтування позову позивач зазначав, що відповідач зареєстрований у Фонді як страхувальник і повинен дотримуватися вимог Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності . Вказували, що відповідно до акту перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 24.07.2012 року № 119, відповідачу нарахована пеня, сума якої становить 6 020,05 грн. При цьому, позивач зазначає, що дана заборгованість є узгодженою, оскільки підписана обома сторонами. А тому, позивач просить суд стягнути з відповідача пеню в розмірі 6 020,05 грн., яка нарахована внаслідок несвоєчасної сплати страхових внесків.

Позивач у судове засідання не з'явився, через канцелярію суду надав заяву та просив розглянути справу за відсутності його представників.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, місце і час слухання справи належним чином повідомлений, письмових заперечень суду не надав.

У матеріалах справи наявний конверт з відміткою відділення поштового зв'язку про те, що судова повістка не вручена адресату у зв'язку з тим, що Підприємство знаходиться у зоні проведення антитерористичної операції.

Відповідно до частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства (далі КАС) України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Таким чином, суд дійшов висновку щодо можливості розгляду даної справи у письмовому провадженні на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Дослідивши та оцінивши надані докази за своїм внутрішнім переконанням, суд встановив наступне.

Згідно повідомлення Фонду № 901 від 01 січня 2011 року, відповідача взято на облік з 28 травня 2001 року за № 0531000458 та, як страхувальник повинен дотримуватись вимог Закону - зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески до Фонду у розмірі 6,62% до суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувань, компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі.

Фондом в період з 23 липня 2012 року по 24 липня 2012 року проведено планову перевірку правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду Підприємством за період роботи з 01 січня 2011 року по 30 червня 2012 року.

За результатами перевірки складений Акт № 119 від 24 липня 2012 року, яким виявлено факти порушення сплати страхових внесків.

Згідно додатку № 2 до вказаного Акту перевірки, який підписаний головним спеціалістом позивача та головним бухгалтером підприємства, в результаті співставлення фактично сплачених страхових внесків з розрахунковими сумами по Підприємству сума нарахованої пені за період з 01 січня 2011 року по 30 червня 2012 року складає 6 020,05 гривень.

Статтею 45 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності передбачений обов'язок роботодавця як страхувальника своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Частиною другою статті 52 цього Закону (у редакції, чинній до 01 січня 2011 року) передбачено, що за прострочення сплати страхового внеску до Фонду соціального страхування від нещасних випадків із страхувальника стягується пеня згідно із законом.

01 січня 2011 року набрав чинності Закон України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування , відповідно до Прикінцевих та перехідних положень якого частина друга статті 52 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності виключена.

Проте, суд зазначає, що вказана обставина не скасовує відповідальність страхувальника за вчинення відповідних порушень.

Абзацом 5 пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про збір

та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

встановлено, що стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами

загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій,

нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових

внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами

загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Відповідно до абзацу 6 пункту 7 Прикінцевих та Перехідних положень Закону

України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне

страхування за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування

збережено повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом, на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій.

Таким чином, вказана норма передбачає вчинення органами Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та штрафних санкцій відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення.

На реалізацію наведених положень Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України прийняло постанову від 30 листопада 2010 року №31 Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України .

Пунктом 2 цієї постанови визнано такою, що втратила чинність постанова Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12 липня 2007 року №36 Про затвердження Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Інструкція).

При цьому встановлено, що стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 01 січня 2011 року, здійснюється відповідно до цієї ж Постанови №36, яка втратила чинність.

Відповідно до пункту 4.12 Інструкції страхові внески сплачуються страхувальниками - роботодавцями у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки.

Згідно з пунктом 5.1 Інструкції не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені. Пеня нараховується із сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється, виходячи із 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк.

Пунктами 8.6 та 8.7 Інструкції встановлено, що суми донарахованих страхових внесків, пені та штрафів сплачуються до Фонду страхувальниками в десятиденний термін з дня складання акта перевірки окремим платіжним дорученням, у рядку призначення платежу вказуються дата перевірки, номер акта і період.

Сума додатково нарахованих страхових внесків за матеріалами перевірки у разі їх несплати у встановлений строк стягується у судовому порядку, якщо інше не передбачено законодавством.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що сума пені нарахована на суму страхових внесків, яка виникла до 01 січня 2011 року. Так, відповідно до співставлення фактично сплачених страхових внесків з розрахунковими сумами по Підприємству загальна сума зобов'язань становить 122 694,25 гривень, які виникли до 01 січня 2011 року. В період з 01 січня 2011 року по 27 червня 2012 року зобов'язання зі сплати страхових внесків відсутні.

Спірна сума пені нарахована на заборгованість зі сплати страхових внесків, яка виникла до 01 січня 2011 року.

За таких обставин, приймаючи до уваги положення Прикінцевих та Перехідних положень Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування , суд вважає, що позовні вимоги Фонду підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 158-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області до Державного підприємства Підприємство Єнакіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№52) про стягнення пені за прострочення сплати страхових внесків у розмірі 6 020,05 гривень задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства Підприємство Єнакіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№52) (код за ЄДРПОУ 08679876, адреса: Донецька область, м. Єнакієве, вул. Ялтинська, буд. 2а) на користь Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Єнакієве Донецької області (код за ЄДРПОУ 25969015, адреса: Донецька область, м. Дружківка, вул. Олега Кошового, буд. 32) пеню за прострочення сплати страхових внесків у розмірі 6 020 (шість тисяч двадцять) гривень 05 копійок.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постановою за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови до Донецького апеляційного адміністративного через Донецький окружний адміністративний суд.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Аляб'єв І.Г.

Дата ухвалення рішення23.12.2015
Оприлюднено15.01.2016
Номер документу54873003
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/11041/2012

Ухвала від 21.09.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 11.10.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ляшенко Дмитро Володимирович

Ухвала від 27.07.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Постанова від 23.12.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 20.11.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 30.10.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ляшенко Д.В.

Ухвала від 11.10.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ляшенко Д.В.

Постанова від 19.09.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кочанова П.В.

Ухвала від 29.08.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кочанова П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні