Ухвала
від 06.07.2015 по справі 554/8618/15-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 06.07.2015 Справа № 554/8618/15-к

Справа № 554/8618/15-к

Провадження № І-кс/554/4050/2015

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення

06 липня 2015 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення,-

встановила:

Слідчий звернувся до суду з вищезазначеним клопотанням, яке обгрунтовує наступним.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12014170030000040, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.0і.2014 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2, ч.З ст.2І2, ст.2І9 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) використовують для ведення власної господарської діяльності майно, обладнання та устаткування ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_2 ) (ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та перебуває у заставі, з метою приховування реальних грошових потоків та створення штучних умов для неможливості розрахунку останнього з кредиторами. Таке незаконне використання основних засобів призвело до їх фізичного зносу та псування, знизило їх реальну вартість, що свідчить про умисне доведення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до банкрутства. Крім того, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період 2012-2013 років сформувало власний податковий кредит та податкові зобов`язання від ПП « ОСОБА_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ), ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), які мають ознаки фіктивності.

Крім того, посадові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (покупець) умисно уклали 22.12.2008 року з підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_6 », Нікосія, Кіпр (продавець) завідомо невигідний контракт, відповідно до якого продавець випускає безвідкличне зобов`язання передати базовий актив у визначений час та на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією ціни продажу під час укладення контракту (в момент видачі деривативу). При цьому, вартість деривативу становить 8883тис.євро або 97562тис.грн. Проте, в майбутньому, жодних коштів за дериватив ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в адресу « ІНФОРМАЦІЯ_6 » не перераховувало, що дозволило останньому звернутися в суд щодо стягнення боргу. Даний факт був використаний службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для штучного формування додаткових кредиторських вимог, що призвело до банкрутства.

В період часу з січня 2012 року по грудень 2013 року посадові особи ЛАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » безпідставно відобразили у власній фінансово-господарській діяльності господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 ) та ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_8 ), а також неправомірно віднесли до складу валових витрат суму нарахованих, але фактично не сплачених відсотків за користування кредитними коштами по кредитному договору №7-КБ від 29.1 1.2005р. та договору овердрафта №71-ОД-КБ від 15.09.2008р., укладених з АКТЕ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », в результаті чого ухилилися від сплати податку на. прибуток на суму 2118457грн. та податку на додану вартість в сумі 803153грн., всього на загальну суму 2921610грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах. Крім того встановлено факт незаконного формування ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_2 ) власного податкового кредиту за рахунок господарських взаємовідносин з ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_9 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ) в період вересня, грудня 2013 року на загальну суму 119996грн., які нібито виконували ремонтні роботи на території ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Також встановлено, що в червні 2013 року посадові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » безпідставно відобразили у власній фінансово-господарській діяльності взаємовідносини з ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_11 ), яке має ознаки «фіктивності» та створене з метою прикриття незаконної діяльності, в результаті чого ухилилися від сплати податку на додану вартість на суму 2028333,00 гри. що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету у великих розмірах..

Зазначені взаємовідносини полягали у виконанні ПП « ОСОБА_6 » договірних зобов`язань щодо виготовлення та погодження комплекту технічної та конструкторської документації, призначеної для проведення модернізації тепловозів марки ЧМЕ-3, які відображались у договорі №70-01/05 від 10.09.2012 року, та попередньо виконувались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_12 ).

На даний час ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » порушено провадження у справі про банкрутство, що унеможливлює отримання оригіналів або копій первинних бухгалтерських та фінансово-господарських документів.

В ході досудового розслідування було встановлено, що розроблений, виготовлений комплект технічної та конструкторської документації, призначеної для проведення модернізації тепловозів марки ЧМЕ-3 переданий на відокремлений структурний підрозділ локомотивне депо ІНФОРМАЦІЯ_12 (код і НОМЕР_13 ).

На даний час у слідства виникла необхідність отримання документів ІНФОРМАЦІЯ_13 , відокремленого ІНФОРМАЦІЯ_14 , відокремленого структурного підрозділу локомотивне депо ІНФОРМАЦІЯ_12 , що дасть можливість отримати докази вчинення або відомості спростування вчинення службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » кримінальних правопорушень, підтвердити або спростувати відомості про продовження вчинення кримінальних правопорушень.

У зв`язку з цим виникла необхідність отримання оригіналів, а у разі їх відсутності копій фінансово-господарських, бухгалтерських документів, технічної документації державного підприємства ІНФОРМАЦІЯ_13 , відокремленого ІНФОРМАЦІЯ_14 , відокремленого структурного підрозділу локомотивне депо ІНФОРМАЦІЯ_12 по взаємовідносинам з ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », у т.ч. договорів та додатків до них, додаткових угод та додатків до них, 'технічної документації, у т.ч. конструкторської документації для виконання різноманітних модернізацій тягового та мотор-вагонного рухомого складу, для виготовлення не стандартизованого обладнання, технологічні процеси, технологічні інструкції, ремонтні керівництва, правила ремонту, для супроводу ремонтів, програми та методика для випробувань, технічні умови, конструкторську документація для виготовлення запчастин, технічні висновки, норми витрат матеріалів і запчастин, у т.ч. технічне завдання «Тепловоз маневровий ЧМЕ-'ЗМ потужністю 970 кВТ», адаптація проекту комплексної модернізації тепловозів серії ЧМЕ-ЗМ. комплект конструкторської документації на адаптований проект модернізації тепловоза ЧМЕ-ЗМ, програми приймальних випробувань, Інструкції по експлуатації та технічному обслуговуванню тепловозу ЧМЕ-ЗМ, Інструкції по експлуатації та технічному обслуговуванню підігрівача ЇВ 1221, інструкції з експлуатації блоку с тормозними пристроями 2В 1221, інструкції з обслуговування та ремонту кранів запірних К2 2 В 927, інструкції з експлуатації крану кінцевого О А КО К К 2В 973, інструкції з експлуатації вимірювального датчику обертів 2В 1116, технічні умови. «Тепловоз серії ЧМЕЗ комплексна модернізація», технологічний процес розбирання, ремонту та модернізації візка тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес модернізації рами тепловоза ЧМЕ-ЗМ. технологічний процес зборки дизель-генераторной установки тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу дизель-генераторной установки на раму тепловозу ЧМЕ-ЗМ. технологічний процес монтажу пневматичного блоку з компресором на раму тепловозу ЧМЕ-

ЗМ. технологічний процес збирання гальмівної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ» техншезо^*- ~ процес монтажу блоку охолодження на раму тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтаж, високовольтної камери тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу кабіни маїшшііггг* тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу капотів тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологій»: Й промес монтажу та встановлення водяної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний преаж: монтажу та встановлення масляної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу ira встановлення паливної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу на встановлення опалювально-вентиляційної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний прсцег монтажу електричної схеми тепловозу ЧМЕ-ЗМ, документи щодо погодження технічної та інша! документації, документів, що стосуються проведення конкурсних торгів, тендерної документацію, специфікацій, сертифікатів, рахунків, рахуиків-фактур, накладних, у т.ч. податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних; актів, у т.ч. приймання-здач і виконаних робіт (послуг), актів звірки; довіреностей, у т.ч. на отримання товарно-матеріальних цінностей, декларацій, у т.ч. вантажно-митних, платіжних доручень, касових ордерів та платіжних квитанцій до них, головних книг, журнал ів-ордерів, оборотно-сальдових відомостей, а також інших документів і предметів, які стосуються господарської діяльності відокремленого структурного підрозділу локомотивне депо ІНФОРМАЦІЯ_12 по взаємовідносинам з ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за період 2010-2014 років, що дасть можливість перевірити факти взаємовідносин, встановити обсяги відображених взаємовідносин між зазначеними підприємствами.

Відповідно до АІС Податковий блок «Система автоматизованого співставлення податкових зобов`язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні Міністерства доходів і зборів України» встановлено, що відокремлений структурний підрозділ локомотивне депо ІНФОРМАЦІЯ_12 (код НОМЕР_14 ) знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Вказані документи мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, я ici вчинили кримінальне правопорушення та причетні до його вчинення, а також проведенні судових експертиз, у т.ч. почеркознавчої і економічної та потребують вилученню.

В ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, а відсутність у кримінальному провадженні оригіналів зазначених документів унеможливлює встановлення такої особи.

Так, у оригіналах документів містяться підписи службових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що вказуватиме на осіб, які або вчинили правопорушення, причетні до його вчинення або являтимуться свідками у даному кримінальному провадженні та вкажуть на випну особу, що дасть можливість знайти винного та повідомити даній особі про підозру.

Слідчий обгрунтовує вилучення саме оригіналів документів, а не їх копій тим, шо це необхідно для проведення судово-почеркознавчої експертизи, адже у більшості випадків проведення зазначеної експертизи за копіями не здійснюється, а також для проведення судово- економічної експертизи, де для надання висновку експертом потребуються оригінали документів.

1 ак, при наданні висновку за копіями документів експерт може прийти до невірного висновку а5© неможливості надання висновку, що призведе до безпідставного витрачання бюджетних коштів на проведення експертизи, у той час, як фактично існуватимуть оригінали зазначених документів.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, розгляд даного клопотання слідчий суддя вважав за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 ІШК України.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву з проханням розглядати клопотання без його участі.

Вивчивши надані матеріали кримінального провадження, суть клопотання, суд дійшов до висновку про наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані документи, питання про проведення тимчасового доступу та вилучення яких ставиться в клопотанні органу досудового слідства, містять дані, що мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, суд вважає клопотання слідчого таким, шо підлягає задоволенню. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 40, 107, 110. 131, 132, 159-166, 167-16^ КГІК У країни,-

ухвали л а:

Ююпотання слідчого задовольнити.

Надати слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_7 дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів, а у разі їх відсутності копій документів, державного підприємства ІНФОРМАЦІЯ_13 (код НОМЕР_15 ), відокремленого структурного підрозділу ІНФОРМАЦІЯ_15 (код НОМЕР_16 ). відокремленого структурного підрозділу локомотивне депо ІНФОРМАЦІЯ_12 (код НОМЕР_14 ) за період 2010-2014 років, у т.ч. по взаємовідносинам з ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_2 ), ГІрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), у т.ч. договорів та додатків до них, додаткових угод та додатків до них, технічної документації, у т.ч. конструкторської документації для виконання різноманітних модернізацій тягового та мотор-вагонного рухомого складу, для виготовлення не стандартизованого обладнання, технологічні процеси, 'технологічні інструкції, ремонтні керівництва, правила ремонту, для супроводу ремонтів, програми та методика для випробувань, технічні умови, конструкторську документація для виготовлення запчастин, технічні висновки, норми витрат матеріалів і запчастин, у т.ч. технічне завдання «Тепловоз маневровий ЧМЕ-ЗМ потужністю 970 кВТ», адаптація проекту комплексної модернізації тепловозів серії ЧМЕ-ЗМ, комплект конструкторської документації на адаптований проект модернізації тепловоза ЧМЕ-ЗМ, програми приймальних випробувань, Інструкції по експлуатації та технічному обслуговуванню тепловозу ЧМЕ-ЗМ, Інструкції по експлуатації та технічному обслуговуванню підігрівача «\А/ЕВА8ТО ТЕГ7.8 1221, інструкції з експлуатації блоку с тормозними пристроями 2В 1221, інструкції з обслуговування та ремонту кранів запірних К2 ZB 927, інструкції з експлуатації крану кінцевого ГМКО ПП 7,8 973, інструкції з експлуатації вимірювального датчику обертів ZB 1116, технічні умови. «Тепловоз серії ЧМЕЗ комплексна модернізація», технологічний процес розбирання, ремонту та модернізації візка тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес модернізації рами тепловоза ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес зборки дизель-генераторной установки тепловозу ЧМЕ-ЗМ. технологічний процес монтажу дизель-генераторной. установки на раму тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу пневматичного блоку з компресором на раму тепловозу ЧМЕ- ЗМ, технологічний процес збирання гальмівної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний пронес монтажу блоку охолодження на раму тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу високовольтної камери тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу кабіни машиніста тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу капотів тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу та встановлення водяної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу та встановлення масляної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу та встановлення паливної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу та встановлення опалювально-вентиляційної системи тепловозу ЧМЕ-ЗМ, технологічний процес монтажу електричної схеми тепловозу ЧМЕ-ЗМ, документи щодо погодження технічної та іншої документації; документів, що стосуються проведення конкурсних торгів, тендерної документації, специфікацій, сертифікатів, рахунків, рахунків-фактур, накладних, у т.ч. податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних; актів, у т.ч. приймання-здачі виконаних робіт (послуг), актів звірки; довіреностей, у т.ч. на отримання товарно-матеріальних цінностей, декларацій, у т.ч. вантажно-митних, платіжних доручень, касових ордерів та платіжних квитанцій до них, головних книг, журнал ів-ордерів, оборотно-сальдових відомостей, а також інших документів і предметів, які стосуються господарської діяльності державного підприємства ІНФОРМАЦІЯ_16 , відокремленого структурного підрозділу локомотивне депо

ІНФОРМАЦІЯ_12 по взаємовідносинам з ПАЇ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за період 2010-2014 років та мають значення для досудового розслідувана*, які перебувають у володінні відокремленого структурного підрозділу локомотивне депо ІНФОРМАЦІЯ_12 за адресою: АДРЕСА_3 . -

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, у провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня її постановленая.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за аг, 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення06.07.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54878071
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/8618/15-к

Ухвала від 06.07.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 06.07.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні