Ухвала
від 30.12.2015 по справі 712/14218/15-к
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

У К Р А Ї Н А

СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРКАСИ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

Справа №712/14218/15-к

Провадження № 1-кс /712/5747/15

м. Черкаси «30» грудня 2015 року

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , заступника начальника ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області майора податкової міліції ОСОБА_4 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні №32014250000000085, заступником начальника ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області майором податкової міліції ОСОБА_4 і погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 клопотання про надання дозволу на здійснення тимчасового доступу до речей і документів, а також додані до клопотання матеріали,-

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області майор податкової міліції ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Своє клопотання мотивує тим, що в слідчому управлінні ФР ГУ ДФС у Черкаській області розслідується кримінальне провадження №32014250000000085 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.06.2014 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , протягом 2012-2014 років здійснює протиправну діяльність, пов`язану з ухиленням від сплати податків, а також наданням послуг із завищення податкового кредиту з ПДВ та «конвертації» безготівкових коштів у готівку для суб`єктів господарювання, зареєстрованих як на території Черкаської області, так і за її межами, серед яких:, ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ).

Крім цього, ОСОБА_5 та інші невстановленні особи з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у незаконному формуванні податкового кредиту субєктам господарської діяльності реального сектору економіки, в період з 2012 - по 2014 роки створили та придбали субєкти підприємницької діяльності (юридичні особи): ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), чим вчинили фіктивне підприємництво.

Також під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » протягом усього періоду фінансово-господарської діяльності відображали у податковій звітності операції з придбання цукру, борошна, яєць, курей тощо. В той же час у відповідних податкових періодах вищевказані підприємства відображали операції з реалізації суб`єктам господарювання реального сектору економіки інших товаро-матеріальних цінностей, придбання яких у податковій звітності не відображається.

В клопотанні зазначено, що згідно даних первинних фінансово-господарських документів та податкової звітності, вищевказаними підприємствами в адресу ПП « ОСОБА_7 » було реалізовано вироби зі свинцю та свинцевих сплавів, які ніби-то використовувалися останнім для виготовлення акумуляторів.

Також, під час досудового розслідування вказаного провадження встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » зареєстровано без мети здійснення законної господарської діяльності, про що внесено відомості до ЄРДР за ст. 205 КК України.

Слідчий вказав, що взаємовідносини між ПП « ОСОБА_7 » та його контрагентами, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » мають ознаки «безтоварності», так як фактично досудовим розслідуванням встановлено, що вказані операції в дійсності не відбувалися, а лише відображалися у первинних документах шляхом внесення до них неправдивих даних для надання операціям вигляду законності.

Під час досудового розслідування отримано в Соснівському районному суді м. Черкаси ухвалу про проведення тимчасового доступу до первинних документів ПП « ОСОБА_7 », які підтверджують господарські відносини із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », але директор ПП « ОСОБА_7 » ОСОБА_8 надав копію акту приймання - передачі вказаних первинних документів адвокату, і тому не виконав вказану ухвалу суду.

Крім того зазначив, що в подальшому директор ПП « ОСОБА_7 » ОСОБА_8 під час допиту в якості свідка повідомив, що йому адвокат повернув всі первинні документи, але їх було викрадено із його автомобіля.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою встановлення чи спростування порушень чинного податкового законодавства отримано в Соснівському районному суді м. Черкаси ухвалу про проведення позапланової документальної перевірки ПП « ОСОБА_7 », яку для організації виконання направлено до ІНФОРМАЦІЯ_13 .

23.11.2015 на адресу СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області надійшов акт від 03.11.2015 №38/26-58-22-07-11/34353548 «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ПП « ОСОБА_7 » згідно якого встановленні порушення чинного податкового законодавства та винесені податкові-повідомлення рішення.

Не погоджуючись із вказаними порушення та винесеними податковими повідомленями рішеннями директор ПП « ОСОБА_7 » ОСОБА_8 подав скаргу про скасування податкових-повідомлень рішень до відділу Апеляції ІНФОРМАЦІЯ_14 та до вказаної скарги надав первинні документи по господарським відносинам із контрагентами, які раніше як він повідомим були викрадені.

На думку слідчого, фінансово-господарські документи ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), щодо придбання товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) у постачальників мають доказове значення у кримінальному провадженні, так як за допомогою них можливо перевірити реальність постачання та відслідкувати дату та обсяги проведених операцій, найменування товару, встановити осіб, які склали вказані документи.

В судовому засіданні прокурор та слідчий СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Відповідно до ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Дослідивши матеріали справи та матеріали кримінального провадження, заслухавши думку учасників процесу, суд вважає, що клопотання підлягає до задоволення, оскільки вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому необхідно надати тимчасовий доступ з подальшим вилученням оригіналів первинних бухгалтерських документів (договори, накладні, податкові накладні, акти прийому-передачі, довідки, товарно-транспортні накладні) ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) по фінансово-господарських відносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), які перебувають у відділі Апеляції ІНФОРМАЦІЯ_14 .

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області майора податкової міліції ОСОБА_4 задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю вилучити в ІНФОРМАЦІЯ_14 оригінали первинних бухгалтерських документів (в разі їх відсутності належним чином завіренні копії), які були наданні директором ПП « ОСОБА_7 » ОСОБА_8 чи його представником, а саме: договори з додатками до них, накладні, податкові накладні, видаткові накладні, платіжні доручення, рахунки фактури, довідки, сертифікати якості, довіреності, акти прийому-передачі, товарно-транспортних накладні, журнали вїзду виїзду транспортних засобів, накази на призначення службових осіб, виписка з системи «клієнт-банк» ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), підтверджуючих фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_14 за період з 01.12.2012 по 31.05.2015 роки.

Виконання ухвали покласти на заступника начальника ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області майора податкової міліції ОСОБА_4 або на іншу особу за його дорученням.

Термін дії ухвали становить 30 діб з моменту її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Копію ухвали отримав :


(
)

Дата ухвалення рішення30.12.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54898789
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на здійснення тимчасового доступу до речей і документів, а також додані до клопотання матеріали

Судовий реєстр по справі —712/14218/15-к

Ухвала від 30.12.2015

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Калашник В. Л.

Ухвала від 30.12.2015

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Калашник В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні