Ухвала
від 03.04.2014 по справі 757/7481/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7481/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та їх вилучення при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12013000000000346 від 24.05.2013 за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України ОСОБА_3 , погоджене із прокурором у кримінальному провадженні - старшим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до всіх документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку) у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Представник особи, у володінні якої перебувають запитувані документи, в судове засідання не з`явився. Про час і місце його проведення був повідомлений належним чином.

Згідно ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особі, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Сторона кримінального провадження - слідчий слідчої групи Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні Головного слідчого управлінням МВС України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12013000000000346 від 24.05.2013 за фактами створення та придбання невстановленими особами суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, а також вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного діяння, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

Так, з`ясовано, що невстановлені особи, переслідуючи мету отримання неконтрольованого державою надприбутку, організували вчинення незаконних фінансових операцій по виведенню коштів з реального сектору економіки, конвертування їх у готівку та легалізацію з використанням фіктивних підприємств. Дані особи використовуючи підконтрольні їм підприємства ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), які здійснюють діяльність по наданню транспортних послуг та торгівлі продукцією сільськогосподарського виробництва, на підставі легальних контрактів з підприємствами реального сектору економіки отримали на рахунки у 2012 році грошові кошти в сумі понад 1 млрд. грн.

Досудовим слідством встановлено, що було створено та придбано ряд фіктивних підприємств, а саме: ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_7 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_15 ) та інші, за допомогою яких в подальшому штучно формувався податковий кредит у ланцюгу товаропостачання та підроблялися відповідні документи.

Під час досудового слідства отримано дані, згідно яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » здійснюють виведення безготівкових коштів з реального сектору економіки, шляхом транзитного перерахування останніх через рахунки реально діючих та фіктивних підприємств на рахунки створених та придбаних з даною метою фіктивних підприємств, так званих «податкових ям», одним з яких є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_16 ).

В ході проведення огляду виписки по особовому рахунку

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_16 ) № НОМЕР_17 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), вилученої на підставі ухвали Печерського районного суду м.Києва про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, встановлено, що зазначене товариство всі отримані за період з 29.08.2012 по 12.11.2013 на свій рахунок кошти загальною сумою близько 2,5 млрд. грн. перерахувало на рахунок фізичної особи ОСОБА_7 (іпн. НОМЕР_18 ), відкритий в АТ« ІНФОРМАЦІЯ_15 » (МФО НОМЕР_19 ), з метою подальшого їх зняття готівкою.

Крім того, встановлено, що одним з підприємств, рахунки якого використовувалися для виведення коштів з реального сектору економіки, шляхом перерахування їх на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » було ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ).

Таким чином, отримавши тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), зокрема тих що відображають рух коштів по його рахункам, можливо буде встановити всі юридичні особи та фізичних осіб-підприємців, які виводили кошти з реального сектору економіки, шляхом транзитного їх перерахування через рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ).

Відповідно до інформації Міністерства доходів і зборів країни від 12.02.2014 №3115/5/99-99-18-03-02-16 (Єдиного банку даних)ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) має наступні рахунки відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ): № НОМЕР_20 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_21 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ).

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, враховуючи обставини вчинення злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст. ст. 161, 162 КПК України, приходжу до висновку про наявність підстав для надання доступу до запитуваних стороною кримінального провадження документів, фактичні дані яких можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

Разом з тим, вважаю вилучення оригіналів запитуваних документів на даній стадії досудового розслідування передчасним, в зв`язку з чим подане клопотання в цій частині задоволенню не підлягає. Орган досудового розслідування не позбавлений можливості ознайомитися з запитуваними документами, після чого, за наявності підстав, ініціювати питання про вилучення необхідних документів, вказавши на їх родові та індивідуальні ознаки.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Броварського МВ ГУМВС України в Київській області ОСОБА_3 в кримінальному провадженні №12013000000000346 від 24.05.2013 тимчасовий доступ та дозвіл на вилучення належним чином завірених копій документів щодо руху коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) № НОМЕР_20 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_21 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), відкритим у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- всіх банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних) закритті банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності;

- анкет клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) по його банківським рахункам за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення чи закриття;

- довіреностей на право користування (розпорядження) банківськими рахунками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення чи закриття;

- платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по банківським рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення чи закриття;

- договорів щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуг «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявок на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), співробітниками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по день проведення вилучення чи закриття;

- документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) банківських операцій по банківським рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), а саме: реєстрів фінансового моніторингу, файлів-повідомлень, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкет клієнтів (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу) за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по день проведення вилучення чи закриття;

- документів щодо придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), та видачі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) чекових книжок по їхнім банківським рахункам, векселів за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по день проведення вилучення чи закриття;

- банківських виписок (роздруківок руху коштів) по рахункам

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ): №№ НОМЕР_20 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_21 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), та інших рахунках зазначеного товариства, відкритих в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), в друкованому та електронному вигляді, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу) за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення;

- юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 );

- договорів, укладених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) та інших документів, оплата вартості товарів та послуг за якими здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на його рахунки в банку та з указаних рахунків, за період з моменту їх відкриття до дня проведення вилучення чи закриття;

- заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, доручень, інших документів, з банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), за період з моменту їх відкриття по день проведення вилучення чи закриття.

В решті вимог клопотання відмовити.

Зобов`язати Філію АБ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » в м. Одеса (МФО НОМЕР_22 ) розташована за адресою: АДРЕСА_2 , вжити необхідних заходів щодо нерозголошення факту проведення таких дій стосовно отримання інформації, зберігати інформацію в незмінному вигляді.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2-ох оригінальних примірниках

Прим. № 1 - зберігається у справі №757/7481/14-к

Прим. № 2 та належним чином завірена копія ухвали - видано слідчому СВ Броварського МВ ГУМВС України в Київській області ОСОБА_3 .

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2014
Оприлюднено06.01.2023

Судовий реєстр по справі —757/7481/14-к

Ухвала від 03.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гладун Х. А.

Ухвала від 03.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гладун Х. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні