Ухвала
від 02.12.2013 по справі 757/26451/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26451/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Литвинова І. В., при секретарі Нєстєровій О. В., за участі сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи Дзюбана О. О., представника особи-володільця Державної служби геології та надр України - ОСОБА_2, розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Шевчишена А. В. про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

29.11.2013 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Литвинової І. В. надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Шевчишена А. В., погоджене прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримки державного обвинувачення управління нагляду за дотриманням законів органами податкової міліції Головного управління нагляду за дотриманням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України Кіпчарським О. П., про тимчасовий доступ до речей та документів.

Як вбачається з матеріалів клопотання, у провадженні Головного слідчого управління МВС України проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12013000000000314 за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205 КК України, за фактом заволодіння службовими особами ТОВ Шляхове будівництво Альтком (код ЄДРПОУ 32794511), ПАТ Південьзахідшляхбуд (код ЄДРПОУ 03449841), спільно з ПАТ Будівельне управління № 813 (код ЄДРПОУ 01383865) та ОНУР ТААХХУТ ТАШИМАДЖИЛИК ве ТИШАРЕТ ЛТД СТИ (код ЄДРПОУ26579227) державними коштами у особливо великих розмірах, шляхом використання юридичних осіб з ознаками фіктивності.

Слідчим вказано у клопотанні, що у ході досудового розслідування встановлено, що в період часу з 2010 по 2012 роки службові особи ТОВ Шляхове будівництво Альтком , ПАТ Південьзахідшляхбуд , спільно з ПАТ Будівельне управління № 813 та турецькою фірмою ОНУР ТААХХУТ ТАШИМАДЖИЛИК ве ТИШАРЕТ ЛТД СТИ на підставі укладених контрактів із Державним агентством автомобільних доріг України Укравтодор (код ЄДРПОУ 37641918), в рамках проекту Покращення автомобільних доріг і безпеки руху отримали державні кошти у особливо великих розмірах, частину яких у розмірі приблизно 120 млн. грн. перерахували на рахунки юридичних осіб з ознаками фіктивності, зокрема ТОВ Торгівельна група Восток Плюс (код ЄДРПОУ 37615432), ТОВ Моргот (код ЄДРПОУ 38173192), ТОВ Ельгазентегра (код ЄДРПОУ 38173260), ТОВ Статус Софт Консалтінг (код ЄДРПОУ 35813699), ТОВ СЛ-12 (код ЄДРПОУ 38210113), ТОВ Істіон Менеджмент (код ЄДРПОУ 37471561), ТОВ Летавіца (код ЄДРПОУ 38091749), ТОВ Грант Тайм (код ЄДРПОУ 38123047), ПП Аналіт Інвест (код ЄДРПОУ 31356153), ТОВ Фірма Рісмус (код ЄДРПОУ 38209600), ТОВ Бюро Картаул (код ЄДРПОУ 37319075), ТОВ Комспек ЛТД (код ЄДРПОУ 35893292).

Як зазначено у клопотанні, також встановлено, що проект Покращення автомобільних доріг та безпеки руху фінансувався за кошти позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку, на підставі умов угоди про позику укладеною із Україною 21.04.2009. Тендер на виконання робіт з капітального ремонту автомобільної дороги М03 Київ-Харків-Довжанський проведено відповідно до діючих правил та процедур закупівель Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Також вказано у поданому клопотанні, що кошти отримані ТОВ Комспек ЛТД перераховувалися на рахунки реально діючих підприємств за надані послуги, зокрема ВАТ Коростенський Щебзавод (код ЄДРПОУ 01374567), ПрАТ Трудовий колектив Коростенський щебзавод (код ЄДРПОУ 32255892), ТОВ РКДЗ (код ЄДРПОУ 37066465), Рокитнянське колективне АТП 1066 (код ЄДРПОУ 05395428), ТОВ Євротранс Україна (код ЄДРПОУ 35776846) та ТОВ НВО Промвпровадження (код ЄДРПОУ 24732179), які підконтрольні ОСОБА_7

Крім того слідчий обґрунтовує клопотання тим, що у ході досудового слідства було також встановлено, що ТОВ РКДЗ (код ЄДРПОУ 37066465), виконуючи свої зобов'язання перед ТОВ Комспек ЛТД в частині поставки щебеню здійснювало його видобуток в кар'єрі за юридичною адресою: смт. Рокитне Рокитнянського району Київської області, вул. Білоцерківська, 1.

Як вказано у клопотанні, зважаючи, що у матеріалах кримінального провадження міститься достатньо відомостей, які вказують на можливість причетності ТОВ РКДЗ до вчинення вказаних правопорушень, виникла необхідність у вилученні документів, які б підтверджували законність діяльності вказаного товариства.

Обґрунтування слідчого у поданому клопотанні полягає у тому, що, згідно з положенням Постанови Кабінету Міністрів України № 615 від 30.05.2011 Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами , здійснення вказаної діяльності можливе лише на підставі спеціального дозволу на користування надрами, виключним правом на надання якого володіє Державна служба геології та надр України.

Слідчим зазначається, що, згідно з додатком до Постанови Кабінету Міністрів України № 615 від 30.05.2011 Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами , до переліку документів, що подаються разом із заявою про надання спеціального дозволу на користування надрами відносяться наступні документи:

- оригінали або засвідчені копії погоджень, передбачених пунктом 9 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами;

- пояснювальна записка з характеристикою об'єкта, стану його геологічного вивчення, методу розробки, обґрунтуванням необхідності використання надр, із зазначенням потужності підприємства;

- копії протоколів, завірені заявником, Державної комісії по запасах (Української територіальної комісії по запасах корисних копалин, центральної комісії по запасах корисних копалин, науково-технічних/технічних рад) про затвердження (апробацію) запасів у повному обсязі;

- каталог географічних координат кутових точок ділянки надр (похибка - менш як 1 секунда) із зазначенням її площі;

- оглядова карта (масштаб не менш як 1:200000);

- ситуаційний план з нанесеними межами площі видобування та географічними координатами її кутових точок (похибка - менш як 1 секунда) у масштабі, який дає змогу перевірити правильність визначення координат;

- план підрахунку запасів корисної копалини на топографічній основі з нанесеними межами категорії запасів, межами земельного та гірничого відводів (за наявності), контуром ліцензійної площі з географічними координатами кутових точок ділянки надр (похибка - менш як 1 секунда), а також з лініями геологічних розрізів;

- характерні геологічні розрізи з межами категорій запасів та умовними позначками.

Слідчий зазначає, що з метою всебічного, повного та неупередженого проведення досудового розслідування виникла необхідність у вилученні оригіналів документів, що стали підставою видачі ТОВ РКДЗ спеціального дозволу на користування надрами, а також оригіналу вказаного вище дозволу на користування надрами, який підтверджує законність діяльності підприємства, що знаходяться в Державній службі геології та надр України (код ЄДРПОУ 37536031), яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Ежена Потьє, 16.

Як вказано у поданому клопотанні, підтвердженням того, що у Державній службі геології та надр України знаходяться вищеперелічені документи, є відомості зібрані під час проведення досудового розслідування, а також затверджений чинним законодавством порядок отримання дозволу.

Слідчим обґрунтовується клопотання тим, що вказані відомості можуть бути використані як докази, і іншими способами, крім надання тимчасового доступу до вищевказаних документів (з можливістю вилучення), що знаходяться в приміщенні Державної служби геології та надр України, довести обставини кримінального правопорушення, зокрема незаконного заволодіння державними коштами, вчиненого в особливо великих розмірах, неможливо.

Зазначається у клопотанні також, що в оригіналах вказаних документів містяться зразки підпису службових осіб ТОВ РКДЗ (код ЄДРПОУ 37066465), які необхідні для проведення почеркознавчої експертизи, що надасть можливість перевірити можливість причетності службових осіб вказаного товариства до вчинення зазначених злочинів.

Згідно з нормою ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судовому засіданні поклався на розсуд суду у вирішенні питання надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів.

У судовому засіданні слідчий Дзюбан О. О. внесене клопотання підтримав з викладених у ньому підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, позицію представника володільця, а також, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки стороною кримінального провадження не доведено необхідність вилучення документів в оригіналах.

Керуючись ст. ст. 39, 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ МВС України Шевчишену Артему Вікторовичу тимчасовий доступ до оригіналу спеціального дозволу на користування надрами ТОВ РКДЗ , документів, необхідних для отримання спеціального дозволу Державної служби геології та надр України (код ЄДРПОУ 37536031), що зареєстрований за адресою: м. Київ, вул. Ежена Потьє, 16, з можливістю їхнього вилучення у копіях, а саме:

- оригіналів або засвідчених копій погоджень, передбачених пунктом 9 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами;

- пояснювальної записки з характеристикою об'єкта, стану його геологічного вивчення, методу розробки, обґрунтуванням необхідності використання надр, із зазначенням потужності підприємства;

- копій протоколів, завірених заявником, Державною комісією по запасах (Українською територіальною комісією по запасах корисних копалин, центральною комісією по запасах корисних копалин, науково-технічними/технічними радами) про затвердження (апробацію) запасів у повному обсязі;

- каталогу географічних координат кутових точок ділянки надр (похибка - менш як 1 секунда) із зазначенням її площі;

- оглядової карти (масштаб не менш як 1:200000);

- ситуаційного плану з нанесеними межами площі видобування та географічними координатами її кутових точок (похибка - менш як 1 секунда) у масштабі, який дає змогу перевірити правильність визначення координат;

- плану підрахунку запасів корисної копалини на топографічній основі з нанесеними межами категорії запасів, межами земельного та гірничого відводів (за наявності), контуром ліцензійної площі з географічними координатами кутових точок ділянки надр (похибка - менш як 1 секунда), а також з лініями геологічних розрізів;

- характерних геологічних розрізів з межами категорій запасів та умовними позначками;

- засвідчених документів, що підтверджують право власності (оренди, концесії) на цілісний майновий комплекс;

- програм робіт із введення родовища в експлуатацію із зазначенням окремих етапів та строку їх проведення, джерел фінансування до досягнення підприємством проектної потужності;

- позитивного висновку про проведення державної експертизи звітів щодо результатів геологічного вивчення надр, а також інших геологічних матеріалів та інші документи, що залучаються при отриманні дозволу та інших документів, які містять інформацію про обставини отримання ТОВ РКДЗ спеціального дозволу на користування надрами.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя І. В. Литвинова

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 - матеріали судового провадження № 757/26451/13-к

Примірник 2 - старший слідчий в ОВС ГСУ МВС України Шевчишен А. В.

Слідчий суддя І. В. Литвинова

Дата ухвалення рішення02.12.2013
Оприлюднено16.01.2016
Номер документу54945743
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/26451/13-к

Ухвала від 02.12.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні