Ухвала
від 26.11.2013 по справі 757/26222/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26222/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Литвинова І. В., при секретарі Нєстєровій О. В., за участі сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Чорного І. О., розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Чорного І. О. про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

26 листопада 2013 року у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Литвинової І. В., надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Чорного І. О., погодженого прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України Кіпчарським О. П., про надання тимчасового доступу до речей і документів.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 року слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація.

Клопотання обґрунтовано тим, що Головним слідчим управлінням МВС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013000000000546 від 26.09.2013, за фактом фіктивного підприємництва, тобто створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, яке заподіяло велику матеріальну шкоду державні, та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинені за попередньою змовою групою осіб, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України.

Крім того, у клопотанні зазначається, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та іншими особами, створено та придбано ряд суб'єктів підприємницької діяльності, розташованих на території м. Дніпропетровськ та м. Київ, а саме: ПП "АТМ" (код за ЄДРПОУ 24606641), ТОВ "Авіс Фарм" (код за ЄДРПОУ 34985675), ТОВ "Галеас" (код за ЄДРПОУ 23021387), ТОВ "Ларсенс" (код за ЄДРПОУ 35863027), ТОВ "Астон Азімут" (код за ЄДРПОУ 36906637), ТОВ "Ферріт-Д" (код за ЄДРПОУ 36441206), ПП "Ясінь" (код за ЄДРПОУ 31614297), ТОВ "Завод "Спеціальне енергетичне машинобудування" (код за ЄДРПОУ 31820613), ТОВ "Малан" (код за ЄДРПОУ 33248577), ТОВ "Гроссмарт" (код за ЄДРПОУ 37454478), ТОВ "Кофекс" (код за ЄДРПОУ 37373813), ТОВ "Будбізнеспром Т" (код за ЄДРПОУ 38114582), ТОВ "ТД "Аларкон" (код за ЄДРПОУ 25467696), ТОВ "Раквере" (30285569), ТОВ "Размус" (код за ЄДРПОУ 37505988), ТОВ "БЛП-2012" (код за ЄДРПОУ 38278790), ТОВ "Новодуб-Світ" (код за ЄДРПОУ 38291920), ТОВ "Біквест" (код за ЄДРПОУ 38377887), ТОВ "Дорсет" (код за ЄДРПОУ 38664103), ПП "Алькон" (код за ЄДРПОУ 33338656) та інші (всього понад 50 суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності), з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає в незаконному конвертуванні безготівкових грошових коштів підприємств реального сектору економіки в готівку з послідуючим її виведенням із легального обігу.

Як вказано слідчим, при цьому, незаконне переведення безготівкових коштів у готівку відбувається у відділеннях банку ПАТ КБ "Аксіома" за допомогою працівників вказаної банківської установи, які увійшли в злочинну змову з організаторами "конвертаційного" центру.

Слідчий вказує у клопотанні, що таким чином, протягом першого півріччя 2013 року діючими підприємствами, - реальними суб'єктами економіки, через рахунки вказаних вище суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності переведено безготівкових коштів у готівку понад 1 млрд. грн., в результаті чого бюджетом було недоотримано близько 200 млн. грн. податку на додану вартість, чим заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

У клопотанні зазначається, що вказане підтверджується проведеними оперативно-технічними заходами, в ході яких було задокументовано діяльність вказаного злочинного угруповання, а також іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Як вказано у клопотанні, на даний час отримано достатньо відомостей про те, що особа на ім'я ОСОБА_7, який являється кур'єром конвертаційного центру та здійснює передачу грошових коштів клієнтам - юридичним особам реального сектору економіки, за що отримує відповідну грошову винагороду, використовує абонентський номер НОМЕР_1, по якому здійснює розмови між організаторами та активними учасниками вказаного злочинного угруповання.

Як вказано слідчим у клопотанні, згідно з інформацією за № 6169/01 від 25.10.2013 ПрАТ Київстар абонентський номер НОМЕР_1 обслуговується на умовах контрактного сервісу Київстар .

Слідчим вказано, що інформація (документи), які знаходиться в оператора телекомунікаційних послуг ПрАТ "Київстар" про зв'язок, надані телекомунікаційні послуги, їх тривалість, зміст тощо, що здійсненні абонентом НОМЕР_1, самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, як вказано слідчим у поданому клопотанні, з метою встановлення постійних місць перебування особи на ім'я ОСОБА_7, його повних анкетних даних, причетності до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України, місцезнаходження документів, печаток та штампів суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності, значних сум грошових коштів отриманих злочинним шляхом, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів, які зберігаються у ПрАТ "Київстар".

Відповідно до п. 7, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікаційних послуг, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 9 Закону України "Про телекомунікаційні мережі" встановлено, що охорона таємниці телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються технічними засобами телекомунікацій та інформаційна безпека телекомунікаційних мереж гарантуються Конституцією та законами України. Зняття інформації з телекомунікаційних мереж заборонене, крім випадків, передбачених законом.

Положеннями ст.ст. 159- 162 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до документів, у тому числі, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

До охоронюваної законом таємниці, згідно Закону України "Про захист персональних даних" належать персональні дані особи, що становлять собою відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифікована.

Згідно з нормою ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, а також враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ МВС України Чорному Ігорю Олександровичу тимчасовий доступ до документів у друкованому та електронному виді, які містять охоронювану законом таємницю та зберігаються у оператора телекомунікацій (мобільного зв'язку) ПрАТ "Київстар" (код за ЄДРПОУ 21673832), що зареєстровано за юридичною адресою: м. Київ, проспект Червонозоряний, 51, щодо абонентського номера НОМЕР_1, а саме: про абонента, зв'язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, змісту, маршрутів передавання, із зазначенням дати та часу з'єднання, тривалості та вартості розмови, місця знаходження абонента на час проведення телефонних розмов, адресу розташування базової станції; ІМЕІ телефону, тип з'єднання (вхідні та вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, переадресація); дату, час та тривалість з'єднання; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А) (абонентський, серійний, ICCID, IMSI номери сім-картки, ІМЕІ); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувається сеанс зв'язку (абонент Б), з'єднання нульової тривалості; надати відомості про абонента, які містять інформацію за період з 06.06.2013 до 26.11.2013, та можливість вилучення їх копій у друкованому та електронному виді.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя І. В. Литвинова

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 - матеріали судового провадження № 757/26222/13-к

Примірник 2 - старший слідчий в ОВС ГСУ МВС України Чорний І. О.

Слідчий суддя І. В. Литвинова

Дата ухвалення рішення26.11.2013
Оприлюднено16.01.2016
Номер документу54945786
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/26222/13-к

Ухвала від 26.11.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні