Ухвала
від 03.04.2014 по справі 757/7739/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7739/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі сторони кримінального провадження слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та їх вилучення,-

В С Т А Н О В И В :

03.04.2014 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні старшим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та їх вилучення.

Клопотання обґрунтовується тим, що Головним слідчим управлінням МВС України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12013000000000346 від 24.05.2013 за фактами створення та придбання невстановленими особами суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, а також вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного діяння, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

Слідчим у клопотанні зазначається, що невстановлені особи, переслідуючи мету отримання неконтрольованого державою надприбутку, організували вчинення незаконних фінансових операцій по виведенню коштів з реального сектору економіки, конвертування їх у готівку та легалізацію з використанням фіктивних підприємств.

Як вказується слідчим у клопотанні, з даною метою, невстановлені особи, використовуючи підконтрольні їм підприємства ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), які здійснюють діяльність по наданню транспортних послуг та торгівлі продукцією сільськогосподарського виробництва, на підставі легальних контрактів з підприємствами реального сектору економіки отримали на рахунки у 2012 році грошові кошти в сумі понад 1 млрд. грн.

З клопотання вбачається, що для здійснення своїх злочинних намірів по виведенню безготівкових коштів з реального сектору економіки та конвертації їх у готівку, вищезазначеними невстановленими особами було створено та придбано ряд фіктивних підприємств, а саме: ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_13 ) та інші, за допомогою яких в подальшому штучно формувався податковий кредит у ланцюгу товаропостачання та підроблялися відповідні документи.

Слідчий зазначає, що кошти, загальною сумою понад 1 млрд. грн., отримані ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » від компаній реального сектору економіки виведені, з використанням рахунків зазначених фіктивних підприємств, в тіньовий обіг. Після чого з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, було вчинено операції по переведенню їх у готівку, яку було зараховано на рахунки інших підконтрольних зазначеним особам підприємств та використано у фінансово-господарській діяльності.

Таким чином, невстановленими особами було організовано діяльність «конвертаційного центру» спрямовану на виведення безготівкових коштів з реального сектору економіки, конвертацію їх у готівку та подальшу легалізацію, як вказано слідчим у клопотанні.

Також у клопотанні зазначається, що під час досудового слідства отримано достовірні дані, згідно яких ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) протягом 2011-2013 р.р. здійснювало виведення безготівкових коштів з реального сектору економіки, в тому числі отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_14 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_15 ) загальною сумою понад 700 млн. грн., шляхом транзитного перерахуванняостанніх через рахунки ряду фізичних та юридичних осіб, в тому числі: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код НОМЕР_18 ), ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) та інші.

Також вказано, що у ході огляду та аналізу виписки по особовому рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) № НОМЕР_20 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), відкритому в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », вилученої на підставі ухвали Печерського районного суду м. Києва про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, встановлено, що частину коштів, отриманих від вищевказаних компаній реального сектору економіки, а саме в сумі близько 17,7 млн. грн. в подальшому ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) перерахувало на рахунок № НОМЕР_21 ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), відкритому в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 ).

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 ) на запит ІНФОРМАЦІЯ_19 надало виписку по рахунку № НОМЕР_21 ПП « ОСОБА_7 »

(код НОМЕР_19 ), але без розшифровки контрагентів, а лише із зазначенням сум грошових коштів та дат проведення операцій з ними, що унеможливлює відслідкувати подальший рух коштів виведених з реального сектору економіки, юридичних та фізичних осіб задіяних до злочинної діяльності та інших обставин, що мають значення для кримінального провадження. Крім того, на зазначений запит ГСУ МВС АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » відмовило у наданні запитуваних документів, оскільки інформація в них відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» №2121-ІІІ від 07.12.2000 є банківською таємницею і отримати її можливо лише в порядку тимчасового доступу передбаченого КПК України, як вказав слідчий у клопотанні.

Слідчий зазначив, що, згідно наданої на запит ІНФОРМАЦІЯ_19 виписки по особовому рахунку № НОМЕР_21 ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), зазначеним підприємством у період часу з 01.01.2011 по 11.01.2013 було отримано на вказаний рахунок 193 млн. грн., які в цей же період були виведені з зазначеного рахунку ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), шляхом їх подальшого перерахування. Зазначене свідчить про «транзитність» вказаного підприємства, тобто використання рахунків ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) для виведення коштів з реального сектору економіки.

Обґрунтовуючи, слідчий вказав, що, лише отримавши тимчасовий доступ до документів ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), зокрема тих що відображають рух коштів по його рахункам, можливо буде встановити всі юридичні особи та фізичних осіб-підприємців, які виводили кошти з реального сектору економіки, шляхом транзитного їх перерахування через рахунки ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ).

Відповідно до інформації Міністерства доходів і зборів України від 12.02.2013 №3115/5/99-99-18-03-02-16 (Єдиного банку даних) ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) має наступний рахунок відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 ): № НОМЕР_21 (УКРАЇНСЬКА ГИВНЯ).

Слідчий вказав також, що, згідно вказаної інформації Міністерства доходів і зборів України, територіальні органи зазначеного міністерства отримують інформацію про наявність рахунків платників податків юридичних осіб чи самозайнятих фізичних осіб у фінансових установах з метою забезпечення оперативного обліку податків і зборів, що надходять до бюджетів та державних цільових фондів, відповідно до вимог пункту 20.1.3 статті 20 розділу І та статті 69 глави 6 розділу ІІ Податкового кодексу України. Першоджерелом визначених даних є сам платник і відповідні фінансові установи.

Окрім цього, як вказано у клопотанні, що, відповідно до офіційного сайту ІНФОРМАЦІЯ_20 АТ« ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 , код ЄРДПОУ НОМЕР_23 ) розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи подання клопотання про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, слідчий вказує, що, необхідні документи містять відомості про керівників ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), які могли розпоряджатися коштами на його рахунках; відомості про компанії реального сектору економіки, які перераховували кошти на рахунки ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) з метою їх подальшого виведення з реального сектору економіки, конвертування їх у готівку та легалізацію з використанням фіктивних підприємств; відомості про подальший рух коштів, отриманих від компаній реального сектору економіки, в тому числі і відомості про підприємства, задіяні у схемі незаконних фінансових операцій; відомості про осіб, які здійснювали перерахування коштів та зняття готівки з рахунків вказаного товариства; документи із вільними зразками підписів осіб, що здійснювали перерахування коштів та зняття готівки з рахунків вказаного товариства та службових осіб останнього, які необхідні для проведення відповідних експертиз, а також документи необхідні для проведення бухгалтерських експертиз.

Згідно ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», платіжна картка електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

Документи, які містяться у володінні АТ« ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 , код ЄРДПОУ НОМЕР_23 ), містять банківську таємницю, але самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Як вбачається із змісту п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України 2012 року, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація.

Згідно з нормою ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 року слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, а також, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 39, 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Броварського МВ ГУМВС України в Київській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом банківську таємницю, стосовно ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку) у АТ« ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- всіх банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печатки ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних) закритті банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності;

- анкет клієнта банку ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) по його банківським рахункам за період з моменту їх відкриття по 03.04.2014 чи закриття;

- довіреностей на право користування (розпорядження) банківськими рахунками ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) за період з моменту їх відкриття по 03.04.2014 чи закриття;

- платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по банківським рахункам ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) за період з моменту їх відкриття по 03.04.2014 чи закриття;

- договорів щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуг «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявок на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), співробітниками АТ« ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 ) за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по 03.04.2014 чи закриття;

- документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками АТ« ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 ) банківських операцій по банківським рахункам ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), а саме: реєстрів фінансового моніторингу, файлів-повідомлень, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкет клієнтів (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу) за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по 03.04.2014 чи закриття;

- документів щодо придбання ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), та видачі АТ« ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 ) чекових книжок по їхнім банківським рахункам, векселів за період з моменту відкриття банківських рахунків зазначеного суб`єкта підприємницької діяльності по 03.04.2014 чи закриття;

- банківських виписок (роздруківок руху коштів) по рахунку ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) № НОМЕР_21 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), та інших рахунках зазначеного товариства, відкритих в АТ« ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_22 ), в друкованому та електронному вигляді, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу) за період з моменту їх відкриття по 03.04.2014;

- юридичної справи ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 );

- договорів, укладених ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ) та інших документів, оплата вартості товарів та послуг за якими здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на його рахунки в банку та з указаних рахунків, за період з моменту їх відкриття до 03.04.2014 чи закриття;

- заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, доручень, інших документів, з банківських рахунків ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_19 ), за період з моменту їх відкриття по 03.04.2014 чи закриття.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 матеріали судового провадження № 757/7739/14-к

Примірник 2 слідчий СВ Броварського МВ ГУМВС України в Київській області ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54946055
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/7739/14-к

Ухвала від 03.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 03.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні