Ухвала
від 16.04.2014 по справі 757/9391/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/9391/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів та їх вилучення,-

В С Т А Н О В И В :

16.04.2014 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів та їх вилучення.

Клопотання обґрунтовується тим, що Головним слідчим управлінням МВС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013000000000546 від 26.09.2013, за фактом фіктивного підприємництва, тобто створення або придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, яке заподіяло велику матеріальну шкоду державні, та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинені за попередньою змовою групою осіб, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України.

Слідчим у клопотанні зазначається, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та іншими особами створено та придбано понад 60 суб`єктів підприємницької діяльності, розташованих на території м. Дніпропетровськ та м. Київ, з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає в незаконному конвертуванні безготівкових грошових коштів підприємств реального сектору економіки в готівку з послідуючим її виведенням із легального обігу.

Як вказується у клопотанні, незаконне переведення безготівкових коштів у готівку відбувається у відділеннях банку ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованих за адресами: АДРЕСА_1 , та АДРЕСА_2 , за допомогою працівників вказаної банківської установи, які увійшли в злочинну змову з організаторами «конвертаційного» центру.

Окрім того, слідчий зазначає, що протягом 20132014 рр. діючими підприємствами реальними суб`єктами економіки, через рахунки вказаних вище суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності переведено безготівкових коштів у готівку понад 1 млрд. грн., в результаті чого бюджетом було недоотримано близько 200 млн. грн. податку на додану вартість, чим заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Вказане підтверджується проведеними оперативно-технічними заходами, в ході яких було задокументовано діяльність вказаного злочинного угруповання, а також іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності, як зазначено у клопотанні.

Обґрунтовуючи подання клопотання про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, слідчий вказує, що в ході проведення 12.03.2014 обшуку нежитлового приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , яке використовувалось у своїй незаконній діяльності ОСОБА_6 та підконтрольними йому особами, виявлено та вилучено незаповнені та частково заповнені господарські документи суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ПП « ОСОБА_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ПП « ОСОБА_15 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ПП « ОСОБА_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ПП « ОСОБА_17 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_30 ).

Також у клопотанні зазначається, відповідно до інформації, яка міститься в матеріалах кримінального провадження, перелічені вище юридичні особи не мають у власності приміщень для зберігання продукції, транспорту для її перевезення, кількість працівників, що рахується на підприємствах, унеможливлює виконання та надання тої кількості робіт та послуг, що відображається на паперових носіях. Також, відповідно до бази даних Міністерства доходів і зборів України, у більшості перелічених юридичних осіб анульована реєстрація свідоцтв платників ПДВ та відсутні за місцем свого фактичного знаходження.

З метою встановлення повної інформації, як зазначено слідчим, щодо керівників, засновників, осіб, які представляли інтереси суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, забезпечення проведення відповідних судових почеркознавчих експертиз та позапланових перевірок дотримання податкового та валютного законодавства при здійсненні фінансово-господарської діяльності, виникла необхідність у вилученні та наданні правової оцінки документів, які знаходяться в матеріалах юридичних справ та податкових звітностей ПП « ОСОБА_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), що знаходиться в ІНФОРМАЦІЯ_27 і зборів у м. Києві, розташованої за адресою: АДРЕСА_4 .

Також вказано у клопотанні, що документи, які знаходяться у розпорядженні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_27 і зборів у м. Києві мають доказове значення у даному кримінальному провадженні та необхідні для проведення відповідних судових експертиз, встановлення осіб, яким відомі обставини, що мають доказове значення по даному кримінальному провадженню.

Слідчий зазначив у клопотанні, що є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, які містяться в юридичних справах та податкових звітностях ПП « ОСОБА_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_28 ) та знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_27 і зборів у м. Києві, з метою уникнення від кримінальної відповідальності посадових осіб вказаних товариств.

У клопотанні вказано, що відомості, які містяться у зазначених документах, нададуть можливість отримати інформацію про причетність ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , інших учасників злочинного угруповання, посадових осіб ПП « ОСОБА_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_28 ) до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України, а також нададуть змогу забезпечити проведення відповідних судових почеркознавчих експертиз, позапланових перевірок дотримання вказаними підприємствами вимог податкового та валютного законодавства, встановити та допитати в якості свідків осіб, які мають відношення до діяльності перелічених юридичних осіб та можуть володіти інформацією щодо здійснення ними фінансово-господарської діяльності.

Окрім того, як вбачається з клопотання, документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, не включають документів, які посвідчують користування правом на здійснення господарської діяльності, та не є такими, за відсутності яких ПП « ОСОБА_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_28 ) позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Згідно з нормою ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Як вбачається зі змісту п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України 2012 р. до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 року слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Окрім того, як передбачено ч. 6 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, а також, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 39, 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 тимчасовий доступ до всіх документів, що містяться в матеріалах юридичних справ та податкової звітності ПП « ОСОБА_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), які перебувають у володінні посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_27 і зборів у м. Києві, розташованої за адресою: АДРЕСА_4 , тобто можливість ознайомитись із ними та вилучити (здійснити виїмку), а саме: оригіналів усіх установчих, реєстраційних та дозвільних документів ПП « ОСОБА_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), декларацій з податку на додану вартість з додатками, звітних форм «Перелік платників за результатами автоматизованого співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» (додаток №5), декларацій з податку на прибуток з додатками, актів перевірок дотримання податкового та валютного законодавства з додатками, відомостей щодо звітності по формі 1ДФ, листування з підприємством.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 матеріали судового провадження № 757/9391/14-к

Примірник 2 старший слідчий в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54946085
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до документів та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/9391/14-к

Ухвала від 16.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 16.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні