Ухвала
від 06.08.2014 по справі 757/22182/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22182/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

06.08.2014 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку приміщення, за адресою: АДРЕСА_1 , що належать на праві приватної власності ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення, в тому числі надати дозвіл на відшукування та вилучення документів належних ТОВ «МПЗ Консалтинг» (код ЄДРПОУ: 38157783), ТОВ «Інтеропт-Імпорт» (код ЄДРПОУ 38386247), ТОВ «Век Харків» (код ЄДРПОУ 34954390), ТОВ «Вало тімбер» (код ЄДРПОУ 33563464), ТОВ «МТК-Груп» (код ЄДРПОУ 35987558), ТОВ «УМК-Рітейл» (код ЄДРПОУ 38876510), ТОВ «Карго вест» (код ЄДРПОУ 38879349) та ТОВ «Статус Голд» (код ЄДРПОУ 38774375), а саме первинних фінансово-господарських документів (податкових накладних, видаткових накладних, актів виконаних робіт, договорів, угод, рахунків фактур, специфікацій, товарно-транспортних накладних, актів прийому-передачі товарів, робіт, послуг та ін.), печаток, чорнової бухгалтерії, записів про фактичних виконавців злочинних дій та матеріальних носіїв, на яких може знаходитися така інформація: комп`ютерної техніки, магнітних та електронних, цифрових носіїв інформації, засобів зв`язку, записних книг з інформацією про подвійну бухгалтерію, бланків з відбитками печаток, тобто документів та предметів в яких знаходиться інформація про рух та зберігання імпортованих м`ясопродуктів; грошових коштів здобутих у результаті вчинення кримінального правопорушення та інших предметів і документів, які стосуються здійснення протиправної оптової торгівлі невстановленою групою осіб від імені названих підприємств м`ясопродуктами.

У судовому засіданні слідчий просив клопотання задовольнити.

З матеріалів клопотання та доданих до нього документів вбачається, що у провадженні відділу з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України перебуває кримінальне провадження №201400000000669, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.07.2014 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Міністерства доходів та зборів України під час здійснення митного оформлення партії м`ясної продукції, отримувачем якої є: ТОВ «Вало Тімбер», ТОВ «МТК-Груп», ТОВ «УМК-Рітейл», ТОВ «Статус Голд», ТОВ «Карго Вест», ТОВ «Інтеропт-Імпорт», ТОВ «МПЗ-Консалтинг», Компанія «Ресурс-Поділля», яке спричинило тяжкі наслідки, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує наступне.

Схема розслідуваного кримінального правопорушення полягає у здійсненні невстановленою на даний час групою осіб, за пособництва службових осіб Міністерства доходів та зборів України, контрабандного ввезення на територію України м`ясопродуктів та інших товарів із Бразилії, із порушенням процедури, передбаченої «Правилами пропуску вантажів, підконтрольних служб і ветеринарної медицини», затвердженими Головним державним інспектором ветеринарної медицини України від 07.08.1993 №15-4-1/263, ст. 18 Митного кодексу України, ст. ст. 2, 16 Закону України «Про ветеринарну медицину», Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» та інших нормативних актів.

При цьому, відправниками відповідних партій товару є заводи, які не відповідають нормам безпеки та потенційних джерел інфекційних захворювань, що, зокрема, призвело до несплати митних платежів в особливо великих розмірах.

З метою подальшої легалізації відповідних поставок товарних цінностей отримувачами таких партій товару виступали підприємства: ТОВ «Вало Тімбер», ТОВ «МТК-Груп», ТОВ «УМК-Рітейл», ТОВ «Статус Голд», ТОВ «Карго Вест», ТОВ «Інтеропт-Імпорт», ТОВ «МПЗ-Консалтинг», Компанія «Ресурс-Поділля».

Так, у період 2013-2014 років під реквізитами вказаних підприємств було задекларовано та розмитнено товарів на загальну суму понад 900 млн. грн., з яких залишилися нереалізовані товарні цінності на суму понад 450 млн. грн., в обрахунку за їх задекларованою митною вартістю.

З метою митного оформлення товарів з приховуванням від митного контролю, до митних органів від імені вищезазначених підприємств з ознаками фіктивності надавалися неправдиві відомості щодо фактичної вартості, найменування та ваги задекларованих товарів; крім цього, митне оформлення товарів здійснювалось без надання до митного органу додаткових документів та даних, необхідних для визначення митної вартості та якості задекларованих товарів.

В ході досудового розслідування, під час вжиття заходів з відстеження фактичного руху імпортованих на територію України ТМЦ та осіб, причетних до його організації й фактичного здійснення, встановлено, що докази вини таких осіб та виявлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення можуть знаходитися за наступними адресами.

Фактичними місцями зберігання товарно-матеріальних цінностей є складські приміщення, розташовані за адресами: АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 ; м. Київ, вул. Сагайдака, 114-А.

Фактичними місцями здійснення злочинної діяльності є: АДРЕСА_1 ; м. Київ, вул. Щорса, 44-Г.

Зазначена інформація зокрема підтверджується:

-показаннями свідка ОСОБА_7 , який описав та підтвердив факти, наведені в описовій частині клопотання;

-протоколами оглядів інтернет-сайтів від 30.07.2014, за результатами яких встановлено наявність цілого ряду статей, в яких описується з`ясована під час розслідування провадження схема контрабанди м`ясопродуктів, існування якої пов`язується із діяльністю ОСОБА_5 ;

-листом асоціації «Всеукраїнська асоціація імпортерів м`яса та м`ясопродукції» від 07.07.2014 вих. №07/07, в якому повідомляється про продовження діяльності «старих схем» контрабанди м`ясопродуктів на територію України;

-складеними 02.08.2014 протоколами оглядів нежитлових будівель, розташованих за адресами: АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 , згідно яких встановлено, що на вказаній території дійсно здійснюється зберігання заморожених м`ясопродуктів.

-складеними 02.08.2014 протоколами оглядів нежитлових будівель за адресами: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_5 , згідно яких встановлено, що за вказаними адресами дійсно знаходяться офісні приміщення.

При цьому, згідно матеріалів інформаційно-аналітичних досліджень фінансово-господарської діяльності підприємств: ТОВ «Вало Тімбер», ТОВ «МТК-Груп», ТОВ «УМК-Рітейл», ТОВ «Статус Голд», ТОВ «Карго Вест», ТОВ «Інтеропт-Імпорт», ТОВ «МПЗ-Консалтинг», Компанія «Ресурс-Поділля» встановлено, що вказані підприємства мають ознаки схемної діяльності, побудованої за одними і тими ж принципами.

Так, всі підприємства мають мінімальний статутний капітал, власний капітал; їх необоротні та оборотні активи або рівні нулю, або наближаються до такого значення.

Рівень податкового навантаження ТОВ «МПЗ Консалтинг» (код ЄДРПОУ: 38157783) складає менше 0,2% на доходи (при доходах протягом 2013 року на загальну суму 23,5 млн. грн., сума сплаченого податку на прибуток склала 6 тис. грн.; у 2014 році - з 2 млн. грн. доходу до бюджету сплачено лише 2 тис. грн.).

При цьому імпортних операцій проведено на суму 36 млн. грн., загальна вага нетто імпортованих товарів склала 1815760,12 кг., тобто так і нереалізованими залишилися товарні цінності на суму 12,5 млн. грн., що для даного виду діяльності є неприроднім.

У 2014 році така пропорція також збереглася: при задекларованих 2 млн. грн. доходів обсяг імпортних операцій досягнув 5 млн. грн.

Також встановлено факт взаємовідносин підприємства із одним із задіяних у схемі суб`єктів господарювання, а саме: ТОВ «УМК-Рітейл».

Рівень податкового навантаження ТОВ «Інтеропт-Імпорт» (код ЄДРПОУ 38386247) складає менше 1% на доходи (при доходах протягом 2013 року на загальну суму 158,8 млн. грн. сума сплаченого податку на прибуток склала 157,8 тис. грн.; у 2014 році - отримано доходів у сумі 80 млн. грн.).

При цьому імпортних операцій проведено на суму 349,8 млн. грн., загальна вага нетто імпортованих товарів склала 26,6 тис. т., тобто так і нереалізованими залишилися товарні цінності на суму понад 190 млн. грн., що для даного виду діяльності є неприроднім.

Також встановлено факт взаємовідносин вказаного підприємства з одним із задіяних у схемі підприємств - зберігачів продукції: ПрАТ «Хладопром» (код ЄДРПОУ 01548734).

Директором відповідного підприємства є громадянин ОСОБА_8 , який у наступному підприємстві виступає засновником.

Рівень податкового навантаження ТОВ «Век Харків» (код ЄДРПОУ 34954390) складає приблизно 1% на доходи (при доходах протягом 2013 року на загальну суму 84,7 млн. грн. сума сплаченого податку на прибуток склала 84 тис. грн.).

При цьому імпортних операцій проведено на суму 302 млн. грн., загальна вага нетто імпортованих товарів склала 21,7 тис. т., тобто так і нереалізованими залишилися товарні цінності на суму понад 218 млн. грн., що для даного виду діяльності є неприроднім.

Також встановлено факт взаємовідносин відповідного підприємства з задіяними у схемі підприємствами - зберігачами продукції: ПУАТ «Холокомбінат №3» (код ЄДРПОУ 24721187) та ПрАТ «Хладопром» (код ЄДРПОУ 01548734).

Також можна відстежити зв`язок вказаного підприємства з ТОВ «Інтеропт-Імпорт» (код ЄДРПОУ 38386247) через засновника ОСОБА_9 , який також є директором ТОВ «Інтеропт-Імпорт» (код ЄДРПОУ 38386247).

Також по двом останнім підприємствам встановлено факт реалізації продукції підприємствам «ризикової категорії», що може бути ознакою реального здійснення реалізації товарних цінностей за готівку, з наступним документальним оформленням продажів підприємствам - суб`єктам сплати податку на додану вартість.

Рівень податкового навантаження ТОВ «Вало тімбер» (код ЄДРПОУ 33563464) складає менше 1,3% на доходи (при доходах протягом 2013 року на загальну суму 26,8 млн. грн. сума сплаченого податку на прибуток склала 39 тис. грн.; у 2014 році - з 12,6 млн. грн. доходу сплачено 16,4 тис. грн.).

Імпортних операцій ТОВ «МТК-Груп» (код ЄДРПОУ 35987558) здійснено на 25,1 млн. грн. при загальній сумі доходів - 3,7 млн. грн., тобто так і нереалізованими залишилися фактично всі ввезені на територію України товарно-матеріальні цінності.

Імпортних операцій ТОВ «УМК-Рітейл» (код ЄДРПОУ 38876510) здійснено на 12 млн. грн. при загальній сумі доходів - 5,5 млн. грн., тобто так і нереалізованими залишилося фактично більше половини ввезених на територію України товарно-матеріальних цінностей.

Також встановлено факт взаємовідносин відповідного підприємства з одним із задіяних у схемі підприємств - зберігачів продукції: ПрАТ «Хладопром» (код ЄДРПОУ 01548734).

Імпортних операцій ТОВ «Карго вест» (код ЄДРПОУ 38879349) здійснено на 4,1 млн. грн. при загальній сумі доходів 1,2 млн. грн., тобто так і нереалізованими залишилися три четвертих ввезених на територію України товарно-матеріальні цінностей.

Імпортних операцій ТОВ «Статус Голд» (код ЄДРПОУ 38774375) здійснено на 8 млн. грн. при загальній сумі доходів 306 тис. грн., тобто так і нереалізованими залишилися фактично всі ввезені на територію України товарно-матеріальні цінності.

Також встановлено факт взаємовідносин відповідного підприємства з одним із задіяних у схемі підприємств - зберігачів продукції: ПрАТ «Хладопром» (код ЄДРПОУ 01548734).

Кінцевим вигодонабувачем, при здійсненні відповідних операцій, виступає ТОВ «М`ясопереробний завод» (код ЄДРПОУ 34630704), розташоване за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 36/38, засновником в якому виступає громадянин ОСОБА_10 .

Крім того, його директором, засновником й головний бухгалтером є громадянка ОСОБА_6 .

За цією ж адресою зареєстровані також ТОВ «Інтеропт-Імпорт» (код ЄДРПОУ 38386247) та ТОВ «Статус Голд» (код ЄДРПОУ 38774375).

У свою чергу, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є власниками приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , за якою згідно наявних даних і здійснюється фактично розслідувана злочинна діяльність.

Згідно відомостей, отриманих від ГУБОЗ МВС України, за результатами перевірки інформації, викладеної у заяві громадянина ОСОБА_7 , остання знайшла своє підтвердження;

Крім цього, допитаний в якості свідка працівник ГУБОЗ МВС України ОСОБА_11 показав, що в ході виконання доручення прокуратури працівниками правоохоронних органів дійсно отримано підтверджуючу інформацію про факти здійснення контрабандних поставок м`ясопродуктів за пособництва працівників Міндоходів України за обставин, викладених у мотивувальній частині клопотання.

Здійснення оптової торгівлі, необхідність обліку поставок та відвантаження значних обсягів товарно-матеріальних цінностей, зокрема шляхом використання реквізитів підприємств з ознаками фіктивності, передбачає необхідність ведення «чорної бухгалтерії» та записів і контактних даних осіб, котрі фактично здійснюють такі поставки продукції, які знаходяться за фактичною адресою розташування складських приміщень, та здійснення злочинної діяльності.

Крім того, слідство враховує, що у подальшому реалізація вище описаної м`ясопродукції може заподіяти шкоду життю та здоров`ю людей.

Враховуючи вищевикладене, у слідства наявні достатні підстави вважати, що за фактичними місцями зберігання товарно-матеріальних цінностей, а саме складських приміщень, розташованих за адресами: АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 ; а також фактичними місцями здійснення злочинної діяльності: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_5 , невстановлені слідством особи продовжують займатися описаною злочинною діяльністю.

Враховуючи викладене, у слідства виникла необхідність, у виявленні та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення, майна, здобутого в результаті його вчинення, а також встановлення осіб, причетних до скоєння кримінального правопорушення, за допомогою проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично здійснюється злочинна діяльність невстановленою на даний час групою осіб.

Проведення інших слідчих дій з метою виявлення та фіксації зазначених доказів є неможливим, оскільки може призвести до знищення таких доказів, не дає можливості слідству здійснювати реальний пошук «чорної бухгалтерії», записів про фактичних виконавців злочинних дій, доказів підроблення інформації про походження м`ясопродуктів та ін.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 234-236, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 на проведення обшуку приміщення, за адресою: АДРЕСА_1 , що належать на праві приватної власності ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення, в тому числі надати дозвіл на відшукування та вилучення документів належних ТОВ «МПЗ Консалтинг» (код ЄДРПОУ: 38157783), ТОВ «Інтеропт-Імпорт» (код ЄДРПОУ 38386247), ТОВ «Век Харків» (код ЄДРПОУ 34954390), ТОВ «Вало тімбер» (код ЄДРПОУ 33563464), ТОВ «МТК-Груп» (код ЄДРПОУ 35987558), ТОВ «УМК-Рітейл» (код ЄДРПОУ 38876510), ТОВ «Карго вест» (код ЄДРПОУ 38879349) та ТОВ «Статус Голд» (код ЄДРПОУ 38774375), а саме первинних фінансово-господарських документів (податкових накладних, видаткових накладних, актів виконаних робіт, договорів, угод, рахунків фактур, специфікацій, товарно-транспортних накладних, актів прийому-передачі товарів, робіт, послуг та ін.), печаток, чорнової бухгалтерії, записів про фактичних виконавців злочинних дій та матеріальних носіїв, на яких може знаходитися така інформація: комп`ютерної техніки, магнітних та електронних, цифрових носіїв інформації, засобів зв`язку, записних книг з інформацією про подвійну бухгалтерію, бланків з відбитками печаток, тобто документів та предметів в яких знаходиться інформація про рух та зберігання імпортованих м`ясопродуктів.

Визначити строк дії ухвали до 05.09.2014 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 матеріали судового провадження № 757/22182/14-к

Примірник 2 та завірена копія надано старшому слідчому в ОВС Генеральної прокуратури України ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.08.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54946326
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/22182/14-к

Ухвала від 06.08.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні