Ухвала
від 25.02.2014 по справі 757/3397/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3397/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

14.02.2014 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , надійшло клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 , погоджене старшим прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів та їх вилучення.

Клопотання обґрунтовується тим, що Головним слідчим управлінням МВС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені 12.09.2013 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013000000000526, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Слідчим у клопотанні зазначається, що досудовим розслідуванням установлено, що протягом з січня по лютий 2013 року ОСОБА_5 обіймаючи посаду в.о.начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, діючи за попередньою змовою групою осіб та з метою отримання хабарів в завуальованій формі, використовуючи підконтрольні рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), відкриті в ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » вимагав та отримав в завуальованій формі від суб`єктів господарської діяльності хабарі понад 2 млн. грн.

Як вказується слідчим у клопотанні, встановлено, що в грудні 2012 ОСОБА_5 , для реалізації свого злочинного умислу, направленого на одержання неправомірної вигоди в завуальованій формі, через невстановлену слідством особу отримав доступ для пособниці ОСОБА_6 до розрахункового рахунку № НОМЕР_2 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), що відкритий у відділенні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), МФО НОМЕР_4 .

Вказано у клопотанні, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) має ознаки фіктивності, що підтверджується офіційними документами ІНФОРМАЦІЯ_4 та ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Слідчий зазначає, що у ході проведення комп`ютерної експертизи виявлено скайп переписку, що містилася у пам`яті вилученого ноутбуку.

Також вказано, що згідно з текстом скап-переписки вбачається, що ОСОБА_5 у своїй злочинній діяльності використовував спільно з ОСОБА_6 розрахункові рахунки фіктивних підприємствТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП« ОСОБА_7 », ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ». У свою чергу встановлено, що головним бухгалтером ПП« ОСОБА_7 » (код НОМЕР_5 ) являється ОСОБА_6 .

У клопотанні вказано слідчим, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 відкрито розрахункові рахунки № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » МФО НОМЕР_22 .

Як вбачається з матеріалів клопотання, з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, для встановлення і дослідження можливих шляхів легалізації незаконно отриманих коштів необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 та свідчать про відкриття службовими особами указаного товариства в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », МФО НОМЕР_22 ( АДРЕСА_1 ) і подальше використання ними банківських рахунків № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 , а також вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У клопотанні зазначено, що для ідентифікації підписів у платіжних дорученнях по перерахуванню незаконно отриманих коштів та встановлення осіб, причетних до їх незаконного заволодіння і подальшої легалізації, необхідно провести судово-почеркознавчі експертизи, для чого експерту необхідно надати оригінали документів.

Обґрунтовуючи подання клопотання про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, слідчий вказує, що в інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до документів стосовно відкриття та використання рахунків № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 , які становлять банківську таємницю, та їх вилучити (здійснити виїмку) неможливо дослідити шляхи легалізації незаконно отриманих коштів, усі обставини отримання хабарів в завуальованій формі, оскільки в указаному банку наявні документи стосовно відкриття і використання зазначених банківських рахунків і тільки в зазначених документах об`єктивно відображають відомості про осіб, уповноважених розпоряджатися коштами по рахунку та відомості про суми отриманих на рахунок коштів і їх подальше перерахування. Вилучення на товаристві документів із указаними відомостями не може забезпечити об`єктивне встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Документи, які містяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (МФО НОМЕР_22 ), містять банківську таємницю, але самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Як вбачається із змісту п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України 2012 року, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація.

Згідно з нормою ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, а також, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки стороною кримінального провадження не доведено необхідність вилучення документів в оригіналах.

Керуючись ст. ст. 39, 40, 108, 160, 162, 163, 164, 166, 245, 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю, ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що знаходяться в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », МФО НОМЕР_22 , за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їхнього вилучення у копіях, а саме:

- до документів, на підставі яких ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » відкрито рахунки № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 ;

- до карток зі зразками підписів та відбитком печатки товариства, копії паспортів, доручень, інших документів, які надавались банку при відкритті (подальшій зміні поточних даних) вказаних рахунків, платіжні доручення та меморіальні ордери, які свідчать про надходження та використання коштів по вказаним рахункам, які належать ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), з дня відкриття рахунків по 25.02.2014;

- до договорів щодо надання послуг «клієнт банк», із зазначенням місця встановлення, заявок про надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги товариству працівниками банку; до документів щодо проведення фінансового моніторингу працівниками банку банківських операцій по вказаним розрахункам товариства; до заяви на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткові касові ордери на отримання готівки, грошові чеки з контрольною маркою на отримання готівки, доручення, а також інші документи по рахункам з дня відкриття рахунків по 25.02.2014,

- до документів щодо нарахування дивідендів та їх видачі товариству по рахункам з дня відкриття рахунків по 25.02.2014,

- до банківських виписок (роздруківку руху коштів) по рахункам (в друкованому та електронному вигляді, із зазначенням відомостей про призначення платежу, повних даних платника та отримувача коштів, номеру платіжного документу, назви, коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу), з дня відкриття рахунків по 25.02.2014.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 матеріали судового провадження № 757/3397/14-к

Примірник 2 слідчий слідчої групи ГСУ МВС України ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.02.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54947037
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/3397/14-к

Ухвала від 25.02.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 25.02.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні