Ухвала
від 03.04.2014 по справі 757/7759/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7759/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі сторони кримінального провадження старшого слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та їх вилучення,-

В С Т А Н О В И В :

03.04.2014 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене старшим прокурором прокуратури Печерського району м. Києва ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та їх вилучення.

Клопотання обґрунтовується тим, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування №32013110060000317 від 15 серпня 2013 року, відносно службових осіб підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ІП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 27 ч. 3 ст. 212 ч. 1 ст. 358 КК України.

Слідчим у клопотанні зазначається, що у ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що невстановлені слідством особи використовуючи підконтрольні їм підприємства, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), яке має ознаки фіктивності та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) в період з 2012 по 2013 рік сприяли в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах компаніям реального сектору економіки, формуючи їм фіктивний податковий кредит та цим самим занижуючи їм податкові зобов`язання.

Як вказано слідчим у клопотанні, для реалізації злочинних намірів, невстановленими слідством особами в документах податкової звітності, а саме: податковій декларації з ПДВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за червень місяць 2013 року, розшифровці податкових зобов`язань та податкового кредиту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за червень місяць 2013 року, реєстрі виданих та отриманих податкових накладних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за червень місяць 2013 року підроблено підписи керівника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 та на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) налагоджено надходження від суб`єктів господарювання різних форм власності грошових коштів на загальну суму 234148746 грн.

З клопотання вбачається, що, згідно з висновком експерта № 212 від 15.08.2013, встановлено, що в документах податкової звітності, а саме: в податковій декларації з ПДВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 6-й місяць 2013 року, розшифровці податкових зобов`язань та податкового кредиту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 6-й місяць 2013 року, реєстрі виданих та отриманих податкових накладних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 6-й місяць 2013 року підписи від імені директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » гр. ОСОБА_5 виконані іншою особою.

Слідчий зазначає, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке має ознаки фіктивності в період 2012-2013 років сформувало незаконний податковий кредит на загальну суму 140994 263 грн. підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке в свою чергу сформувало незаконний податковий кредит на загальну суму 234148746 грн. підприємствам реального сектору економіки, а саме: ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_6 », ІНФОРМАЦІЯ_15 », ДП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ДП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ АІС- ІНФОРМАЦІЯ_21 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_25 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_28 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_29 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 », ДПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_31 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_32 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_33 », ПП « ОСОБА_7 », ІП « ОСОБА_8 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_34 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_35 », ДПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_36 », ДПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_37 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_38 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_39 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_40 », ДО « ІНФОРМАЦІЯ_41 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_42 », ІП « ІНФОРМАЦІЯ_43 » та іншим.

Підприємствами занижуються податкові зобов`язання в зв`язку з включенням до податкового кредиту сум, які виникли в результаті фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, про що зроблено висновок слідчим у клопотанні.

Також у клопотанні зазначається, що з метою організації злочинної діяльності ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), зокрема для проведення транзитних операцій, зняття готівкових коштів, здійснення інших фінансових операцій та для особистих потреб, невстановленими особами у Печерська Філія ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_44 », м. Київ (МФО НОМЕР_7 ), було відкрито розрахункові рахунки № НОМЕР_8 (українська гривня), № НОМЕР_9 (долар США), № НОМЕР_10 (українська гривня).

Відповідно витягу з бази даних ГУ Міндоходів України встановлено, що ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), має поточні рахунки № НОМЕР_8 (українська гривня), № НОМЕР_9 (долар США), № НОМЕР_10 (українська гривня), відкриті в Печерська Філія ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_44 », м. Київ (МФО НОМЕР_7 ).

Також вказано, що підставами вважати, що документи перебувають у Печерська Філія ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_44 », м. Київ (МФО НОМЕР_7 ) є наявність розрахункових рахунків ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) у даній фінансовій установі, відкриття та використання яких здійснюється згідно документів, відповідно до Закону України «Про банки и банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III, інструкції «Про порядок відкриття, використовування і закриття рахунків в національній і іноземних валютах», затвердженої ухвалою правління НБУ від 12.11.2003 №492, які повинні знаходитись та зберігатись у Печерська Філія ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_44 », м. Київ (МФО НОМЕР_7 ).

Слідчий зазначив, що вилучення оригіналів цих документів необхідно у зв`язку з метою дослідження дати, часу, міста складання, підписів, почерку, відбитку печатки та штампів ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), відображених у цих документах. Проведення вилучення (виїмки) оригіналів документів також обумовлено тим, що у відповідності до п. 7 п.п. 4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій, в зв`язку з тим, що неможливо винести постанову про призначення експертизи без наявності оригіналів таких документів.

Згідно ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», платіжна картка електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

Документи, які містяться у володінні у Печерській Філії ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_44 », містять банківську таємницю, але самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Як вбачається із змісту п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України 2012 року, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація.

Згідно з нормою ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 року слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 року, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, а також, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 39, 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів та здійснити їхнє вилучення, що містять охоронювану законом банківську таємницю, стосовно ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), що знаходяться у Печерській Філії ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_44 », м. Київ (МФО НОМЕР_7 ), а саме документів, які свідчать про обіг коштів по поточних рахунках, відкриття, використання та закриття поточних рахунків № НОМЕР_8 (українська гривня), № НОМЕР_9 (долар США), № НОМЕР_10 (українська гривня), ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) які мають значення для справи, а саме:

справи по юридичному оформленню розрахункових рахунків № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (документація, що свідчить про звернення для відкриття і закриття рахунку, зокрема договору про розрахунково-касове обслуговування, картки із зразками підписів посадових осіб і відбитку печатки підприємства, копій документів, що засвідчують посадових осіб підприємства, договори на розрахункове обслуговування з використанням системи «Клієнт-Банк», акту встановлення програмного комплексу «Клієнт-Банк», а також документів по його технічному обслуговуванню);

документів (реєстр, штафель або виписки), щодо руху грошових коштів по рахунках № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 за моменту відкриття рахунку по день постановлення ухвали слідчим суддею (з вказівкою призначення платежів, найменування відправника/одержувача, код в ЄДРПОУ відправника/одержувача, рахунків і реквізитів відправника і одержувача, номера і дати документа, дебету і кредиту, залишку на кінець операційного дня) на паперовому і електронному носіях інформації;

довіреності ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), які уповноважують фізичних або юридичних осіб на здійснення операцій з грошовими коштами, що знаходяться на вищезгаданому розрахунковому рахунку, які мали юридичну силу в період з моменту відкриття рахунку по 03.04.2014;

платіжних доручень ІП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) на списання грошових коштів з рахунків № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , за період з моменту відкриття рахунку по 03.04.2014;

документів (касові ордери, грошові чеки та інші), у яких відображені підстави і операції по переказу грошових коштів з рахунку, а також подальшому їх зняттю і отриманню у касі вказаної банківської установи за період з моменту відкриття рахунку по 03.04.2014;

вхідної і вихідної кореспонденції між банківською установою і клієнтом банку;

інформації про користування підприємством системою «клієнт-банк» для перевірки стану рахунку і перерахування грошових коштів з поточного рахунку (протоколи обміну інформацією, LOG-файли) за період з моменту відкриття рахунку по день постановлення ухвали слідчим суддею, з вказівкою IP-адрес комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою;

документів, які містять інформацію про проведення фінансового моніторингу по операціях клієнта з наданням підтверджуючих документів, які були одержані від клієнта в ході його проведення;

кредитних і депозитних справ вказаного підприємства, включаючи договорів, додаткових угод, заяв і довіреності, анкет, договорів застави, поручительства і інших документів кредитної і депозитної справи;

договорів про відкриття підприємством рахунків цінних паперів зі усіма додатками і додатковими угодами до них, а також заяв на відкриття рахунку в цінних паперах, анкет розпорядницьких рахунків, анкет керуючих рахунками депонента в цінних паперах, карток зі зразками підписів розпорядників рахунків і відбитками печатки, довідок банківської установи про відкриття рахунків, копій паспортів і документів про надання органами державної податкової служби номерів платників податків, розпорядників рахунків цінних паперів;

документів, оформлених для виконання умов договору про відкриття рахунків цінних паперів: про зарахування, списання, переклад цінних паперів, актів-рахунків прийому-передачі депозитарних послуг, письмових розпоряджень депонента про перерахування на його поточний рахунок грошових коштів, одержаних у вигляді доходу по цінних паперах, письмових запитів депонента на отримання виписок про стан рахунків цінних паперів по кожній даті за конкретний період, а також інших виписок і (або) інформаційних довідок, звітів, які відносяться до договірних відносин з надання послуг хранителя цінних паперів, письмових розпоряджень депонента про проведення операцій по рахунках цінних паперів і документів, які є підставою для здійснення депозитарних операцій;

документів з даними про осіб, які одержували виписки, інформаційні довідки і (або) звіти по рахунках в цінних паперах підприємства, з вказівкою дати їх отримання;

витяги з внутрішніх нормативно-правових документів хранителя, які регламентують відносини депонента і хранителя, в частині виконання умов договорів по цінних паперах, а також копій витягів зі змінами до внутрішніх нормативно-правових документів хранителя, які спрямовуються хранителю після їх закінчення;

всіх, наданих депонентом на вимогу хранителя, документів і відомостей, пов`язаних з виконанням хранителем функцій первинного фінансового моніторингу;

копій (роздруківки) документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, які відображають рух цінних паперів по рахунках цінних паперів, що належать вказаному підприємству, з вказівкою дати і часу проведення операцій, повних реквізитів підприємств, які продавали і придбавали цінні папери, їх коди ЄДРПОУ, МФО банківських установ, номери рахунків, назви і види цінних паперів, їх емітенти, номінальну вартість, вартість даних цінних паперів по операціях їх купівлі-продажу і всієї наявної інформації по операціях з цінними паперами на паперовому і магнітному (електронних) носіях інформації;

документів, підтверджуючих факт придбання і продажу вказаним підприємством цінних паперів, валюти (договорів, актів прийому-передачі, звітів і інше);

банківську виписку (роздруківку руху коштів) по рахунках № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (в друкованому та електронному вигляді, із зазначенням призначення платежу, повних даних платника та отримувача із зазначенням коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу, номеру платіжного документу), з дня відкриття рахунків та 03.04.2014.

В разі відсутності оригіналів вищевказаних документів надати належним чином завірені копії.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 матеріали судового провадження № 757/7759/14-к

Примірник 2 старший слідчий слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54947064
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/7759/14-к

Ухвала від 03.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 03.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні