Постанова
від 12.10.2010 по справі 10514/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"12" жовтня 2010 р. № 2а- 10514/10/2070

Харківський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого-судді-Самойлової В.В.

при секретарі- Скляр С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові справу за адміністративним позовом

Харківського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Харбел" простягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,

встановив:

Позивач звернувся до належного суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Харбел" на його користь адміністративно - господарські санкції за одне незайняте робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда у 2009 році в розмірі 5692,31 грн. та пеню в розмірі 205,20 грн., посилаючись на те, що відповідач у 2009 році повинен був створити 1 робоче місце для працевлаштування інваліда. При середньообліковій чисельності штатних працівників облікового складу товариства у 2009 році в кількості 78 осіб, фактична середньооблікова численність інвалідів склала 3 особи. Фактично у відповідача протягом 2009 року працювало 2 інваліда, про що зазначено у звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2009 рік. Тобто, відповідач не виконав нормативи щодо створення 1 робочого місця по працевлаштуванню інвалідів, чим порушив вимоги ст. ст. 18, 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", в зв'язку з чим зобов'язаний сплатити штрафні санкції за незайняті робочі місця, призначені для працевлаштування інвалідів у 2009 році в сумі 5692,31 грн., з урахуванням розміру середньорічної заробітної плати, як то передбачено ст. 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" та у відповідності до п. 2 Порядку сплати підприємствами, установами і організаціями суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невикористання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів в розмірі 205,20 грн., яка обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

У судовому засіданні представник позивача за довіреністю ОСОБА_1 підтримала позовні вимоги в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Представники відповідача у судовому засіданні проти позову заперечували, посилаючись на те, що обов"язок щодо працевлаштування інваліда на товариство законом не покладено, а тому позовні вимоги є незаконними та як такими, що не підлягають задоволенню.

Заслухавши представників позивача та відповідача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю "Харбел" перебуває на обліку в Харківському обласному відділенні фонду соціального захисту інвалідів, як товариство, яке в своїй діяльності використовує найману працю.

Згідно форми 10-ПІ "Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів" за 2009 рік, що надавався відповідачем до Харківського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу підприємства у 2009 році становила 78 осіб, з них середньооблікова чисельність інвалідів - штатних працівників у товаристві становить 2 особи, чисельність інвалідів - штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів, встановлено ст. 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" становить 3 особи, що відповідає вимогам законодавства.

Проте судом встановлено, що відповідач у 2009 році не інформував центр зайнятості про наявність вільних робочих місць для працевлаштування інвалідів шляхом подання звітів за формою № 3-ПН.

Викладене свідчить про не виконання відповідачем вимог щодо створення робочих місць відповідно до нормативів, встановлених ст. 18 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів".

Статтею 18 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" встановлено, що забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості.

Підбір робочого місця здійснюється переважно на підприємстві, де настала інвалідність, з урахуванням побажань інваліда, наявних у нього професійних навичок і знань, а також рекомендацій медико-соціальної експертизи.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 19 вищевказаного закону для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів.

Стаття 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" передбачено, що підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.

Аналіз вищевказаних норм закону дає підстави дійти висновку, що на підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю покладено обов'язок по перше: виділити та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, по друге: надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, по третє: якщо середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, сплатити відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції.

Таким чином, в даному випадку позивач правомірно застосував до відповідача адміністративно-господарські санкції та пеню за порушення вимог Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", які ним добровільно не сплачені, що є підставою для задоволення адміністративного позову.

Керуючись ст. ст. 9, 11, 159, 160 КАСУ, Законом України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", суд, -

постановив:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Харбел" (юридична адреса: 61050, м. Харків, вул. Харківська набережна, буд. 4/5 А, код ЄДРПОУ: 21258932) на користь Харківського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів (юридична адреса: 61022, м. Харків, Держпром, 1 під., 1 пов., к. 16, код ЄДРПОУ: 14070760) адміністративно-господарські санкції за незайняті робочі місця призначені для працевлаштування інвалідів у 2009 році в сумі 5692,31 грн. та пеню за порушення термінів сплати адміністративно-господарські санкції в сумі 205,20 грн., а всього 5897 (п'ять тисяч вісімсот дев'яносто сім) грн. 51 коп. на р/р 31219230700003, одержувач УДК у Дзержинському району м. Харкова, код одержувача: 24134567, МФО 851011.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складання постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАСУ - з дня складання постанови в повному обсязі шляхом подання апеляційної скарги, з направленням її копії до апеляційної інстанції.

Повний текст постанови виготовлено 12.10.10 р.

Суддя Самойлова В.В.

Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено18.01.2016
Номер документу54954270
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10514/10/2070

Постанова від 12.10.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

Ухвала від 27.08.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

Ухвала від 03.06.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні