Ухвала
від 16.11.2015 по справі 757/41831/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/41831/15-к

У Х В А Л А

16.11.2015 Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого другого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Києва клопотання слідчого другого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

09 листопада 2015 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого другого слідчого відділу СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та оригіналів документів, які містять банківську таємницю, з можливістю їх вилучення стосовно клієнта ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться в банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ).

Обґрунтовуючи подане клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015100060000218 від 27.10.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на адресу ІНФОРМАЦІЯ_3 надійшло повідомлення №5111/26-55-07-03 від 22.10.2015 про вчинення кримінального правопорушення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) при здійсненні взаємовідносин із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ).

Згідно рапорту ІНФОРМАЦІЯ_5 , встановлено, що відповідно до матеріалів документальної виїзної позапланової перевірки ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з питань дотримання вимог податкового законодавства при здійсненні фінансово - господарських взаємовідносин з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за період з 01.02.2015 року по 28.02.2015 року", службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) безпідставно включили до податкового кредиту з податку на додану вартість суму ПДВ шляхом проведення господарських операцій, які полягали у постачанні комп`ютерної техніки підприємством ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), яке має ознаки "фіктивності" у результаті чого було занижено податок на додану вартість на суму - 4 259 101 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Кримінальне провадження №32015100060000218 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Згідно матеріалів досудового розслідування та баз даних ГУ ДФС України - ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відкрито рахунки № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро) в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), який розташований за адресою : АДРЕСА_1 .

Посилаючись на те, що виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, шляхом їх вилучення, які містять банківську таємницю (оригінали юридичної справи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та копії документів, оригінали яких знаходяться на магнітних (електронних) носіях, та які відображують надходження та списання грошових коштів за період з 01.01.15 по сьогоднішній день по рахунку № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро) з метою встановлення осіб, які підписували документи на відкриття рахунку та мають право доступу до перерахування грошових коштів по рахунках підприємства, слідчий просила клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримала, посилалась на достатність підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації.

Належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи судом представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, у судове засідання не з`явився, поважності причин неявки в судове засідання не надав, неприбуття якого в судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Судовим розглядом встановлено, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015100060000218 від 27.10.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить, зокрема, конфіденційна інформація, яка містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки слідчим у судовому засіданні доведено, що відомості, які містяться в документах, доступ до яких він просить надати, перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, містять відомості, які можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Разом з тим, клопотання слідчого не містить доводів, які б давали підстави слідчому судді для надання доступу до документів з метою вилучення саме оригіналів запитуваних документів.

Посилання слідчого на те, що оригінали зазначених документів мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тобто мають значення речових доказів не спростовують факт того, що копії вказаних документів не зможуть підтвердити викладені слідчим у клопотанні обставини. Також слідчим до клопотання не додано будь-яких доказів того, що у провадженні призначено експертизу для забезпечення проведення якої слід отримати оригінали запитуваних документів.

Керуючись ст.ст. 159, 160, 162, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому другого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 та/або оперативним підрозділам, які здійснюють слідчі (розшукові) дії в кримінальному провадженні №32015100060000218 від 27.10.2015 року за письмовим дорученням слідчого, тимчасовий доступ до речей та оригіналів документів, які містять банківську таємницю, з можливістю їх вилучення в копіях стосовно клієнта ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться в банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), а саме:

- документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання за період з 01.01.15 по дату винесення ухвали суду по рахунках № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро), із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- виписок платіжних доручень з відображенням дати та часу (години, хвилини, секунди) отримання платіжних доручень, а також IP-адреси, з якої надійшло платіжне доручення;

- справи з юридичного оформлення рахунків № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро), в тому числі, анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи „Клієнт банк, всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства;

- угод та інших документів, на підставі яких ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) використовувалась система віддаленого доступу „Клієнт банк, повних даних інформації про транзакції з використанням електронного ключа із зазначенням руху коштів та часу (години, хвилини, секунди) з`єднання між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства за допомогою інтернет мережі, з зазначенням часу (години, хвилини, секунди) і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях, ІР-адреси користувача системи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), згідно угоди укладеної з ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 );

- заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахункам підприємства;

- договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення;

- документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення перевірки;

- вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою та клієнтом банку;

- договорів про відкриття підприємством рахунків в цінних паперах з додатками та додатковими угодами, а також заяв на відкриття рахунків у цінних паперах, анкет рахунків у цінних паперах та анкет розпорядників рахунків та анкет керуючих рахунками Депонента в цінних паперах, карток із зразками підписів розпорядників рахунків та відбитком печатки, довідки з банку про відкриття поточного рахункам, довіреностей розпорядникам рахунків у цінних паперах, копії паспортів та документів про присвоєння органами державної податкової служби номеру платника податків, розпорядників рахунків у цінних паперах;

- документів, складених на виконання умов договору про відкриття рахунків у цінних паперах: про зарахування, списання, переказ цінних паперів, актів-рахунків прийому-здачі депозитарних послуг, письмових розпоряджень Депонента про перерахування на його поточний рахунок доходів в грошових коштах, отриманих по цінних паперах, письмових запитів Депонента на отримання виписок про стан рахунків в цінних паперах на окрему дату чи за конкретний період, а також інших виписок та (або) інформаційних довідок, звітів, що стосуються договірних відносин з приводу надання послуг Зберігача цінних паперів, письмових розпоряджень Депонента про проведення операцій за рахунком у цінних паперах та документів, які є підставою для здійснення депозитарних операцій;

- документів з даними про осіб, які отримували виписки, інформаційні довідки та (або) звіти по рахункам в цінних паперах підприємства та про дати їх отримання;

- витягів із внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які регламентують відносини Депонента і Зберігача щодо порядку виконання умов договірних відносин які стосуються цінних паперів, з якими ознайомлений Депонент, а також копій витягів із змінами до внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які направлялися Зберігачеві після укладення;

- всіх наданих Депонентом на вимогу Зберігача документів та відомостей, пов`язаних з виконанням Зберігачем функцій первинного фінансового моніторингу;

- документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображають рух цінних паперів по рахункам в цінних паперах, що належить ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), із зазначенням дати та часу (години, хвилини, секунди) операцій, повних назв контрагентів, які продавали та придбавали цінні папери, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номери рахунків, назв та видів цінних паперів, їх емітентів та номінальну вартість, даних цінних паперів по операціях їх купівлі-продажу та всієї наявної інформації про дані операції з цінними паперами на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- документів, які підтверджують факт придбання та продажу вказаним підприємством цінних паперів (договорів, актів прийому-передачі, звітів та інше);

- заяв на закупівлю валюти;

- зовнішньоекономічних контрактів та документів, що підтверджують факт здійснення експортно-імпортних операцій, в оригіналах і в повному обсязі, а в разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів виїмки (тимчасового доступу до речей і документів), що підтверджують вилучення оригіналів.

В іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/41831/15-к.

Примірник 2 надано слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54957672
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/41831/15-к

Ухвала від 16.11.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

Ухвала від 16.11.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні