Ухвала
від 01.02.2013 по справі 757/2499/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/2499/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О., при секретарі Греку А.Г., за участю сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи ГСУ МВС України Столяра І.М.,. розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого слідчої групи ГСУ МВС України Столяра І.М. про тимчасовий доступ до документів, -

В С Т А Н О В И В :

01 лютого 2013 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О. надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи ГСУ МВС України Столяра І.М., погоджене старшим прокурором Генеральної прокуратури України Березіним М.Г., про тимчасовий доступ до документів та просить надати старшому слідчому в ОВС ГСУ МВС України Шайхету С.О., слідчому СВ Подільського РУ ГУМВС України Столяру І.М., слідчому СВ Одеського МУ ГУМВС України в Одеській області Дімчеву Р.Ф. тимчасовий доступ, тобто можливість ознайомитись та вилучити (здійснити виїмку) в ПАТ Марфін банк МФО 328168, що розташований за адресою: Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Леніна, 28, документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме: оригіналів договорів МБПП А-Регіон (код ЄДРПОУ 23991341) з компанією Ехmont Resources LLP (Лондон, Великобританія), або інші документи, який згідно з чинним законодавством України мають силу договорів, укладені між вищевказаними суб'єктами господарської діяльності, документи, які свідчать про фактично надані послуги, виконані роботи чи передані права інтелектуальної власності між ними, а також всі інші наявні документи, які були підставою для перерахування з рахунку № 26009263851840, відкритому МБПП А-Регіон (код ЄДРПОУ 23991341) в ПАТ Марфін банк МФО 328168, наступних грошових коштів компанії Ехmont Resources LLP (Лондон, Великобританія): 09.11.2009 в розмірі 135 000 доларів США, 12.11.2009 в розмірі 110 000 доларів США, 11.12.2009 в розмірі 135 000 доларів США, 17.12.2009 в розмірі 75 000 доларів США, 30.12.2009 в розмірі 230 000 доларів США, 29.01.2010 в розмірі 90 000 доларів США, а також 09.02.2010 в розмірі 100 000 доларів США.

У судовому засіданні слідчий слідчої групи ГСУ МВС України Столяр І.М. посилався на достатність підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для повного, всебічного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, оскільки можуть підтвердити або спростувати товарність взаємовідносин між МБПП А-Регіон та компанією Ехmont Resources LLP , а у зв'язку з тим, що МБПП А-Регіон на даний час ліквідовано, іншим способом отримати інформацію, яка підтверджує вищевказані взаємовідносини, неможливо.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться зазначені в клопотанні документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення цих документів.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням МВС провадиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12012000000000007 за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191. частинами 1 та 4 ст. 358 КК України.

Зазначає, що в ході досудового розслідування встановлено, що в період з вересня 2009 року по липень 2010 року, невстановлені особи, діючи від імені службових осіб приватного підприємства (далі - ПП) Ентер-Ком (код СДРПОУ 35880168), зареєстрованого в місті Одеса, вулиця Сегедська, 19, квартира 33, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом підроблення документів та їх використання, привласнили державні кошти в сумі 7 650 619 гривень, які виділялися для закупівлі робіт і послуг, пов'язаних з розробкою Автоматизованої інформаційної системи ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і Реєстру документів дозвільного характеру (далі -АІС ЄДР і РДДХ) для державного підприємства Інформаційно-ресурсний центр (код СДРПОУ 33499803) (далі - ДП ІРЦ ),

Вищевказані грошові кошти були перераховані на підставі підписаних між ДП ІРЦ та ПП Ентер-Ком актів прийому-передачі робіт, що були складені на виконання умов укладеного між вказаними суб'єктами господарської діяльності договору № 62 від 10.09.2009, предметом якого є розробка та впровадження АІС ЄДР і РДДХ, однак передане програмне забезпечення розроблене з суттєвими порушеннями і до теперішнього часу не введене в промислову експлуатацію.

Встановлено, що службові особи ПП Ентер-Ком , з метою привласнення державних коштів, уклали договори з МБПП А-Регіон (місто Одеса), директором якого був ОСОБА_5 та ТОВ Софт-Сервіс (місто Одеса), директором якого був ОСОБА_6 на розробку АІС ЄДР і РДДХ. При цьому, службові особи ПП Ентер-Ком , будучи обізнаними, що ТОВ Софт-Сервіс та МБПП А-Регіон не мають наміру і можливості, виконати взяті на себе зобов'язання, згідно вказаних договорів, отримавши грошові кошти від ДП ІРЦ , перераховали їх на рахунки вказаних суб'єктів господарської діяльності, тим самим надали своїм діям вигляду законності.

Також зазначає, що в подальшому, з метою привласнення державних коштів, службові особи

МБПП А-Регіон та ТОВ Софт-Сервіс перерахували їх на рахунок компанії Ехmont Resources LLP , розташованої в місті Лондон, Великобританія, за начебто розробку указаного програмного забезпечення.

Банківський рахунок МБПП А-Регіон № 26009263851840, з якого здійснювалося перерахування грошових коштів компанії Ехmont Resources LLP , відкритий в ПАТ Марфін банк МФО 328168, що розташовується в Одеській області.

З метою запобігання відпливу капіталу та підвищення прозорості платежів за договорами, які передбачають виконання робіт, надання послуг, передавання прав інтелектуальної власності нерезидентами, а також попередження можливих дій щодо відмивання грошей, Постановою правління Національного банку України № 597 від 30.12.2003 визначений перелік документів, які являються підставою для переказування уповноваженими банками та іншими фінансовими установами коштів у національній та іноземній валюті на користь (на рахунок) нерезидентів як за дорученням резидентів-

суб'єктів підприємницької діяльності, так і на виконання власних зобов'язань щодо оплати робіт, послуг, прав інтелектуальної власності за договорами, які передбачають їх виконання, надання, передавання нерезидентами.

У зв'язку із зазначеним, при перерахуванні грошових коштів за кордон МБПП А- Регіон повинно було подавати до вказаної банківської установи договір з нерезидентом, яким є компанія Ехmont Resources LLP , оформлений відповідно до вимог чинного законодавства України, або інший документ, який згідно з чинним законодавством України має силу договору, а також документи, які свідчать про фактично надані послуги, виконані роботи чи передані права інтелектуальної власності.

Згідно ст.60 ЗУ Про банки і банківську діяльність інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, зокрема щодо операцій, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, а також щодо здійснених ним угод, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Згідно ст. 62 Закону України Про банки та банківську діяльність інформація щодо юридичних і фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи ГСУ МВС України Столяра І.М., дійшов висновку про наявність підстав для надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться в ПАТ Марфін банк МФО 328168, що розташований за адресою: Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Леніна, 28, та вилученні (здійсненні виїмки) цих документів.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 60, 62 Закону України Про банки та банківську діяльність , ст. 159, 162, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 р. слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Столяра І.М., погоджене старшим прокурором Генеральної прокуратури України Березіним М.Г., про тимчасовий доступ до документів - задовольнити.

Надати членам слідчої групи в кримінальному провадженні № 12012000000000007 старшому слідчому в ОВС ГСУ МВС України Шайхету С.О., слідчому СВ Подільського РУ ГУМВС України Столяру І.М., слідчому СВ Одеського МУ ГУМВС України в Одеській області Дімчеву Р.Ф. тимчасовий доступ, тобто можливість ознайомитись та вилучити (здійснити виїмку) в ПАТ Марфін банк МФО 328168, що розташований за адресою: Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Леніна, 28, документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме: оригіналів договорів МБПП А-Регіон (код ЄДРПОУ 23991341) з компанією Ехmont Resources LLP (Лондон, Великобританія), або інші документи, який згідно з чинним законодавством України мають силу договорів, укладені між вищевказаними суб'єктами господарської діяльності, документи, які свідчать про фактично надані послуги, виконані роботи чи передані права інтелектуальної власності між ними, а також всі інші наявні документи, які були підставою для перерахування з рахунку № 26009263851840, відкритому МБПП А-Регіон (код ЄДРПОУ 23991341) в ПАТ Марфін банк МФО 328168, наступних грошових коштів компанії Ехmont Resources LLP (Лондон, Великобританія): 09.11.2009 в розмірі 135 000 доларів США, 12.11.2009 в розмірі 110 000 доларів США, 11.12.2009 в розмірі 135 000 доларів США, 17.12.2009 в розмірі 75 000 доларів США, 30.12.2009 в розмірі 230 000 доларів США, 29.01.2010 в розмірі 90 000 доларів США, а також 09.02.2010 в розмірі 100 000 доларів США.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Матійчук Г.О.

Дата ухвалення рішення01.02.2013
Оприлюднено16.01.2016
Номер документу54957736
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —757/2499/13-к

Ухвала від 01.02.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні