Ухвала
від 01.02.2013 по справі 757/2502/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/2502/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О., при секретарі Греку А.Г., за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Гунько В.Ю., розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Гунько В.Ю. про тимчасовий доступ до документів, -

В С Т А Н О В И В :

01 лютого 2013 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О. надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Гунько В.Ю., погоджене прокурором Генеральної прокуратури України Кіпчарським О.П., про надання тимчасового доступу до документів ТОВ НМК- Трейд (код ЄДРПОУ 32045917) щодо взаємовідносин з ТОВ Пактум Трейд ЛТД , у разі відсутності оригіналів до їх копій, перелічених в клопотанні, а також надання можливості її вилучення (здійснення виїмки).

У судовому засіданні старший слідчий слідчої групи в ОВС ГСУ МВС України Гунько В.Ю., посилався на достатність підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що існує реальна загроза зміни або знищення важливих для слідства документів, які знаходяться у володінні ТОВ НМК- Трейд , необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити зазначені в клопотанні документи за місцем фактичного знаходження ТОВ НМК- Трейд .

Підставою вважати реальною загрозу зміни або знищення документів є те, що документи до яких виникла необхідність у доступі та вилученні, на даний час перебувають в розпорядженні службових осіб ТОВ НМК- Трейд , які мають причетність до вчинення даних кримінальних правопорушень, та з метою уникнення відповідальності можуть приховати докази.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться зазначені в клопотанні документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення цих документів.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням МВС здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12013000000000159 щодо повторного створення невстановленими особами суб'єктів підприємницької діяльності ТОВ Ентхілл , ТОВ Лайткрафт ЛТД , ТОВ Форін Технотрейд , ТОВ Ангел Сек'юрітіз , ТОВ Айс-Вок , ТОВ Спрінфудс Торг , ТОВ УКРФІНСЕРВІС , ТОВ Июльский , ТОВ Пактум Трейд ЛТД та ТОВ Пактум Трейд СКС з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205 КК України.

Зазначає, що розслідуванням встановлено, що в період з 2011 по 2012 роки у м. Києві невстановлені особи повторно створили ряд суб'єктів підприємницької діяльності (СПД), а саме: ТОВ Ентхілл (код ЄДРПОУ 37331553), ТОВ Лайткрафт ЛТД (код ЄДРПОУ 37772974), ТОВ Форін Технотрейд (код ЄДРПОУ 37771614), ТОВ Ангел Сек'юрітіз (код ЄДРПОУ 37772052), ТОВ Айс-Вок (код ЄДРПОУ 35660200), ТОВ Спрінфудс Торг (код ЄДРПОУ 37771792), ТОВ УКРФІНСЕРВІС (код ЄДРПОУ 30352729), ТОВ Июльский (код ЄДРПОУ 36176720), ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141) та ТОВ Пактум Трейд СКС (код ЄДРПОУ 37771787), з метою прикриття незаконної діяльності, яка виражалась в незаконному використанні їх статутних документів, печаток і банківських рахунків, на які надходили безготівкові кошти. У послідуючому отримані на рахунки перелічених СПД безготівкові кошти у сумі понад 1,5 млрд. грн.. невстановленими особами з банківських рахунків ТОВ Пактум Трейд ЛТД та ТОВ Пактум Трейд СКС незаконно знімались готівкою.

Одним з контрагентів ТОВ Пактум Трейд ЛТД є ТОВ НМК-Трейд (код ЄДРПОУ 32045917), яке перерахувало кошти на суму 1,9 млн. грн.

Документи ТОВ НМК-Трейд щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ Пактум Трейд ЛТД мають значення для встановлення фактичного розміру завданої державі шкоди, визначення кола осіб, відповідальних за здійснення фінансово-господарських операцій, а також осіб причетних до вчинення кримінальних правопорушень.

Відомості, що містяться в первинних та інших документах ТОВ НМК-Трейд використовуватимуться як докази факту здійснення господарських операцій з ТОВ Пактум Трейд ЛТД .

Також зазначає,що іншим способом, ніж вилучити документи в ТОВ НМК-Трейд , неможливо довести обставини та факти здійснення фінансово-господарських операцій з ТОВ Пактум Трейд ЛТД з метою приховування незаконної діяльності, пов'язаної з ухиленням від сплати податків. Документи, які підлягають вилученню складалися службовими особами ТОВ НМК-Трейд , у зв'язку з чим, вони в повному обсязі мають перебувати лише у володінні останніх.

Оригінали зазначених документів потрібно вилучити на ТОВ НМК-Трейд , оскільки вони необхідні для використання під час проведення ревізій, інвентаризацій, податкових та інших перевірок, а також експертного дослідження.

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження старшого слідчого слідчої групи ГСУ МВС України Гунько В.Ю., дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що оригінали фінансово - господарських документів щодо взаємовідносин ТОВ Пактум Трейд ЛТД з ТОВ НМК-Трейд мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень, тобто можуть мати значення речових доказів, необхідних для досягнення мети кримінального провадження та можуть бути вилучені.

Також можуть бути вилучені належним чином завірені копії інших документів, що стосуються господарської діяльності зазначеного підприємства в цілому, оскільки, слідчий суддя вважає передчасним вилучення їх оригіналів на даній стадії досудового розслідування.

На підставі викладеного і керуючись ст. 108, ст. ст. 159, 160, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 р. слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України Гунько В.Ю., погоджене прокурором Генеральної прокуратури України Кіпчарським О.П., про тимчасовий доступ до документів - задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ МВС України Гунько В.Ю. тимчасовий доступ до документів ТОВ НМК-Трейд (код ЄДРПОУ 32045917), у разі відсутності оригіналів до їх копій, а саме:

1.1. статуту (Положення), Установчого договору;

1.2. штатного розпису в частині: керівників підприємства уповноважених підписувати договори; головного бухгалтера, особи відповідальної за збереження товарно-матеріальних цінностей на складах, всіх осіб відповідальних за їх прийом та відпуск зі складу, охоронців які контролюють пропускний режим на території підприємства, за період з 01.01.2011 по теперішній час;

1.4.протоколу зборів учасників підприємства про створення підприємства та обрання керівника підприємства;

1.5.особових справ, наказів про призначення вище перелічених працівників та посадові інструкції, копії паспортів та довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів, таких працівників, за період з 01.01. 2011 по теперішній час;

1.6.належним чином завірених копій паспортів та довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів службових осіб та засновників;

1.7. свідоцтва про державну реєстрацію в органі виконавчої влади (виписку з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію);

1.8. довідку форми 4 - ОПП;

1.9. документів, що підтверджує реєстрацію підприємства в органах Пенсійного фонду України;

1.10. довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;

1.11. перелік осіб, яким, відповідно до чинного законодавства або установчих документів вказаного вище підприємства, надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів, та відповідних розпоряджень по підприємству;

1.12. договору на розрахунково - касове обслуговування;

1.13. договору щодо надання банківською установою послуг, пов'язаних з функціонуванням системи „Клієнт - банк" (а також будь - яких додатків до такого договору, якщо вони складались), а також технічної документації щодо проведення працівниками відповідного банку встановлення (інсталяції) на комп'ютер зазначеного вище підприємства вказаної системи, включаючи дату та місце проведення вказаної операції, перелік відповідальних осіб по підприємству та розпорядження про їх уповноваження вчиняти дані дії;

1.14. документів щодо оренди чи володіння приміщеннями, за період з 01.01.2011 по теперішній час;

1.15. інструкцій, щодо порядку прийому, зберігання та відпуску товарно-матеріальних цінностей зі складських приміщень, за період з 01.01.2011 по теперішній час;

1.16. наявної документації щодо фіксації прийому, зберігання та відпуску товарно-матеріальних цінностей (виконання робіт, цінних паперів і надання послуг) зі складських приміщень у окремих журналах чи інших накопичувачах інформації від ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141);

1.17. наявної документації щодо фіксації виїзду і в'їзду транспорту, з наданням належно завірених копій книг чи роздрукованої інформації з накопичувачів інформації щодо отримання товарно-матеріальних цінностей (робіт і послуг) від ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141);

1.18. інформацію про осіб (прізвища, посади, адреси), які здійснювали відпуск (отримання) товарно-матеріальних цінностей (приймали роботи, цінні папери, послуги) від ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141);

1.19. договори укладені з ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141) з додатками (сертифікати, специфікації, календарні плани з виконання, протоколи узгодження цін);

1.20. накладні, податкові накладні, рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт), по взаємовідносинам з ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141);

1.21. платіжні документи (доручення та меморіальні ордери), які свідчать про перерахування грошових коштів, виписки з розрахункового рахунку по фінансовим операціям з ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141);

1.22. акти інвентаризацій та документальних перевірок за період взаємовідносин з ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141));

1.23. реєстрів бухгалтерського обліку (оборотно-сальдових відомостей) щодо взаємовідносин з ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141) по рахунках: 10, 11, 20, 22, 23, 26, 28, 30, 31, 32, 33, 36 (361), 37, 40, 63 (631), 64, 67, 68, 70, 74 та 79;

1.24. документи, щодо здійснення операцій з цінними паперами: договорів на придбання бланків векселів, реєстру виданих-погашених векселів, договорів купівлі-продажу цінних паперів, актів приймання-передачі цінних паперів, актів виконаних зобов'язань, розпоряджень щодо зарахування-списання цінних паперів, інших документів, щодо здійснення операцій з цінними паперами де одною зі сторін виступає з ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141);

1.25. інші документи в яких зазначені чи фігурують за будь-яких обставин з ТОВ Пактум Трейд ЛТД (код ЄДРПОУ 37772141),

2. Надати слідчому в ОВС ГСУ МВС України Гунько В.Ю. можливість вилучення (здійснення виїмки) у ТОВ НМК-Трейд (код ЄДРПОУ 32045917) оригіналів фінансово - господарських документів щодо взаємовідносин ТОВ Пактум Трейд ЛТД з ТОВ НМК-Трейд та належним чином завірених копій інших документів, що стосуються господарської діяльності зазначеного підприємства в цілому.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Матійчук Г.О.

Дата ухвалення рішення01.02.2013
Оприлюднено19.01.2016
Номер документу54957926
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —757/2502/13-к

Ухвала від 01.02.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні